Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta de sos de mere si recomandari de consum.
1. Ce este sosul de mere?
2. Beneficii
3. Sosul de mere – are si dezavantaje?
4. Cum se prepara sosul de mere?
Sosul de mere (apple sauce) este un nou trend in materie de nutritie. Insa, ca reteta nu este nicio noutate si este extrem de usor de pregatit. Practic, este ca un piure de mere – uneori preparat cu putina apa, miere, condimente etc. Poate fi consumat ca atare, dar poate fi folosit si pentru tarte, deserturi, pentru diferite retete pe baza de carne, ca porc, gasca etc. Este adesea folosit ca umplutura pentru produse de patiserie si alte deserturi.
La fel ca intregul mar, si sosul de mere are un continut scazut de calorii, grasimi si sare. Contine cantitati mici de vitamine si minerale, inclusiv cupru, vitamina B, vitamina C si vitamina E. Continutul de nutrienti depinde de tipul merelor folosite, cum sunt procesate merele, temperatura de gatire si durata, daca s-a folosit si coaja sau nu. Sosul de mere cu tot cu coaja are un continut mai mare de antioxidanti. Cojile sunt o sursa bogata de antioxidanti.
Sosul de mere poate fi o completare a stilului de viata sanatos si echilibrat, atat timp cat il consumam cu moderatie. Merele sunt bogate in fibre si in zaharuri simple fructoza, glucoza si zaharoza. In ceea ce priveste micronutrientii, merele sunt, de asemenea, o sursa buna de vitamina C si alti antioxidanti. Cu cat sosul de mere este mai procesat, cu atat se vor pierde mai multi nutrienti. In ciuda pierderii de nutrienti in timpul procesarii, o portie de sos de mere este totusi o sursa de fibre si vitamina C.
Continutul nutritiv al sosului de mere se schimba in functie de ingredientele pe care le folositi. Daca pastrati coaja, de exemplu, continutul de fibre si de antioxidanti creste. Daca adaugati zahar, creste numarul de calorii.
Sosul de mere poate oferi unele beneficii pentru sanatate, precum:
Fibrele solubile din sosul de mere, sub forma de pectina, pot fi utile in reducerea problemelor digestive, cum ar fi diareea si constipatia. Pot ajuta la reducerea simptomelor sindromului de colon iritabil. Pectina actioneaza si ca un prebiotic, ce hraneste bacteriile intestinale benefice si promoveaza o buna sanatate digestiva. Datorita concentratiei mari de pectina, sosul de mere sustine digestia si ajuta la eliminarea deseurilor din organism. Sa nu uitam si ca 80% din sistemul nostru imunitar este localizat in tractul digestiv. Acest lucru demonstreaza cat de esential este sa sustinem flora intestinala echilibrata sau microorganismele din tractul digestiv.
De asemenea, sosul de mere este unul dintre cele patru alimente principale din dieta BRAT (pe baza de banane, orez, sos de mere, paine prajita) – o dieta cu alimente usor de digerat. In general se recomanda dieta BRAT pentru copiii si adultii care se confrunta cu stari de greata, varsaturi si diaree. Despre dieta BRAT poti citi mai multe aici. In general, este folosita ca dieta usoara si bine tolerata in timpul bolilor gastro-intestinale. Cu toate acestea, limitarea dietei la aceste alimente pentru o perioada lunga de timp poate sa nu furnizeze toti nutrientii de care organismul are nevoie pentru a se recupera. Discutati cu medicul in caz de simptome gastrointestinale.
Multe dintre beneficiile principale ale sosului de mere provin din vitamina C sau acidul ascorbic, ce poate sustine imunitatea. De asemenea, merele sustin sanatatea intestinala, iar un intestin sanatos este legat de un sistem imunitar functional. Digestia este responsabila pentru descompunerea nutrientilor, astfel incat acestia sa poata fi utilizati pentru procese precum repararea celulelor.
Vitamina C este un antioxidant ce protejeaza celulele din organism de efectele nocive ale unor compusi numiti radicali liberi. Radicalii liberi sunt produsi in mod natural in organism si pot contribui la inflamatie si stres oxidativ. Prin urmare, o dieta bogata in antioxidanti este esentiala pentru reducerea riscului pentru multe probleme inflamatorii.
Multe fructe, inclusiv merele, sunt o sursa naturala de antioxidanti. Sosul de mere este bogat in antioxidanti numiti fitonutrienti. Acesti antioxidanti sunt asociati cu un risc mai redus de boli, si anume boli de inima, astm si boala Alzheimer. Pentru a obtine mai multi antioxidanti din sosul de mere, pregatiti sos de mere din mere intregi, nedecojite. Merele fara coaja au o activitate antioxidanta mai mica.
Sosul de mere contine fibre solubile, ce ajuta la scaderea nivelului de colesterol din sange. La fel ca merele proaspete, sosul de mere contine si polifenoli, care pot ajuta la reducerea tensiunii arteriale.
Sosul de mere contine vitamine si minerale, insa nu in cantitate foarte mare. Daca este pregatit acasa, se poate adauga lamaie pentru a atinge nivelul necesar de vitamina C. Deoarece in sosul de mere exista o cantitate limitata de vitamine si minerale, consumul altor fructe poate ajuta la cresterea puterii nutritive si la asigurarea unei alimentatii echilibrate din punct de vedere nutritional. Desi sosul de mere este facut din mere intregi, valoarea nutritiva nu este aceeasi. Prin comparatie, merele intregi, proaspete, sunt o sursa mai buna de fibre, vitamine si minerale decat sosul de mere.
Sosul de mere este un piure de fructe practic, ce poate fi savurat ca atare sau alaturi de alte feluri de mancare. Nu are dezavantaje majore, insa trebuie consumat cu moderatie. Evitati sosul de mere cu zahar adaugat sau grasimi trans.
Reteta pentru sos de mere este relativ simpla. In forma sa cea mai pura, sosul de mere nu este altceva piure de mar. In mod obisnuit, merele se curata de seminte si cotor, se taie in cubulete si se gatesc (se pot adauga si cateva linguri de apa sau mai mult – pana la 100 ml apa la 1 kg mere curatate si taiate – in functie de consistenta dorita) pana devin foarte moi. Se recomanda sa folositi mere nedecojite pentru un continut mai mare de fibre alimentare si pentru ca adauga textura sosului. Uneori merele se coc si apoi se paseaza.
Consistenta variaza in functie de tehnica pe care o folositi. Puteti lasa sosul asa, gatit pana devine moale, dar cu bucati de mar, sau puteti pasa amestecul folosind un blender. Se pot adauga si alte ingrediente, ca miere, unt, condimente – scortisoara, suc de lamaie, vanilie, dar si nuci, seminte etc. Retineti ca acestea pot modifica insa valoarea nutritiva – mai ales indulcitorii si untul. Se recomanda sa evitati sa adaugati zahar– – merele sunt dulci si nu mai necesita indulcitor extra.
Sosul de mere poate fi consumat la micul dejun, ca gustare sanatoasa, inclusiv in calatorii. La fel ca merele, sosul de mere este o sursa de nutrienti. Are cantitati mici de vitamine si minerale, inclusiv vitamina C, potasiu, calciu, magneziu, fosfor si acid folic. In timp ce continutul de nutrienti din sosul de mere poate sa nu fie semnificativ, acest aliment este totusi o optiune de gustare mai hranitoare decat cele care contin zaharuri adaugate sau grasimi trans.
Deoarece este natural dulce, sosul de mere poate fi folosit in loc de zahar si indulcitori in unele retete. Desi nu este un aliment fara zaharuri, este o sursa de zaharuri naturale care se gasesc in fructe. Poate fi consumat ca atare, pe paine ca sos tartinabil, in budinci, terci de ovaz, in budinca de chia, clatite etc. De asemenea, poate fi folosit in diferite produse de patiserie si retete dulci – tarta, placinta cu sos de mere etc.
Evitati sosurile de mere din comert ce contin de obicei adaos de zahar, coloranti si arome. Despre cum putem reduce consumul de zahar adaugat puteti citi mai multe aici.
Surse foto: Pixabay, Pexels