Aproape toate femeile se confrunta la un moment dat cu dureri menstruale, care pot fi extrem de inconfortabile si neplacute, in 20% din cazuri fiind vorba de crampe intense si severe.
1. Ce sunt durerile menstruale?
2. Dismenoree – cauze
3. Care sunt simptomele?
4. Solutii naturiste pentru dureri menstruale
5. Cand e necesar un consult de specialitate?
Aceste dureri menstruale apar deoarece uterul se contracta, pentru a favoriza eliminarea sangelui menstrual. Aproape toate femeile se confrunta in anumite luni cu astfel de dureri menstruale, mai usoare sau intense. De obicei, se resimt dureri pulsatorii in regiunea inferioara a burtii. Acestea pot incepe cu cateva zile inainte ca menstruatia sa apara si uneori persista pe toata durata menstruatiei. Crampele sunt, de, obicei, mai intense in primele zile ale menstruatiei, cand fluxul este mai intens.
Perioadele menstruale severe se definesc in termeni de specialitate prin dismenoree. Desi este normal ca majoritatea femeilor sa aiba crampe abdominale usoare in prima zi sau doua din perioada menstruala, aproximativ 10-20% dintre femei sufera de dureri menstruale intense.
Exista doua tipuri de dismenoree:
De obicei, aceste dureri menstruale sunt cauzate de contractiile uterine (cand uterul se contracta si se relaxeaza, permitand sangelui sa paraseasca uterul). Captuseala uterului elibereaza substante chimice numite prostaglandine din mucoasa uterului, care cresc rezistenta contractiilor, in special in primele doua zile ale ciclului menstrual.
Factorii de risc pentru dureri menstruale sunt si problemele uterului, sedentarismul, stresul psihologic sau social, fumatul, consumul de alcool, greutatea corporala excesiva, istoricul familial de dureri menstruale sau menarha (prima menstruatie) inainte de varsta de 12 ani.
Dismenoreea secundara poate fi cauzata de o serie de afectiuni si factori, printre care:
Durerea poate incepe cu o zi sau doua inainte de menstruatie si de obicei persista cateva zile.
Dismenoreea sau durerile menstruale apar ca dureri abdominale in regiunea inferioara sau dureri de spate in regiunea inferioara, de intensitati variate. Alte simptome includ greata, varsaturi, diaree, constipatie, balonare, migrene etc. Durerile pot fi resimtite si la nivelul soldurilor, spatelui sau coapsei. De obicei durerile apar cu 1-2 zile inainte de sangerare, ating un prag maxim la 24 ore dupa inceperea menstruatiei si se reduc dupa 2-3 zile.
Durerea poate fi spasmodica (crampe pelvine intense la inceputul fluxului menstrual) sau durere congestiva (profunda, persistenta).
Este normal sa apara crampe usoare in timpul menstruatiei, din cauza contractiilor uterine. Uterul este un muschi care se contracta si se relaxeaza. Acest lucru poate provoca crampe sau dureri usoare, dar daca durerile sunt severe, nu se reduc cu medicamente antiinflamatoare fara prescriptie medicala si afecteaza capacitatea de a desfasura activitatile de zi cu zi, poate fi vorba de o cauza medicala. Durerile menstruale severe NU sunt normale.
Iata cateva solutii pentru ameliorarea durerii menstruale:
Compresele calde aplicate pe burta pot ajuta la ameliorarea disconfortului si relaxarea muschilor. Puteti aplica un compres umed cald, o sticla cu apa calda sau orice alta forma de caldura usoara pe abdomenul inferior pentru a reduce crampele. Acest lucru poate accelera eliminarea sangelui menstrual. Unele studii sugereaza ca aceasta practica poate fi chiar mai eficienta decat medicamentele analgezice. Daca nu aveti o sticla cu apa calda sau un dispozitiv de incalzire, puteti face o baie calda sau puteti folosi un prosop umed cald.
