Iata ce este sindromul serotoninergic, de ce apare, care sunt factorii de risc, semne si simptome, precum si care sunt metodele de tratament folosite.
1. Ce este sindromul serotoninergic?
2. De ce apare sindromul serotoninergic?
3. Simptome de sindrom serotoninergic
4. Cum este diagnosticat sindromul serotoninergic?
5. Tratament
6. Preventie
Sindromul serotoninergic, numit si toxicitate de serotonina, este o reactie ce apare atunci cand se acumuleaza prea multa serotonina in corp. Sindromul serotoninergic poate aparea daca luati prea multe medicamente care cresc nivelul serotoninei.
Serotonina este un neurotransmitator produs de organism. Are o serie de efecte in intregul corp. Regleaza starea de spirit, somnul, temperatura corpului, respiratia, perceptia durerii, constrictia vaselor de sange, functia gastrointestinala si coagularea sangelui. De asemenea, joaca un rol important in functionarea celulelor nervoase.
Daca luati impreuna diferite medicamente prescrise, puteti ajunge sa aveti prea multa serotonina in organism. Tipurile de medicamente care ar putea duce la sindromul serotoninergic includ medicamentele utilizate pentru a trata depresia si migrena si pentru a gestiona durerea. Prea multa serotonina poate provoca o varietate de simptome usoare pana la severe. Aceste simptome pot afecta creierul, muschii si alte parti ale corpului.
Acumularea excesiva a serotoninei in organism produce simptomele sindromului serotoninergic. De obicei, celulele nervoase din creier si maduva spinarii produc serotonina care ajuta la reglarea atentiei, a comportamentului si a temperaturii corpului. Si alte celule nervoase din organism, in primul rand din intestine, produc serotonina. Serotonina joaca un rol in reglarea procesului digestiv, a fluxului sangvin si a respiratiei.
Sindromul serotoninergic este o reactie medicamentoasa care poate pune viata in pericol, ce rezulta din faptul ca se acumuleaza prea multa serotonina in organism. Poate sa apara daca:
Sindromul serotoninergic apare cel mai des atunci cand luati un medicament nou sau luati o doza crescuta de medicament care creste nivelul de serotonina din organism. De asemenea, afectiunea este mai probabil sa apara atunci cand doua sau mai multe medicamente sunt luate impreuna. Sindromul serotoninergic poate provoca simptome usoare (cum ar fi diareea sau greata) pana la simptome severe (cum ar fi febra mare sau convulsii). In unele cazuri, sindromul serotoninergic sever poate fi fatal daca nu este depistat si tratat rapid.
Exemple de medicamente si suplimente asociate cu sindromul serotoninergic includ:
De asemenea, acest sindrom poate fi legat de administrarea de droguri, ca amfetamine sau cocaina.
Desi este posibil ca administrarea unui singur medicament care creste nivelul serotoninei sa provoace sindrom serotoninergic la unii oameni, aceasta afectiune apare cel mai adesea atunci cand oamenii combina anumite medicamente. De exemplu, sindromul serotoninergic poate aparea daca luati un antidepresiv impreuna cu un medicament pentru migrena. Poate aparea si daca luati un antidepresiv cu un medicament opioid pentru durere.
Unii oameni au un risc mai mare de a fi afectati de medicamentele si suplimentele care provoaca sindromul serotoninergic decat altii, dar afectiunea poate aparea la oricine. Puteti avea un risc crescut de sindrom serotoninergic daca:
Simptomele sindromului serotoninergic incep adesea la cateva ore dupa ce luati un nou medicament care influenteaza nivelul serotoninei sau dupa ce cresteti doza unui medicament curent. Simptomele pot include:
In cazurile severe, sindromul serotoninergic poate pune viata in pericol. Solicitati urgent ajutor medical daca va confruntati cu:
Simptomele sindromului serotoninergic apar de obicei in cateva ore de la administrarea unui nou medicament sau de la cresterea dozei unui medicament pe care il luati deja. Majoritatea persoanelor care sufera de toxicitate vor dezvolta simptome in decurs de 24 de ore, 30% dintre simptome apar in decurs de 1 ora si 60% in 6 ore.
Sindromul serotoninergic, in general, nu provoaca probleme odata ce nivelurile de serotonina revin la nivelul initial. Insa, fara tratament, sindromul serotoninergic poate cauza convulsii, insuficienta renala, dificultati de respiratie, coma si deces.
Nu exista un test de laborator specific pentru sindromul serotoninergic. Medicul poate incepe prin a revizui istoricul medical si simptomele. Va analiza simptomele fizice, medicamentele administrate, orice alte substante care pot contribui la afectiune, cum ar fi suplimentele. Asigurati-va ca informati medicul cu privire la toate medicamentele sau suplimentele folosite in ultimele saptamani. Aceste informatii pot ajuta medicul sa faca un diagnostic precis.
Se pot face si analize, cum ar fi o hemoleucograma completa, teste ale functiei tiroidiene, teste ale functiei renale si ale functiei hepatice etc. In plus, unele afectiuni au simptome similare cu sindromul serotoninergic. Acestea includ unele infectii, supradozaj de droguri, probleme hormonale.
Tratamentul depinde de severitatea simptomelor:
Tratamentele, in functie de simptome, pot include:
In cazuri severe, este posibil sa se administreze un medicament numit ciproheptadina pentru a impiedica organismul sa produca serotonina.
Asigurati-va ca medicul stie despre toate medicamentele si suplimentele pe care le luati si despre orice reactii pe care le aveti, mai ales daca primiti retete din mai multe locuri. Daca utilizati mai mult de un medicament care va afecteaza nivelul serotoninei, este foarte important sa cunoasteti simptomele sindromului serotoninergic, astfel incat sa le puteti urmari.
Referinte:
(1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3865832/
(2) https://www.ccjm.org/content/83/11/810
(3) https://www.nps.org.au/australian-prescriber/articles/serotonin-syndrome
(4) https://emcrit.org/ibcc/serotonin/
(5) https://www.webmd.com/depression/guide/serotonin-syndrome-causes-symptoms-treatments