Astenopia acomodativa sau senzatia de ochi obositi este o afectiune care se manifesta prin diferite simptome si pot cauza diverse probleme oculare.
4. Cand trebuie sa mergi la oftalmolog?
6. Sfaturi pentru prevenirea oboselii oculare
Oboseala oculara o afectiune comuna care apare atunci cand ochii sunt obositi si se simt grei dupa expunerea acestora intr-un ecran digital, fie din la alte conditii de mediu.
Oboseala oculara poate afecta oamenii de toate varstele. Aceasta senzatie de ochi obositi poate sa va creeze o stare de iratibilitate si de disconfort, iar de cele mai multe ori nu va mai puteti respecta anumite planuri sau sa faceti anumite lucruri. In plus, senzatia de ochi obositi va afecteaza in proportie de 85% atentia.
In general, oboseala oculara nu reprezinta o afectiune foarte grava a ochiilor, deoarece aceasta poate disparea intr-un timp relativ scurt, numai dupa ce va acordati putin timp (o pauza) pentru a va odihni sau pentru a lua alte masuri pentru a reduce disconfortul de ochi obositi.
Exista o serie de factori de risc care pot determina ochii sa se simta tensionati, cum ar fi lipsa somnului, plansul, expunerea la lumina foarte intensa sau perioadele prelungite de concentrare intensa de la conducere a vehiculelor, cititul sau lucrul la calculator.
Cercetarile au aratat ca multe dintre dispozitivele pe care le folosim in prezent aproape constant au un impact negativ asupra sanatatii ochilor. Utilizarea frecventa a telefoanelor inteligente, a tabletelor, a laptop-urilor, a navigarii pe internet, a mesageriei text si a e-mailurilor pune tot mai multa presiune asupra ochilor nostri. Alti contribuitori care reprezinta un factor de risc pentru ochi obositi sunt expunerea la fum de tutun, poluarea, praful in atmosfera sau uscaciunea din aerul conditionat.
Unele medicamente prescrise de catre medic pentru a trata alte boli sau afectiuni pot determina, de asemenea, oboseala ochilor si, daca este cazul, este important sa solicitati mai multe informatii de la un medic pentru a descoperi daca se poate gasi o alternativa in acest caz.
Dincolo de afectiunile si bolile autoimune, exista o boala numita sindromul Sjorgren, o afectiune autoimuna care este asociata cu poliartrita reumatoida, care poate avea ca rezultat si simptome foarte asemanatoare cu ochii obositi.
Sindromul de ochi uscat poate cauza senzatia de ochi obositi. Acest lucru este adesea rezultatul unor ochi care nu pot produce suficiente lacrimi si este o alta conditie care poate face ca ochii sa se simta obositi si tensionati. Adesea, lacrimile artificiale pot ajuta la atenuarea acestei probleme, dar trebuie consultat un medic oftalmolog pentru a determina ce tratament este necesar in functie de problemele si nevoile pe care le aveti conform conditiei voastre de sanatate.
Alte cauze de ochi obositi:
Exista multe simptome asociate cu ochii obositi, care includ:
Alergiile elibereaza o substanta chimica-histamina – care poate dilata vasele de sange, ducand la cresterea fluxului sanguin sub ochi”, spune Christopher Sanders, MD, chirurg plastic la Geisinger din Danville, Pennsylvania, spune SELF. „ Histamina produce , de asemenea , mancarime , care poate provoca , de asemenea , umflarea, inflamatie si acumularea de lichid sub ochi, ceea ce duce la cercurile intunecate si un aspect obosit de ochi, mai ales dupa frecarea sau atingerea ochilor.“
Deshidratarea nu este doar periculoasa pentru sanatatea noastra, ci afecteaza productivitate noastra de zi cu zi, si poate, de asemenea, sa ne faca sa ne simtim obositi si sa avem ochii obositi chiar si dupa 8 ore de somn – „Deshidratarea scade volumul de sange si face inima sa functioneze mai putin eficient, ceea ce duce la epuizare”, avertizeaza Rebecca Lee , RN, o asistenta medicala cu sediul in New York City. Pielea din jurul ochilor este foarte sensibila la hidratare si la mediul inconjurator.
Este important sa ne tratam cu atentie ochii pe tot parcursul vietii noastre.
Medicii oftamologici recomanda sa va faceti o programare atunci cand aveti urmatoarele simptome de:
Daca un pacient considera ca stilul lor de viata este cauza oboselii si a oboselii, primul pas este sa schimbati cateva obiceiuri – sa petreceti mai putin timp pe computer si sa incercati sa dormiti mai mult. Uneori, doar o scurta pauza poate permite ochilor sa recupereze si sa atenueze simptomele.
Folositi picaturi de ochi lubrifiante, mai exact lacrimi artificiale care sa va ajute in ceea ce priveste calmarea tuturor simptomelor.
Un alt remediu eficient pentru a trata ochii obositi si pungile de sub ochipoate fi pregatit prin utilizarea ingredientelor naturale de ingrijire a pielii, cum ar fi pudra de turmeric si sucul de ananas. Se amesteca aceste ingrediente si se aplica masca timp de 30 de minute sub ochi in fiecare zi timp de 2saptamani. Este o masca simpla, dar cu cele mai bune rezultate.
Iata cateva sugestii pot ajuta la ameliorarea simptomelor de ochi obositi:
Ochelarii de calculator sunt o alegere buna daca purtati lentile bifocale sau progresive , deoarece aceste lentile, in general, nu sunt optime pentru distanta fata de ecranul computerului. De asemenea, este recomandat sa luati in considerare lentile fotochromice sau lentile usor colorate pentru ochelari de calculator, pentru a va reduce expunerea la lumina albastra potential daunatoare emisa de dispozitivele digitale. Adresati-va medicului oftamolog pentru mai multe detalii.
Referinte: