Tulburarile de alimentatie la copii si adolescenti pot afecta cresterea si dezvoltarea si necesita interventie la timp. Iata care sunt principalele tulburari alimentare la copii si care sunt simptomele.
1. Ce sunt tulburarile de alimentatie?
2. Cele mai comune tulburari de alimentatie la copii
3. Semne si simptome ale tulburarilor alimentare
4. Care sunt cauzele tulburarilor alimentare?
5. Diagnostic
6. Tratament
7. Tulburarile de alimentatie – diferite de alte probleme de nutritie
Tulburarile de alimentatie sunt probleme legate de modul in care oamenii consuma alimente. Exista mai multe tipuri de tulburari de alimentatie. Cerintele dietetice si nutritive ale copiilor difera de cele ale adultilor, deoarece acestia sunt in continua crestere. Nutrientii care sunt esentiali pentru crestere devin mai importanti la copii.
Tulburarile de alimentatie pot duce la consecinte fizice, emotionale si sociale. Nu exista o singura cauza, dar pot contribui multi factori, precum genele si mediul in care copilul sau tanarul creste. In timp ce multi tineri isi fac griji pentru imaginea corpului si incearca adesea sa tina o dieta si / sau sa faca eforturi fizice pentru a pierde in greutate, aceste comportamente sunt foarte diferite de tulburarile alimentare.
Anorexia inseamna ca persoana mananca foarte putin. Aceasta duce la o greutate corporala foarte mica. Apare adesea la adolescenti, care pot avea o frica intensa de crestere in greutate – se tem sa nu se ingrase. Acestia pot avea o imagine corporala distorsionata – se vad ca fiind grasi chiar si atunci cand sunt foarte slabi. Persoanele cu anorexie sunt foarte stricte in ceea ce priveste cat de mult vor manca. Anorexia nervoasa se distinge printr-o dorinta obsesiva de a pierde in greutate prin restrictii alimentare si / sau exercitii fizice excesive, in ciuda faptului ca are o greutate corporala scazuta. Acest lucru este cauza unei imagini corporale distorsionate in care tanarul crede ca este gras sau supraponderal atunci cand nu este de fapt. Acest lucru duce la o teama intensa in ceea ce priveste cresterea in greutate.
Anorexia poate duce la probleme de sanatate cauzate de subnutritie si greutate corporala scazuta, cum ar fi:
Persoanelor cu anorexie le este greu sa se concentreze si au adesea probleme de memorie. Schimbarile de spirit si problemele emotionale includ:
Un tanar cu anorexie nervoasa atipica a pierdut o cantitate semnificativa de greutate si are toate caracteristicile anorexiei nervoase. Cu toate acestea, are o greutate corporala normala sau este supraponderal. Consecintele medicale si psihologice ale anorexiei nervoase atipice sunt la fel de grave ca ale anorexiei nervoase.
Bulimia e data de supraalimentatie si probleme cu controlul alimentar. Bulimia nervoasa este o tulburare de ordin psihic – ce se caracterizeaza prin consum compulsiv de alimente si simultan metode pentru a preveni cresterea in greutate. Acestea includ varsaturi induse, laxative sau diete drastice – facute pentru a compensa supraalimentarea.
Bulimia poate duce la probleme de sanatate cauzate de varsaturi, laxative si diuretice, cum ar fi:
Persoanele cu bulimie pot avea stima de sine scazuta, anxietate si depresie. Spre deosebire de persoanele cu anorexie care au o greutate foarte redusa, persoanele cu bulimie pot fi slabe, cu greutate medie sau supraponderale.
Binge-eating inseamna consum alimentar compulsiv. Binge-eating inseamna ca persoana consuma alimente in exces fara a se putea controla. Consuma cantitati mari de alimente chiar si cand nu ii e foame. Dupa ce mananca se poate simti suparata sau vinovata. Persoana tinde adesea sa manance foarte repede, singura – cand alte persoane nu o vad ca mananca.
Tulburarea de alimentatie cu aport restrictiv se caracterizeaza prin evitarea consumului de alimente. Acest lucru poate fi cauzat de mai multe motive diferite, cum ar fi:
Aceasta evitare poate duce la un esec la cresterea in greutate, deficiente nutritionale sau probleme emotionale si sociale.
Refuzul alimentar este un factor contribuitor la alimentatia precara la copii. Celor mici e posibil sa nu le placa anumite culori sau texturi ale alimentelor sau pur si simplu sa refuze o multitudine de alimente. Unii copii refuza sa manance o varietate de alimente si se limiteaza la un singur produs alimentar sau un grup alimentar.
Mancatul selectiv poate afecta sanatatea copiilor si poate cauza frustrare parintilor. Cei mici pot prezenta interes doar pentru anumite alimente si evita complet restul produselor si alimentelor.
Poate aparea brusc sau treptat. Daca cel mic creste normal si este energic, de obicei nu exista motive pentru care sa va faceti griji. Cu toate acestea, daca apar schimbari in crestere, discutati cu medicul. Copiii mici trec adesea prin etape in care refuza sa manance anumite alimente, vor doar sa manance un numar mic de alimente specifice sau sunt usor distrasi la mese. Este o modalitate prin care isi arata independenta – prin auto-hranire si alegerea propriilor alimente.
In general nu produce efecte pe termen lung, nu e nevoie de tratament medicamentos sau psihologic, fiind doar o etapa in viata copilului.
Exista cateva semne fizice si de comportament ca un copil sau adolescent poate avea o tulburare de alimentatie.
Nu exista o singura cauza pentru tulburarile alimentare. Genele, mediul si evenimentele stresante joaca toate un rol. Unele lucruri pot creste riscul unui copil sau adolescent de a avea o tulburare de alimentatie, cum ar fi:
Tulburarile de alimentatie pot avea efecte pe termen scurt si pe termen lung asupra sanatatii copilului. Unele dintre efectele restrictionarii alimentelor, consumului alimentar compulsiv, starii de voma indusa si sportului excesiv includ:
In plus fata de efectele fizice, tulburarile de alimentatie pot avea un impact negativ asupra modului in care copilul se simte, relatia sa cu sine, iubirea si sine si poate influenta relatiile cu familia si prietenii. De exemplu, o tulburare alimentara poate face copilul sau adolescentul sa vrea sa petreaca mai mult timp singur si poate duce la izolare sociala.
Medicii si profesionistii din domeniul sanatatii mintale diagnostica tulburarile alimentare pe baza istoricului, simptomelor, tiparelor de gandire, comportamentelor alimentare si unui examen fizic. Medicul va analiza greutatea si inaltimea si le va compara cu masuratorile anterioare de pe diagramele de crestere. Medicul poate recomanda teste pentru a vedea daca exista un alt motiv pentru problemele de alimentatie si pentru a verifica problemele cauzate de tulburarea alimentara.
Parintii pot observa semne de avertizare timpurie, cum ar fi:
Tulburarile de alimentatie au consecinte medicale si psihologice foarte grave si au nevoie atat de tratamente psihologice, cat si medicale si nutritionale.
Terapia cognitiv comportamentala (CBT) este un tratament psihologic care s-a dovedit a fi eficient pentru tulburarile de alimentatie la copii si adolescenti. CBT se concentreaza pe identificarea si reglarea gandurilor anormale despre alimente si imaginea corpului, care sunt asociate cu comportamente de supraalimentare sau varsaturi.
Adesea implica monitorizarea propriului comportament si sa se utilizeze strategii pentru a reduce comportamentul alimentar negativ.
Infometarea poate duce la probleme cu ritmul cardiac, tensiunea arteriala, densitatea osoasa scazuta, pubertatea si cresterea. E nevoie de teste periodice pentru a depista anumite complicatii, probleme asociate sau deficiente nutritionale. Nutritionistul va oferi un regim alimentar adecavt – axat pe o dieta sanatoasa si echilibrata pentru copil.
Tulburarile de alimentatie sunt de ordin psihic si difera de alte probleme nutritionale. Exemple de probleme de nutritie includ esecul sau falimentul cresterii, alergii si intolerante, anemie cu deficit de fier etc.
Esecul cresterii este un termen care se refera la un copil a carui crestere in greutate nu este in conformitate cu graficele de crestere pentru copii de aceeasi varsta. Copiii pot parea mult mai mici decat altii, iar dezvoltarea normala, cum ar fi pubertatea, poate fi intarziata. Desi esecul cresterii poate fi un simptom al afectiunilor medicale, cum ar fi anomalii cromozomiale, infectii cronice si greutate scazuta la nastere, nutritia deficitara poate juca un rol.
Pentru a trata esecul cresterii din cauza alimentatiei deficitare, este esential sa incurajam o dieta echilibrata, care sa includa un aport suficient de fructe, legume si proteine.
Alergiile alimentare pot fi frecvente la copii, cele mai tipice alergii fiind alergia la oua, alergia la proteinele din lapte si alergia la alune. Intolerantele la gluten si lactoza pot fi, de asemenea, un factor. Daca cel mic are alergie, acest lucru poate afecta capacitatea sa de a obtine anumite substante nutritive. De exemplu, o alergie la lapte sau o intoleranta la lactoza pot afecta aportul de calciu al copilului.
Anemia este o afectiune in care organismul nu are suficiente globule rosii sanatoase. O dieta saraca in fier este cea mai frecventa cauza de anemie si apare adesea la copiii mici, de obicei cu varste cuprinse intre 9 – 24 de luni, a caror dieta consta in mai mult lapte si putine alimente bogate in fier. Laptele de vaca reduce capacitatea organismului de a absorbi fierul si poate face ca intestinele sa piarda o cantitate mica de sange, ceea ce reduce si mai mult globulele rosii. Alimentele bogate in fier includ carne, peste, galbenus de ou, leguminoase, paine integrala si fructe uscate, dar multi pediatri vor prescrie si un supliment de fier.
Referinte:
(1) 4 Signs of Eating Disorders in Children, link: https://www.verywellmind.com/identifying-child-eating-disorders-1138305
(2) Eating Disorders: What Families Need to Know, link: http://www.med.umich.edu/yourchild/topics/eatdis.htm
(3) Eating disorders, link: https://www.rch.org.au/kidsinfo/fact_sheets/Eating_disorders/
(4) Eating Disorders in Children 12 and under, link: https://www.eatingdisorderhope.com/treatment-for-eating-disorders/family-role/eating-disorders-in-children-12-and-under
(5) Eating Disorders, link: https://kidshealth.org/en/parents/eating-disorders.html
(6) Eating Disorders in Children and Teens, link: https://www.webmd.com/mental-health/eating-disorders/features/eating-disorders-children-teens#1