Leurda sau usturoiul salbatic este o planta al carei miros seamana foarte mult cu cel al usturoiului si care are multiple beneficii pentru organism. Aflati ce contine leurda, care sunt beneficiile si cum se prepara corect din urmatorul articol!
4. Remedii si preparate cu leurda
5. Recomandari privind consumul si prepararea leurdei
7. Contraindicatii si posibile riscuri
Leurda, usturoiul salbatic sau sub denumirea stiintifica de Allium ursinum este o planta delicioasa pentru gatit. Aceasta forma de usturoi salbatic creste pe intregul teritoriu al Americii de Nord, in special in partea de Est a Statelor Unite ale Americii si in partile coastei de Vest. Leurda se poate gasi in camp, in zone impadurite, insa poate creste si in gradinile voastre daca le plantati si ingrijiti corect. Pe langa faptul ca leurda este o planta care se foloseste la gatit, precum supe, ciorbe si salate, aceasta contine multe vitamine si saruri minerale benefice pentru detoxifierea organismului.
Frunzele leurdei contin:
100 de grame de leurda:
200 de grame de leurda:
300 de grame de leurda:
Din punct de vedere medical, exista multe utilizari impresionante pentru leurda, inclusiv in ceea ce priveste tratamentul pentru hipertensiune arteriala, a colesterolului ridicat, a durerilor de stomac si a bolilor cronice. Acest tip de usturoi salbatic poate fi folosit intern sau topic ca un supliment pe baza de plante sau folosit drept cataplasme si alte remedii naturale pe care le puteti efectua de la domiciliu.
Iata care sunt cele mai importante beneficii ale consumului de leurda:
Leurda este cunoscuta ca ar avea un efect calmat asupra tensiunii arteriale ridicate si poate reduce riscut de ateroscleroza, palpitatii sau fibrilatii puternice si declansarea de accidente vasculare cerebrale. In plus, usturoiul salbatic este capabil sa reduca nivelul total de colesterol, mentinandu-va inima sanatoasa si in forma in timp ce imbatraniti.
Compusii antibacterieni si antifungici gasiti in aceasta forma de usturoi mai salbatic pot ajuta la reechilibrarea florei bacteriene din intestin si poate calma orice nflamatie, balonare, crampe abdominale, constipatie si alte probleme sau orice stare de disconfort care provine de la stomac.
Leurda va poate ajuta sa va protejati de cancer in mai multe moduri. Conform unui studiu din 2018, leurda ajuta la inhibarea formarii de substante care cauzeaza cancer si, de asemenea, imbunatateste repararea ADN-ului. Usturoiul salbatic ajuta, de asemenea, la inducerea mortii celulelor canceroase, reducand astfel riscul de a suferi de cancer.
Inca o lucrare de cercetare a aratat ca usturoiul salbatic are, de asemenea, potentialul de a ucide celulele canceroase ale pielii.
Un studiu efectuat in anul din 2015 arata ca leurda ajuta la inhibarea proliferarii liniilor celulare de cancer uman, inclusiv a cancerului de san, a prostatei, a plamanului, a cancerului de colon, a limfoamelor si a neuroblastomului (cancer care poate sa apara in perioada prenatala).
Tincture de leurda este o solutie hidroalcoolica si are multiple proprietati, precum:
Aceasta tinctura de leurda se obtine prin prepararea la rece din frunzele proaspete ale plantei.
Mod de administrare tinctura leurda
Tinctura de leurda se administreaza intern numai de adulti. Astfel, se ia cate o lingurita de tinctura care sa fie diluata in aproximativ 100 ml de apa de 3 – 4 ori pe zi, in special dimineata pe stomacul gol.
Tinctura de leurda se administreaza cu atentie persoanelor care sunt in timpului unui tratament medicamentos cu anticoagulante. Daca sunteti o persoana care aveti o sensibiltate gastrica aparte, medicii specialisti recomanda sa luati aceasta tinctura numai dupa masa.
Pentru a conserva leurda, puteti incerca sa preparati aceasta planta sub forma de ulei, care va avea proprietati terapeutice deosebite.
Mod de preparare a uleiului de leurda:
Aveti nevoie de 150 g de frunze de frunze de leurda. Spalati bine frunzele, apoi lasati-le sa se usuce putin. Dupa ce s-au uscat, tocati marunt frunzele, apoi introduceti-le intr-un borcan de sticla si stropiti-le cu putin alcool alimentar de 70 de grade sau cu palinca. Amestecati-le cu coada unei linguri lungi, pentru a se imbiba foarte bine cu alcoolul. Lasati-le sa stea asa timp de 3 – 4 ore, apoi turnati peste compozitia formata ulei de masline, pana la gura borcanului. La final, inchideti borcanul ermetic cu capacul si puneti-l intr-un loc ferit de soare si la o temperatura racoroasa. Durata de macerare a frunzelor de leurda este de 4 saptamani. Dupa ce a trecut aceasta perioada, filtrati uleiul printr-o bucata de panza de tifon curata, storcand foarte bine frunzele. Pastrati uleiul de leurda care a rezultat intr-o sticla de culoare inchisa, cu dopul in jos. Acest ulei se poate consuma in scop terapeutic ca atare, fie direct pe o felie de paine uscata, cate 20 – 30 de picaturi, de 2-3 ori pe zi, fie puteti sa-l adaugati in salate sau alte preparate (preferabil reci), care necesita ulei.
Capsulele cu leurda sunt un supliment alimentar care au un rol detoxifiant, hipotensiv, expectorant si antihelmintic. Proprietatile importante ale acestor capsule sunt:
In plus, capsulele cu leurda faciliteaza detoxifierea si regenerarea intregului organism.
Mod de folosire:
Aceste capsule cu leurda se vor lua numai de adulti, astfel:
In ceea ce priveste consumul acestei plante sub orice forma ar fi, nu trebuie sa sa lipseasca din bucataria si din viata voastra mai ales ca planta in sezonul de primavara. Leurda seaman la gust si are o aroma asemenatoare cu usturoiul, insa aceasta are o tensa usor mai delicata fata de usturoiul propriu-zis. Frunzele plantei de leurda sunt asemanatoare cu frunzele de crin sau de lacramioare si trebuie sa fiti foarte atenti atunci cand le culegeti din natura pentru a nu fi confundate.
Ca sa fiti siguri ca alegeti leurda dintre alte plante, frecati frunzele de leurda cu mana si daca se va raspandi aroma de usturoi pe piele, atunci inseamna ca planta este comestibila si o puteti lua pentru a pregati diferite preparate delicioase.
Leurda este o planta si un condiment special in bucatarie care trebuie sa se foloseasca des in stare proaspata, precum in salate sau la prepararea de sosuri pentru salate. Totodata, leurda este un inlocuitor al busuiocului pentru sosul de pesto.
Ingrediente:
Mod de preparare:
Prima data trebuie sa se spele leurda si sa se taie coditele acesteia. Apoi, se pune o tigaie la foc mic in care se adauga semintele de pin si apoi se rade permezanul. O metoda simpla pentru prepararea sosului este sa adaugati toate ingredientele intr-un blender si le lasati la pasat pana cand se obtine o pasta omogena. Separate fierbeti intr-un vas pastele, iar dupa ce sunt gata, asezonati pe o farfurie sosul obtinut la blendar si adaugati semintele si parmezanul topit la final.
Ingrediente:
Mod de preparare:
Se spala foarte bine verdeturile si legumele, se toaca, dupa care ridichiile si ceapa se vor taia feliute si se vor adauga intr-un bol. Toate acestea se vor amesteca cu sarea, uleiul si zeama de lamaie. La final se vor presara si semintele de nigella.
Ingrediente:
Mod de preparare:
Prima data, se spala foarte bine si se curata frunzele de leurda, apoi, intr-o oala de supa se pune uleiul, se caleste timp de 1 minut faina, iar apoi se adauga putina apa. Se adauga leurda taiata marunt si apa cu faina mai mult de jumtate de oala lasand loc si pentru sana si ou. Apoi, se va adauga orezul cand supa incepe sa fiarba. In continuare, se presara sare si se adauga cubul de legume. Dupa ce s-au fiert ½ ora, se ia de pe foc oala si se adauga treptat sana si oul (care inainte au fost batute si pregatite ca pe compozitia de la omleta). La finala se adauga mararul si smantana. Supa se poate servi cu paine proaspata sau crutoane.
Sezonul pentru leurda este primavara, iar pentru a va bucura de aroma si beneficiile acestei plante, puteti sa le pregatiti pachetele pentru iarna.
Ingrediente:
Mod de preparare:
Dupa ce se spala si se curata leurda in apa rece, se lasa la scurt. Apoo, luati cate un manunchi de frunze si le taiati fideluta subtiri dupa care o puneti intr-un bol pana terminiti toata cantitatea doritia de leurda. Dupa ce ati terminat de taiat, puneti in fiecare punga cate 100 de g de frunze de leurda maruntita, scoateti aerul din pungi si apoi le legati bine (sau le puteti inchide daca aveti pungi cu inchidere adeziva). La final, puneti toate pungile in congelator si va puteti bucura de proprietatile lor chiar si in sezonul rece.
Exista anumite persoane care s-ar putea sa manifesta o intoleranta la consumul de usturoi salbatic. Aceasta intoleranta, din pacate se poate manifesta, prin:
Daca aveti aceste simptome, opriti consumul de leurda si mergeti la medicul specialist pentru a va prescrie un tratament adecvat cazului si nevoilor voastre.
Totodata, consumul de leurda nu este recomandat inainte si dupa efectuarea unei interventii chirurgicale, deoarece frunzele acestei plante subtiaza sangele si reduce coagularea acestuia. In plus, consumul in cantitati mari ale frunzelor acestei plante poate sa duca la riscul de a avea tulburari de somn sau palpitatii ale inimii.
Femeile care alapteaza le este recomandat sa evite consumul frunzelor de leurda, deoarece acestea pot modifica gustul laptelui matern, iar bebelusii s-ar putea sa-l refuse. Totodata, femeilor care sunt insarcinate si copiilor le este recomandat sa consume usturoiul salbatic sub orice forma numai cu moderatie si atentie, deoarece sunt mai persoane mai sensibile care se pot confrunta cu sindromul intestinului iritabil sau se pot face crize de colecist.
Referinte: