Stafidele sunt dulci si au un continut ridicat de zahar si calorii, dar sunt benefice pentru sanatate atunci cand sunt consumate cu moderatie. Stafidele pot sustine digestia, pot creste nivelul fierului si pot mentine oasele puternice. Aflati mai multe despre beneficiile consumului de stafide.
In zilele noastre, majoritatea stafidelor sunt produse din struguri fara samanta din soiul Thompson.
Strugurii sunt asezati pe tavi de hartie maronie intre randurile de vita de vie si lasati sa se usuce la soare dupa recoltare. Acesta este procesul natural de uscare la soare prin care un strugure se transforma in stafida.
Oxidarea si caramelizarea zaharurilor in timpul acestui proces confera culoarea maro inchis sau neagra a stafidei. Stafidele sunt in mod traditional uscate la soare, dar pot fi, de asemenea, scufundate in apa si deshidratate artificial. In general, procesul de uscare pastreaza si concentreaza antioxidantii unei stafide.
Pe langa fructele uscate de culoare inchisa pe care probabil le cunoasteti, exista si stafidele aurii, dar si cele din soiul sultana. Stafidele aurii au cea mai mare capacitate antioxidanta si continut fenolic.
Stafidele de tip sultana sunt mai populare in Europa. Ele provin din struguri mici, verzi-aurii si sunt originari din Turcia. In comparatie, sultana sunt mai mici si mai dulci.
Exista, de asemenea, stafide muscat, care sunt mai mari in comparatie cu alte soiuri. In plus, sunt mai dulci.
Stafidele sunt, de fapt, struguri uscati, acestia fiind fructe ale plantei Vitis vinifera. Cele trei feluri principale de stafide gasite in comert sunt cele uscate la soare (naturale), uscate artificial (cu apa) si stafide tratate cu dioxid de sulf.
Spre deosebire de alte fructe uscate care contin de obicei indulcitori adaugati in procesul de uscare, stafidele sunt produse fara adaos de zahar. O stafida ofera in mod natural o cantitate perfecta de dulceata pentru papilele gustative.
Intr-un singur cuvant, raspunsul este cu siguranta: da! Conditia sa fie stafide naturale, obtinute prin uscare la soare. Energia naturala nu este singurul plus in ceea ce priveste consumul de stafide. Aceste delicatese sunt, de asemenea, pline de fibre, potasiu, fier si alti nutrienti esentiali si nu contin grasimi saturate si colesterol. De asemenea, nu au gluten, in caz ca va intrebati.
Unii specialisti sustin ca doza zilnica de stafide este de 70 gr. O punga mica (40 gr) de stafide fara seminte contine:
Sportivii de anduranta pot alege aceste fructe uscate in detrimentul gelurilor si al solutiilor sportive scumpe. Stafidele reprezinta o sursa rapida de carbohidrati atat de necesari si pot ajuta la imbunatatirea performantelor sportive.
Potrivit unui studiu realizat in 2011, aceste fructe au fost la fel de eficiente ca gelurile destinate sportivilor in imbunatatirea performantei pentru atletii care se angajeaza in exercitii de rezistenta de intensitate medie sau mare.
In primul rand, stafidele reprezinta o gustare extrem de populara. In plus, la capitolul nutritie, acestea contin polifenoli, antioxidanti, flavonoizi si substante nutritive foarte benefice pentru sanatate.
Contrar banuielilor despre acest fruct uscat dulce si lipicios, o stafida poate imbunatati sanatatea orala. De fapt, este una dintre modalitatile de inversare naturala si de vindecare a cariilor.
Cercetarile publicate in Phytochemistry Letters au aratat ca stafidele pot imbunatati sanatatea orala, deoarece contin fitochimicale antimicrobiene. Acestea sunt cunoscute pentru faptul ca suprima dezvoltarea bacteriilor orale care provoaca gingivita si carii dentare.
Una dintre cele cinci fitochimicale descoperite in cadrul studiului in compozitia stafidelor este acidul oleanolic. Acidul oleanolic a inhibat inmultirea a doua specii de bacterii orale: Streptococcus mutans, care produce carii, si Porphyromonas gingivalis, care provoaca gingivita, cunoscuta si sub denumirea de boala parodontala. Deci, aceste fructe satisfac nevoia de dulce si tin departe cariile dentare!
Fiind bogate in fibre, stafidele reprezinta un excelent ajutor digestiv. Alimentele care sustin digestia previn probleme frecvente, cum ar fi constipatia sau diareea.
O stafida contine atat fibre solubile, cat si fibre insolubile, ambele ajutand la mentinerea lucrurilor in miscare prin tractul intestinal intr-un mod sanatos, reducand constipatia si evitand diareea.
Fructele uscate ar putea avea mai multe calorii decat cele proaspete, insa au si o cantitate mai mare de fibre. Asadar, stafidele contin mai multe calorii per portie decat strugurii, insa mai multe fibre. O cana de struguri contine un gram de fibre, in timp ce o cana de stafide are sapte grame de fibre.
Adaugati stafide la gustari si preparate pentru a creste rapid si usor continutul de fibre al mancarurilor.
Datele prezentate in sesiunea stiintifica anuala a Colegiului American de Cardiologie din 2012 sugereaza ca persoanele cu cresteri usoare ale tensiunii arteriale pot consuma stafide de trei ori pe zi.
Cercetatorii au descoperit ca acest consum zilnic poate reduce semnificativ tensiunea arteriala, mai ales in comparatie cu consumul altor gustari obisnuite.
In plus, aceste fructe uscate sunt bogate in potasiu, un electrolit sanatos pentru inima. Astfel, este prevenita scaderea nivelului de potasiu – o problema frecventa in unele zone ale lumii.
Potasiul este un mineral cheie pentru buna functionare a tuturor celulelor, tesuturilor si organelor din corpul uman. Persoanele al caror aport de potasiu este mare au un risc mai mic de accident vascular cerebral, in special accident vascular cerebral ischemic.
In cadrul unui studiu din 2015, cercetatorii au evaluat impactul consumului frecvent de stafide negre versus gustari procesate alternative asupra nivelului de glucoza si a altor factori de risc cardiovascular in randul pacientilor cu diabet de tip 2.
In acest studiu, comparativ cu gustarile procesate alternative, stafidele au redus cu 23% nivelul de glucoza dupa masa. Cei care au consumat stafide si-au redus, de asemenea, cu 19% glucoza a jeun si in mod semnificativ tensiunea arteriala sistolica. In general, cercetarile arata ca aceste fructe reprezinta o alegere sanatoasa pentru pacientii cu diabet de tip 2.
De asemenea, datorita continutului ridicat de fibre al unei stafide, corpul poate sa proceseze zaharurile naturale ale stafidei, ceea ce ajuta la prevenirea varfurilor de insulina.
Studiile arata fructele uscate, in special curmalele, prunele uscate si stafidele, contin componente fenolice ridicate. Fenolii au puteri antioxidante mai mari decat multe dintre fructele proaspete. Antioxidantii sunt extrem de importanti pentru sanatatea noastra, deoarece impiedica radicalii liberi (substante chimice foarte reactive, care au potentialul de a produce daune celulelor) sa provoace leziuni celulare in organism.
Radicalii liberi sunt unul dintre principalii factori care stau la baza dezvoltarii spontane a celulelor canceroase, precum si a raspandirii cancerului. Din acest motiv, alimentele cu continut ridicat de antioxidanti, cum ar fi stafidele, reprezinta o importanta sursa anticancerigena.
Potrivit unei analize stiintifice publicate in 2019, ”un aport mai mare de stafide si alte fructe uscate poate fi important in prevenirea cancerelor sistemului digestiv”.
Includeti stafidele in alimentatie pentru a creste nivelul de antioxidanti din organism si pentru a reduce leziunile celulare si, automat, pentru a preveni cancerul.
Stafidele contin o cantitate buna de fier si vitamine din complexul B, care ajuta la tratarea anemiei. Cuprul prezent in stafide ajuta si la producerea de globule rosii din sange.
Un lucru mai putin cunoscut este faptul ca imbunatatesc viata sexuala. Stafidele contin un aminoacid numit arginina care creste libidoul si induce excitare. Este bun pentru barbati si este utilizat pentru tratarea disfunctiei erectile. Stiati ca in India exista o traditie conform careia noilor miri li se da un pahar de lapte fiert cu stafide si sofran? Aceasta este o practica veche care valideaza eficienta stafidelor.
Stafidele sunt bogate in fitonutrienti polifenolici, acestia fiind antioxidanti care ajuta la pastrarea unei vederi bune. Antioxidantii din stafide ajuta la protejarea ochilor prin reducerea actiunii radicalilor liberi. Acestia slabesc vederea si provoaca degenerescenta musculara, precum si cataracta. De asemenea, stafidele au vitamina A, beta caroten si A-carotenoid si sunt foarte bune pentru ochi.
Stafidele contin, de asemenea, cantitati importante de calciu, care este bun pentru sanatatea oaselor. Sunt de mare ajutor pentru persoanele cu artrita si guta.
Stafidele sunt nutritive, ofera energie, fiind alimente cu continut scazut de grasimi. Acestea ajuta la mentinerea pielii sanatoase si frumoase.
Stafidele contin o multime de nutrienti prietenosi cu parul, cum ar fi vitamina B, fierul, potasiul si antioxidanti, care sunt necesari pentru imbunatatirea starii de sanatate a parului.
Stafidele se vand intotdeauna gata de consum. Pot fi mancate simple sub forma de gustare sau pot fi adaugate in cateva feluri de mancare. Stafidele pot fi adaugate la:
Cand sunt adaugate la produsele coapte, cum ar fi fursecurile sau prajiturile, stafidele ajuta la pastrarea umezelii in produsele finale.
Le puteti adauga, de asemenea, la salate de fructe sau legume proaspete, precum si la salate cu paste si cereale.
Spre deosebire de alte fructe uscate si confiate, uscarea stafidelor nu necesita tratament termic si gatire in sirop.
Pastrati stafidele intr-un loc racoros, uscat si intunecat. Dupa deschidere, pastrati pungile de stafide bine inchise cu un elastic. De asemenea, pot fi introduse intr-o punga sigilabila de depozitare din plastic.
Depozitarea fructelor uscate in frigider prelungeste prospetimea lor pana la un an. Evitati sa puneti stafide intr-un dulap de bucatarie care se poate incalzi (langa aragaz) deoarece temperaturile ridicate pot face ca stafidele sa-si piarda mai repede umiditatea.
Zaharul natural dintr-o stafida este usor de digerat si poate oferi un impuls energetic extraordinar. Cu toate acestea, nu depasiti o portie pe zi pentru a nu exagera cu aportul zilnic de zahar, mai ales daca sunteti diabetic sau aveti probleme cu nivelul zaharului din sange.
Pentru a avea un punct de referinta, 10 stafide contin aproximativ 3 grame de zahar.
Ca si in cazul altor fructe uscate, persoanele cu probleme de greutate nu trebuie sa exagereze cu consumul de stafide, deoarece sunt bogate in carbohidrati si calorii. Rezumati-va la portia zilnica recomandata.
O stafida tratata cu dioxid de sulf poate agrava astmul si alte reactii alergice la persoanele cu sensibilitati la sulf. Cititi cu atentie etichetele pentru a evita aceste probleme. Consumati stafidele uscate natural pentru a evita orice disconfort.
De asemenea, daca detineti un caine, aveti grija sa nu manance astfel de alimente. Nu este cunoscut motivul, insa consumul de stafide poate provoca insuficienta renala la caini.
Referinte: