Fructele Goji sunt bogate in vitamine, minerale si compusi fitochimici. Iata ce proprietati si beneficii au aceste fructe, cum se pot consuma si ce contraindicatii exista cu privire la acestea.
1. Ce sunt fructele goji?
2. Gust si aspect
3. Consum
4. Valoarea nutritiva a fructelor goji
5. Beneficii pentru sanatate
6. Posibile efecte secundare
In legendele chinezesti, Goji (Lycium barbarum) simbolizeaza longevitatea. Aceste fructe de padure de culoare portocaliu-rosie cresc natural in multe regiuni asiatice si mediteraneene. Din punct de vedere botanic, goji apartine familiei de plante Solanaceae. Fructele goji cultivate in Ningxia, in special in Zhongning, sunt renumite in intreaga lume pentru calitatea lor exceptionala.
Sunt bogate in vitamina C, zeaxantina, luteina, betaina si compusi cunoscuti sub denumirea de polizaharide. Sunt dulci acrisoare si pot fi consumate intr-o varietate de forma. Fructele uscate intregi au o forma si o textura asemanatoare cu stafidele.
In ceea ce priveste aspectul, fructele goji sunt fructe mici si stralucitoare in forma lor proaspata. Fructele uscate sunt mai frecvent gasite din punct de vedere comercial si arata ca stafidele, doar ca sunt rosii. In forma lor proaspata, boabele au un gust amar si astringent, cu note usor acre si cu putina dulceata. Cu toate acestea, in forma lor mai populara, uscata, boabele pierd o mare parte din gustul amar. Fuctele uscate sunt inca putin amare, dar dezvolta un gust si o consistenta usor dulce.
Dupa recoltare, boabele sunt lasate la uscat timp de 10-16 ore la umbra, apoi sub lumina soarelui cand cand raman cu o umiditate de doar 10%. Odata uscate, boabele sunt sortate si depozitate in saci si transportate in depozit pentru a fi ambalate.
Fructele pastrate bine pot rezista chiar un an. Se depoziteaza la frigider in mediile cu umiditate ridicata. Pot fi consumate ca atare sau chiar sub forma de suc de goji. Se pot lasa la inmuiat 10-15 minute in apa calda pentru a fi mai usor de consumat. Fructele uscate pot fi folosite intr-un mod foarte asemanator ca stafidele, in prajituri, tarte, paine, briose etc. Se pot adauga in ceai si pot fi folosite chiar la prepararea unor alimente specifice – carne de porc, curcan etc.
Fructele goji uscate contin carbohidrati, grasimi, fibre dietetice, zahar si proteine. Mineralele si vitaminele gasite in fructele goji includ sodiu, potasiu, calciu, fier, zinc, seleniu, vitamina C, caroten, tiamina, riboflavina, luteina, licopen, zeaxantina, polizaharide, betaina si peptidoglicani.
Contin o cantitate mare de carbohidrati si sunt, de asemenea, o sursa de aminoacizi si proteine. Aceste fructe furnizeaza o cantitate substantiala de vitamina A sub forma de carotenoizi.
Fructele goji sunt adesea numite superalimente, deoarece contin compusi chimici numiti compusi fitochimici, care sunt produsi de plante. Compusii fitochimicei din fructele acestea includ polizaharide, beta-caroten, si zeaxantina. Polizaharidele reprezinta o caracteristica principala a acestor fructe.
Beta-carotenul este responsabil pentru pigmentul de culoare portocaliu-rosu in boabele de goji. Beta-carotenul este vital pentru sanatatea ochilor, sanatatea oaselor, sanatatea pielii si dezvoltarea celulelor. Cantitatea de beta-caroten din fructele goji este printre cele mai mari dintre toate plantele comestibile. Zeaxantina joaca un rol crucial in sprijinirea sistemului imunitar. Multi cercetatori cred ca aceasta poate preveni degenerescenta maculara, o deteriorare progresiva a vederii care apare atunci cand partea centrala a retinei sau macula se deterioreaza.
Fructele goji pot stimula sanatatea si pot impiedica o serie de probleme de sanatate. Iata care sunt principalele beneficii ale acestor fructe:
Aceste fructe pot fi benefice pentru probleme oculare, cum ar fi degenerescenta maculara legata de varsta, glaucomul, retinita pigmentara si retinopatia diabetica. Sunt bogate in polizaharidele, zeaxantina si luteina, carotenoizi care formeaza pigmentul macular in zona ochiului, cunoscut sub numele de macula. Se considera ca pigmentul macular este important pentru vedere si pentru absorbtia luminii albastre (expunerea excesiva a acestei portiuni a spectrului luminos vizibil, emisa de lumina soarelui si de dispozitivele electronice, poate deteriora celulele sensibile la lumina).
Goji contine niveluri ridicate de antioxidanti sanatosi, in special zeaxantina. Aceiasi antioxidanti pot opri si daunele cauzate de lumina UV, radicalii liberi si stres oxidativ.
Consumul de fructe goji in mod regulat poate stimula bunastarea generala, potrivit unui raport publicat in Journal of Medicinal Food in 2012. S-a constatat ca aportul zilnic de boabe goji a imbunattait semnificativ anumiti factori precum: reducerea stresului, calitatea somnului si sentimentele generale de bine comparativ cu grupul placebo. De asemenea, imbunatateste performantele neurologice si psihologice.
Goji poate ajuta la imbunatatirea starii de spirit si a calitatii somnului. Poate ajuta la o imbunatatire a energiei, creste capacitatea de concentrare, performanta sportiva, acuitatea mentala si sentimentele de calm si multumire.
Colesterolul este unul dintre motivele majore pentru dezvoltarea bolilor de inima. Colesterolul formeaza structuri de tip placa in interiorul vaselor de sange si arterelor ce impiedica circulatia sangelui. Aceasta, la randul sau, face ca inima sa pompeze cu forta mai mare, ducand la slabirea inimii, care poate fi urmata de un atac de cord.
Fructele de goji pot avea efecte antiinflamatorii si antioxidante la persoanele cu colesterol usor crescut, care sunt considerate supraponderale in acelasi timp. Aceste fructe pot duce la o scadere a markerilor inflamatori.
Radicalii liberi pot afecta inima, la fel ca orice alt organ. Desi acest lucru se intampla pe o perioada lunga de timp, este necesar sa se ia masuri de precautie. Goji contin substante anti-oxidante care protejeaza inima de atacul radicalilor liberi. Studiile recente au evidentiat scaderea semnificativa a radicalilor liberi in inima prin extractele de goji.
Medicina traditionala chineza sustine consumul de goji pentru reducerea riscului de cancer. Cercetarile publicate in proiectarea si dezvoltarea de medicamente au aratat ca polizaharidele din L. barbarum, componenta primara a fructelor goji, au un efect antitumoral impotriva diferitelor tipuri de celule canceroase. Nivelurile ridicate de antioxidanti, inclusiv vitamina C, zeaxantina si carotenoizi, sunt responsabile pentru combaterea celulelor canceroase. Antioxidantii incetinesc cresterea tumorala, reduc inflamatia si ajuta la eliminarea substantelor nocive din organism.
Radicalii liberi pot ataca neuronii sau celulele creierului, iar aceste celule pot creste riscul de boli neurodegenerative. Aceste boli pot fi combatute prin consumul de fructe goji. Extractele de boabe de acest tip pot avea activitate neuroprotectoare semnificativa. Se sugereaza astfel ca aceste fructe poseda efecte anti-imbatranire si pot fi utile ca medicament preventiv.
Goji pot fi legate de fertilitatesi viata sexuala. Studiile de laborator au aratat ca goji pot creste cantitatea si miscarea spermatozoizilor, pot favoriza erectia si ejaculare, sustin capacitatea sexuala si imbunatatesc nivelurile de testosteron.
Unele dintre utilizarile traditionale chinezesti ale boabelor goji au fost de a sustine somnul si sa reduca stresul. Unele cercetari au aratat ca boabele acestea, atunci cand sunt administrate subiectilor umani, pot imbunatati calitatea somnului fara a avea efecte secundare adverse.
Goji contin antioxidanti sanatosi. Antioxidantii sunt cunoscuti pentru calitatile lor de stimulare a imunitatii si capacitatea lor de a lupta impotriva radicalilor liberi nocivi si a inflamatiei. Aceste fructe contine cantitati mari de vitaminele A si C, in mod similar cu alte fructe de padure, inclusiv afine si zmeura. Vitaminele A si C sunt vitale pentru construirea imunitatii si pentru prevenirea bolilor, de la raceala la cancer.
Aceste fructe contin beta-caroten, care este un compus fitochimic. Beta-carotenul este cunoscut pentru capacitatea sa de a sustine sanatatea pielii. Beta-carotenul este un ingredient utilizat in creme pentru imbunatatirea sanatatii pielii, pentru ca reduce iritarea pielii, reduce efectele soarelui si poate avea efecte anti-imbatranirea pielii.
Diabetul a aparut ca una dintre bolile majore din lume in vremurile moderne. Controlul sau prevenirea diabetului este esential, deoarece poate duce la aparitia mai multor alte boli cum ar fi obezitatea, bolile cardiovasculare, accidentul vascular cerebral si bolile oculare. Studiile recente sugereaza ca extractele de fructe din boabe de goji poseda proprietati hipoglicemice considerabile.
Goji pot fi de ajutor in controlul glicemiei. Aceste fructe pot echilibra nivelul insulinei si glucozei din sange. Discutati cu medicul inainte de a incepe sa adaugati fructe goji la dieta, mai ales daca aveti deja glicemie mare.
In timp ce boabele goji nu pot cauza probleme atunci cand sunt consumate in cantitati mici, acestea pot declansa o serie de efecte secundare precum greata si disconfort gastric. Ca parte din familia plantelor Solanaceae (care includ si rosiile si cartofii), boabele goji au fost asociate cu o serie de reactii alergice si soc anafilactic. Evitati fructele goji daca aveti o alergie la plantele din aceasta familie.
Fructele Goji pot cauza alergii in cazul unor persoane, provocand reactii precum angioedem facial, dispnee sau dificultati de respiratie, urticarie, mancarime in gura sau urechi, eruptii cutanate, anafilaxie, rinita episodica si rinoconjunctivita.
Cand cumparati boabe uscate de goji (sau alte produse), retineti ca anumite produse pot contine conservanti care pot provoca reactii alergice la unii oameni sau pot provoca soc anafilactic atunci cand sunt administrate in cantitati mari de catre persoanele sensibile la acestea.
Daca luati warfarina (sau alte tipuri de diluanti ai sangelui), aveti o tulburare de sangerare sau aveti o interventie chirurgicala programata in decurs de doua saptamani, ar trebui sa evitati fructele goji. Conform unui raport de caz, sucul goji a fost cauza probabila a efectelor adverse atunci cand a fost luat impreuna cu warfarina.
Mai mult, boabele goji pot interactiona cu alte medicamente, cum ar fi cele pentru tensiunea arteriala si medicamentele pentru diabet. Daca in prezent luati medicamente sau suplimente, discutati cu medicul inainte de a consuma fructe de goji.
Evitati sa consumati goji daca sunteti gravida sau alaptati.
Goji sunt vandute ca fructe uscate, pulbere, suc, ceai si capsule. Nu exista o doza zilnica recomandata pentru aceste fructe. In acest moment nu exista suficiente informatii stiintifice pentru a determina dozele adecvate de goji.
Ar trebui sa evitati adaugarea de fructe goji la dieta daca aveti glicemie scazuta, daca folositi medicamente care subtiaza sangele (ca warfarina), daca aveti tensiune arteriala prea mare sau prea mica, daca alaptati sau sunteti gravida, sau daca sunteti alergic la mai multe fructe.
Referinte:
(1) What are the health benefits of goji berries?, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/322693.php
(2) 8 Healthy Facts About the Goji Berry, link: https://www.healthline.com/health/goji-berry-facts
(3) Goji Berry Benefits: Antioxidant & Anti-Inflammatory Superfruit, link: https://draxe.com/goji-berry-benefits/
(4) Goji Berries: Health Benefits and Side Effects, link: https://www.webmd.com/diet/goji-berries-health-benefits-and-side-effects
(5) Goji Berries 101: Nutrition, Health Benefits & Concerns, link: https://www.nutritionadvance.com/goji-berries-nutrition/
(6) The Health Benefits of Goji Berry, link: https://www.verywellfit.com/can-goji-berries-improve-your-health-89054