Uree serica – un test care poate ajuta la examinarea functiei renale si hepatice. Iata care sunt valorile normale si cand este indicata aceasta analiza medicala.
1. Informatii generale
2. Procesul de formare si eliminare a ureei
3. In ce cazuri este recomandata analiza (uree serica)
4. Valori normale
5. Valori mici – probleme
6. Valori mari – probleme
Ce este ureea serica? Ureea reprezinta produsul final dupa descopunerea aminoacizilor din proteine. Cand proteinele sunt descompuse, ficatul produce azot sau nitrogen care este sub forma de amoniac. Acest azot se leaga de alte elemente chimice de la nivelul ficatului si formeaza ureea, care este un produs rezidual. Boala renala este asociata cu o excretie redusa a ureei si in consecinta cresterea concentratiei acesteia in sange. Formarea ureei si excretia acesteia de catre rinichi reprezinta calea principala (~ 75%) prin care se elimina excesul de azot din organism. Ureea este un produs final al metabolismului si nu participa la nicio reactie sintetica.
Ficatul produce un compus ce contine azot – si descompune proteinele utilizate de celulele corpului. Azotul se combina cu alte elemente, cum ar fi carbonul, hidrogenul si oxigenul, pentru a forma ureea, care este un produs rezidual chimic. Ureea circula de la ficat la rinichi prin fluxul sangvin. Rinichii sanatosi filtreaza ureea si indeparteaza alte produse reziduale din sange, iar produsele reziduale filtrate parasesc organismul prin urina. Rinichii sanatosi pot elimina mai mult de 90% din ureea din corp.
Testul de uree serica poate arata daca nivelul de uree este mai mare decat in mod normal, ceea ce poate indica faptul ca rinichii sau ficatul nu functioneaza corect.
Medicul poate recomanda acest test daca suspecteaza leziuni renale, pentru a evalua functia rinichilor si pentru a ajuta la determinarea eficientei tratamentului de dializa in caz de hemodializa sau dializa peritoneala.
De asemenea, analize uree pot fi indicate ca parte a unui grup de teste de sange care ajuta la diagnosticarea mai multor alte afectiuni, cum ar fi leziuni hepatice, obstructie a tractului urinar, insuficienta cardiaca congestiva sau sangerare gastrointestinala. Retineti totusi ca un rezultat anormal al testului de uree serica nu confirma niciuna dintre aceste afectiuni. Un test de uree serica poate ajuta la diagnosticarea urmatoarelor afectiuni:
Se poate testa ureea serica in sine dar si portiunea azotata a ureei sau uree nitrogen – testul BUN. Daca problemele renale reprezinta principala preocupare, valorile creatininei din sange vor fi probabil masurate si atunci cand sangele este testat pentru nivelul de uree. Creatinina este un alt produs rezidual pe care rinichii sanatosi il filtreaza din corp prin urina. Nivelurile ridicate de creatinina din sange pot fi un semn al leziunilor renale.
Informati medicul daca aveti urmatoarele simptome, care pot fi semne ca ceva nu este in regula cu rinichii:
Medicul poate recomanda analiza uree serica si un control de rutina pentru a examina functia renala si daca aveti factori de risc, precum: istoric familial de probleme renale, diabet, hipertensiune arteriala, boli de inima.
Acest test nu necesita pregatire speciala. Informati asistenta sau medicul despre toate medicamentele, suplimentele, vitaminele si suplimentele pe care le luati. Asta include medicamente care nu au nevoie de reteta si orice medicamente cu reteta pe care le puteti utiliza. Testul de uree serica este indicat pentru a ajuta la diagnosticarea unor probleme de sanatate, ca afectiuni renale si nu numai. Pentru testare se va preleva o proba de sange. Un ac este folosit pentru a extrage sange dintr-o vena din brat. Un test de sange implica mici riscuri. Acestea includ sangerare, risc de infectie, vanatai si senzatie de ameteala.
Informati medicul daca aveti o tulburare de sangerare sau luati anumite medicamente, cum ar fi diluante sangvine. Acest lucru poate provoca sangerare mai mult decat era de asteptat in timpul testului. Efectele secundare asociate unui test BUN includ:
In cazuri rare, unor oameni li se fac rau sau lesina dupa prelevare sange. Informati medicul daca aveti reactii adverse neasteptate sau prelungite dupa test.
Rezultatele testului sunt masurate in miligrame pe decilitru (mg / dL) sau in milimol pe litru (mmol / L). Uree valori normale tind sa creasca odata cu varsta. Bebelusii au niveluri mai mici decat ceilalti oameni, iar gama la copii variaza. Rezultatele testelor pot varia in functie de varsta, sex, istoricul medical, metoda folosita pentru test si alte lucruri. Rezultatele testului NU inseamna neaparat ca aveti o problema grava. Un nivel ridicat al testului BUN poate fi cauzat de afectarea functiei renale, insuficienta cardiaca congestiva, obstructii ale fluxului de urina, soc, atac de cord recent, deshidratare, o dieta bogata in proteine sau sangerare gastrointestinala. Valorile scazute nu sunt frecvente, dar pot fi intalnite in caz de malnutritie, boli hepatice severe sau in exces de hidratare.
In general, uree serica valori normale se incadreaza in urmatoarele intervale:
Valorile testului uree nitrogn sau BUN sunt considerate valori normale in general in intervalul:
Insuficienta renala este o complicatie a diabetului. Nivelul BUN din sange este utilizat pentru a monitoriza evolutia insuficientei renale. Testul poate fi, de asemenea, monitorizat daca vi se administreaza medicamente care pot afecta functia renala.
Uree serica scazuta poate fi cauzata de:
Pentru persoanele cu boli hepatice, nivelul BUN poate fi scazut, chiar daca rinichii sunt sanatosi. In functie de rezultatele testului, medicul poate efectua si alte teste pentru a confirma un diagnostic sau pentru a recomanda tratamente.
In general, uree serica mare poate insemna ca rinichii nu functioneaza corect. Poate fi vorba si de alte probleme, ca:
Uree serica marita poate sa apara si chiar daca rinichii functioneaza asa cum ar trebui, fiind implicate mai multe cauze. Astfel, motive pentru ureea crescuta pot include:
Acesta este motivul pentru care raportul dintre nivelul BUN si nivelul creatininei este o masura mai fiabila de examinare a sanatatii rinichilor.
Referinte:
(1) BUN (Blood Urea Nitrogen) Test, link: https://www.verywellhealth.com/bun-blood-urea-nitrogen-1087387
(2) BUN (Blood Urea Nitrogen), link: https://medlineplus.gov/lab-tests/bun-blood-urea-nitrogen/
(3) Urea Test , link: https://labtestsonline.org.uk/tests/urea-test
(4) Urea and the clinical value of measuring blood urea concentration, link: https://acutecaretesting.org/en/articles/urea-and-the-clinical-value-of-measuring-blood-urea-concentration
(5) Blood Urea Nitrogen (BUN) , link: https://labtestsonline.org/tests/blood-urea-nitrogen-bun
1 Comment
Buna seara . Am făcut de curând analize la creatinina serica 1.53(0.55-1.02) mg/dl și uree serica 62.00(10.00-50.00 mg/dl) . Am probleme cu glicemia creste , steatoza hepatica , arsuri la stomac , litiaza renală , amețeli , urinari dese , nu am un rinichi și cardiopatie hipertensiva . Ce analize mai trebuie sa fac ca sa știu ce organ e bolnav ?