Alergiile alimentare reprezinta reactii anormale ale corpului la un anumit aliment declansat de sistemul imunitar. Afla care sunt principalele cauze ale alergiilor alimentare, ce teste de diagnostic sunt necesare si cum se trateaza aceste afectiuni.
1. Ce sunt alergiile alimentare?
2. Alergie alimentara vs intoleranta alimentara
3. Semne si simptome ale alergiilor alimentare
4. Cauzele alergiilor alimentare
5. Principalele alimente alergene
6. Diagnostic: teste cutanate, teste imunologice
7. Alergii alimentare: tratament
9. Alergiile alimentare la copii
Alergiile alimentare reprezinta reactii ale organismului ca urmare a consumului unor alimente. Acestea contin particule alergene – proteine sau aditivi alimentari – care declanseaza un raspuns sau o reactie a sistemului imunitar. Reactia alergena poate fi usoara sau grava.
Putine lucruri sunt mai suparatoare decat o reactie la alimente, deoarece mancarea este un lucru esential. O parte dintre oameni se cred alergici la anumite alimente, dar majoritatea au mai degraba intolerante alimentare. Mult mai putini oameni au cu adevarat alergii alimentare. Desi puteti face alergii alimentare la orice varsta, copiii sunt de 10 ori mai predispusi la alergii alimentare decat adultii.
De cele mai multe ori, la adulti, alimentele care declanseaza in mod frecvent reactii alergice includ, arahide, peste, crustacee, fructe cu coasa lemnoasa, precum nucile. Insa, pe de alta parte, alergiile alimentare la copii pot include consumul de oua, lapte, arahide, produse din soia, grau.
Intoleranta alimentara poate aparea din diverse cauze si aici putem vorbi despre absenta unei enzime necesare in digestia alimentelor, sindromul intenstinului iritabil sau intoxicatie alimentara. Intoleranta este adesea cauzata de produse lactate, alimente care contin gluten, alimente care pot duce la acumularea de gaze in organism, precum varza si fasolea.
Ca raspuns al organismului, anticorpii sunt produsi pentru a lupta cu intrusul care duce la aparitia simtomele alergice.
Intoleranta alimentara este diferita de cea a unei alergii alimentare, deoarece aceasta prezinta diferite simptome neplacuta cauzate in urma consumarii anumitor alimente.
Simptomele unei alergii alimentare au efect imediat, chiar la scurt timp dupa consumare.
Iata care sunt principalele semne si simptome pe care trebuie sa le cunoasteti pentru a identifica in timp real daca va confruntati cu o alergie alimentara:
– Simptome severe ale reactiilor citate mai sus
– Soc anafilactic
In cele mai rare cazuri, persoana care se simte rau, poate avea pielea palida (cauzata de tensiunea arteriala scazuta) sau isi va pierde constiinta. Cele mai frecvente boli cronice asociate cu alergiile alimentare sunt eczemele (tulburare cutananta) si astm (tulburare respiratorie).
O alergie alimentara poate fi fatala, iar daca este suficient de severa poate provoca o reactie numita anafilaxie.
In urma socului anafilactic, caile vor bloca caile respiratorii si astfel, va fi dificil sa respirati.
Fie aditivi folositi in industria alimentara, fie anumiti, 1 din 4 persoane sunt alergice la diverse produse alimentare.
In Europa, alergenii alimentari sunt monitorizati si evaluati in mod constant de experti in diverse clinici specializate prin intermediul Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara (EFSA). Acestia au propus sa fie etichetate in mod corespunzator produsele alimentare care contin:
90% dintre alergiile alimentare sunt produse de consumul de lapte,oua, soia, arahide, faina, peste, scoici, nuci, migdale si nuci de cocos.
Alte alimente care pot produce probleme sunt porumbul si unele legume. Ciocolata, despre care s-a crezut multa vreme ca ar fi alergena, rareori produce alergii. Din fericire, multi copii scapa de alergia la lapte, oua si faina pe la varsta de 6 ani. Alergiile la nuci si la scoici par a dura toata viata.
Un test cutanat este folosit pentru a vedea daca manifestati simptome alergice atunci cand cantitati mici de extrase alimentare sunt injectate in pielea dumneavoastra. Testele cutanate negative sunt, de obicei, demne de incredere pentru excluderea unei alergii alimentare, dar nu toate testele alimentare pozitive sunt certe.
O verificare o constituie testul dublu-orb. In acest test, vi se fac injectii in piele cu extracte din alimentele suspectate, intr-o forma mascata, astfel incat nici dumneavoastra si nici medicul sa nu stie ce aliment a fost administrat.
Aceste teste implica examinarea anticorpilor specifici pentru imunoglobulina E (Ig E) la anumite alimente dintr-o proba de sange. Un test negativ exclude in mod clar o alergie alimentara.
Simptomele alergiei alimentare indica reactia organismului dupa consumarea anumitor alimente. Pana in mometul de fata, nu exista niciun tratament concret care ar putea vindeca alergiile alimentare, insa dupa mai multe cercetari, specialistii au descoperit cateva remedii benefice pentru orice reactie alergica:
Daca corpul dumneavostra reactioneaza la un alimente anume la scurt timp dupa ce l-ati mancat, atunci nu incercati sa descoperiti daca simptomele se agraveaza sau nu consumand mai mult. Simptomele se pot agrava si astfel, si starea de sanatate.
Diminuarea simptomelor cauzate de alergiile alimentare pot fi ameliorate cu ajutorul medicamentelor antihistamice.
Atentie! Consultati medicul inainte de a lua acest medicament puternic. Poate avea reactii adverse puternice.
Unii cercetatori din domeniu sugereaza faptul ca acupunctura ar fi un posibil tratament pentru combaterea alergiilor alimentare. Aceasta practica este o forma de medicina alternativa chinezeasca in care ace subtiri sunt introduse in corp. Este indicat sa apelati la specialisti pentru realizarea acestei proceduri.
Cea mai buna si eficienta metoda de a lupta impotriva alergiilor alimentare este de a descoperi, in urma unor analize si teste efectuate, care sunt alimentele si substantele la care sunteti alergic.
Consulatati medicul specialist, faceti investigatii pentru a stabili cauzele exacte si care sunt alimentele care va proavoaca alergii.
In cele din urma, daca orice fel de reactie alergica alimentara, consultati in cel mai scurt timp medicul specialist.
In cazul in care suferiti de o reactie mai severa, aceasta trebuie tratata sub supavegherea medicului cu un medicament numit epinefrina, care se administreaza cu un injector sub forma unui stilou. Medicul va poate arata cum se utilizeaza stiloul injector, insa numai in cazuri urgente.
Daca nu exista un tratament pentru alergiile alimentare, atunci fructele si legumele consumate moderat sunt cele mai bune pentru intregul organism. Pline de nutrienti, vitamine, minerale si antioxidanti, fructe si legumele va pot mentine sanatosi. Totodata, ele va pot proteja de alergiile sezoniere.
Pe de alta parte, puteti opta pentru un regim alimentar sanatos care va va ajuta sa va simtiti mult bine.
O dieta eliminatorie implica renuntarea definitiva la acele alimente din dieta dumneavoastra, pe care le considerati a fi suspecte sau care stiti deja ca organismul nu le poate tolera.
Dieta poate dura intre 5 – 6 saptamani si este destinata tuturor persoanelor care se confrunta cu alergii alimentare sau cu intoleranta alimentara. In acest fel, o dieta eliminatorie poate ameliora semnificativ simptomele precum, balonarea, greata, constipatia.
Dieta eliminatorie este o dieta pe termen scurt care va ajuta la identificarea acelor alimentele pe care corpul nu le poate tolera si astfel, le veti elimina pentru a ameliora si preveni orice simptom inconfortabil.
Dieta eliminatorie este impartita in 2 etape:
Daca simptomele nu se amelioreaza dupa primele saptamani, informati medicul de urgenta.
Alimentele care trebuie eliminate in timpul dietei sunt:
Daca banuiti ca mai sunt si alte alimente care nu apar pe aceasta lista, dar va fac sa va simtiti rau, atunci este recomandat sa le eliminati din dieta.
Desi dieta eliminatorie este foarte restrictiva, exista o multime de variante care va vor ajuta sa aveti o masa sanatoasa si delicioasa.
Alimentele pe care pe puteti manca pe parcursul dietei sunt:
Simptomele alergiior alimentare apar la scurt timp dupa ce mancarea a fost consumata. Daca introduceti un nou produs alimentar copilului dumneavoastra, tineti cont de urmatoarele simptome care pot aparea in cazul alergiei:
Reactiile copiilor si in special, a bebelusilor pot fi foarte severe si fatale. Daca bebelusul prezinta unul dintre simptomele enumerate mai sus, atunci mergi in cel mai scurt timp la medicul pediatru. Reactiile sunt diferite de la organism la organism, si de aceea, trebuie sa actionati rapid si sa tineti cont de simptome.
Referinte: