Pete rosii in obraji, pe nas si pe frunte. Cu timpul se extind catre urechi, pe piept si pe spate, transformandu-se in umflaturi si pustule. Ochii pot sa fie inflamati si iritati sau pielea sa se ingroase. Sunt cele patru forme ale rozaceei, o boala dermatologica ce nu trebuie ignorata. In cele ce urmeaza afli mai multe despre cauzele care duc la aparitia rozaceei, care sunt simptomele si detalii despre formele afectiunii, precum si informatii despre cum se trateaza si care sunt masurile de prevenire a bolii.
Rozaceea este o afectiune cronica frecventa ce afecteaza in special pielea de pe fata, indiferent ca este vorba despre ten gras sau uscat. Pe nas, obraji, barbie si pe frunte apar pete rosii care, cu timpul, devin mai intense. Vase capilare mici se sparg si sunt vizibile. In unele cazuri rozaceea poate sa apara pe piept, pe spate sau pe gat. Sunt situatii, dupa cum vei afla in continuare, in care sunt afectati ochii, apare acneea sau pielea de pe nas, in special, se ingroasa.
Boala dermatologica necontagioasa, rozaceea se poate agrava, afectand iremediabil tenul, care nu se mai poate regenera. Aceasta daca nu este tratata pentru mult timp de la aparitia primelor semne. Simptomele pot sa apara si sa dispara pentru o vreme, pentru ca dupa un timp sa revina. De asemenea, o persoana poate dezvolta mai multe forme ale bolii, cu manifestari aproape similare.
Simptomele rozaceei variaza de la persoana la persoana si, de cele mai multe ori, nu toate semnele bolii sunt vizibile. Ele pot sa apara nu doar la nivelul fetei, ci si al gatului, urechilor, pieptului sau spatelui. Totusi, rozaceea intotdeauna implica cel putin una dintre manifestarile primare de mai jos. Cu timpul, pot sa apara si simptome secundare.
Potrivit specialistilor de la WebMD, oamenii de stiinta nu au stabilit cu exactitate care sunt cauzele aparitiei rozaceei. Totusi, exista cateva teorii despre ce anume ar putea declansa boala:
Retine, insa, ca niciuna dintre teoriile de mai sus nu reprezinta o certitudine si ca mai sunt necesare studii care sa sustina un argument sau altul. Pana sa avem o cauza clara, exista mai multi factori interni si externi care favorizeaza aparitia sau agravarea rozaceei. Iata care sunt:
Printre factorii interni care favorizeaza aparitia sau agravarea simptomelor rozaceei se numara:
In ceea ce priveste factorii externi care favorizeaza aparitia si evolutia rozaceei, printre acestia sunt:
Exista patru forme de rozacee si este important de stiut ca unele dintre simptome sunt comune. Nu este obligatoriu sa treci prin toate formele si stadiile bolii, de la cele mai usoare, la cele mai severe. Este posibil ca, in timp, sa treci de la o forma la alta. De asemenea, toate manifestarile difera de la o persoana la alta si pot fi agravate de mostenirea genetica si de nerespectarea recomandarilor medicilor.
Rozaceea vasculara (eritemato-telangiectazica) – la nivelul fetei, al nasului si al fruntii apar pete rosii (mici vase capilare care se sparg). Pielea este usor umflata si, adesea, este uscata, aspra si se descuameaza. La nivelul fetei pot sa apara usturimi, intepaturi, mancarimi. Aceasta forma de rozacee este cunoscuta si sub denumirea de cuperoza si este cea mai usoara manifestare a bolii.
Rozaceea asemanatoare acneei (papulo-pustuloasa) – pe fondul rosetii persistente si al umflaturilor de la nivelul obrajilor, barbiei si fruntii pot fi observate mici denivelari rosii (papule), unele avand pe suprafata mici cosuri (pustule). La fel ca in cazul cuperozei, tenul este uscat, aspru, se descuameaza si apar usturimi, intepaturi si mancarimi.
Rozaceea care ingroasa pielea (fimatoasa) – este o forma rara a bolii, care apare cu precadere la barbati. In mod normal, mai inainte apar alte tipuri de rozacee. In aceasta situatie pot fi observate vase capilare mici, sparte, pielea poate avea aspect uleios si cu pori mari. Se umfla si incepe sa se ingroase in zona fruntii, a obrajilor si a barbiei, a urechilor, dar mai ales a nasului.
Rozaceea oculara – in cazul in care rozaceea afecteaza ochii, acestia devin foarte umezi, rosii si apare senzatia ca ai avea nisip in ei. Pot sa usture, sa simti ca te ard, te inteapa sau ca devin foarte uscati. Este posibil ca vederea sa nu mai fie clara si sa intervina hipersensibilitatea la lumina. La nivelul pleoapelor se pot vedea vase capilare sparte si mici chisturi.
Nu exista teste medicale pentru diagnosticarea rozaceei, dar medicul specialist poate recurge la analize ca sa elimine alte posibile afectiuni care au simptome asemanatoare cum sunt lupusul, alergiile sau dermatita atopica, de pilda. De asemenea, este bine de stiut ca toate tratamentele care exista nu vindeca boala, ci doar amelioreaza simptomele si stopeaza evolutia rozaceei. Prin urmare, este foarte important sa consulti medicul specialis, care sa iti recomande metoda de tratament care ti se potriveste. Tratamentul rozaceei include, in mare, medicamente sau interventii chirurgicale.
In ceea ce priveste medicamentele, uneori medicii prescriu medicatie orala si topica pentru a tratata umflaturile, inflamatiile si roseata. Tratamentul medicamentos poate tine boala sub control si chiar in remisie (simptomele nu mai sunt vizibile).
In cazurile grave se poate recurge la interventii chirurgicale (laser) pentru indepartarea vaselor de sange vizibile si inestetice, limitarea extinderii zonelor rosii de pe fata sau pentru corectarea nasului desfigurat.
In tratamentul rozaceei este foarte importanta o ingrijire atenta a tenului. Specialistii fac o serie de recomandari in acest sens:
Pe langa toate acestea, expertii de la Mayo Clinic mentioneaza si cateva metode de ameliorare a simptomelor rozaceelor care tin de medicina alternativa, insa recomanda ferm sa iti consulti intotdeauna medicul inainte de a recurge la diete cu suplimente alimentare sau la terapiile alternative:
Cu toate ca nu exista o modalitate prin care sa poti preveni rozaceea, daca se intampla sa ai o astfel de afectiune dermatologica este indicat sa tii cont de anumite reguli ca sa iti cresti sansele de a mentine remisia cat mai mult timp. Acestea se refera, de fapt, la identificarea si evitarea stilului de viata sau a factorilor de mediu care duc la aparitia si la evolutia bolii. Iata, mai jos, cateva lucruri pe care ar fi bine sa le eviti:
Rozaceea este confundata, deseori, cu acneea, reactiile alergice sau alte probleme dermatologice. Prin urmare, este foarte important sa recurgi la sfaturile medicilor de specialitate pentru stabilirea unui diagnostic corect si a metodelor de tratament potrivite. Rozaceea poate sa afecteze pe oricine si simptomele pot sa fie vizibile de la cateva saptamani pana la mai multe luni, sa se diminueze sau sa dispara complet o perioada pentru ca dupa un timp sa reapara. Nu exista o cauza bine conturata si nici remediu, dar daca tii cont de recomandarile specialistilor poti tine boala sub control, iar manifestarile ei nu vor mai fi la fel de dure.