Tromboflebita este inflamatia unei vene de la nivelul membrelor inferioare, ce poate aparea din cauza unui cheag de sange. Aflati care sunt cauzele tromboflebitei, cum se manifesta si ce mijloace de preventie si tratament sunt disponibile.
Tromboflebita este o afectiune caracterizata prin prezenta unui cheag de sange intr-o vena. Gravitatea bolii depinde de locul in care se dezvolta cheagul (trombul).
Flebita – sinonim al tromboflebitei
De multe ori, termenul de flebita este folosit ca sinonim al tromboflebitei. Aceasta afectiune reprezinta, de fapt, inflamatia peretelui venos.
Cand cheagul apare intr-o vena superficiala, vorbim despre tromboflebita superficiala, cunoscuta si sub denumirea de tromboza venoasa superficiala. In cazul unui cheag de la nivelul unei vene profunde, apare tromboflebita profunda, forma serioasa, ce necesita diagnostic si tratament rapid.
Tromboflebita poate aparea in urma unei lungi perioade de convalescenta la pat (dupa o interventie chirurgicala), in cazul imobilizarii gipsate a unui membru, din cauza unor leziuni la nivelul picioarelor sau la nivelul unor vene. Sunt predispuse la tromboflebita persoanele sedentare, supraponderale, cele care prezinta anomalii de coagulare a sangelui, fumatorii si mai ales fumatoarele, in asociere cu contraceptivele orale sau tratamentele hormonale de substitutie, femeile insarcinate (deoarece uterul comprima venele mari din pelvis), unele persoane cu boli sistemice.
Cauza tromboflebitei este un cheag de sange care se poate forma ca urmare a unei:
Riscul de tromboflebita creste daca o persoana:
Daca aveti unul sau mai multi factori de risc, discutati cu medicul despre strategiile de prevenire a problemei inainte de a efectua zboruri lungi sau calatorii cu masina sau daca intentionati sa fiti supusi unei interventii chirurgicale elective. In acest caz, medicul va va solicita ca in timpul recuperarii sa nu va miscati prea mult.
Semnele si simptomele de tromboflebita superficiala sunt:
Semnele si simptomele trombozei venoase profunde sunt:
Cand vena afectata se afla aproape de suprafata pielii, aceasta va aparea sub forma unei structuri asemanatoare unei funii sau unui cordon dur chiar sub suprafata pielii. Cand vena afectata se afla profund in picior, acesta poate deveni umflat, sensibil si dureros.
Adresati-va imediat medicului daca aveti o vena rosie, umflata sau sensibila la atingere – mai ales daca aveti unul sau mai multi factori de risc pentru tromboflebita.
Sunati la numarul de urgenta daca:
Tromboflebita superficiala poate aparea spontan sau ca o complicatie a unei interventii medicale sau chirurgicale.
Tromboflebita superficiala limitata la venele superficiale este rareori amenintatoare de viata, dar intotdeauna este necesara o evaluare corecta deoarece multi pacienti cu flebita superficiala au de asemenea tromboza venoasa profunda, cu mortalitate crescuta.
Pacientii cu tromboflebita superficiala relateaza adesea aparitia progresiva de edem local, urmata de o arie de eritem de-a lungul traiectului unei vene superficiale. De multe ori, pacientii au un istoric de traumatisme locale, episoade similare de boala, vene varicoase, calatorii prelungite sau staza prin compresie prelungita. Pacientul trebuie intrebat despre factorii de risc pentru hipercoagulabilitate, desi absenta factorilor identificabili de risc nu are valoare prognostica.
Edemul poate fi cauzat de obstructia venoasa acuta (ca in tromboza venoasa profunda) sau de refluxul venos superficial sau profund, ori poate fi cauzat de o eventuala insuficienta hepatica, renala, decompensare cardiaca, infectie sau traumatisme. Limfedemul poate fi primar sau secundar supraproductiei de limfa, din cauza hipertensiunii venoase severe.
La indivizii normali, venele sunt vizibile numai la nivelul piciorului si gleznei, ocazional in fosa poplitee. Venele normale pot fi vizibile ca o retea albastruie subdermica cu un patern reticular, dar venele superficiale dilatate ale membrului inferior deasupra gleznei de obicei sunt semn al unei patologii venoase.
Hiperpigmentarea tegumentara sau ulcerele de gamba sunt semne tipice de staza venoasa cronica. Acestea apar in special pe fata mediala a gleznei si a treimii inferioare a gambei. De asemenea, se pot observa varicozitati sau telangiectazii.
Obstructia venoasa profunda acuta poate cauza aparitia brusca a unor vase noi, mici sau mari, care se dilata deoarece servesc ca si by-passuri. Adesea, in timpul sarcinii apar varice si telangiectazii noi, cauzate in principal de modificarile hormonale. Totusi, aparitia brusca a dilatatiilor venoase in timpul sarcinii necesita evaluare pentru excluderea trombozei venoase profunde, care este de asemenea frecventa in sarcina.
Palparea zonei dureroase poate revela o vena ferma, ingrosata, trombozata. Adesea, in fosa poplitee se poate palpa vena poplitee trombozata, iar in fosa inghinala se poate palpa vena femurala trombozata. Aceste vene nu trebuie confundate cu venele superficiale.
Palparea este utila pentru diferentierea varicelor cu debut recent de varicele cronice. Varicele noi sunt asezate la suprafata, pe cand vasele cronic dilatate erodeaza canale in muschii si oasele subiacente.
Daca pacientul este rugat sa mentina ortostatismul pentru cateva minute, la palpare se deceleaza alte vene superficiale care nu sunt vizibile. Marea vena safena devine palpabila la cei mai multi pacienti dupa cateva minute de ortostatism. Alte vene superficiale normale de deasupra piciorului nu pot fi, insa, decelate prin palpare, chiar dupa ortostatism prelungit.
Se poate face un test clasic, util pentru a vedea daca segmentele venoase sunt interconectate. Cu pacientul in ortostatism, se percuta un segment venos intr-un anumit loc, in timp ce o mana examinatoare palpeaza unda pulsului intr-o alta locatie. Propagarea undei pulsului sugereaza ca exista un vas plin cu fluid si cu valve deschise sau incompetente care conecteaza cele doua locatii. Unda pulsului se poate propaga dupa ortostatism prelungit in absenta unei patologii adevarate, deoarece ortostatismul prelungit produce distensia chiar si a venelor normale si chiar deschiderea valvelor normale.
Acesta este un test clasic care ajuta la diferentierea refluxului venos superficial de incompetenta valvelor venoase profunde. Membrul inferior este ridicat pana se produce colabarea tuturor venelor superficiale, iar punctul de reflux suspectat din sistemul venos profund este ocluzionat prin compresie manuala. Pacientul este apoi rugat sa se ridice in ortostatism si se observa umplerea varicozitatilor distale. Daca varicozitatile distale raman goale, inseamna ca refluxul se produce in principal prin varicozitatea periferica. Incapacitatea de a preveni umplerea rapida a varicozitatii in ciuda ocluzionarii manuale a punctului suspectat de reflux sugereaza ca este implicata o alta cale de reflux. Reumplerea rapida a varicelor in ciuda ocluzionarii trunchiului proximal sugereaza refluxul in sistemul profund sau insuficienta valvelor venelor perforante multiple.
Tromboflebita superficiala corespunde formarii unui cheag la nivelul unei vene din reteaua venoasa superficiala. Aceasta forma este rareori grava, iar cu tratament adecvat, cheagul se dizolva de obicei fara probleme. Primul semn al bolii este aparitia unei zone inrosite, calde si dureroase de-a lungul unei vene. Aceste simptome sunt adesea agravate cand piciorul este lasat in jos, de obicei dimineata, la ridicarea din pat. Diagnosticul poate fi stabilit in general pe baza unui examen clinic. Uneori, medicul poate prescrie o analiza de sange pentru a elimina suspiciunea de tromboflebita profunda. Analiza consta in dozarea fibrinogenului, principalul compus al cheagurilor de sange. Valorile scazute ale fibrinogenului infirma prezenta unui cheag la nivel profund.
Tromboflebita superficiala nu prezinta riscuri vitale si dispare in general cu ajutorul unui tratament local antiinflamator: comprese calde, spray-uri cu heparina sodica lipozomala, substante care imbunatatesc circulatia locala si reduc umflaturile si ciorapi de contentie.
Unii medici pot recomanda un unguent pentru tromboflebita. Acesta contine de obicei heparina.
Potrivit specialistilor, acest medicament nu dizolva cheagurile si nu limiteaza extinderea lor. Aspirina in tromboflebita ar putea fi o solutie deoarece poate preveni formarea trombilor si poate reduce riscul de embolism pulmonar.
Adoptarea unei alimentatii echilibrate si sanatoase, care se compune in principal din fructe si legume bogate in antioxidanti, contribuie la sanatatea vaselor de sange. Alimentele bogate in grasimi si zahar trebuie evitate, pentru ca acestea favorizeaza aparitia cheagurilor de sange.
Tromboflebita venoasa profunda afecteaza venele situate in profunzimea membrelor. Senzatia locala de caldura, sensibilitatea crescuta la atingere, umflarea gambei si uneori febra pot indica formarea unui cheag intr-o vena profunda. In acest caz, pe langa analiza de sange pentru dozarea fibrinogenului, medicul recomanda de asemenea efectuarea unei ecografii Doppler, pentru a evalua debitul sanguin de la nivelul venei afectate si a verifica prezenta cheagului.
Daca se confirma diagnosticul de tromboflebita profunda, pacientul necesita internare in spital pentru a urma un tratament anticoagulant cu actiune rapida, administrat pe cale intravenoasa. In lipsa tratamentului rapid, cheagul poate duce la embolie, adica se desprinde, intra in circulatie si poate ajunge la plamani, provocand embolie pulmonara, o boala cu risc fatal. Tratamentul anticoagulant este apoi recomandat pe cale orala pe o perioada de cateva luni sau mai mult, conform indicatiilor medicului. In cazul pacientilor care prezinta contraindicatii la medicamente anticoagulante (hemoragii, accidente vasculare cerebrale s.a.), medicii recurg la chirurgie pentru a inlatura cheagul.
Expertii in medicina naturista recomanda ceaiul de Ginkgo biloba. Ginkgo biloba reprezinta o solutie ideala pentru stimularea circulatiei sanguine datorita cantitatii impresionante de flavonoizi si antioxidanti din compozitia frunzelor sale. In plus, poate preveni formarea cheagurilor de sange.
De ce aveti nevoie:
Puneti frunzele in apa fierbinte si lasati-le sa fiarba. Recomandarea este sa consumati acest ceai de cel putin doua ori pe zi.
Complicatiile tromboflebitei superficiale sunt rare. In schimb, in cazul trombozei venoase profunde, riscul de complicatii grave creste. Printre acestea se numara:
In cazul in care o parte a unui cheag aflat la nivelul unei vene profunde se desprinde, se poate deplasa la plamani, unde poate bloca o artera (embolie) si poate pune in pericol viata persoanei.
Aceasta afectiune, cunoscuta si sub numele de sindrom posttrombotic, se poate dezvolta dupa luni sau chiar ani de la aparitia trombozei venoase profunde. Sindromul postflebitic poate provoca dureri de durata si posibil invalidante, umflaturi si senzatie de greutate la nivelul piciorului afectat.
In acest caz, se pot forma abcese subcutanate si poate aparea sepsisul.
Medicii sustin ca daca tratamentul este urmat corect, pe perioada de timp recomandata, fara intreruperi, boala poate fi vindecata.
Persoanele care calatoresc cu avionul sau care merg cu masina pe distante lungi isi cresc riscul de tromboflebita. Statul prelungit pe scaun poate determina umflarea gleznelor si a gambelor. Pentru a preveni formarea unui cheag de sange:
Referinte: