Surse alimentare de fier – Care sunt alimentele cele mai bogate in fier si cum crestem absorbtia fierului? Afla din articol si de ce este atat de important fierul pentru organism.
1. Ce este fierul si ce rol are?
2. Cantitatea recomandata de fier
3. Anemia prin deficit de fier
4. Surse alimentare de fier – Top alimente bogate in fier
5. Cresterea absorbtiei fierului
Unele din cele mai importante roluri ale fierului includ:
Cele doua tipuri de fier includ:
Femeile gravide au nevoie de mai mult fier pentru a sustine cresterea copilului. Daca sunteti gravida, consumati alimente bogate in fier in fiecare zi si luati un supliment zilnic de multivitamine / minerale cu 16-20 mg de fier. Daca nivelul fierului a fost scazut inainte de a ramane gravida, poate fi necesar sa luati mai mult fier.
Cei mai multi copii sanatosi se nasc cu depozite de fier care vor dura aproximativ 6 luni. Laptele matern este singura sursa de hrana la bebelusi pana la varsta de 6 luni. Continuati sa ii oferiti lapte matern pana cand bebelusul are 2 ani sau mai mult. Fierul din laptele matern este foarte bine absorbit. Bebelusii carora nu li se administreaza lapte matern ar trebui sa fie hraniti cu o formula pentru sugari si in functie de varsta sa consume o varietate de surse alimentare de fier.
De la 6 luni, bebelusul are nevoie de mai mult fier. Includeti alimente si surse alimentare de fier in dieta copilului in fiecare zi, incepand cu varsta de 6 luni. Acestea includ cereale pentru sugari fortificate cu fier, carne, peste, oua, linte, fasole si tofu.
Pe langa consumul de alimente bogate in fier in fiecare zi, unii oameni ar putea avea nevoie de suplimente de fier. Luati suplimente de fier cand este recomandat de catre medic. Excesul de fier poate fi nociv, in special pentru sugari si copii. Persoanele cu hemocromatoza absorb prea mult fier si nu ar trebui sa ia suplimente de fier.
Corpul stocheaza fierul nefolosit pentru utilizare ulterioara. Atunci cand se acumuleaza prea mult fier in organism, se numeste supraincarcare cu fier. Prea multa fier poate provoca:
Unii oameni au hemocromatoza, o afectiune genetica in care organismul absoarbe mai mult fier decat de obicei. Cand se intampla acest lucru, fierul se poate ridica la niveluri toxice. Hemocromatoza este periculoasa daca este lasata netratata. Persoanele cu hemocromatoza ar trebui sa evite administrarea de fier si suplimente de vitamina C. Pentru a reduce riscul de a dezvolta o supraacumulare de fier, adultii nu ar trebui sa consume mai mult de 45 mg de fier pe zi, ceea ce reprezinta nivelul maxim admis.
Anemia prin deficit de fier este un tip obisnuit de anemie – o afectiune in care sangele nu are celule sangvine rosii adecvate. Celulele rosii transporta oxigen in tesuturile organismului. Anemia cu deficit de fier este cauzata de nivelul insuficient de fier. Fara suficient fier, organismul nu poate produce suficiente celule rosii care permit transportul de oxigen (hemoglobina). Ca urmare, anemia prin deficit de fier poate cauza oboseala si afectarea respiratiei.
Initial, anemia prin deficit de fier poate fi atat de usoara incat nu este observata. Dar, pe masura ce corpul devine mai privat de fier si anemia se agraveaza, semnele si simptomele se intensifica.
Semnele si simptomele de anemie prin deficit de fier pot include:
Anemia prin deficit de fier se diagnosticheaza concret doar pe baza testelor de laborator. Se estimeaza ca pana la 80% din populatia lumii ar putea avea deficit de fier si 30% ar putea avea anemie prin deficit de fier.
Cauzele anemiei includ:
Care sunt principalele surse alimentare de fier? Fructe de mare sunt extrem de bogate in fier. Stridiile si scoicile au cea mai mare cantitate de fier dintre fructe de mare. De asemenea, cand vine vorba despre alimentele cu fier, in special fierul heme (forma mai usor de absorbit), ficatul este cu siguranta in fruntea listei. 100g de ficat de vita gatit contine 11 mg fier. Ficatul de pui este una dintre cele mai bune surse de fier pentru copii – 50 g ficat de pui contine 5 mg de fier. Carnea rosie este una dintre cele mai bogate surse de fier hene. Carnea rosie are cantitati mari de hemaglutinina, din care deriva fierul heme. Corpul nostru este, de asemenea, capabil sa absoarba mai mult fier cand consumam carne rosie.
Dar ce putem spune despre produsele vegetale? Exista un motiv bun pentru care Popeye devenea mai puternic dupa ce consuma spanac. Spanacul este bogat fier, precum si multe alte alimente esentiale.
Exista multe surse alimentare de fier. Iata cateva dintre alimentele cele mai bogate in fier:
Puteti creste absorbtia fierului non-heme din alimente, consumandu-l in acelasi timp cu alimente bogate in fier heme sau alimente bogate in vitamina C. Exemple de alimente bogate in vitamina C includ: ardei rosu, galben si verde, broccoli, varza de Bruxelles, papaya, kiwi, capsuni, portocale, grapefruit. Incercati aceste combinatii de alimente pentru a creste absorbtia fierului:
Ceaiul, cafeaua, taratele neprocesate, unele proteine din soia si unele medicamente pot bloca absorbtia de fier nonheme. Evitati sa consumati astfel de blocante de fier in acelasi timp cu alimente bogate in fier.
Referinte:
(1) Iron, link: https://www.eatright.org/food/vitamins-and-supplements/types-of-vitamins-and-nutrients/iron
(2) Iron rich food, link: https://www.hsa.gov.sg/content/hsa/en/Blood_Services/Blood_Donation/What_is_the_Donation_Process/Pre_and_Post_Donation_Care/Iron_Rich_Food.html
(3) Food sources of iron, link: https://www.dietitians.ca/Downloads/Factsheets/Food-Sources-of-Iron.aspx
(4) 11 healhy foods that are very high in iron, link: https://www.healthline.com/nutrition/11-healthy-iron-rich-foods
(5) Iron rich food, link: https://www.webmd.com/diet/iron-rich-foods#1
(6) Iron, link: http://www.nutritionaustralia.org/national/resource/iron
.