Sofranul este una dintre cele mai pretioase plante din lume, din care se extrage condimentul sofran – supranumit „aurul rosu” al gastronomiei. Extractele din sofran si uleiul de sofran sunt apreciate si in medicina traditionala. Aflati totul despre beneficiile si utilizarile sofranului.
Sofranul este considerat cel mai scump condiment din lume. Extras din planta cu acelasi nume, condimentul sofran este bogat in antioxidanti, care pot avea multe beneficii pentru sanatate. Potrivit primelor dovezi, sofranul poate stimula starea de spirit, poate creste apetitul sexual si poate combate stresul oxidativ. Sofranul poate fi consumat in siguranta de majoritatea oamenilor si este foarte simplu de adaugat in dieta.
Sofranul este un condiment obtinut din stigmatele delicatei flori Crocus sativus, care este inrudita cu crinul. Exista mai multe tipuri de sofran, ce difera in ceea ce priveste calitatea.
Sofranul este cel mai scump condiment din cauza dificultatii de recoltare a acestuia. Fermierii trebuie sa recolteze manual firele delicate din fiecare floare de sofran. Apoi, firele trebuie distilate pentru a scoate aroma sofranului. Deoarece obtinerea lui presupune multa munca si rabdare, dar si pentru ca este nevoie de o cantitate foarte mare de flori pentru a produce o cantitate mica de sofran, valoarea acestui condiment este mai mare decat cea a aurului.
Sofranul adevarat este originar din Asia Mica (Anatolia) si sudul Europei, iar 90% din productia mondiala de sofran provine din Iran. Florile sofranului sunt de culoare albastru-violet, au forma unui crin, contin stigme portocalii (parte a pistilului) si ramuri de culoare rosie si sunt folosite pentru a produce condimentele. Sofranul este o planta perena bulboasa, care creste 15 – 20 cm in inaltime. Stigmele mature (acele firicele rosii) sunt colectate manual in timpul unui scurt sezon de inflorire, in timpul toamnei.
Sofranul de calitate, provenit din Asia, nu trebuie confundat cu Carthamus tinctorius L. (familia Asteraceae), numit si sofran american (sofran, sofran indian). Condimentul din sofranul american este produs din florile sale tubulare si sunt de culoare rosu mai deschis decat sofranul adevarat. Cele doua plante sunt adesea folosite in aceleasi scopuri, iar sofranul american, care este mai putin scump, este uneori folosit ca inlocuitor pentru sofranul de calitate.
Firele de Crocus sativus contin pigmentul primar crocin, precum si antocianina, alfa si beta-caroten si pigmentul zeaxantina, precum si vitaminele riboflavina si tiamina. Principalii derivati ai carotenoidelor gasiti in sofran sunt crocetin, picrocrocin si safranal. Gustul caracteristic al condimentului este atribuit glicozidului picrocrocin, in timp ce safranalul este considerat principalul constituent odifer, obtinut prin hidroliza picrocrocinului.
Crocinul este un amestec de glicozide: crocetin, o lipida terpena dicarboxilica, si alfa-crocin, un ester digentiobios al crocetinei. Au fost, de asemenea, identificati esteri dimetilici cis si trans-crocetin.
Uleiul esential derivat din sofran reprezinta un amestec complex de peste 30 de componente, in principal terpenele si derivatii acestora.
Sofranul tratamente
Sofranul contine o varietate impresionanta de compusi care actioneaza ca antioxidanti. Antioxidantii sunt molecule care protejeaza celulele de radicalii liberi si de stresul oxidativ. Antioxidantii din sofran sunt crocinul, crocetinul, safranalul si kaempferolul.
Crocinul si crocetinul sunt pigmenti carotenoizi, ei oferind culoarea rosie a sofranului. Ambii compusi pot avea proprietati antidepresive, protejeaza celulele creierului impotriva afectarii progresive, amelioreaza inflamatiile, reduc pofta de mancare si sprijina pierderea in greutate.
Safranalul ii confera sofranului gustul si aroma distincta. Potrivit cercetarilor, poate ajuta la imbunatatirea starii de spirit, a memoriei si a capacitatii de invatare. De asemenea, protejeaza celulele creierului impotriva stresului oxidativ.
