Musetelul este o planta cunoscuta mai ales pentru efectele sale relaxante si de calmare a sistemului nervos. Iata care sunt indicatiile principale, ce proprietati are, sub ce forme se poate consuma si in ce doze.
1. Ce este musetelul?
2. Beneficiile musetelului
3. Cum se prepara ceaiul de musetel?
4. Ulei esential de musetel
5. Doze indicate
6. Ceai de musetel – sigur pentru bebelusi?
7. Efecte adverse
Musetelul este o planta cu proprietati medicinale, folosita in general pentru ceai si aromaterapie. Planta a fost folosita inca din cele mai vechi timpuri de catre egipteni pentru a reduce febra. In prezent, este in general folosita sub forma de ceai calmant.
Germanii au folosit musetelul pentru a trata problemele digestive, iar egiptenii venerau planta datorita proprietatilor sale vindecatoare. Nobilii egipteni zdrobeau florile de musetel pentru a le aplica pe pielea lor pentru a-si pastra stralucirea si pentru a reduce semnele de imbatranire. Romanii au folosit musetelul ca planta medicinala pentru a lupta impotriva bolilor si pentru a sustine longevitatea.
Musetelul are proprietati antiinflamatorii, spasmolitice, carminative (sustine eliminarea gazelor intestinal) si este usor sedativ datorita cumarinelor si flavonoizilor.
Denumirea stiintifica pentru aceasta planta este Matricaria recutita si este folosita pentru a trata o gama larga de probleme de sanatate, cum ar fi gingii inflamate, eruptii cutanate, spasme musculare, raceli si tulburari digestive. Cea mai mare parte este folosita pentru a combate insomnia, pentru a reduce anxietatea si pentru a imbunatati starea de spirit, folosit astfel ca ceai medicinal.
Musetelul face parte din topul plantelor care te ajuta sa ai un somn linistit – ceaiuri pentru somn linistit. O ceasca de ceai de musetel seara este ideala pentru a te ajuta sa te relaxezi si sa adormi usor! Musetelul a fost folosit timp de secole sub forma de ceai ca ajutor pentru somn usor, relaxant.
Studiile pe animale arata ca musetelul contine substante care actioneaza asupra acelorasi parti ale creierului si ale sistemului nervos ca medicamentele anxiolitice. Nu intrerupeti totusi administrarea medicamentelor eliberate pe baza de prescriptie medicala, fara a consulta medicul.
Musetelul este usor sedativ si efectele relaxante asupra muschilor ii pot ajuta pe cei care sufera de insomnie, ajutandu-i sa adoarma mai usor. Musetelul contine apigenina, un compus care are efecte anti-anxietate.
Ceaiul de musetel si aromoterapia cu ulei esential de musetel sunt folosite pe scara larga pentru a ajuta la inducerea somnului. Cu toate acestea, eficacitatea musetelului ca ajutor pentru un somn mai bun nu e dovedita de studii concrete.
Unul dintre beneficiile ceaiului de musetel este ca poate ajuta la sustinerea sanatatii emotionale. Dupa cum am mentionat mai sus, consumul de ceai din plante, in general, este excelent pentru relaxare, dar in special ceaiul de musetel poate ajuta la inducerea acestei stari de calm.
Uleiul are un efect calmant si poate fi folosit pentru a ajuta la inducerea somnului, relaxare musculare si stare generala de bine. Este ideal pentru cei cu probleme de nervozitate sau anxietate.
Se consuma ceai de musetel, dar se poate folosi si aromaterapie sau puteti presara flori de musetel in cada cu apa calda, pentru o baie relaxanta.
Musetelul calmeaza atat sistemul nervos, cat si sistemul digestiv. Intr-adevar, una dintre utilizarile sale principale este in calmarea tractului digestiv, mai ales atunci cand stresul contribuie la tulburarea digestiva. Musetelul poate fi util si pentru intestinul iritabil.
Actiunea antiinflamatorie si antispasmodica relaxeaza muschii netezi care alcatuiesc stomacul si intestinul. Astfel, planta poate ajuta la reducerea starii de greata, a arsurilor la stomac si flatulentei legate de stres. Poate fi de asemenea utila in tratamentul tulburarilor diverticulare si a starilor inflamatorii ale intestinului, cum ar fi boala Crohn.
Musetelul este o componenta des intalnita in produsele de ingrijire a pielii, de la cele pentru eruptii pana la cele cicatrizante. De asemenea, se poate folosi pentru a reduce riscul de foliculita sau pentru a preveni cresterea firelor de par sub piele dupa epilare. Planta este, de asemenea, antimicrobiana, avand un efect atat asupra fungiilor, cat si asupra bacteriilor, fiind utila pentru infectii topice si interne.
Musetelul poate fi ingredient in lotiuni sau folosit direct ca ceai pentru a reduce mancarimea data de eczeme si alte iritatii si inflamatii ale pielii. De asemenea, poate accelera vindecarea si poate preveni infectiile bacteriene. Musetelul contine, de asemenea, antioxidanti care pot ajuta pielea sa arate mai tanara! Puteti utiliza, de asemenea, ulei de musetel sau infuzie cu flori pentru aceleasi beneficii.
Proprietatile antiinflamatoare si antioxidante ale ceaiului de musetel pot, de asemenea, ajuta persoanele care sufera de acnee. Daca aveti pete, incercati sa inmuiati un tampon de bumbac in ceai de musetel si sa-l aplicati direct pe zonele cu probleme. Lasati aceste tampoane pe piele pentru 5-10 minute. Proprietatile vindecatoare pot, de asemenea, ajuta la vindecarea cicatricelor date de acnee.
Musetelul poate fi util si pentru matreata. Se poate clati parul cu o ceasca de ceai caldut, dupa spalarea obisnuita. Puteti clati parul apoi, sau puteti lasa ceaiul pe par.
Nu putem spune ca musetelul este un remediu pentru raceala, dar poate reduce simptomele. Studiile arata ca inhalarea de aburi cu musetel reduce disconfortul cauzat de o viroza respiratorie. Musetelul contine compusi antiinflamatori, care pot explica aceste beneficii. Un alt avantaj al ceaiului de musetel este ca sustine sistemul imunitar – care ne poate ajuta sa luptam mai eficient cu boala.
Alte beneficii si utilizari sunt:
Pentru a prepara o ceasca delicioasa de ceai de musetel se foloseste 1 lingurita de flori de musetel uscate SAU 2 linguri de flori proaspete de musetel. Se toarna apa fierbinte si se lasa la infuzat 10-15 minute. Apoi se strecoara si se bea ceaiul. Poate fi indulcit cu miere si se poate adauga lamaie.
Nu lasati la infuzat mai mult de 10-15 minute. Este indicat sa se bea cu aproximativ 30 de minute inainte de culcare.
Uleiul de musetel este un ulei esential extras din floarea de musetel. Pentru a extrage uleiul din plante, majoritatea producatorilor folosesc distilarea cu aburi. Florile sunt plasate intr-un sistem si se aplica abur fierbinte. Aburul – care trebuie sa fie suficient de fierbinte pentru a patrunde in planta fara a o arde – extrage uleiul esential din planta. Cantitatea de ulei din fiecare planta depinde de soi – florile proaspete de musetel roman tind sa produca 1,7% ulei esential, in timp ce florile de musetel german produc doar 0,2-0,4% ulei esential.
Uleiul poate fi aplicat local – atunci cand persoana se confrunta cu probleme ale pielii sau poate fi ingerat oral – pentru disconfort gastric sau alte probleme gastro-intestinale. Pentru a ingera uleiul, acesta trebuie diluat in apa, deoarece chiar si o cantitate mica este foarte puternica. Se folosesc 1-2 picaturi diluate intr-un pahar de apa pentru utilizarea ca apa de gura sau ingerarea pentru probleme la stomac. Pentru baie ca agent de aromoterapie si relaxant muscular, se folosesc mai putin de 10 picaturi.
Mirosul uleiului esential poate fi inhalat ca o forma de aromoterapie in camera. Se poate folosi si pentru masaj, impreuna cu o alt abaza – ulei mineral, ulei de masline etc. Se folosesc doar cateva picaturi de ulei esential de musetel. Uleiul poate fi amestecat si cu alte lotiuni.
Nu exista o doza standard pentru musetel. Se pot bea pana la 4 cesti de ceai de musetel. Pentru alte forme de musetel, pentru adulti, dozele recomandate sunt urmatoarele:
Nu exista suficiente dovezi stiintifice care sa recomande utilizarea musetelului la copii.
Musetelul poate fi o sursa eficienta de reducere a gazelor intestinale si pentru colicii la copii. Este o planta carminativa, ceea ce inseamna ca este cunoscut pentru abilitatea sa de a preveni formarea de gaze si ajuta la eliminarea gazelor. Nu se cunosc in general metodele eficiente pentru colici, astfel ca nu se poate spune sigur nici daca ceaiul de musetel e eficient pentru colici. Planta este sigura pentru copiii cu varsta de peste 6 luni, in doze de maximum 15 ml ceai de musetel de 3 ori pe zi, la o temperatura mai redusa, pentru a preveni frigerea bebelusului.
Exista un risc foarte scazut de efecte secundare de la musetel ca ceai sau extract. Totusi, unii oameni pot fi alergici la polenul de musetel. Persoanele care sufera de alergii trebuie sa fie precaute.
Preparatele care contin ulei esential de musetel pot avea reactii alergice la nivelul pielii sau rinita. Uleiul de musetel nu se administreaza pe cale orala in timpul sarcinii, in lactatie, in cazul copiilor sub 6 ani sau la pacienti cu gastrita, ulcere gastrice, sindrom de intestin iritabil, colita ulcerativa, boala Crohn, boli hepatice, epilepsie, boli Parkinson sau alte boli neurologice.
Exista o serie de interactiuni potentiale cu medicamentele si alte suplimente alimentare. Inainte de a utiliza musetelul, consultati un specialist medical despre potentialele interactiuni cu alte produse sau medicamente pe care le utilizati.
Unele efecte comune de la interactiuni includ urmatoarele:
Avand in vedere efectul de somnolenta, nu se recomanda sa conduceti sau sa folositi utilaje grele dupa ce ati consumat ceai de musetel.
Referinte:
(1) Chamomile: A herbal medicine of the past with bright future, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2995283/
(2) What are the benefits of chamomile tea?, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/320031.php
(3) 5 Ways Chamomile Tea Benefits Your Health, link: https://www.healthline.com/nutrition/5-benefits-of-chamomile-tea
(4) What Is Chamomile?, link: https://www.webmd.com/diet/supplement-guide-chamomile#1
(5) Treating infants’ colic, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1479474/