Caldura blocheaza transmiterea semnalelor de durere catre creier, actionand similar analgezicelor. Astfel, caldura nu actioneaza ca un efect placebo, ci are un efect la nivel molecular.
Ceaiul de musetel este cunoscut drept un remediu natural pentru stres si anxietate, ajutand la ameliorarea crampelor menstruale si a disconfortul asociat menstruatiei.
Ceaiul de musetel contine componente care poseda proprietati antiinflamatorii, care pot contribui la reducerea intensitatii durerii resimtite in timpul perioadei menstruale. Acest lucru a fost confirmat prin testarea probelor de urina a femeilor ce au consumat acest ceai, in care a fost descoperita prezenta unui compus cunoscut sub numele de hipurat – un compus natural antiinflamator. Participantele la studiu au raportat, de asemenea, mai putine dureri menstruale.
Multe femei evita complet orice tip de exercitii fizice pe parcursul perioadei menstruale, dar aceasta este o conceptie gresita. Sportul ne ofera una dintre cele mai naturale forme de ameliorare a durerii – endorfinele, care sunt, conform cercetarilor, analgezice naturale foarte puternice. Endorfinele sunt atat de puternice incat ranile adesea nu mai sunt sesizate de catre alergatori in timpul unui maraton, datorita lor. Activitatea fizica va creste, de asemenea, circulatia sangvina in zona abdominala, astfel incat eliminarea sangelui are loc mai repede. Impreuna cu efectul antiinflamator al exercitiului fizic, apare si o grabire a perioadei de recuperare si prevenirea crampelor severe.
Exercitiile fizice pot reduce durerile mesntrale, cresc nivelul de endorfine, ceea ce imbunatateste si starea de spirit si confera o stare de bine. Endorfinele actioneaza ca un analgezic natural ce se elibereaza pe durata exercitiilor fizice. In general, in primele zile poate fi insa destul de inconfortbail sa fii activa, mai ales pentru ca sangerarea poate fi mai intensa, dar se pot efectua miscari usoare si exercitii simple. Se poate pune accentul pe exercitii de stretching, exercitii cardio usoare, yoga sau pilates, care ajuta la relaxarea corpului si reducerea crampelor, a sensibilitatii sanilor, oboselii musculare si durerii.
Un masaj cu uleiuri esentiale poate fi foarte eficient in ameliorarea acestei dureri menstruale. Uleiurile esentiale pot fi eficiente si pot avea un efect calmant. O parte din efectul lor se datoreaza relaxarii sistemului nervos, care poate reduce intensitatea crampelor resimtite si transmiterea durerii. Un masaj cu uleiuri esentiale creste fluxul de sange si poate ameliora durerea – uleiurile trebuie folosite diluate pentru a reduce riscul de inflamare si iritare. Se pot folosi uleiuri esentiale cum ar fi cel de lavanda, salvie si maghiram, cu care se maseaza orice zona a corpului timp de 20 minute. Adaugarea uleiurilor esentiale in sistemele de aromoterapie poate avea beneficii suplimentare.
Ghimbirul poate ajuta la reducerea crampelor menstruale prin reducerea nivelului de prostaglandine. Se pot recomanda capsule de ghimbir de 250 mg de cateva ori pe zi, inainte de inceperea menstruatiei, dar doar la recomandarea medicului. Studiile sugereaza ca ghimbirul are efecte benefice semnificative in reducerea crampelor menstruale. De asemenea, poate fi consumat ghimbirul ca atare, adaugat in ceai sau shake-uri.
Yoga si meditatia pot reduce stresul si anxietatea si imbunatatesc echilibrul interior si echilibrul fizic. Toate aceste efecte pot duce la reducerea durerii asociate cu ciclul menstrual. Se recomanda adesea 40 minute de yoga timp de minimum 3 luni, impreuna cu pranayama sau meditatie timp de 10 minute pe zi, pentru a putea observa beneficiile majore in scaderea acestei dureri menstruale.
Acupunctura poate fi eficienta in reducerea durerilor, inclusiv cand vorbim de dureri menstruale. Tratamentul cu acupunctura poate ameliora durerea menstruala, inclusiv simptome secundare precum dureri de cap si greata la femei. Majoritatea studiilor prezinta eficienta in acest sens, o reducere cu pana la 50% a acestor simptome neplacute.
Plasturii pentru dureri menstruale sunt adesea acei plasturi abdominali electro-stimulatori. Acestia contin fibre naturale cu nanoparticule ce emit energie moleculara sub forma de vibratii pentru a creste fluxul sangvin si pentru a reduce crampele menstruale. Nu sunt studii care sa stabileasca eficienta clara a acestor produse, dar nici nu sunt date cara sa arate ca astfel de produse pot cauza efecte secundare. Este important sa retineti ca energia moleculara vibrationala nu este un concept stiintific sustinut de cercetari, mai ales cand vorbim de crampe musculare.
Alti plasturi sunt plasturi pe baza de carbune activ sau pudra de fier, extracte din ierburi, pietre vulcanice energetice, diatomita, vermiculita sau pulbere de cuart. Plasturii se fixeaza fie direct pe piele in zona abdominala, fie pe lenjeria intima, facand contactul intre tesatura si pielea din zona abdominala inferioara. Astfel de plasturi costa aproximativ 10 lei bucata.
Omega-3 are rol antiinflamator natural, putand reduce crampele menstruale si alte simptome din timpul menstruatiei, ca greata, balonare, varsaturi sau cefalee. Raspunsul inflamator este mediat de compusi pro-inflamatori cum sunt prostaglandinele si leucotrienele. Omega-3 sunt cunoscuti ca elemente ce pot suprima durerea printr-o varietate de mecanisme. Unul ar fi prin reducerea productiei de prostaglandine si leucotriene, reducand astfel inflamatia.
Stimularea electrica transcutanata este aplicata prin intermediul unui dispozitiv mic purtat pe piele care transmite un curent electric in zona cu durere – stimulare TENS. Mecanismul de actiune asupra durerii nu este inca bine inteles, nu afecteaza modul in care uterul se contracta, dar poate afecta fluxul sangvin uterin, stimuleaza eliberarea de endorfine si poate influenta semnalele de durere care ajung de la uter la creier. Astfel de produse nu prezinta efecte adverse cunoscute.
TENS este ideal pentru tratamentul menstruatiei dureroase. Este non-invaziv si nu necesita administrarea de pastile. Sistemul contine o serie de plasturi speciali/electrozi ce se plaseaza pe spate sau in zona abdominala. Sistemul transmite o serie de impulsuri care ajung la fibrele nervoase si afecteaza transmiterea semnalelor de durere la creier. Astfel, durerile sunt ameliorate.
In general, astfel de dureri menstruale se reduc prin aceste metode, uneori putandu-se apela si la medicamente analgezice usoare. Cu toate acestea, e necesar un control medical in urmatoarele situatii:
In astfel de situatii trebuie identifica cauza durerii pentru a putea stabili cea mai eficienta metoda de ameliorare a durerii.
Referinte::
(1) What can I do about cramps and PMS?, link: https://www.plannedparenthood.org/learn/health-and-wellness/menstruation/what-can-i-do-about-cramps-and-pms
(2) Menstrual cramps, link: https://youngwomenshealth.org/2010/04/21/menstrual-cramps/
(3) Menstrual Pain and How to Relieve It, link: https://www.motherearthnews.com/natural-health/menstrual-pain-zmaz81ndzraw
(4) What to know about menstrual cramps, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/157333.php
(5) Menstrual cramps, link: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/menstrual-cramps/diagnosis-treatment/drc-20374944
(6) Menstrual pain, link: https://www.webmd.com/women/guide/menstrual-pain
(7) Home Remedies to Relieve Menstrual Pain, link: https://www.healthline.com/health/womens-health/menstrual-cramp-remedies