In cele din urma, kaempferolul se regaseste in petalele florilor de sofran. Acest compus aduce, de asemenea, beneficii pentru sanatate, cum ar fi combaterea inflamatiei, proprietati anti-cancer si activitatea antidepresiva.
Sofranul este poreclit ”condimentul rasaritului”. Acest lucru nu se datoreaza doar culorii sale distincte, ci si pentru ca va poate ajuta sa va imbunatatiti starea de spirit.
In cadrul unei recenzii, suplimentele cu sofran au fost semnificativ mai eficiente decat medicamentele placebo in tratarea simptomelor depresiei usoare pana la moderate.
In cadrul altor studii, s-a descoperit ca administrarea a 30 mg de sofran zilnic a fost la fel de eficienta ca Fluoxetina, Imipramina si Citalopram, acestea fiind tratamente conventionale pentru depresie. In plus, sofranul a starnit reactii adverse la mai putine persoane in comparatie cu alte tratamente.
Ba mai mult, atat petalele de sofran, cat si stigmatele par a fi eficiente impotriva depresiei usoare pana la moderate. Cu toate ca aceste descoperiri sunt promitatoare, sunt necesare studii umane mai indelungate cu mai multi participanti inainte ca sofranul sa fie recomandat ca tratament pentru depresie.
Sofranul este bogat in antioxidanti, care ajuta la neutralizarea radicalilor liberi nocivi. Radicalii liberi pot provoca o serie de boli cronice, precum cancerul.
In studiile efectuate in eprubeta, s-a aratat ca sofranul si compusii sai ucid selectiv sau suprima dezvoltarea celulelor canceroase de la nivelul colonului, lasand celulele normale nevatamate. Acest efect se aplica si in cazul cancerului de piele, al maduvei osoase, prostatei, plamanului, sanului, colului uterin si al mai multor tipuri de celule canceroase.
Mai mult, potrivit studiilor pe eprubeta, crocinul – principalul antioxidant al sofranului – poate sensibiliza celulele canceroase in fata medicamentelor chimioterapice.
Desi aceste rezultate in urma studiilor pe eprubeta sunt promitatoare, efectele anticanceroase ale sofranului nu au fost foarte studiate pe oameni si este nevoie de mai multe cercetari.
Bine-cunoscutul sindrom premenstrual (SPM) este un termen care descrie simptomele fizice, emotionale si psihologice care apar inainte de inceperea unei perioade menstruale.
Studiile arata ca sofranul poate ajuta la tratarea simptomelor PMS. La femeile cu varsta cuprinsa intre 20 si 45 de ani, administrarea zilnica de 30 mg de sofran a fost mai eficienta decat medicamentele de tip placebo in tratarea simptomelor PMS, cum ar fi iritabilitatea, durerile de cap, poftele si durerile.
Potrivit unui alt studiu, femeile care pur si simplu miros sofranul timp de 20 de minute au avut mai putine simptome de SPM, precum anxietatea si scaderea nivelului cortizolului, hormonul de stres.
Sofranul pare a avea si alte beneficii pentru sanatate care nu au fost inca studiate pe larg:
Studiile efectuate pe animale si in eprubeta indica faptul ca proprietatile antioxidante ale sofranului pot scadea nivelul colesterolului din sange si pot preveni coagularea sangelui in vene si artere.
Asa cum s-a observat in cadrul studiilor efectuate in eprubeta si pe soareci cu diabet zaharat, sofranul poate scadea nivelul glicemiei si poate creste sensibilitatea la insulina.
Sofranul pare sa le imbunatateasca vederea adultilor care sufera de DMLV si poate sa protejeze ochii de deteriorarea cauzata de radicalii liberi, care este legata de degenerescenta maculara.
Antioxidantii din sofran pot juca un rol in protejarea organismului de bolile care afecteaza sistemul nervos.
Potrivit unor cercetari din 2015, compusii sofranului, precum crocinul, par sa reduca inflamatia si deteriorarea oxidativa a creierului, ceea ce poate avea efecte benefice.
Conform unui studiu, sofranul ar putea ameliora teoretic simptomele Alzheimer, atat datorita proprietatilor sale de imbunatatire a memoriei, cat si a efectelor sale antioxidante si antiinflamatorii.
Persoanele cu Alzheimer usor pana la moderat care au luat sofran timp de 22 de saptamani si-au imbunatatit nivelul cognitiv, situatia fiind comparabila cu cea a persoanelor care au luat medicamentul donepezil. In plus, au dezvoltat mai putine reactii adverse.
In doze mici, sofranul are un gust si o aroma subtila si poate fi adaugat cu lejeritate in mancarurile savuroase, cum ar fi paella, risotto si alte preparate din orez.
Cea mai buna modalitate de a beneficia de aroma unica a sofranului este prin infuzarea firicelelor de sofran in apa fierbinte – insa nu in plin proces de fierbere. Adaugati firele si lichidul in mancare pentru a obtine o aroma mai profunda, mai bogata.
Planta poate fi achizitionata sub forma de fire/stigme, pulbere sau ulei esential de sofran. Cu toate acestea, cel mai bine este sa cumparati fire de sofran, deoarece acestea ofera mai multa versatilitate.
Desi sofranul este cel mai scump condiment din lume, o cantitate mica poate fi suficienta si, cel mai probabil, nu veti avea nevoie de mai mult in mancare. De fapt, daca este folosit in exces, poate da mancarurilor un gust medicinal excesiv.
Sofranul este tot mai disponibil ca supliment, in general sub forma de praf de stigme in capsule. Este important sa cititi instructiunile de pe ambalaj si sa discutati cu un medic inainte de a lua orice noi suplimente.
Sofranul beneficii
Afrodisiacele sunt alimente sau suplimente care ajuta la stimularea libidoului. Studiile au demonstrat ca sofranul poate avea proprietati afrodisiace – in special in cazul persoanelor care iau antidepresive.
De exemplu, administrarea a 30 mg de sofran zilnic pe parcursul a patru saptamani a imbunatatit semnificativ functia erectila, mai mult decat medicamentele placebo, la barbatii cu disfunctie erectila cauzata de antidepresive.
In plus, alte sase studii au aratat ca planta a imbunatatit semnificativ functia erectila, libidoul si nivelul general de satisfactie, insa nu si caracteristicile materialului seminal.
De asemenea, in cazul femeilor cu apetit sexual scazut din cauza administrarii de antidepresive, 30 mg de sofran luat zilnic timp de patru saptamani a redus durerile din timpul actelor sexuale si a crescut dorinta sexuala si lubrifierea, comparativ cu un placebo.
Este bine-stiut faptul ca persoanele care consuma snack-uri in mod frecvent au o tendinta clara de ingrasare. Conform cercetarilor, sofranul poate tine departe aceste gustari prin limitarea poftei de mancare.
Intr-un studiu efectuat in opt saptamani, femeile care au luat suplimente de sofran s-au simtit semnificativ mai saturate, au mancat mai putine gustari si au pierdut semnificativ mai multa greutate decat femeile din grupul placebo.
Intr-un alt studiu de opt saptamani, persoanele care au luat un supliment din extract de sofran au avut mai putina pofta de mancare, si-au redus indicele de masa corporala (IMC), circumferinta taliei si a masa totala de grasime.
Cu toate acestea, oamenii de stiinta nu stiu prin ce mijloace sofranul infraneaza apetitul si ajuta la pierderea in greutate. Una dintre teorii spune ca aceasta planta imbunatateste starea de spirit, lucru care reduce dorinta de a consuma si alte gustari.
In general, poate fi consumat in siguranta, avand efecte secundare putine sau deloc. In cantitati standard de gatit, sofranul nu pare sa produca efecte adverse la om.
Ca supliment alimentar, oamenii pot lua in siguranta pana la 1,5 grame de sofran pe zi. Cu toate acestea, 30 mg de sofran pe zi s-au dovedit a fi suficiente pentru a profita de beneficiile sale pentru sanatate.
Pe de alta parte, in doze mai mari de 5 grame, aceasta planta poate avea efecte toxice. Femeile insarcinate ar trebui sa evite dozele mari, deoarece sofranul poate provoca avort.
Ca in cazul oricarui supliment, adresati-va medicului inainte de a lua sofran sub forma de supliment.
Referinte: