Torticolis reprezinta o intepenire a gatului, fiind o forma de distonie cervicala, ce produce durere, disconfort si afecteaza calitatea vietii.
1. Ce este torticolisul?
2. Tipuri de torticolis
3. Simptome torticolis
4. Cine este afectat de torticolis?
5. Cauze
6. Diagnostic
7. Tratament
8. Factori de risc si preventie
Aceasta afectiune poate fi congenitala (prezenta la nastere) sau dobandita ulterior din diferite cauze.
De asemenea, poate fi rezultatul deteriorarii muschilor gatului sau a circulatiei sangvine in aceasta regiunea, adesea numit si distonie cervicala si poate fi asociat cu spondiloza cervicala.
Gatul intepenit este in cele mai multe cazuri o problema minora care se reduce de la sine, fara tratament. Cu toate acestea, exista un risc de recidiva, iar uneori poate dura foarte mult pana se amelioreaza. Poate cauza dureri foarte mari si poate impiedica desfasurarea activitatilor zilnice obisnuite. Poate fi dat si de anumite dezechilibre din corp, mai exact de un dezechilibru al acetilcolinei.
Aceasta forma de torticolis de obicei dispare de la sine dupa una sau doua zile. Cauzele pot fi:
De obicei, cauzele sunt de natura musculara sau osoasa.
Aceasta este o forma rara, congenitala de torticolis. Apare atunci cand oasele gatului bebelusului se dezvolta incorect, in special din cauza faptului ca doua vertebre ale gatului sunt sudate impreuna. De obicei, se asociaza cu tulburari de auz sau de vedere.
Torticolisul este cea mai comuna forma de distonie cervicala. In cazul torticolisului, regiunea gatului se roteste intr-o parte si ramane intepenita in aceasta pozitie. Alte tipuri de distonii cervicale sunt laterocolisul (regiunea capului este inclinata intr-o parte si in jos si ramane blocat asa), anterocolisul (barbia este trasa in piept) sau retrocolis (capul este inclinat spre spate).
In general, simptomele torticolisului incep sa apara treptat si se pot ameliora sau agrava in timp.
Cele mai frecvente simptome includ:
In cazul torticolisului congenital pot aparea modificarii ale aspectului fetei si chiar tulburari motorii sau afectari ale auzului sau vederii.
Torticolisul afecteaza in general persoanele cu varste cuprinse intre 30 si 60 de ani si este de doua ori mai frecventa la femei decat la barbati. Chiar si asa, afectiunea este una destul de rara, dar este dureroasa si reduce calitatea vietii persoanei afectate.
Copiii dezvolta rar astfel de probleme, insa cand apare, este vorba de obicei de torticolis congenital. Torticolisul congenital este prezent la nastere, si se trateaza de obicei cu succes prin terapie fizica.
In aproximativ 5 – 21% dintre cazuri, torticolisul apare dupa un traumatism sau o leziune la nivelul gatului. Peste 60% dintre persoanele cu torticolis vor avea nevoie de analgezice pentru a ameliora durerea asociata acestei afectiuni.
Riscul de torticolis depinde si de istoricul familial sau de factorii genetici, dar in general este data de miscarile gresite ale capului, de leziuni sau traumatisme. Factorii de risc ereditar par sa fie intalniti in 5-10% dintre cazuri.
Mai rar, torticolisul are drept cauze infectii ale regiunii gatului care pot cauza umflarea ganglionilor limfatici sau infectii ale pielii si tesuturilor subiacente, inflamatii care pot declansa un spasm la nivelul musculaturii gatului.
Torticolisul poate aparea si ca efect secundar in cazul unor tumori sau ca efect secundar in urma unor tratamente, cum ar fi cu fenotiazine. Torticolisul apare si in urma unor leziuni sau accidente, iar in alte situatii apare de la sine, fara cauze cunoscute, fiind numit si torticolis idiopat. Poate sa apara in timpul dezvoltarii uterine, fiind torticolis congenital dat de faptul ca fptul sta intr-o pozitie anormala sau ca apar tulburari de dezvoltare sau tulburari circulatorii.
Factorii de risc pentru torticolis sunt varsta trecuta de 30 de ani, genul feminin, istoricul familial de distonie cervicala.
Pentru diagnosticarea torticolisului e necesara anamneza si un examen fizic. In functie de rezultate si de simptome, se pot recomanda si o serie de proceduri si investigatii, cum ar fi o electromiograma (EMG), ce masoara activitatea electrica a muschilor. Investigatia poate determina care muschi sunt afectati. De asemenea, se mai pot recomanda teste imagistice, cum ar fi radiografii sau scanari RMN, pentru a depista problemele structurale ce ar fi putut cauza intepenirea gatului.
In majoritatea cazurilor, problema se reduce de la sine, dar ramane riscul de recidiva. Tratamentul se concentreaza pe ameliorarea semnelor si simptomelor.
Ca medicamente, se poate recomanda injectarea de toxina botulinica, un agent utilizat adesea pentru a netezi ridurile faciale. Agentul poate fi injectat direct in musculatura regiunii gatului afectate de distonie cervicala. De obicei, tratamentul prezinta eficienta, dar e nevoie repetarea tratamentului la fiecare 3-4 luni timp de o perioada de timp. Pentru imbunatatirea efectelor se pot recomanda si medicamente orale care favorizeaza relaxarea musculaturii. Se pot recomanda analgezice sau anti-inflamatorii usoare sau pe baza de diclofenac sau naproxen. Un analgezic mai puternic, cum ar fi codeina, este o optiune daca antiinflamatoarele initiale nu prezinta eficienta.
Kinetoterapia si masajul pot fi eficiente in relaxarea musculaturii gatului si umerilor.
In cazul kinetoterapiei si fizioterapiei se pot aplica tehnici de mobilizare manuala, stretching, masaj, electroterapie (curenti interferentiali si ultrasunete), exercitii de intarire graduala. Masajul si intinderea tesuturilor moi permit relaxarea muschilor contractati si reducerea spasmelor secundare induse de durere.
Acupunctura poate fi eficienta pentru ameliorarea pe termen scurt a durerii si a spasmelor musculare. Pot fi recomandate si gulere speciale care confera sprijin si confort pentru o perioada scurta de timp pentru cazurile cu dureri mari. Alte terapii pot include aplicarea de comprese calde si interventii de chiropractica.
Daca tratamentele mai putin invazive nu ajuta, medicul va poate sugera interventii chirurgicale. Procedurile pot include stimularea profunda a creierului. In aceasta procedura, un fir subtire este ghidat in interiorul creierului printr-un mic orificiu creat prin craniu, varful firului este plasat in regiunea creierul ce controleaza miscarea. Ulterior sunt transmise impulsuri electrice care sa intrerupa semnalele nervoase care cauzeaza intepenirea gatului. O alta procedura este indepartarea nervilor care transmit aceste semnale catre musculatura afectata.
Incercati sa va mentineti sau sa va imbunatatiti postura pe cat posibil, pentru a facilita vindecarea. Evitati sofatul deoarece limitarea miscarilor capului poate fi periculoasa.
La inceput, durerea poate fi destul de intensa si poate fi nevoie sa va odihniti, dar este important sa incercati putin cate putin sa miscati gatul. Incepeti cu miscari foarte mici si treptat cresteti intensitatea sau sa mariti intervalul de miscari.
In general, torticolisul are un prognostic bun si simptomele se amelioreaza in 24-48 de ore. Cu toate acestea, poate dura pana la o saptamana pentru ca simptomele sa se reduca complet. Ocazional, simptomele dureaza mai mult sau reapar frecvent, fara un motiv aparent. Tratamentul fizioterapeutic, totusi, poate fi necesar pentru o perioada mai lunga de timp pentru a asigura o recuperare completa si pentru a aborda factorii care contribuie la intepenirea gatului, cum ar fi rigiditatea articulatiilor.
Exista mai multi factori care pot contribui la dezvoltarea torticolisului. Acesti factori trebuie evaluati si corectati. Printre acestia se pot regasi:
Referinte::
(1) Wry neck(facet), link: https://www.physioadvisor.com.au/injuries/neck-head/wry-neck-facet/
(2) Acute wry neck, link: http://www.nevdgp.org.au/info/murtagh/pdf/030912AccuteWryNeck.pdf
(3) Torticollis, link: https://patient.info/health/neck-pain/torticollis-twisted-neck
(4) Wry neck (Torticollis), link: https://www.healthline.com/health/torticollis#types
(5) Neck pain, link: http://www.belmontcityphysio.com.au/site/downloads/infosheets/WryNeck.pdf