Varicela numita si varsat de vant este o boala eruptiva contagioasa. Iata care sunt cauzele, simptomele, metodele de diagnostic si tratament.
1. Ce este varicela?
2. Cauzele varicelei
3. Simptome varicela
4. Complicatii
5. Tratament in caz de varicela
6. Varicela in sarcina
7. Prevenirea varicelei
Varicela este o boala extrem de contagioasa cauzata de un virus numit virusul varicelo-zosterian. Inainte ca vaccinul care protejeaza impotriva varicelei sa fie disponibil, aceasta a fost una dintre cele mai comune boli ale copilariei, afectand aproape toti copiii inainte de varsta de 9 ani.
Rareori, varicela poate duce la complicatii grave, cum ar fi pneumonie, probleme cu rinichii, cu inima, articulatiile sau sistemul nervos. Varicela poate fi o problema grava pentru femeile insarcinate. Daca nu exista complicatii, boala se reduce de obicei in 3–7 zile la adulti si 5-10 zile la copii.
Virusul varicelo-zosterian determina infectia cu varicela. Majoritatea cazurilor apar prin contactul cu o persoana infectata. Virusul este contagios timp de 1-2 zile inainte de aparitia blisterelor si persoana ramane contagioasa pana cand toate blisterele s-au vindecat.
Virusul se poate raspandi prin:
Expunerea la virus prin infectie activa anterioara sau vaccinare reduce riscul. Imunitatea impotriva virusului poate fi transmisa de la o mama la nou-nascut. Imunitatea dureaza aproximativ trei luni de la nastere. Orice persoana care nu a fost expusa poate contracta virusul. Riscul creste in oricare dintre aceste conditii:
Varicela este contagioasa? DA. Varicela este foarte contagioasa. Este contagioasa de la aproximativ 2 zile inainte de inceperea eruptiei cutanate pana cand toate blisterele formeaza cruste.
Deoarece varicela este atat de contagioasa, un copil care are boala trebuie sa stea acasa si sa se odihneasca pana cand eruptia dispare si toate blisterele s-au uscat. Virusul este raspandit in aer de catre persoanele infectate atunci cand stranuta sau tusesc si ating blisterele, apoi ating obiecte sau alte persoane. Perioada de incubatie este de 10-21 zile.
Varicela poate incepe adesea cu urmatoarele simptome:
O eruptie rosie apare la 1-2 zile. De obicei, incepe pe fata si scalp, se raspandeste pe piept, spate si burta si apoi pe brate si picioare. Poate aparea si in interiorul urechilor, pe pleoape, in interiorul nasului si gurii si chiar in jurul zonei genitale. Eruptia continua sa se raspandeasca timp de 3 – 4 zile. De obicei produce multa mancarime.
Eruptiile formeaza blistere, care apar ca fiind pline cu lichid galben. Dupa aproximativ o zi, lichidul devine tulbure. Dupa ce se sparg blisterele se formeaza cruste care cad in 1-2 saptamani. Petele care raman dupa ce cad crustele se vindeca in ritm diferit, unele mai repede si altele mai tarziu.
Adultii au un risc mai mare de a dezvolta complicatii de la varicela decat copiii. Cei cu sistem imunitar slabit din cauza cancerului, HIV sau altei afectiuni sunt, de asemenea, expusi unui risc mai mare.
Dupa ce ati avut varicela, virusul varicelo-zoster ramane ani de zile in celulele nervoase. Se poate „reactiva” ani mai tarziu. Poate duce la zona zoster, o afectiune care provoaca vezicule dureroase.
Unele persoane sunt mai expuse riscului de complicatii din varicela, inclusiv:
Daca sunt expusi la varicela, li s-ar putea administra un medicament (imunoglobulina anti varicela-zoster) pentru a preveni complicatiile grave.
Riscurile de varicela si de a dezvolta complicatii sunt mai mari la o persoana cu un sistem imunitar slabit. Un sistem imunitar slabit poate rezulta daca o persoana:
Complicatiile in acest caz pot include meningita, sepsis sau septicemie sau pneumonie.
Nu este recomandat niciun tratament specific pentru copiii si adultii sanatosi cu varicela. Este important sa incercati sa impiedicati un copil mic sa zgarie eruptia, deoarece acest lucru poate duce la cicatrizare permanenta sau infectie secundara.
Nu dati niciodata aspirina unui copil sub 16 ani care are varicela – creste riscul unei boli grave numit sindrom Reye. Sindromul Reye poate aparea dupa o infectie virala, cum ar fi varicela, gripa sau o viroza. Sindromul provoaca leziuni cerebrale si poate pune viata in pericol.
Persoanele care au probleme de sanatate severe care le afecteaza sistemul imunitar sau femeile insarcinate pot beneficia de medicamente antivirale, cum ar fi aciclovirul, la indicatiile medicului. Pentru a fi mai eficient, trebuie administrat in termen de 24 de ore de la inceperea bolii. Acest medicament este cel mai adesea prescris adolescentilor si copiilor cu astm sau cu o afectiune a pielii.
In cele mai multe cazuri, o persoana poate face varicela o singura data. Aceasta se numeste imunitate de-a lungul vietii. In schimb, in cazuri rare, o persoana ar putea sa o faca din nou, mai ales daca au fost foarte mici cand au avut-o prima data.
Varicela poate avea complicatii suplimentare daca apare in timpul sarcinii. In timpul sarcinii, exista un risc usor mai mare de a dezvolta pneumonie dupa varicela. Exista, de asemenea, pericolul de a trece infectia la fat. Daca infectia apare in primele 20 de saptamani de sarcina, exista un risc mai mare de sindrom de varicela fetala, care poate duce la cicatrici, probleme ale ochilor etc.
Daca infectia apare mai tarziu in sarcina, varicela poate fi transmisa direct la fat si copilul se poate naste cu varicela. Daca sunteti expus la virus in timpul sarcinii, fie varicela, fie zona zoster, este important sa discutati imediat cu un medic.
Poate fi prevenita varicela? Da. Majoritatea persoanelor care primesc vaccinul impotriva varicelei nu vor dezvolta varicela. Medicii recomanda ca cei mici sa primeasca vaccinul impotriva varicelei la 12-15 luni si un rapel la 4-6 ani.
Persoanele in varsta de 13 ani si mai mari care nu au avut niciodata varicela si nu sunt vaccinate trebuie sa primeasca doua doze de vaccin la cel putin 28 de zile diferenta una de alta. Copiii care au avut varicela nu au nevoie de vaccin – de obicei au protectie pe tot parcursul vietii impotriva bolii.
Persoanelor sensibile care prezinta un risc ridicat de complicatii si care au fost expuse la virus li se pot administra anticorpi impotriva virusului varicelei (imunoglobulina varicelo-zoster). Aceste persoane includ:
Daca persoanele sanatoase au fost expuse la varicela si nu au fost deja vaccinate, vaccinarea in 3 – 5 zile de la expunere poate ajuta la prevenirea varicelei sau la reducerea gravitatii acesteia.
Exista un vaccin impotriva varicei, dar nu face parte din programul de vaccinare obligatorie in Romania. Vaccinul este oferit numai copiilor si adultilor care sunt deosebit de vulnerabili la complicatiile varicelei. Cele 2 doze de vaccin recomandate sunt estimate a oferi 98% protectie impotriva varicelelor la copii si 75% protectie la adolescenti si adulti. Deci, poate fi posibila dezvoltarea infectiei dupa vaccinare. In mod similar, exista riscul ca cineva care a primit vaccinul sa poata dezvolta varicela dupa ce a intrat in contact direct cu o persoana care are zona zoster.
Vaccinul impotriva varicelei contine virus varicelo-zosterian viu atenuat. Copiilor li se administreaza doua doze: una intre 12 – 15 luni, iar cea de-a doua administrata la varsta cuprinsa intre 4 – 6 ani. De asemenea, pot fi vaccinati copiii mai mari si adultii (in special femeile de varsta fertila si adultii cu tulburari cronice) care nu au avut varicela si nu au fost vaccinati. Li se administreaza doua doze cu pauza de 4 – 8 saptamani intre ele.
Conform Centrului pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC), se estimeaza ca vaccinul ofera o protectie completa impotriva virusului pentru aproape 98 % dintre persoanele care primesc ambele doze recomandate. Cand vaccinul nu ofera o protectie completa, reduce semnificativ severitatea varicelei.
Vaccinul impotriva varicele este recomandat pentru:
Daca nu va amintiti daca ati avut varicela sau ati fost vaccinat, un test de sange va poate determina imunitatea.
Anumite persoane nu trebuie vaccinate cu acest vaccin:
De cand a devenit disponibil vaccinul impotriva varicelei, studiile au aratat in mod constant ca e sigur si eficient. Efectele secundare sunt in general usoare si includ roseata, durere, sensibilitate usoara si, mai rar, mici umflaturi la locul injectarii.
Referinte:
(1) Chickenpox, link: https://www.health.govt.nz/your-health/conditions-and-treatments/diseases-and-illnesses/chickenpox
(2) Chickenpox, link: https://www.msdmanuals.com/home/infections/herpesvirus-infections/chickenpox
(3) Chickenpox, link: https://www.healthline.com/health/chickenpox#prevention
(4) Chickenpox, link: https://kidshealth.org/en/parents/chicken-pox.html
(5) Chickenpox (varicella), link: https://healthywa.wa.gov.au/Articles/A_E/Chickenpox-varicella