Tamiflu (oseltamivir) este un medicament antiviral, ce poate fi folosit atat pentru prevenirea, cat si pentru tratarea gripei, potrivit specialistilor. Medicamentul este eficient impotriva tuturor tipurilor de virusuri gripale.
Gripa sezoniera este data de virusul gripal uman care circula in perioada respectiva. De obicei, exista trei tulpini ale virusului gripal, dar cele mai frecvente si care provoaca cele mai multe imbolnaviri sunt virusurile gripale de tip A si de tip B. Acestea sunt incluse de obicei in vaccinul antigripal specific sezonului, recomandat de autoritati ca metoda de prevenire a gripei. Mai multe informatii despre cum va puteti proteja de gripa puteti afla AICI.
Virusul gripal este foarte rezistent, se multiplica si se raspandeste cu repeziciune in perioadele cu frig, evoluand adesea sub forma de epidemie sau chiar pandemie (epidemie mondiala de gripa). In plus, este un virus care poate suferi frecvent mutatii genetice prin combinarea unui virus gripal uman cu un virus gripal animal. Aparitia unui nou virus gripal poate duce la o pandemie de proportii.
Virusul gripal aviar – (A)H5N1, responsabil de epidemia in randul pasarilor, in mod normal nu provoaca imbolnaviri in randul oamenilor. Insa in perioada epidemiei de gripa aviara din Asia de Sud-Est, virusul aviar si virusul gripal uman au produs coinfectii la om. Asa-numita “gripa aviara” a provocat decesul a sute de persoane. Din fericire, evolutia nu a dus la aparitia unei pandemii, dar acest risc exista inca.
Acelasi fenomen a fost posibil si in cazul coinfectarii porcului cu un virus aviar, ducand la aparitia unui virus mutant, usor transmisibil de la animal la om si apoi de la om la om. Asa a aparut virusul gripal (A)H1N1, aflat acum in circulatie si responsabil de milioane de imbolnaviri in intreaga lume. Aceasta forma de gripa provocata de tulpina H1N1 este cunoscuta si ca „gripa porcina”.
Expertii sunt de parere ca urmatoarea pandemie de gripa poate fi rezultatul unei noi mutatii a tulpinilor virale. Virusurile mutante, complet noi, nu sunt incluse in vaccinul antigripal sezonier. Astfel, populatia ar fi in intregime vulnerabila fata de infectie.
Tamiflu este singurul tratament antiviral tintit impotriva gripei. Medicamentul poate fi utilizat pentru preventia gripei in cazul unei pandemii provocate de un virus nou sau pentru tratamentul gripei sezoniere obisnuite. Dar numai la recomandarea medicului specialist si atunci cand date epidemiologice corecte indica faptul ca virusul gripal circulant in comunitate este responsabil de declansarea unei epidemii.
Pentru prevenirea gripei, utilizarea corecta a Tamiflu trebuie determinata de la caz la caz in functie de circumstante si de pacientii care necesita protectie.
Preventia cu Tamiflu se adreseaza in special persoanelor care au intrat in contact cu o persoana bolnava de gripa, ceea ce inseamna profilaxie postexpunere. De asemenea, poate fi utilizat in situatii exceptionale, ca de pilda, in cazul nepotrivirii dintre virusul gripal circulant si tulpinile vaccinului. In caz de pandemie, medicii iau in considerare preventia sezoniera cu oseltamivir la adulti si adolescenti cu varsta de peste 13 ani, ceea ce inseamna profilaxie preexpunere.
In ceea ce priveste tratamentul gripei, eficacitatea Tamiflu este maxima atunci cand tratamentul a fost initiat in decurs de 24-48 de ore (maximum 2 zile) de la instalarea simptomelor.
Atentie! Tamiflu nu este un vaccin antigripal si nu se poate substitui vaccinului antigripal. Tamiflu este un medicament antiviral obtinut prin sinteza, al carui mecanism de actiune este diferit fata de cel al vaccinurilor.
Substanta activa din Tamiflu, numita oseltamivir, este un inhibitor activ al n
euraminidazei virusului gripal. Neuraminidaza este enzima de pe suprafata virusului. Ea este responsabila de eliberarea particulelor virale nou formate din celule infectate sau, cu alte cuvinte, de multiplicarea virusului in organism. Inhibarea activitatii neuraminidazei duce la impiedicarea raspandirii virusului. Oseltamivirul actioneaza atat asupra neuraminidazelor virusurilor gripale de tip A (tipul cel mai comun), cat si asupra neuraminidazelor virusurilor gripale de tip B.
Utilizarea medicamentelor antivirale pentru tratamentul si preventia gripei se stabileste pe baza recomandarilor oficiale elaborate la nivel international de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS).
Expertii OMS iau in considerare anumiti factori: evolutia si tipul gripei, impactul bolii in diferite arii geografice si la diferite categorii de pacienti.
Actualul vaccin antigripal protejeaza impotriva tulpinilor gripale aflate acum in circulatie, dar este total ineficient impotriva unui virus mutant care ar putea rezulta din coinfectia cu doua tipuri de virusuri, uman si aviar. Intr-un astfel de caz, terapia cu medicamente antivirale este singura forma de tratament disponibila pana la dezvoltarea unui vaccin in care sa fie inclus virusul nou aparut.
Potrivit OMS, datele disponibile pana in prezent sugereaza faptul ca oseltamivir este eficient impotriva infectiei cu virusul H5N1 la oameni.
Cele mai frecvente efecte secundare asociate cu Tamiflu sunt:
Alte efecte adverse, mai putin frecvente si care pot fi cauzate si de gripa, sunt: inflamarea urechii, inflamarea plamanilor, sinuzita, bronsita, agravarea astmului preexistent, sangerari nazale, inflamarea pielii, inflamarea ganglionilor, conjunctivita, stare de oboseala, tulburari ale sistemului nervos (ameteli, agitatie, atacuri de panica, depresie, tulburari de somn).
Tamiflu este contraindicat la pacientii cu hipersensibilitate (alergici) la oseltamivir sau la oricare dintre ingredientele produsului.
Retineti! Trebuie sa informati imediat medicul daca va simtiti rau dupa administrarea Tamiflu sau daca simptomele gripei se accentueaza chiar si dupa 5 zile de la inceperea tratamentului.
Medicamentul Tamiflu (oseltamivir) se administreaza numai la recomandarea medicului de familie sau a medicului specialist. Produsul se elibereaza din farmacii pe baza de prescriptie medicala (reteta). Este disponibil sub forma de capsule, cu concentratii de 30 mg, 45 mg sau 75 mg. Pentru mai multe informatii despre produs este indicat sa consultati prospectul Tamiflu.
Pretul de vanzare pentru o cutie cu 10 capsule (75 mg) este in jur de 80 de lei. Compania producatoare nu garanteaza calitatea si autenticitatea produselor vandute pe Internet.
In afara stocurilor din farmacii, Tamiflu este prevazut si in stocurile de urgenta a peste 40 de tari, inclusiv in Romania.
Referinte: