Sciatica, cunoscuta si sub denumirea de radiculopatie lombara, este o durere cauzata de presiunea asupra nervului sciatic, care se extinde din spatele bazinului spre spatele coapsei.
1. Informatii generale
2. Simptome
3. Cauze
4. Diagnostic
5. Tratament
6. Reducerea si prevenirea durerilor de spate
Nervul sciatic este nervul principal al piciorului si este, de asemenea, cel mai mare nerv din intregul corp.
Durerea de spate este una dintre cele mai comune afectiuni musculo-scheletice intalnite in practica clinica. Este cauza principala a dizabilitatii in lumea moderna. Aproximativ 50% dintre cazuri se amelioreaza in decurs de 1-2 saptamani.
Coloana vertebrala este compusa din 33 de vertebre impartite in cinci regiuni: o regiune cervicala, toracica, lombara, sacrala si coccigiana. Regiunea lombara are 5 vertebre si este situata in spatele inferior dintre torace si sacrum. Vertebrele lombare au corpuri masive care sunt mult mai mari decat celelalte. Fiecare disc intervertebral este format dintr-un inel fibros, o parte fibroasa exterioara care este compusa din lamele concentrice si nucleul pulpos. Nervul sciatic este cel mai mare nerv din corp, care se intinde de la coloana vertebrala catre picior in jos. Are rol vital in a conecta coloana vertebrala de musculatura piciorului.
Sciatica se refera la durerea de spate care iradiaza de-a lungul traseului nervului sciatic, ce se ramifica de la nivelul spatelui inferior spre solduri, fese si pe fiecare picior. De obicei, sciatica afecteaza doar o parte a corpului. Apare cel mai frecvent atunci cand un disc herniat, osteotomia coloanei vertebrale sau ingustarea coloanei vertebrale (stenoza spinarii) comprima o parte a nervului, ceea ce provoaca inflamatie, durere si adesea o amorteala in piciorul afectat.
Desi durerea asociata cu sciatica poate fi severa, cele mai multe cazuri se rezolva cu tratamente nechirurgicale in cateva saptamani. Persoanele care au sciatica severa asociata cu slabiciune semnificativa a piciorului sau cu modificari ale functiei intestinale sau vezicii urinare sunt deseori candidati pentru interventii chirurgicale.
Radiculopatia lombara este cauzata de deteriorarea uneia dintre radacinile nervoase inferioare, de la L1 la S1. Aceasta leziune este cauzata de compresia radacinilor nervoase care ies din coloana vertebrala. Compresia poate duce la furnicaturi, durere care iradiaza, amorteala, parestezii.
Simptomele sciaticii pot include:
Simptomele sciaticii pot sa semene cu ale altor afectiuni sau probleme medicale. Durerea cauzata de sciatica poate varia de la usoara la severa. Poate sa apara brusc sau sa aiba un debut lent. Durerea in sciatica este descrisa in mod obisnuit ca o serie de crampe, arsuri sau dureri ascutite. Poate fi asociata cu senzatii precum furnicaturi, amorteala si slabiciune.
Apare, de obicei, in partea inferioara a spatelui si soldului si iradiaza in jos pe partea din spate a unui picior. Caracteristica ce o deosebeste de alte tipuri de dureri de spate este ca durerea circula sub genunchi. Durerea poate fi agravata de actiuni specifice, cum ar fi stranutul, tusea, ridicarea unor greutati, a propriului corp sau statul.
Simptomele sunt, de obicei, mai severe in stadiile incipiente ale afectiunii, cand compresia si inflamatia nervului sciatic sunt mai mari. In cazuri rare, compresia nervului sciatic poate fi atat de severa incat exista o slabiciune progresiva a picioarelor si / sau pierderea functiei intestinale si a vezicii urinare. Daca aceste simptome apar, trebuie sa solicitati imediat asistenta medicala, deoarece aceste semne pot semnala leziuni severe ale nervilor.
Sciatica este manifestarea clinica a iritatiei unei radacini nervoase in regiunea inferioara a spatelui. Simptomele includ durerea de-a lungul nervului afectat. Simptome suplimentare pot include parestezii si slabiciunea musculaturii care este in legatura cu o radacina nervoasa specifica.
Sciatica poate fi data de:
Factorii de risc pentru sciatica includ:
Medicul ca efectua un examen fizic si va adresa o serie de intrebari privind natura si debutul simptomelor. Se va evalua functia neurologica, verificand senzatia si reflexele din picioare. Daca a avut loc pierderea controlului intestinal sau a vezicii urinare, medicul poate efectua o examinare rectala pentru a verifica pierderea simturilor si a tonusului muscular. In timpul examenului fizic, medicul va analiza forta musculara si reflexele. De exemplu, vi se poate cere sa mergeti pe degetele de la picioare sau pe calcaie, sa va ridicati dintr-o pozitie ghemuita si, in timp ce va aflati pe spate, sa ridicati picioarele unul cate unul. Durerea care rezulta din sciatica se va agrava de obicei in timpul acestor activitati.
Daca durerea sciatica persista pentru mai multe saptamani, pot fi efectuate investigatii imagistice pentru a evalua orice modificare a oaselor coloanei vertebrale si a pelvisului si pentru a exclude alte cauze ale durerii, cum ar fi tumorile sau infectiile. O scanare CT (tomografie computerizata) sau RMN (imagistica prin rezonanta magnetica) pot fi recomandate in unele cazuri pentru a evalua mai detaliat nervii, discurile si coloana vertebrala. Electromiografia (EMG) este un test care poate fi utilizat pentru a confirma comprimarea nervilor, cum ar fi cea cauzata de un disc herniat sau de stenoza spinarii.
Scopul principal al tratamentului initial este ameliorarea durerii. Optiunile de tratament si de ameliorare a simptomelor pentru sciatica includ:
Odihna nu are rolul de a accelera recuperarea dar poate sa amelioreze durerea pe moment. Se recomanda evitarea activitatii fizice grele, dar trebuie mentinuta o activitate moderata.
Se pot prescrie medicamente analgezice, cum ar fi paracetamolul si medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), utilizate in mod obisnuit pentru a trata durerea. Daca spasmele musculare sunt considerate a fi cauza, pot fi recomandate medicamente relaxante musculare. Atunci cand durerea este severa, poate fi necesara utilizarea opioidelor (de exemplu: petidina, morfina). Alte medicamente care pot fi utilizate sunt antidepresive in doze mici (acestea reduc stimularea nervilor) si injectii cu cortizon epidural.
Fizioterapia poate ameliora durerea si ajuta la recuperare. Exercitiile de intindere va pot ajuta sa va simtiti mai bine si ar putea ajuta la ameliorarea compresiei radacinii nervoase.
Pentru ameliorarea simptomelor se poate apela la osteopatie, chiropractica, masaj sau acupunctura. Se poate apela si la comprese reci pe zona dureroasa timp de pana la 20 de minute de cateva ori pe zi. Utilizati un pachet de gheata sau un pachet de legume congelate invelite intr-un prosop curat.
In timp ce majoritatea cazurilor de sciatica se reduc in decurs de patru pana la opt saptamani, este posibil ca interventia chirurgicala sa fie luata in considerare in cazuri severe, prelungite, in care tratamentul non-chirurgical nu a avut succes. Chirurgia are rolul de a elibereza presiunea asupra nervului sciatic. Aceasta poate implica indepartarea unei parti a unuia dintre discurile intervertebrale (discectomie) sau eliminarea cauzei presiunii asupra nervului (decompresie nervoasa). Doar 5% dintre persoanele cu sciatica au nevoie de interventii chirurgicale. Toate celelalte forme de tratament trebuie utilizate inainte de luarea in calcul a interventiei chirurgicale.
Iata o serie de sfaturi pentru a preveni si reduce durerile de spate, inclusiv cele date de sciatica:
Durerea de spate este foarte frecventa la populatia generala, dar radiculopatia lombara a fost raportata doar cu o incidenta de 3 -5%.
Prognosticul este in cele mai multe cazuri favorabil, cele mai multe dureri si dizabilitatile asociate sciaticii se amelioreaza in termen de doua saptamani. In ceea ce priveste forta de munca, durerea de spate este cea mai mare cauza a absenteismului, conform statisticilor.
Referinte::
(1) Lumbar radiculopathy Sciatica, link: http://arcticspine.com/lumbar-radiculopathy-sciatica/
(2) Lumbar Radiculopathy (Sciatica), link: http://nyspineandrehab.com/spine-conditions/lumbar-radiculopathy-sciatica.html
(3) Lumbosacral radiculopathy, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK430837/
(4) Lumbar radiculopathy, link: https://www.physio-pedia.com/Lumbar_Radiculopathy
(5) Sciatica, link: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/sciatica/symptoms-causes/syc-20377435
(6) Sciatica, link: https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMra1410151