Infectia cu Salmonella este numita si salmoneloza, si se transmite usor prin alimente contaminate, mai ales. Iata care sunt modalitatile de infectare, cum se manifesta si ce implica tratamentul.
1. Ce este infectia cu salmonella?
2. Cauze si factori de risc
3. Simptome
4. Complicatii
5. Diagnostic
6. Tratament Salmonella
7. Preventie
Infectia cu Salmonella se dezvolta atunci cand bacterii Salmonella ajung in intestine. Infectia este numita si salmoneloza. Bacteriile Salmonella traiesc de obicei in intestinele animale si umane si sunt eliminate prin fecale. Oamenii devin infectati cel mai frecvent prin apa sau alimente contaminate.
De obicei, persoanele cu infectie cu salmonella nu au simptome. Altii dezvolta diaree, febra si crampe abdominale in 8- 72 de ore. Majoritatea oamenilor sanatosi se recupereaza in cateva zile fara tratament specific. In unele cazuri, diareea asociata cu infectia cu salmonella poate duce la deshidratare severa ce necesita asistenta medicala prompta. De asemenea, pot aparea complicatii care pot pune viata in cazul in care infectia se extinde. Cele mai multe cazuri apar in lunile de vara.
Salmonella este contagioasa? Cum se raspandeste infectia cu salmonella? Infectia cu Salmonella este foarte contagioasa. Bacteriile Salmonella traiesc in intestinul animalelor, astfel incat acestea pot infesta carnea, ouale si laptele. Alte alimente, cum ar fi fructele si legumele, pot fi contaminate prin contactul cu materiile fecale din sol sau apa. Bacteriile pot, de asemenea, sa contamineze suprafete, cum ar fi jucarii, robineti de la baie sau manere de la usi etc.
Infectia apare cand bacteriile sunt inghitite. Acest lucru se poate intampla urmatoarele moduri:
Multe alimente devin contaminate atunci cand sunt preparate de oameni care nu se spala pe maini bine dupa ce au folosit toaleta sau au schimbat scutecul. De asemenea, infectia poate aparea daca atingeti ceva contaminat, inclusiv animale de companie, in special pasari si reptile si apoi duceti mana la gura.
Factorii care pot creste riscul de infectie cu salmonela includ activitati care va expun riscului de contact mai strans cu bacteriile si problemele de sanatate care va pot slabi rezistenta la infectie in general. Astfel, factorii de risc sunt:
Exista mii de subtipuri de bacterii Salmonella, dar doar aproximativ 12 imbolnavesc oamenii, de obicei cu gastroenterita – salmonella simptome. Semnele si simptomele gastroenteritei induse de salmonella includ:
Unii oameni experimenteaza dureri articulare – artrita reactiva. Oricare dintre simptome poate sa apara la 8 -72 de ore de la patrunderea in organism a bacteriilor.
Infectia cu Salmonella nu pune in pericol viata. Cu toate acestea, la anumite persoane – in special sugarii si copiii mici – salmonella la copii, adultii in varsta, cei care au beneficiat de un transplant, femeile insarcinate (salmonella in sarcina) si persoanele cu sistem imunitar slabit – dezvoltarea complicatiilor poate fi periculoasa.
Complicatiile pot include:
Cum este diagnosticata infectia cu salmonella si ce analize se fac pentru salmonella? Pentru a obtine un diagnostic, trebuie sa va adresati medicului. Se va testa o proba de materii fecale.
Trebuie sa va prezentati la medic daca infectia produce simptome de deshidratare sau daca provoaca:
Scopul tratamentului este prevenirea deshidratarii. Discutati cu medicul despre cat de multe lichide trebuie sa beti in fiecare zi si care lichide sunt cele mai bune pentru tine. De asemenea, poate fi necesar sa consumi o solutie de rehidratare orala (ORS). Aceasta contine un echilibru de apa, sare si zahar pentru a inlocui fluidele corpului. Este posibil sa aveti nevoie si de fluide intravenoase (IV) daca va deshidratati.
Deoarece infectia cu salmonella poate duce la deshidratare, tratamentul se concentreaza pe inlocuirea fluidelor si a electrolitilor. Cazurile severe pot necesita spitalizare si lichide administrate intravenos. In plus, medicul va poate recomanda:
Infectia cu Salmonella dureaza de obicei intre 4 – 7 zile si se imbunatateste fara tratament. Nu luati medicamente pentru a opri diareea. Aceasta poate face ca infectia sa dureze mai mult. Chiar daca nu aveti nevoie de ingrijiri medicale pentru infectia cu salmonella, trebuie sa aveti grija sa nu va deshidratati, o problema frecventa in caz de diaree si varsaturi. Adultii ar trebui sa consume suficienta apa. Pentru copii, puteti utiliza o solutie de rehidratare orala, la indicatiile medicului. Simptomele gastroenteritei induse de Salmonella dispar de multe ori, fara tratament, dupa o saptamana.
Ca tratament naturist salmonella se poate recomanda ceai de menta, ceai de urzica sau ceaiuri antidiareice pentru a reduce diareea si pentru a preveni deshidratarea.
Simptomele de salmoneloza dureaza de obicei aproximativ 4-7 zile. O persoana poate inca transmite bacteriile timp de cateva saptamani dupa ce simptomele se estompeaza si chiar mai multe luni mai tarziu. Studiile sugereaza ca aproximativ 1% dintre adulti si 5 % dintre bebelusii care contracteaza Salmonella au inca urme de bacterii in scaunul lor timp de un an sau mai mult.
Majoritatea bacteriilor Salmonella traiesc pe suprafete uscate pana la 4 ore inainte de a nu mai fi infectioase. Rata de supravietuire a Salmonella depinde si de specia sa. Un studiu din 2003 a descoperit ca Salmonella enteritidis poate supravietui timp de 4 zile in cantitati suficient de mari pentru a duce in continuare la boala.
Iata cateva masuri pentru a preveni infectia cu salmonella:
De asemenea, puteti avea grija sa evitati raspandirea bacteriilor catre altii. Metodele preventive sunt deosebit de importante atunci cand pregatiti alimente sau asigurati ingrijiri pentru sugari, adulti in varsta si persoane cu sisteme imunitare slabite. Asigurati-va ca gatiti bine mancarea si refrigerati sau congelati prompt alimentele.
Cand calatoriti in tari in curs de dezvoltare, in special in Asia, insulele Pacificului, Africa, Orientul Mijlociu si America Centrala si de Sud, ar trebui sa evitati:
Folositi apa imbuteliata sau dezinfectati apa (prin fierbere, tratament chimic sau sisteme de purificare) pentru baut si spalatul dintilor.
Nu exista vaccinuri care sa protejeze impotriva majoritatii tipurilor de Salmonella. Cu toate acestea, un vaccin tifoidic este disponibil pentru cei care calatoresc si poate oferi o anumita protectie. Consultati medicul cu cel putin 2 luni inainte de plecare pentru a vedea daca sunt recomandate vaccinari sau medicamente.
Referinte:
(1) Salmonella infection, link: https://healthywa.wa.gov.au/Articles/S_T/Salmonella-infection
(2) Salmonella infection, link: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/salmonella/symptoms-causes/syc-20355329
(3) Salmonella infection (salmonellosis),link: http://conditions.health.qld.gov.au/HealthCondition/condition/14/33/124/Salmonella-infection-salmonellosis
(4) What Is Salmonella?, link: https://www.webmd.com/food-recipes/food-poisoning/what-is-salmonella
(5) Cross-contamination and recontamination by Salmonella in foods: A review, link: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0963996911006260
(6) Salmonella prevention, link: https://www.cdc.gov/salmonella/general/prevention.html