„Otetul celor patru hoti” este un remediu naturist care, conform datelor, ar fi fost descoperit si folosit in timpul epidemiei de ciuma. Iata ce proprietati are si ce ingrediente se folosesc.
1. Legenda si istoric
2. Ingrediente
3. Ce utilizari are „Otetul celor patru hoti”?
Ciuma este cunoscuta ca o boala infectioasa cauzata de bacteria Yersinia pestis. „Moartea Neagră” din 1348 a fost una dintre cele mai severe pandemii din toata istoria omenirii. Simptomele erau transpiratii abundente, frisoase si dureri foarte intense. De asemenea, la axila, gat si zona inghinala apareau umflaturi pline cu puroi – numite „buboane”. Acestea erau la inceput roz, apoi violet si la final se faceau negre, crescand foarte mult in dimensiune.
Exista mai multe versiuni pentru povestea Otetului celor patru hoti, pentru ca aceasta dateaza de secole. Potrivit datelor, in timpul epidemiei de ciuma din Marsilia, in 1721, locuintele victimelor erau jefuite de patru barbati. Initial, nu s-a depus niciun efort pentru a gasi hotii, considerati inconstienti pentru ca riscau sa moara de ciuma. Insa, acesti patru hoti, desi expusi la ciuma, nu s-au imbolnavit. In timp, au inceput sa se ridice multe semne de intrebare si acestia au fost cautati, pentru a afla secretul lor. Cand au fost prinsi, au oferit „secretul” lor abia atunci cand li s-a promis ca in ciuda divulgarii retetei pentru rezistenta lor la ciuma, vor fi lasati liberi.
S-a constatat ca mama unora dintre ei era moasa si avea o reteta pe baza de plante cu proprietati medicinale. Otetul a fost folosit ca tonic pentru sanatate timp de secole. Aceasta reteta se concentreaza pe o serie de ierburi cunoscute pentru proprietatile lor antibacteriene, antivirale, antiseptice si antifungice de secole, combinate cu otet de mere si lasate la macerat.
La fel ca povestile despre originea retetei de otet de acest tip, exista si multe versiuni diferite ale formulei in sine. Multe dintre retetele acestui remediu din acea perioada contin ingrediente care sunt produse precum rozmarin, cimbru, usturoi, salvie. Pe de alta parte, insa, alte ingrediente, cum ar fi camforul si pelinul fac ca multe dintre retetele traditionale de otel al celor patru hoti sa nu fie potrivite pentru consum.
Reteta de baza include::
Alte retete includ si:
Se spala bine un borcan mare din sticla si se pregatesc ingredientele. Plantele trebuie sa fie uscate si macinate/tocate. Daca se foloseste usturoi, acesta se toaaca su se pune intreg, dar fara coaja. Se lasa la macerat cel putin 2 saptamani (unii recomanda 6-8 saptamani)agitandu-se zilnic, apoi se filtreaza, indepartandu-se ierburile. Se foloseste extern pentru frecarea mainilor sau pentru dezinfectare suprafete. Se depoziteaza ferit de lumina, la rece, in sticla inchisa la culoare.
Acest amestec poate fi folosit intern sau extern.
Varianta externa se poate folosi ca:
In general se foloseste ca dezinfectant pentru suprafete, repelent, spray de camera etc. Unele surse sugereaza ca poate fi folosit si diluat pentur matreata si ciuperca piciorului. Multi il folosesc mai ales ca agent de curatare – intr-o sticla cu pulverizator – si il folosesc pentru curatarea si igienizarea suprafetelor. Multe dintre ierburi prezinta efecte antimicrobiene puternice si otetul este folosit si in alte produse de igienizare.
Varianta fara camfor si pelin se poate folosi si pentru uz intern, la adulti, cate 1-2 lingurite pe zi, in asociere cu miere cruda – posibilul efect este de stimulare a imunitatii.
Retineti ca pelinul NU este recomandat femeilor insarcinate sau care alapteaza si poate cauza efecte adverse persoanelor cu boli renale, convulsii, porfirie sau alergii.
Nu exista studii care sa fi analizat eficienta acestui preparat. Se considera ca motivul pentru care a fost util in prevenirea imbolnavirii de ciuma a fost ca amestectul continea repelenti naturali impotriva puricilor, puricii fiind purtatorii bacilului responsabil de ciuma. Cu toate acestea, contine ingrediente naturale, cu efecte antibacteriene. Retineti ca eficienta sa nu este atat de mare ca a produselor de igienizare si dezinfectare din comert.
Salvia are efecte antibacteriene, la fel ca rozmarinul. De asemenea, rozmarinul este antioxidant si insecticid natural. Efectele sunt datorate in mare parte compusilor fenolici. De fapt, extractele naturale din familia Lamiaceae (cimbru, salvie si rozmarin) au proprietati antioxidante dovedite. Compusii volatili din extractele de levantica au efect antimicrobian. Timolul si carvacrolul din cimbru au proprietati antimicrobiene puternice. De asemenea, capsaicina din ardeiul iute are proprietati antimicrobiene si antifungice impotriva unui numar crescut de patogeni.
Despre usturoi se stie ca are rol antimicrobian, in mare parte datorita alicinei. Acest compus esential din usturoi are activitate antibacteriana, antifungica, antiparaziara, antivirala. Pelinul are rol antifungic, antimicrobian si antioxidat. De asemenea, artemisinina, un compus esentia din pelin, are rol atiinflmator. Otetul are ablitatea de a distruge bacterii si virusuri. Poate distruge bacterii si previne multiplicarea lor, fiind un dezinfectant natural. Cu toate acestea, nu are capacitatea de a distruge bacteriile si virusurile la fel de eficient ca produsele din comert.
Referinte:
(1) https://commonsensehome.com/thieves-vinegar
(2) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC88925/
(3) https://www.studiobotanica.com/vinegar-of-the-four-thieves/