Migdale – fructe acoperite in coaja lemnoasa provenite din pomii fructiferi, ce poarta numele de migdali. Migdalele sunt bogate in grasimi sanatoase, antioxidanti, minerale si multe vitamine. Aflati care sunt beneficiile consumului de migdale si multe alte informatii din urmatorul articol!
4. Recomandari privind consumul de migdale
O migdala, in ciuda faptului ca este clasificata ca fiind o nuca, este, de fapt, samanta din fructul unui migdal. Denumirea stiintifica a migdalelor este Dulcis Prunus si sunt native din Orientul Mijlociu, India si Africa de Nord, dar astazi se gasesc si in Iran, Arabia Saudita, Liban, Turcia, Siria, Iordania si Israel. Gustul de migdale poate varia de la dulce la amar. Ambele sunt disponibile pe piete si pot fi achizitionate pe baza gustului si dupa cum doriti sa le mancati. Migdalele dulci sunt comestibile, in timp ce migdalele cu gust amar sunt folosite pentru fabricarea uleiului, care este folosit in mod obisnuit folosit pentru a adauga aroma la anumite mancaruri sau alimente.
Migdalele se pot consuma in mai multe moduri, precum:
Migdalele sunt o sursa bogata de energie, fibre, proteine, care contin o serie de vitamine si minerale esentiale, cum ar fi:
In comparatie cu toate celelalte fructe cu coaja lemnoasa, migdalele sunt dintre cele mai bogate in substante nutritive.
Calorii: 578
Proteine: 21,3
Lipide: 50,6
Carbohidrati: 19,7
Fibre: 11,8
Calorii: 644
Proteine: 24
Lipide: 56,3
Carbohidrati: 6
Fibre: 0
Calorii: 15
Proteine: 0,5
Lipide: 1,2
Carbohidrati: 0
Fibre: 0,2
Migdalele contine o serie de proprietati si aduc numeroase beneficii importante pentru sanatate, datorita concentratiei ridicate de grasimi mononesaturate care se regasesc in compozitia lor. Acestea ajuta la buna circulare a sangelui, intaresc oasele, protejeaza pielea de factorii daunatori, ajuta sistemul digestive si mentin nivelurile de zahar din sange.
Iata si alte proprietati pe care le au consumul regulat de migdale:
Migdalele sunt surse bogate in substante alcaline si se spune ca acest lucru consolideaza sistemul imunitar, precum si cresterea capacitatii de prevenire a anumitor boli.
Impreuna cu substanta alcalina a migdalelor, acestea mai au un continut ridicat de vitamina E, care este un antioxidant puternic. Vitamina E cauta in organism radicalii liberi daunatori si ajuta la eliminarea acestora. Radicalii liberi sunt vinovati pentru declansarea de anumite boli cronice si pot fi periculosi pentru organele corpului. Astfel incat vitamina E face organismului sa fie protejat. Antioxidantii, precum vitamina E gasiti in migdale protejeaza si previn declansarea de anumite boli majore, inclusiv de cancer si de boli cardiace. Cercetarile au aratat ca persoanele care consuma niveluri ridicate de vitamina E sunt, de fapt, cu 30-40% mai putin susceptibile de a dezvolta boli de inima.
Conform unui studiu efectuat in anul 2010 la Salisbury General Hospital a aratat ca „migdalele si uleiul de migdale au multe proprietati, inclusiv au efecte antiinflamatorii, care intaresc imunitate si sunt anti-hepatotoxicitate„.
Potrivit cercetarilor, migdalele ajuta, de asemenea, la reducerea cresterii nivelurilor de glucoza si insulina dupa mese. Astfel, migdalele ofera protectie impotriva cresterii periculoase a zaharului din sange, de care diabeticii sufera adesea mai ales dupa o masa mai copioasa. In acest sens, consumul de migdale ajuta la reglarea absorbtiei si procesarii glucozei, facand intregul proces mult mai sanatos si, in consecinta, mai sigur pentru sanatate.
Conform anumitor cercetarile publicate, persoanele cu colesterol ridicat au redus semnificativ factorii de risc asociate cu boala coronariana, incluzand tensiunea arteriala dupa ce au consumat o perioada de timp migdale.
Regleaza nivelul de colesterol
Consumul regulat de migdale contribuie la cresterea lipoproteinelor cu densitate mare (cunoscute si sub numele de nivelurile de colesterol HDL) si ajuta la reducerea lipoproteinelor cu densitate scazuta (denumite niveluri de colesterol LDL). Potrivit unei cercetari realizate de Universitatea de Stat din Pennsylvania, migdalele au rolul de a reduce colesterolul non-HDL, colesterolul LDL si adipozitatea centrala, care sunt factori de risc importanti pentru disfunctia cardiometabolica.
Daca doriti sa pierdeti din greutatea corporala, solutie este consumul regulat de lapte de migdale, deoarece este o bautura care contine un numar scazut de calorii, iar grasimea mono-nesaturata continuta in semintele de migdale satisface pofta de mancare. Fibrele dietetice din migdale contribuie, de asemenea, la crearea senzatiei de satietate chiar daca ati baut putin lapte de migdale sau ati mancat o mana de migdale. Experimentati acest lucru!
Studiile au aratat ca o dieta bogata in migdale, cu continut scazut de calorii este buna pentru persoanele obeze pentru ca le ajuta sa elimine excesului de greutate. In plus, tot aceleasi studii au aratat, de asemenea, ca persoanele care consuma in mod regulat migdale (cel putin de doua ori pe saptamana) sunt mult mai susceptibile de a ramane la greutatea lor ideala decat persoanele care consuma rar sau niciodata migdale si care sufera de fluctuatii ale greutatii. In cele din urma, fibrele contribuie la accentuarea de miscari consistente ale intestinului gros, care ajuta la scaderea in greutate si induce o starea generala de sanatate a organismului prin eliminarea toxinelor.
Migdalele imbunatatesc miscarea alimentelor in colon, prevenind astfel acumularea si eventual a declansarii de cancer de colon. Centrul National de Cancer a efectuat cercetari ample privind legatura dintre dieta bogata in fibre si un risc redus de cancer de colon. O revizuire sistematica de la Clinica Mayo sugereaza ca fructele lemnoase, precum migdalele au proprietati anticanceroase si pot ajuta la scaderea riscului de orice tip de cancer. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe dovezi stiintifice si de cercetare.
Grasimile monosaturate, proteinele si potasiul continute in migdale sunt esentiale pentru protejarea sanatatii inimii. Vitamina E este, de asemenea, un antioxidant eficient, cunoscut pentru a ajuta la reducerea riscului de boli de inima. Prezenta magneziului in migdale poate ajuta la prevenirea de atacuri de cord.
Migdalele sunt o sursa bogata de substante nutritive, care ajuta la dezvoltarea si sanatatea creierului uman. Ele au fost mult timp considerate un produs alimentar esential pentru copiii in crestere. Mai multe studii au aratat ca, migdalele, precum si uleiul de migdale, sunt nutritive pentru sanatatea generala si pentru buna functionare a sistemului nervos. Aceste fructe uscate contin doi nutrienti vitali din creier, riboflavina si L-carnitina, care au fost legati de cresterea activitatii creierului, ducand la scaderea aparitiei bolii Alzheimer.
Pe masura ce migdalele sunt o sursa bogata de multe vitamine si minerale, iar fosforul poate avea un impact considerabil asupra rezistentei si durabilitatii oaselor si dintilor, contribuind in acelasi timp la prevenirea aparitiei unor afectiuni legate de varsta, cum ar fi osteoporoza. Astfel, conform unor cercetari efectuate la Universitatea din Toronto, consumul de migdale saptamanal a fost asociat cu cresterea densitatii minerale osoase.
Migdalele sunt bogate in fibre si ca cele mai multe alimente bogate in fibre, acestea ajuta la prevenirea constipatiei. Cu toate acestea, este important sa beti o cantitate semnificativa de apa atunci cand consumati alimente bogate in fibre pentru a accelera procesul digestiv.
Consumul de migdale ar trebuie sa se limiteze la 23 sau maxim 30 pe zi, deoarece aceste contin o cantitate mare de proteine, fibre, calciu, vitamina E si in jur de 160 – 200 de calorii.
Migdalele ajuta la cresterea calitatii somnului. Acest lucru se datoreaza faptului ca migdalele, impreuna cu alte tipuri de fructe lemnoase, contin anumite substante care ajuta la reglarea somnului. Totodata, aceste fructe lemnoase sunt o sursa excelenta de magneziu, iar consumul frecvent al migdalelor pot contribui la imbunatatirea calitatii somnului, in special la persoanele care sufera de insomnie. Asadar, alegeti sa mancati in in jur de 25 de grame de migdale cu cel putin doua ore inainte de culcare pentru a avea un somn linistit si odihnitor peste noapte.
Laptele de migdale este obtinut din nuci de migdale, are o textura cremoasa si o aroma subtila de nuci si nu contine lactoza sau zahar. Acest tip de lapte este un substitut pentru laptele de vaca si este cunoscut pentru continutul ridicat de multime de vitamine si minerale. In plus, laptele de migdale este recomandat sa fie consumat de catre persoanele care au intoleranta la lactoza, care sunt au diferite alergii in urma consumului de lapte sau care urmeaza o dieta vegetariana sau e dieta raw vegana.
Laptele de migdale contine aport scazut de grasimi si este bogat in:
Tot acesti nutrienti enumerate sunt beneficii si esentiali pentru un organism sanatos si plin de enegie.
Laptele de migdale poate fi preparat foarte usor acasa cu ajutor a catorva ingrediente, precum:
Mod de preparare:
Se vor lasa migdalele la inmuiat peste noapte intr-un castron cu apa rece. In acest timp, migdalele se vor umfla in apa, iar a doua zi se vor scurge si se vor clati in apa rece. Apoi, se vor pune in blender cu 750 ml de apa, putina esenta de vanilie si indulcitorul preferat. Toate ingredientele se vor mixa timp de 3 minute pana cand migdalele vor fi macinate fin. Dupa ce ati mixat la blender, laptele format se va strecura intr-o cana cu ajutorul unei strecuratoare acoperita cu tifon. La final, daca doriti puteti sa mai adaugati indulcitor. Laptele format din migdale il puteti servi la micul dejun, la cafea sau prajituri.
Untul de migdale este o varianta din ce in ce mai populara a untului de arahide traditional, folosind migdale in loc de arahide. Oferind mai multe minerale, vitamine si fibre dietetice decat untul de arahide normal, untul de migdale este cunoscut pentru ca ofera senzatia de satietate, desi nu contine mai multa proteina ca untul de arahide. Beneficiile cele mai impresionante pentru sanatate ale untului de migdale includ capacitatea sa de a ajuta la imbunatatirea aspectului pielii, reglarea diabetului zaharat, ajuta la scaderea in greutate, imbunatateste metabolismul si protejarea sistemului cardiovascular.
Faina de migdale este realizata prin macinarea migdalelor pana cand aceasta ajunge pulbere fina. Aceasta faina contine multe minerale, vitamine si substante nutritive si este ideala pentru persoanele care au o boala celiaca sau au intoleranta la gluten. In 125 de grame de faina de migdale, exista 14% din necesarul zilnic de proteine, precum si aproape 10% din fibrele dietetice de care aveti nevoie in fiecare zi. Este, de asemenea, o mare bogata de carbohidrati si este ideala pentru persoanele care inlocuiesc faina de grau in dieta lor. Exista, de asemenea, o cantitate semnificativa de vitamina E.
Ceaiul de migdale este o bautura aromata si benefica pentru sanatatea organismului, datorita vitaminelor B, vitaminei C, calciu, mangan, zinc si fosfor. In plus, ceaiul de migdale este un bun remediu pentru:
Uleiul de migdale este un emolient excelent care ajuta la tratarea pielii crapate si uscate, hraneste si catifeleaza intreaga piele, ajuta la ameliorarea simptomele de dermatite si arsuri superficiale, previne vergeturile, imbatranirea pielii si netezeste ridurile, calmeaza iritatiile. De asemenea, uleiul de migdale este un bun fortifiant pentru par degradat si uscat, ajuta la eliminarea matretii, intareste unghiile si hidrateaza cuticulele.
La fel ca orice fruct in coasa lemnoasa, migdalele provoaca, de asemenea, anumite efecte secundare in urma consumarii acestora. Astfel, migdalele contin oxalati, care sunt daunatori pentru persoanele care au probleme cu rinichii sau cu vezica biliara.
Migdalele sunt o sursa excelenta de vitamine si minerale, care pot creste rezistenta tesutului pulmonar si sistemul imunitar la copil. In plus, consumul acestor fructe lemnoase pe timpul sarcinii protejeaza bebelusul de viitoare posibile alergii si previne ingrasarea exagerata a mamei.
Referinte: