Visinele sunt fructe bogate in nutrienti importanti, antioxidanti si vitamina C. Aflati ce vitamine si minerale contin visinele, care sunt beneficiile consumului de visine si cum pot fi incluse in cadrul unei diete sanatoase.
Visinele sunt pline de nutrienti importanti, printre care fitochimicale (compusi ai plantelor care combat bolile si daunatorii ce le pot ataca), antioxidanti si vitamina C. Aceste fructe mici si rosii sunt benefice pentru prevenirea cancerului, ameliorarea inflamatiilor, imbunatatirea sanatatii inimii. In plus, vin in ajutorul persoanelor care vor sa slabeasca si ofera alte beneficii pentru sanatate.
Denumirea stiintifica a visinului este Prunus cerasus. In latina, prunus inseamna prun. Cuvantul provine din grecescul ”prunos” (prun sau cires). Visinul este inrudit cu ciresul (Prunus avium). Cultivat pe scara larga la nivel mondial, visinul este un arbore mic apartinand familiei Rosaceae, din genul Prunus L, originar din Europa si sud-vestul Asiei, avand flori albe si fructe rosii turtite.
Visinul poate atinge inaltimea de 6 m, se dezvolta bine in climatele mai reci, umede si prefera solul bogat, bine drenat, umed. Tulpina este acoperita cu o scoarta rosie sau cenusie si aspra. Ramurile sale se intind in sus si au crengi netede. Frunzele au, de obicei, o latime de 3-9 cm, latimea 2-5 cm, sunt ovale, netede si lucioase in partea de sus. Florile sunt hermafrodite, albe si se gasesc in ciorchini de 3-5. Petalele sunt crestate si infloresc in luna mai.
Spre deosebire de cirese, visinele sunt mai acide si, potrivit unor cercetatori, au beneficii nutritionale mai mari. Printre soiurile des intalnite de visine sunt Balaton, Amarelle, Jubileum, Mesabi, Northstar, Montmorency, Surefire, Dunare, Meteor si Morello. Visinele se gasesc din iunie pana la inceputul lunii august, in functie de regiunea in care sunt cultivate.
Visinele sunt drupe (fructe carnoase si zemoase cu un singur sambure) care au o lungime de 20 mm si o latime de 18 mm. De obicei, sunt de culoare rosu deschis sau inchis. Pielea fructelor este neteda si ferma, cu un luciu evident. Pulpa visinei contine un mic sambure in mijloc, de culoare maro deschis. Visinele au o aroma intensa si oarecum tanica atunci cand sunt proaspete si dulci / acrisoare, insa nu amare, atunci cand sunt uscate, inghetate si transformate in suc. Datorita gustului mai acrisor, se folosesc cu succes pentru a echilibra gustul dulce in deserturi cu ciocolata, bomboane, placinte si alte retete pe baza de visine.
In afara de gustul lor intens si acrisor, visinele reprezinta o sursa buna de nutrienti, vitamine si minerale. Visinele contin vitamina A si vitamina C si cantitati mici de potasiu, magneziu, calciu, folat si fier. Visinele proaspete contin aproximativ 50 de calorii per 100 de grame si au un continut mic de carbohidrati (4%). Sunt abundente in antocianine care combat cancerul, un pigment natural care confera visinelor culoarea rosie de rubin.
Consumul a 155 de grame de visine ofera 15,5 mg de vitamina C, 1,283 UI de vitamina A, 0,068 mg de vitamina B6, 0,174 mg de mangan, 0,161 mg de cupru, 2,5 g de fibre dietetice, 0,5 mg de fier, 268 mg de potasiu. Visinele contin peste 88% apa, fiind o sursa buna de hidratare in sezonul cald.
Visinele au capacitatea de a ameliora durerile si pot fi mai eficiente, de exemplu, decat aspirina. In plus, pot avea un efect antioxidant la fel de mare precum suplimentele disponibile pe piata, cum ar fi cele care contin vitamina E. Potrivit cercetarilor, consumul zilnic de visine ar putea reduce bolile cardiovasculare sau cronice cauzate de inflamatii, artrita si guta.
Milioane de persoane sunt expuse riscului de diabet sau boli de inima. In cazul acestora, dieta care contine visine ar putea fi extrem de benefica. Cercetarile sugereaza ca visinele nu ofera doar beneficii cardiovasculare la fel de mari ca medicamentele prescrise, dar, in plus, pot reduce si riscul de accident vascular cerebral.
Medicamentele prescrise pot combate sau reduce anumiti factori de risc, insa pot produce, in acelasi timp, efecte secundare nedorite. In schimb, consumul de visine a avut un efect pozitiv chiar si in paralel cu medicamentele administrate, fara a produce efecte negative.
Visinele sunt recunoscute pentru gustul lor bun si culoarea rosie atragatoare. Pe langa aceste beneficii primare, cei care au consumat visine nu au acumulat atata greutate si nici grasime corporala decat indivizii care nu au consumat aceste fructe. In plus, au fost descoperite in sange niveluri mult mai mici de molecule. Acestea pot provoca inflamatii care cauzeaza boli de inima si diabet. In plus, nivelurile de colesterol si trigliceride din sange au fost semnificativ mai scazute la persoanele care au mancat visine decat in cazul celor care nu au consumat aceste fructe.
