Rinita alergica este inflamatia cronica a pasajelor nazale cauzata de expunerea la un alergen, problema ce afecteaza calitatea vietii.
1. Ce este rinita alergica?
2. Cauzele rinitei alergice
3. Factori de risc
4. Principalii alergeni
5. Simptomele rinitei alergice
6. Rinita alergica sau raceala?
7. Complicatiile rinitei alergice
8. Vizita la medic | Cand se recomanda consultul de specialitate
9. Tratamentul rinitei alergice
10. Preventie
Rinita alergica este numita si febra fanului si este cel mai frecvent tip de rinita cronica. Desi nu produce de obicei simptome grave, afecteaza calitatea vietii, somnul si poate interfera cu desfasurarea activitatilor zilnice.
Boala apare frecvent la toate grupele de varsta, de obicei se declanseaza in copilarie si persista ulterior. Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), aproximativ 400 de milioane de oameni din intreaga lume se confrunta de rinita alergica, dupa cum arata datele din 2007. In Europa, aproximativ 1 din 4 persoane sufera de o forma de rinita alergica, dar nu toate prezinta simptome alergice reale (uneori alergia este prezenta dar nu se manifesta – stare latenta).
Cand membrana mucoasa este expusa la un alergen, activeaza anticorpi specifici pentru prima data, de obicei in ganglionii limfatici. Simultan, se declanseaza o serie de procese suplimentare in sistemului imunitar, care produce la randul lui celule imune care vizeaza in mod specific acest alergen. Aceasta este faza de sensibilizare, iar cand organismul este re-expus la alergen, aceste celule devin active si se leaga de alergeni, sunt activate celule suplimentare care elibereaza substante inflamatorii, inclusiv histamina si leucotriene. Aceste substante produc simptomele clasice ale rinitei alergice.
Principalii alergeni sunt:
Cand corpul intra in contact cu un alergen, acesta elibereaza histamina, o substanta chimica naturala care apara corpul de alergen. Ca urmare, apar rinita alergica si simptomele acesteia, de la secretiile nazale, la stranut sau mancarimi la nivelul ochilor. Astfel, rinita alergica este cauzata de reactia sistemului imunitar la un alergen pe care il detecteaza ca daunator. Rezulta prin urmare o eliberare de substante chimice ce duc la umflarea stratului interior de tesut din nas (membrana mucoasa) si la productia excesiva de mucus.
In cazul acestei afectiuni, sistemul imunitar reactioneaza la acel alergen depistandu-l ca fiind daunator. Daca sistemul imunitar este suprasensibil, va reactiona producand anticorpi pentru a lupta impotriva lor. Acesti anticorpi sunt proteine speciale din sange produse de obicei pentru a lupta impotriva virusurilor si infectiilor. Reactia alergica nu apare de la primul contact cu alergenul – sistemul imunitar trebuie sa recunoasca si sa memoreze alergenul inainte de a produce anticorpi pentru a lupta impotriva lor – proces numit sensibilizare. Dupa aceasta etapa de sensibilizare, va detecta anticorpii numiti imunoglobuline E de fiecare data cand intra in contact cu interiorul nasului sau cu gatul. La randul lor, acesti anticorpi duc la eliberarea la nivel celular de substante chimice ce includ histamina, ce produce inflamatia membranei mucoase si productia de mucus in exces.
Rinita alergica poate fi mostenita, dar, cel mai adesea, nu se mosteneste o anumita alergie, ci tendinta/riscul de a fi alergic – atopia. Copiii au un risc de 30-60% de a dezvolta rinita alergica daca unul dintre parinti este afectat si un risc de 50-70% daca ambii parinti au rinita alergica.
Cele doua tipuri de rinita alergica sunt rinita sezoniera si rinita perena. Rinitele sezoniere apar, de obicei, in timpul sezonului de primavara si toamna si sunt de cele mai multe ori un raspuns la alergenii din aer, cum ar fi polenul, in timp ce alergiile perene pot sa apara pe tot parcursul anului sau in orice moment al anului, ca raspuns la substantele din interior, cum ar fi acarienii sau parul de animale.
Persoanele cu tendinta atopica au o predispozitie genetica de a dezvolta afectiuni alergice. Raspunsul imun crescut al acestora la alergeni are ca rezultat cresterea productiei de anticorpi IgE.
De asemenea, factorii de mediu pot juca un rol important. Studiile au aratat ca anumiti factori pot creste riscul unui copil de a dezvolta alergii, cum ar fi cresterea intr-un mediu in care oamenii fumeaza si daca sunt expusi la acarieni de la o varsta frageda.
Cei mai frecventi alergeni din aer care provoaca rinita alergica sunt:
Simptomele comune ale rinitei alergice includ:
Simptomele apar, de obicei, imediat dupa contactul cu un alergen, iar altele apar dupa expunerea prelungita.
Atentie! Febra nu este un simptom al febrei fanului sau rinitei alergice.
Uneori poate fi greu sa se faca diferenta dintre alergii si raceala comuna. Exista mai mult de o suta de tulpini de virusuri care duc la raceala, fiecare fiind mai raspandita in anumite perioade ale anului, motiv pentru care rinita poate fi uneori confundata cu raceala. Alergiile apar in acelasi timp in fiecare an si dureaza atat timp cat alergenul se afla in aer (de obicei 2-3 saptamani). Alergiile provoaca mancarime la nivelul nasului si ochilor impreuna cu alte simptome nazale. Racelile dureaza aproximativ o saptamana si sunt asociate cu simptome mai reduse de mancarime la nivelul nasului si ochilor.
Unele complicatii care pot aparea in rinita alergica sau febra fanului includ:
Complicatiile pot aparea si din cauza medicamentelor administrate, care pot cauza somnolenta, cefalee, anxietate si insomnie, si doar in cazuri rare pot cauza disconfort gastrointestinal, urinar si la nivel circulator.
Adresati-va medicului daca simptomele de rinita alergica va afecteaza somnul, impiedicandu-va sa desfasurati activitati cotidiene sau va afecteaza performanta la locul de munca sau la scoala.
Pentru diagnosticarea rinitei e necesar in principal un examen fizic si un istoric medical. Medicul va analiza simptomele si semnele, momentul cand au inceput acestea, care este mediul de lucru si de acasa, daca se administreaza anumite medicamente, daca pacientul mai sufera si de alte probleme, daca pacientul respira pe gura, daca sforaie, daca are tendinta de a-si drege vocea des. Se vor palpa ganglionii limfatici si sinusurile, regiunea orofaringelui (zona gatului), a pieptului, se vor examina nasul si urechile.
Principalele teste pentru stabilirea diagnosticului de rinita alergica sunt:
In unele cazuri pot fi necesare teste suplimentare pentru a verifica anumite complicatii, cum ar fi polipii nazali sau sinuzita, ca o endoscopie nazala, o cultura de secretii nazale, o tomografie computerizata (CT) etc.
Rinita alergica nu necesita mereu tratament, dar uneori pot fi necesare medicamente pentru gestionarea simptomelor.
Un alergen, cum ar fi polenul, poate fi dificil de evitat, dar pe cat posibil trebuie limitata expunerea la acestia – de exemplu, evitati anumite activitati in exterior in timpul sezonului de polen si stati in interior in zilele cu vant sau imediat dupa o furtuna. Daca e vorba de o alergie la animale, evitati contactul cu animale de companie. Cand vine vorba de acarieni, curatati cat mai des si mai atent mobilierul tapitat, covoarele, podelele, asigurati aerisierea corecta a locuintelor, evitati aerul umed in interior si alegeti mobilier care nu atrage praful. Un aspirator cu filtru special poate preveni episoadele alergice.
Antihistaminicele pot fi indicate pentru tratarea alergiilor. Acestea actioneaza prin blocarea productiei de histamina. Unele antihistaminice populare includ:
Decongestionantele se pot administra pentru o perioada scurta, de obicei nu mai mult de trei zile, pentru a ameliora nasul infundat si presiunea de la nivelul sinusurilor. De obicei se administreaza sub forma de spray-uri. Folosirea acestora pentru un timp mai indelungat poate cauza reaparitia simptomelor, dar la un nivel mai intens (efect de rebound). Principalele decongestionante includ:
Picaturile de ochi si spray-urile nazale pot contribui la ameliorarea simptomelor de mancarime si a altor simptome legate de alergii pentru o perioada scurta de timp. Corticosteroizii intranazali pot ajuta la reducerea inflamatiilor si raspunsurilor imune. Spray-urile nazale cu steroizi sunt frecvent recomandate ca o modalitate de tratament pe termen lung.
Imunoterapia poate fi inficata in cazul unei alergii severe. Imunoterapia alergen specifica (cunoscuta si sub denumirea de desensibilizare alergica) reduce severitatea simptomelor si / sau necesitatea unor tratamente regulate. Aceasta implica administrarea unor cantitati usoare, crescand treptat doza, de extracte alergene, prin injectii sau prin comprimate sublinguale, spray-uri sau picaturi (administrate sub limba). Tratamentul este de obicei de 3-5 ani si este oferit de obicei persoanelor cu varste mai mari de 5 ani cu rinita alergica severa.
Tratamentul chirurgical poate fi util pentru anumiti pacienti cu rinita, polipoza sau boala sinusala cronica, care reapare dupa tratamentul medical. Majoritatea interventiilor chirurgicale pot fi efectuate sub anestezie locala.
Rinita alergica nu poate fi prevenita, dar pot fi ameliorate sau reduse simptomele. In general, prima linie de tratament in rinita alergica este evitarea alergenilor asociati, desi aceasta interventie poate sa nu fie eficienta pentru toti pacientii.
Referinte:
(1) Allergic rhinitis, link: https://aacijournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/1710-1492-7-S1-S3
(2) Allergic Rhinitis, link: http://www.aaia.ca/en/allergic_rhinitis.htm
(3) Allergic Rhinitis, link: https://patient.info/doctor/allergic-rhinitis-pro
(4) Allergic Rhinitis, link: http://www.ecarf.org/en/information-portal/allergic-diseases/allergic-rhinitis/
(5) Allergic Rhinitis, link: https://www.healthline.com/health/allergic-rhinitis#symptoms
(6) Complications of allergic rhinitis, link: https://www.jacionline.org/article/S0091-6749(00)44765-2/fulltext