Viroza respiratorie sau infectia cailor respiratorii superioare se manifesta in general prin secretii nazale, tuse, stranut. Iata cum se transmite, care sunt cauzele, simptomele si ce presupune tratamentul.
1. Informatii generale despre viroza respiratorie
2. Cum se transmite
3. Complicatiile virozei respiratorii
4. Diagnostic
5. Tratament
6. Preventie
Viroza respiratorie defineste un grup de afectiuni respiratorii numite si infectii acute ale cailor respiratorii superioase. Viroza respiratorie se manifesta in general prin secretii nazale, nas infundat, tuse, febra usoara, dureri in gat si afectarea somnului. Virozele apar mai des la copii (in medie 6-8 pe an) si dureaza mai mult decat la adult (pana la 14 zile). Sunt cauzate de un virus ce duce la inflamarea membranelor ce captusesc nasul si gatul. Sunt peste 200 virusuri diferite ce cauzeaza viroze.
Infectiile respiratorii generale includ raceala, gripa, pneumonia si altele. Aceste boli comune pot afecta mai mult plamanii atunci cand persoana are si astm bronsic. Pot provoca inflamatii si ingustarea cailor respiratorii, modificari ce ar putea declansa simptome de astm (un episod de astm sau un atac de astm).
Infectiile virale reprezinta mai mult de 60% dintre bolile acute respiratorii. Virusul sincitial respirator si virusul parainfluenza sunt cei mai frecventi agenti etiologici.
Cele mai frecvente infectii la om sunt infectiile cu virusuri respiratorii. Anumite virusuri respiratorii clasice (de exemplu, rinovirusuri) ajung in organism prin tractul respirator, are loc replicarea lor si cauzeaza doar afectarea celulelor epiteliului respirator. Alte virusuri mai sistemice (de exemplu, virusul rujeolic si sindromul respirator acut sever cauzat de un coronavirus) se raspandesc prin sange si provoaca o boala sistemica – in tot organismul. Cu toate acestea, virusurile pot cauza boala si doar in tractul respirator.
Desi infectiile cu virusuri sistemice induc adesea imunitate pe tot parcursul vietii impotriva bolii, virusurile respiratorii care nu provoaca viremie pot de obicei sa reinfecteze aceeasi gazda de mai multe ori pe tot parcursul vietii. Reinfectarea cu acelasi virus este comuna din cauza imunitatii incomplete sau a unei scaderi a imunitatii dupa o infectie naturala.
Sunt numeroase tipuri de virusuri ce cauzeaza viroze. Cel mai comun virus este rinovirusul, iar altele includ virusul coronarian, parainfluenza, adenovirus, enteroviruz si virusul sincitial respirator.
Viroza respiratorie se transmite prin contact direct cu persoana bolnava, secretii nazale din tuse sau stranut, contactul cu tesuturile, lenjeria de pat sau alte suprafete contaminate. Infectiile respiratorii virale sunt raspandite atunci cand o persoana infectata tuseste, vorbeste sau stranuta si alta persoana inspira sau inghite din aer picaturi mici ce contin agenti infectiosi. Virusurile sunt de asemenea raspandite prin contact direct cu o persoana bolnava sau prin contact indirect cu mainile, tesuturile sau alte articole murdare de secretii contaminate. Infectiile cu enterovirus si adenovirus sunt, de asemenea, raspandite prin contactul cu maini, obiecte sau fecale infectate.
Pentru a preveni infectia:
Cand vorbim de viroze simptome, acestea variaza in functie de virusul care provoaca boala. Majoritatea virusurilor respiratorii cauzeaza simptome asemanatoare gripei. Debutul insa este gradual, febra este usoara iar tusea este in general de scurta durata.
Perioada de incubatie este timpul dintre infectare si dezvoltarea simptomelor. De obicei, perioada de incubatie viroze este de la 1 la 10 zile, dar variaza in functie de virusul specific.
Perioada infectioasa este timpul in care o persoana infectata poate infecta alte persoane. Perioada infectioasa variaza foarte mult si depinde de virusul specific. Cu toate acestea, infectiile respiratorii, de obicei, virale sunt cele mai contagioase in primele cateva zile cu simptome. In unele cazuri, persoanele cu infectie pot transmite virusul (si astfel raman infectioase) pentru o perioada de timp dupa ce s-au recuperat de la infectie.
Simptomele in caz de viroza respiratorie incep la cateva zile dupa ce persoana a luat contact cu virusul. De obicei simptomele dureaza pana la o saptamana, dar acest lucru poate varia de la un pacient la altul.
Viroza respiratorie simptome:
In general, virozele se reduc in cateva zile. Uneori, boala poate duce insa la complicatii. Tipurile de complicatii depind de virusul particular, dar pot include:
Nu sunt intotdeauna necesare teste de laborator. Infectiile virale respiratorii sunt de obicei diagnosticate clinic pe baza simptomelor si a epidemiologiei locale. Pentru ingrijirea pacientului, diagnosticarea virozei este de obicei suficienta. Identificarea unui agent patogen specific este rareori necesara. Cu toate acestea, infectia poate fi confirmata prin testarea in laborator a mucusului din nas sau gat.
Testele de diagnosticare ar trebui sa fie in mod obisnuit indicate doar pentru urmatoarele:
Nu este necesar un tratament viroza respiratorie specific, cel putin nu pentru cazurile usoare. Majoritatea pacientilor se recupereaza cu odihna si prin consum adecvat de lichide. Paracetamolul poate fi utilizat pentru ameliorarea simptomelor, dar trebuie utilizat in conformitate cu instructiunile producatorului. Aspirina NU trebuie administrata copiilor cu varsta sub 12 ani, cu exceptia cazului in care medicul le recomanda in mod special.
Medicamentele antivirale pot fi utilizate pentru infectii respiratorii virale severe sau prelungite, cum ar fi infectia cu virusul gripal. Antibioticele NU AJUTA in caz de viroze. Antibioticele sunt indicate doar in caz de infectii cu bacterii. Medicamentele antibacteriene sunt ineficiente impotriva agentilor patogeni virali, iar profilaxia impotriva infectiilor bacteriene secundare nu este recomandata. Antibioticele trebuie administrate numai atunci cand apar infectii bacteriene secundare.
In unele cazuri, medicamentele antivirale sunt utile:
Cereti sfatul medicului daca sunteti ingrijorat de simptome sau va confruntati cu oricare din urmatoarele:
Cum pot preveni virozele? Virusurile provoaca cele mai multe infectii respiratorii. Gripa si boala pneumococica pot fi deosebit de grave pentru persoanele cu astm. Pentru a reduce riscul de a va imbolnavi, urmati acesti pasi:
Adresati-va medicului pentru informatii privind vaccinul impotriva gripei, in special daca faceti parte din urmatoarele categorii de persoane:
Referinte:
(1) Upper Respiratory Tract Infection, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK532961/
(2) Upper Respiratory Infection (URI or Common Cold), link: https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/upper-respiratory-infection-uri-or-common-cold
(3) Upper Respiratory Infection (URI or Common Cold), link: https://www.chop.edu/conditions-diseases/upper-respiratory-infection-uri-or-common-cold
(4) Upper Respiratory Infections (Colds), link: https://www.nationwidechildrens.org/conditions/upper-respiratory-infections-colds
(5) Acute Upper Respiratory Infection, link: https://www.healthline.com/health/acute-upper-respiratory-infection
(6) Viral Respiratory Infections, link: https://www.msdmanuals.com/professional/infectious-diseases/respiratory-viruses/overview-of-viral-respiratory-infections
(7) Upper Respiratory Infection, link: https://kidshealth.org/Nemours/en/parents/az-uri.html