Cei care au mancat visine au avut, de asemenea, mai putina grasime retroperitoneala, un tip de grasime abdominala care a fost asociata cu risc cardiovascular ridicat si inflamatie la oameni.
Vitamina A poate proteja suprafata ochilor si poate imbunatati vederea. Cercetarile au descoperit ca picaturile oculare lubrifiante care contin vitamina A au fost eficiente pentru tratarea sindromului de ochi uscat, precum si a unei inflamatii oculare numita keratoconjunctivita. Visinele sunt bogate in vitamina A, aceasta ajutand, dupa cum spuneam, la protejarea ochilor si la imbunatatirea vederii.
Vitamina A, impreuna cu alte vitamine cu efect antioxidant, ajuta la reducerea riscului de degenerescenta maculara. Persoanele cu un risc ridicat de boala care consuma produse care contin vitaminele A, C, E, zinc, cupru, si-au redus cu 25% riscul de degenerescenta maculara. De aceea este important sa introducem visinele in alimentatie pentru a avea o vedere mai buna.
Consumul regulat de visine este benefic pentru functionarea adecvata a creierului. Continutul de cupru trebuie sa fie la un nivel adecvat, deoarece un aport prea mare de cupru poate fi daunator creierului. Cuprul are un rol important in functionarea buna a creierului. Prin urmare, cantitatea de visine trebuie sa fie echilibrata. Cercetarile au scos la iveala o legatura directa intre continutul de cupru din creier si gandirea creativa. In acest fel, cuprul le permite cailor neuronale sa se dezvolte in moduri unice. Visinele contin 0,161 mg de cupru, aceasta reprezentand 17,89% din valoarea totala recomandata zilnic.
Visinele contin o cantitate considerabila de vitamina C, iar aceasta este cunoscuta pentru ca ajuta la imbunatatirea sistemului imunitar al organismului. Sistemul imunitar ne protejeaza de raceli si tuse. Vitamina C permite absorbtia fierului si, prin urmare, consolideaza rezistenta organismului la infectii. De asemenea, lupta impotriva virusurilor.
Carbohidratii joaca un rol esential in acumularea in greutate. Majoritatea persoanelor stiu ca scaderea aportului de carbohidrati este singura solutie pentru reducerea greutatii, insa acest lucru reprezinta un mit. De fapt, selectarea corecta a carbohidratilor ne ajuta sa reducem greutatea. Alimentatia care cuprinde fructe, legume si fibre alimentare ne poate ajuta, de asemenea, sa scapam de kilogramele in plus. Dietele bogate in carbohidrati pot ajuta la reducerea greutatii, precum si la controlul tonusului muscular. Aportul minim de visine este benefic pentru a reduce eficient greutatea corporala.
Manganul este un remediu renumit pentru entorse, precum si inflamatii, deoarece ajuta la cresterea nivelului de superoxid dismutaza. Acest nivel crescut se datoreaza proprietatilor antioxidante ale mineralului. Pacientii cu artrita au, de obicei, un nivel scazut de superoxid dismutaza (SOD). Aceasta are calitati antiinflamatorii de care persoanele care sufera de artrita au nevoie disperata. Prin urmare, consumul de mangan care poate stimula sinteza si functia SOD poate reduce simptomele acestei afectiuni. Consumati visine pentru ca sunt bogate in mangan, iar acest lucru poate reduce problemele produse de inflamatie.
Fibrele dietetice sunt esentiale pentru normalizarea scaunelor prin simplul fapt ca le fac mai usor de eliminat. Acest lucru poate ajuta la ameliorarea si evitarea atat a constipatiei, cat si a diareei. Consumul de visine bogate in fibre poate reduce riscul de diverticulita (inflamatie a intestinului), pietre la fiere, pietre la rinichi, hemoroizi si poate pune umarul la ameliorarea sindromului intestinului iritabil (SII). Cercetarile au indicat, de asemenea, ca o dieta bogata in fibre poate ajuta la scaderea acidului gastric si la reducerea riscului de aparitie a refluxului gastroesofagian (BRGE) si a ulcerelor.
Visinele pot fi consumate in urmatoarele feluri:
Exista, de asemenea, retete sanatoase cu visine, cum ar fi placinta sau strudelul cu visine, atat de raspandite la nivel mondial.
Visinele pot fi consumate in siguranta de majoritatea adultilor sub forma de alimente sau remedii. Cu toate acestea, specialistii nu cunosc in ce masura pot fi consumate cozile de visine sau suplimentele alimentare care contin cozi de visine.
Visinele sunt sigure pentru femeile insarcinate sau care alapteaza atunci cand sunt consumate in cantitati normale. Cu toate acestea, nu se stie daca suplimentele alimentare care contin cozi de visine sau cozile de visine in sine pot fi consumate in siguranta de catre aceste persoane.
Referinte: