Ceai verde – bautura naturala cu rol diuretic si detoxifiant, care ajuta la arderea kilogramelor in plus si poate preveni o serie de afectiuni, inclusiv cancerul. Aflati mai multe informatii despre cea mai sanatoasa bautura de pe planeta din urmatorul articol!
4. Cum se prepara corect ceaiul verde?
5. Retete si remedii pe baza de ceai verde
6. Contraindicatii si posibile riscuri
Ceaiul verde este bogat in antioxidanti si substante nutritive care au efecte puternice asupra organismului. Acestea includ functia creierului imbunatatita, arderea grasimilor, prin urmare pierderea kilogramelor in plus. Consumul de ceai verde mai ajuta si la prevenirea de cancer si are multe alte beneficii impresionante pentru sanatate pe care le veti afla in acest articol.
Ceaiul verde are o istorie straveche, precum mituri si si diferite legende orientale. Din aceasta istorie va puteti da seama de calitatile si beneficiile pe care le are ceaiul verde si puteti intelege care este contextul in care s-a descoperit aceasta planta. Chinezii au fost cei care au descoperit planta din care se prepara ceaiul verde si a fost considerat inca de la inceptul descoperii un remediu natural benefic organismului. O legenda spune ca in anul 2737 i.d.Hr., imparatul chinez pe nume, Shen Nung a descoperit intamplator care sunt proprietatile ceaiului verde. Se spune ca, intr-o zi, pe cand acesta se odihnea sub un arbore de ceai salbatic, cateva frunze au cazut in vasul cu apa ce fierbea pe foc langa el, iar bautura creata la intamplare s-a dovedit a nu avea doar un gust placut, ci parea a fi un bun energizant. Shen Nung sau „Doctorul Divin” este un personaj mitologic, al doilea imparat al Chinei si lui i se datoreaza cunoasterea plantelor medicinale si a proprietatilor lor. Predecesorul imparatului oferise oamenilor focul, iar al treilea imparat va releva taina fericirii prin descoperirea secretelor astronomiei.
Astfel, in urma cu 5000 de ani in Asia au fost descoperite primele beneficii ale ceaiului verde in, iar acesta bautura era consumata inca din acele vremuri stravechi cu scopul de a anima spiritul participantilor la diversele ritualuri de relaxare si meditatie. Chinezii numeau ceaiul verde ca fiind un „elixir al vietii” si apare mentionat in diverse documente, care dateaza inca din secolul al III-lea i.d.Hr. Ceaiul verde era recomandat pentru a creste nivelul de concentrare si atentie, dar se folosea si pentru a combate starile depresive. Un calugar japonez pe nume, Eisai se datoreaza introducerea cultivarii ceaiului verde in Japonia. Calugarul redacta in anul 1211, faptul ca: „Ceaiul verde este un medicament miraculos pentru mentinerea sanatatii. Ceaiul verde are extraordinara capacitate de a prelungi viata. Oricine va cultiva ceai verde, lunga viata va avea”.
Ceaiul verde contine compusi bioactivi care imbunatatesc sanatatea omului. Acest ceai este mai multe decat o bautura, ci un adevarat superaliment, deoarece multi dintre compusii frunzelor de ceai contin o multime de nutrienti importanti. Ceaiul este bogat in polifenoli care au efecte importante, cum ar fi reducerea inflamatiilor si lupta impotriva cancerului.
Ceaiul verde contine aproximativ 30% polifenoli in compozitia sa, incluzand cantitati mari de catechina numita EGCG. Catechinele sunt antioxidanti naturali care ajuta la prevenirea leziunilor celulare si ofera si multe alte beneficii importante. Aceste substante pot reduce formarea radicalilor liberi in organism, protejand celulele si moleculele care pot deteriora organismul atat pe interior, cat si pe exterior. Este cunoscut faptul ca acesti radicali liberi joaca un rol in incetinirea procesului de imbatranire.
EGCG (Epigallocatechin Gallate) este unul dintre cei mai puternici compusi care se gasesc in ceaiul verde. In plus, EGCG fost studiat pentru tratarea diferitelor boli si poate fi unul dintre principalele motive pentru care ceaiul verde are proprietati medicinale atat de puternice. Ceaiul verde are, de asemenea, cantitati mici de minerale importante pentru sanatate.
Compusii din ceaiul verde pot imbunatati semnificativ functia creierului si va dau mai multa energie. Principalul ingredient care se gaseste in ceaiul verde este cofeina, care un bun stimulent cunoscut al ceaiului. Astfel, cofeina prezenta ajunge in creier, blocheaza neurotransmitarii inhibitori si cresc puterea de concentratie prin producerea de dopamina si norepinefrina. Norepinefrina este un hormon adrenergic, neurotransmitator care apartine sistemului nervos simpatic.
Cofeina din ceaiul verde a fost intens studiata si s-a constat faptul ca:
Participantii unui studiu (privind reactia la consumul de ceai verde), au spus ca simt o energie aparte si ca se simt mult mai productivi atunci cand beau ceai verde in comparatie cu cafeaua.
Ceaiul verde mareste puterea de ardere a grasimilor din organism si imbunatateste performanta exercitiilor fizice. Astfel, ceaiul verde este considerat a fi un bun supliment care contribuie la arderea grasimilor. Acest lucru se datoreaza faptului ca stimuleaza rata metabolica in organism. In plus, prezenta cofeinei a dovedit faptul ca ajuta si imbunatateste performantele fizice. Imbunatatind performantele fizice acizii grasi din organism se transforma in energie. Ceaiul verde se afla in topul celor mai bune ceaiuri pentru slabit.
Antioxidantii care se regasesc in bautura de ceai verde pot contribui semnificativ la scaderea riscului de producere a anumitor tipuri de cancer.
Cancerul este cauzat de cresterea necontrolata a celulelor si este una dintre cauzele principale ale deceselor din intreaga lume. Astfel, s-a descoperit ca ceaiul verde este o sursa excelenta de antioxidanti puternici, care pot reduce riscul de apararitia a cancerului:
Ceaiul verde imbunatateste nu numai functia cognitiva creierului pe termen scurt, ci si protejeaza creierului de anumite boli care pot aparea odata cu inaintarea in varsta, precum:
Multe studii arata ca unii compusii din ceaiul verde pot avea diferite efecte protectoare asupra neuronilor putand reduce riscul aparitie de Alzheimer si Parkinson.
Diabetul zaharat de tip 2 este o boala care a atins proportii epidemice in ultimele decenii si afecteaza acum aproximativ 400 de milioane de oameni din intreaga lume. Aceasta boala implica cresterea concentratiilor de zahar din sange in contextul rezistentei la insulina sau a incapacitatii de a produce insulina. Studiile arata ca ceaiul verde poate imbunatati sensibilitatea la insulina si poate reduce nivelul de zahar din sange
Bolile cardiovasculare, inclusiv bolile cardiace si accidentul vascular cerebral, sunt printre cele mai mari cauze ale decesului din lume. Studiile arata ca ceaiul verde poate imbunatati unii dintre principalii factori de risc ale acestor boli.
Frunzele de ceai verde contin multe compusi de cofeina, care este un stimulent bine cunoscut ce s-a dovedit a fi un bun remediu pentru arderea grasimilor si care imbunatateste performantele in timpul exercitiilor fizice. Ceaiul verde poate mobiliza grasimile care sunt stocate in celulele grase din organism prin mutarea lor in sange pentru a fi utilizata ca energie. Astfel va avea loc topirea si eliminarea nivelului de grasime din organism.
Ceaiul verde este un ceai antiadipos care face parte din gama de ceaiuri folosite pentru topirea de grasimi si eliminarea surplusului de greutate corporala.
Ceaiul verde antiadipos aduce urmatoarele beneficii pentru organism:
Ceaiul antiadipos se poate gasi in orice farmacie si este un produs realizat dupa o formula traditionala chinezeasca, care contribuie la metabolismul lipidic normal si la mentinerea greutatii normale. Fata de beneficiile ceaiului mentionate anterior, ceaiul verde antiadipos este indicat pentru persoanele cu tendinta de constipatie. Astfel, ceaiul contribuie la mentinerea concentratiilor normale ale grasimilor si glucozei din sange. In plus, ceaiul verde ajuta la protejarea celulelor organismului impotriva stresului oxidativ,tonifica si revigoreaza intregul organism.
Ingredientele din ceaiul verde antiadipos sunt: frunze de ceai verde, frunze de senna, frunze de lotus, frunze de dus, seminte de senna.
O cana cu ceai pe zi, de preferat seara deoarece are efect laxativ. Se fierbe un plic de ceai in 200 de ml de apa pentru aproximativ 4 – 10 minute dupa care se consuma.
Ceaiul verde antiadipos ajuta la scaderea in greutate si este recomandat sa fie consuma alaturi de un regim alimentar bazat pe legume, fructe, proteine si carbohidrati naturali, exercitii fizice efectuate regulat de cel putin 3 ori pe saptamana.
Ceaiul verde este cel mai eficient antioxidant natural, utilizat inca din timpuri stravechi in China si Japonia. Acesta contine epigalocatechin-gallate, un antioxidant mai puternic de 100 de ori mai puternic decat vitamina C si de 25 de ori mai puternic decat vitamina E. Datorita caracterului sau puternic antioxidant, consumul regulat de ceai verde sub forma de capsule ajuta la:
Mod de administare
Pulberea din frunze de ceai verde este mult mai eficienta decat ceaiul consumat. Este recomandat sa se administreze 1 – 2 pe zi de capsule de ceai verde dupa mese.
Nu este recomandat sa fie luate aceste capsule in timpul tratamentelor cu medicamente antivirale, efectul lor putand fi diminuat.
Ingrediente:
Mod de preparare:
Ceaiul verde de bea de 2 ori pe zi, de cel putin 3 ori pe saptamana dimineata sau in dieta cu ceai verde este recomandat sa se bea o cana cu ceai verde cu o jumatate de ora inainte de masa. In acest fel, nu veti mai putea manca foarte mult si va veti satura mai rapid. Astfel, mai putine calorii consumate, mai multe kilograme topite.
Ceaiul verde cu lamaie contine nutrienti si antioxidanti puternici care stimuleaza pierderea din greutate. Aceasta bautura are efect detoxifiant, este bun antiinflamator si digestiv care ajuta la combaterea obezitatii.
Ingrediente:
Mod de preparare:
Aceast ceai este recomandat sa fie consumat dimineata pe stomacul gol cu 30 de minunte inainte de micul dejun.
Ceaiul verde cu menta este o bautura saraca in numarul de calorii, insa este extrem de bogata in compusi antioxidanti. Aceasta bautura cu cei verde are un efect antiiinflamtor, antioxidant si este un bun detofixiant care ajuta la combaterea obezitatii si a tulburarilor de metabloism. In plus, menta are un efect calmant care ajuta la reducrea poftelor de mancare si calmeaza durerule de burta si stomac.
Ingrediente:
Mod de preparare:
Acest ceai verde cu menta este recomandat sa fie consumat in fiecare zi pe stomacul gol timp de cel putin 2 saptamani.
Ceaiul verde este recomandat a se consuma cu moderatie si este contraindicat femeilor care sunt insarcinate sau care alapteaza, deoarece contine cofeina.
De asemenea, nu ar trebui sa consume ceai verde persoanele care sufera de afectiuni renale, cardiovasculare, hepatice sau copiii.
Referinte: