Remedii pentru arsuri solare – daca nu ai rezistat tentatiei de a sta la plaja ore intregi sau ai adormit in bataia soarelui, cu siguranta te-ai ales cu pielea arsa de soare. Iata o serie de remedii naturiste care te vor ajuta sa calmezi arsurile solare.
Expunerea la soare este benefica pentru sanatate, dar cu moderatie si luarea unor masuri de protectie. Lumina solara influenteaza multiple procese esentiale care au loc in organism. Unul dintre cele mai importante este sinteza de vitamina D – fundamentala pentru cresterea si dezvoltarea armonioasa a copiilor, pentru buna functionare a sistemului imunitar, pentru sanatatea oaselor, muschilor si articulatiilor, pentru starea de bine si combaterea depresiei.
Insa o expunere in exces poate constitui un factor de risc pentru aparitia unor probleme care includ:
Pentru a preveni aceste riscuri, se recomanda protejarea zonelor expuse la soare cu ajutorul unei creme fotoprotectoare cu FPS adaptat fiecarui tip de piele si – foarte important – evitarea expunerii in intervalul orar 11.00-16.00, cand intensitatea razelor ultraviolete (UV) este maxima. Pentru o persoana cu pielea deschisa la culoare sunt suficiente doar 15 minute de expunere la soare in orele amiezii pentru a suferi o arsura solara.
Din pacate, multi dintre noi tindem sa nu ne dam seama ca soarele ne poate arde pielea, mai ales in primele zile de vacanta, indiferent ca suntem la mare sau la munte, si ne alegem cu arsuri pe piele. Majoritatea arsurilor solare se pot trata acasa cu ajutorul unor remedii naturale, creme, unguente, uleiuri esentiale. Daca insa te confrunti cu arsuri solare grave, cu vezicule, pe o suprafata mare de piele, insotite de febra, frisoane, dureri de cap, varsaturi, trebuie sa apelezi de urgenta la medic.
Citeste totul despre: Arsuri solare – simptome, tratament, preventie
In cazul in care te-ai ales cu arsuri solare, primul pas pe care-l ai de facut este sa intrerupi expunerea la soare sau cel putin sa nu mai stai la plaja intre orele 11.00 si 16.00. Urmatorul pas este sa iti ingrijesti pielea cu ajutorul unor remedii pentru arsuri solare, prezentate in continuare.
Pielea arsa de soare este puternic inflamata, devine rosie, fierbinte si sensibila la atingere. Insa aceasta inflamatie nu este altceva decat reactia de aparare a celulelor cutanate fata de agresiunea produsa de radiatiile ultraviolete. Daca te intrebi ce se pune pe arsura, ca in cazul oricarei inflamatii locale, terapia rece este indicata si binefacatoare. Tot ce trebuie sa faci este sa aplici comprese reci pe zonele inrosite. Lasa compresele pe piele 10-15 minute, repetand aplicarea de mai multe ori pe zi. Mentine zonele cu piele arsa de soare sub jet de apa rece pentru perioade scurte de timp. Evita dusurile fierbinti si aplicarea de sapun pe zonele arse de soare.
Pielea rosie de la soare este un tesut cutanat deteriorat si foarte deshidratat. De aceea, este foarte important sa folosesti o crema recomandata dupa expunere la soare, care contine atat substante calmante, cat si hidratante. Daca doresti un produs natural, poti opta pentru o crema cu aloe vera, cu efect de calmare rapida a pielii inflamate si hidratare puternica. Sunt de evitat cremele grase care, contrar a ceea ce am fi tentati sa credem, nu hidrateaza, ci acopera porii si incarca pielea. Ideala ar fi o lotiune de dupa plaja care se aplica usor, se absoarbe repede si calmeaza pielea. Daca apar vezicule (basici) sau leziuni grave, este mai bine sa te prezinti la un medic dermatolog pentru prescrierea unui tratament corect.
Unul dintre cele mai cunoscute remedii pentru arsuri solare este iaurtul. Este la indemana oricui, usor de folosit si eficient. Cum procedezi: iei un iaurt natural rece, direct din frigider, si aplici un strat subtire pe pielea arsa de soare. Preferabil ar fi un iaurt bio, cu continut redus de grasime. Iaurtul are efect de racorire si de hidratare a pielii, iar datorita probioticelor accelereaza procesul de refacere a barierei cutanate. La fel de bine poti folosi si comprese cu lapte rece.
Tot pentru un efect racoritor poti prepara la blender o pasta de castraveti reci de la frigider. Aplica aceasta masca de castravete pe zonele arse de soare si lasa-o sa actioneze 10-15 minute. Indeparteaza cu apa calduta si aplica o lotiune hidratanta. Castravetii contin antioxidanti benefici pentru refacerea pielii si substante analgezice pentru calmarea arsurilor solare.
Lavanda (levantica) are capacitatea de a calma nu doar sistemul nervos, ci si pielea afectata de arsuri solare si alte inflamatii. In acest scop poti folosi ori ulei esential de lavanda, ori ceai de levantica. Se pune pe arsura solara o picatura de ulei de lavanda diluat intr-o lingura de ulei de migdale. Se repeta de 2-3 ori pe zi pana la vindecarea arsurii. Ceaiul de levantica se aplica sub forma de comprese sau cataplasme reci. Un alt remediu: pune un buchet de levantica intr-un saculet de tifon si adauga-l in apa de baie. Vei obtine nu doar o baie reconfortanta, ci si binefacatoare pentru piele.
Musetelul este recunoscut pentru proprietatile antiinflamatoare, fiind un remediu des intalnit pentru a reduce inflamatiile pielii date de eczeme, arsuri, intepaturi de insecte, diverse rani, acnee. Prepara un ceai din doua lingurite de planta uscata la 250 ml de apa clocotita, infuzata 10 minute. Pentru calmarea arsurilor solare, tamponeaza zonele respective cu comprese imbibate in ceai de musetel. Poti utiliza, de asemenea, acest ceai diluat in apa de baie. Proprietatile vindecatoare pot fi date si de ulei de musetel sau lotiuni care contin extract de musetel.
Galbenelele sunt si ele faimoase pentru proprietatile cicatrizante, calmante si antimicrobiene pentru piele. Prepara o infuzie dintr-o lingura de flori de galbenele uscate la 250 ml de apa clocotita. Tamponeaza arsurile solare cu comprese reci imbibate in ceai de galbenele. O alta varianta ar fi sa folosesti creme sau lotiuni cu extract de galbenele.
Fie ca il consumi cu regularitate, fie ca il aplici direct pe arsura solara, ceaiul verde este extrem de benefic pentru piele. Si asta datorita antioxidantilor care protejeaza pielea impotriva radicalilor liberi cauzati de radiatiile UV ale soarelui. Nu trebuie sa uitam un fapt important: ceaiul verde este considerat un antidot pentru imbatranirea precoce.
Un alt bun remediu natural ce se pune pe arsura este uleiul de masline. Utilizat simplu sau ca ulei de baza in combinatie cu uleiuri esentiale (lavanda, musetel, galbenele, geranium), uleiul extravirgin de masline hidrateaza si calmeaza pielea arsa de soare. Pentru un efect antiinflamator mai bun, se poate combina cu otet de mere, apoi se aplica sub forma de comprese.
Hidratant, antiinflamator, antioxidant, uleiul de cocos are calitati extrem de benefice pentru piele, in general, si pentru cea afectata de soare, in special. Il poti folosi simplu sau in combinatie cu ulei de arbore de ceai (tea-tree), pentru a te bucura si de un efect racoritor.
Luati de valul vacantei, ne putem trezi oricand cu o arsura solara. Orice parte a corpului poate fi arsa de soare, dar mai ales nasul, obrajii, urechile, scalpul, ceafa, decolteul, umerii, coapsele. Iar cea mai sigura metoda de a preveni arsurile pe aceste zone si pe tot corpul, daca ne expunem la plaja, ramane protejarea de ultraviolete sau evitarea cu desavarsire a expunerii in orele amiezii.
Tineti minte ca, prevenind arsurile solare, va scutiti nu doar de disconfort, ci va feriti si de riscul unei boli redutabile – cancerul de piele.
Cititi despre: Cum va puteti proteja de cancerul de piele?