Iarna, organismul se confrunta cu adevarate provocari fizice si gastronomice. Aflati din materialul urmator cum putem face fata sezonului rece.
Iarna s-a intors, cu tot cortegiul de frisoane si degeraturi. Cand termometrul coboara sub zero, de obicei scade si moralul. Iata sfaturile noastre pentru a trece iarna confortabil, bine protejati. Natura a facut lucrurile asa cum trebuie.
Organismul nostru este dotat cu mai multe mecanisme de reglare, pentru a se putea adapta variatiilor climatice. Rezultatul: temperatura noastra interna se mentine la 37 de grade. In creier, exista o mica zona, numita hipotalamus, care comanda reactiile prin care ne incalzim. Aceasta regiune declanseaza producerea frisoanelor, atunci cand temperatura corporala coboara putin. Tot pentru a se incalzi, organismul arde mai multe calorii. Anumite situatii extreme pot sa-l oblige sa lupte mai mult. De exemplu, o expunere prelungita la temperaturi scazute poate atrage dupa sine hipotermia.
Iarna, pot aparea crapaturi (fisuri) la comisurile buzelor sau la radacina unghiilor. Aceste leziuni dureroase sunt favorizate de frig si umiditate, mai ales daca aveti obiceiul sa va umeziti buzele continuu. Nu ezitati sa va protejati obrazul si mainile inainte de a iesi afara, mai ales daca aveti pielea uscata. Utilizati o crema hidratanta nonalergica si hranitoare. Si nu uitati de balsamul de buze.
Cand frigul se combina cu umiditatea, la degete pot aparea degeraturi. Traumatismele repetate (incaltaminte prea stransa) sau mersul prelungit favorizeaza aparitia lor. Foarte dureroase, evidentiate prin culoarea rosie a zonelor afectate, ele dispar in 2-3 saptamani. Daca aveti mult de mers, purtati incaltaminte din piele, comoda, in care sa va puteti misca degetele. Ciorapii sa fie de bumbac sau lana, pentru a evita transpiratia.
La munte, frigul intens si vantul pot provoca degeraturi in zona urechilor, mainilor, nasului si degetelor de la picioare. Leziunea se manifesta prin furnicaturi si o amortire a zonei expuse, cu roseata, congestie si basici. De regula, se vindeca in cateva zile.
La unele persoane, frigul produce contractia capilarelor la nivelul degetelor de la maini si picioare. Rezultatul? Sangele nu mai poate circula. Degetele se albesc, devin insensibile si dureroase. Culoarea vireaza catre violaceu, apoi apare o senzatie dureroasa, iar aspectul va fi de rosu viu, cand circulatia devine normala. Sindromul Raynaud atinge 2-5 % din populatie, mai ales femeile tinere.
Simptomele, uneori dureroase, trebuie sa va alerteze, fiindca pot ascunde o boala mai grava.
Una dintre cele mai frecvente suferinte care ne aduce la un consult medical este durerea de spate sau altfel spus lombalgia. Aceasta poate fi intalnita la orice varsta, fiind foarte important a se stabili un diagnostic corect al cauzei acesteia.
Lombalgia poate avea caracter mecanic (cand apare si se agraveaza in timpul zilei, la efort) sau inflamator (atunci cand se agraveaza in repaus, iar activitatile cotidiene si miscarea o amelioreaza). Dupa evolutia in timp a durerii, poate fi clasificata ca fiind acuta, cronica sau recidivanta.
Durerea lombara de cauza reumatologica poate debuta brusc, dupa un efort fizic intens. Aceasta apare daca ridicam greutati avand o pozitie gresita a coloanei sau dupa expunerea la frig. Aceasta poate aparea mai frecvent la tineri, insa nu este exclus sa apara si la persoanele cu varsta peste 50 de ani. Durerea este intensa, determina un grad mare de impotenta functionala si de multe ori bolnavul este imobilizat la pat.
Exista o patologie reumatismala cu debut la adultul tanar. Durerea este trenanta, avand perioade de acutizare, cu evolutie fluctuanta, cum este cazul spondilartritelor (de ex. spondilita anchilozanta). Diagnosticarea acestora poate sa intarzie cu cativa ani fata de momentul debutului simptomatologiei. In plus, exista riscul aparitiei unor modificari ireversibile la nivelul coloanei lombare.
Lombalgia reprezinta durerea la nivel lombar, cu debut brusc sau in timp, care poate sa iradieze dorsal, abdominal, fesier sau pe membrele inferioare. In urma unei anamneze corecte si a unei examinari atente, medicul decide daca sunt necesare explorari suplimentare care sa depisteze o problema a coloanei vertebrale lombare sau o patologie renala.
Este important ca pacientul sa se prezinte la medic pentru un diagnostic corect si precoce, iar tratamentul va fi individualizat, tinand seama si de patologia asociata. Pentru stabilirea diagnosticului putem sa utilizam radiologia conventionala, ecografia abdominala si de parti moi, tomografia computerizata si rezonanta magnetica nucleara.
Tratamentul lombalgiei poate fi interdisciplinar: reumatologic, ortopedic, balneofizioterapeutic si, nu in ultimul rand, neurochirurgical. Medicamentele cel mai des utilizate sunt agentii antalgici, care combat durerea indiferent de cauza ei, antiinflamatoarele nesteroidiene (clasa extreme de bogata de agenti terapeutici) cu monitorizarea reactiilor adverse, in special gastrice si cardiovasculare, relaxantele musculare. In anumite situatii se pot aplica tratamente locale (infiltratiile), corticoterapia sau chiar medicamente imunosupresoare in spondilartrite.
Anotimpul rece poate sa accentueze anumite probleme oftalmologice. Frigul, vantul, lumina, spatiile inchise ventilate artificial sunt factori de stres pentru ochi, motiv de crestere a secretiei lacrimale.
Multi dintre noi ne confruntam cu o lacrimare excesiva in conditiile specifice anotimpului rece. Lacrimile artificiale formeaza o pelicula pe cornee si diminua aceasta simptomatologie. Se recomanda lacrimile fara conservanti pe care le puteti gasi in toate farmaciile. Tot aceste lacrimi va protejeaza ochii si daca lucrati mult la calculator.
Radiatiile ultraviolete sunt mai mici iarna, dar zapada reflecta 60-80% din razele luminoase, ceea ce duce la lacrimare abundenta, inrosirea ochilor, conjunctivita sau chiar arsuri corneene sau retiniene, de aceea utilizarea ochelarilor de soare iarna nu este un moft, ci o necesitate.
Se recomanda folosirea ochelarilor de soare buni, care au filtru pentru radiatiile ultraviolete, pe care sa ii cumparati doar din cabinete de optica medicala. Pretul scazut reflecta de obicei calitatea indoielnica a protectiei pe care o ofera ochelarii. Astfel, pot sa apara dureri de cap, oboseala, senzatie de vedere distorsionata, chiar arsuri la nivelul retinei.
Daca practicati sporturi de iarna, nu uitati ca la altitudini ridicate radiatiile sunt mai intense, utilizarea ochelarilor cu filtru UV si protectie laterala fiind foarte oportuna.
Iarna se recomanda utilizarea lentilelor heliomate. Acestea se inchid in functie de cantitatea de UV sau a filtrelor de protectie deasupra ochelarului cu dioptrie. Filtrul galben este indicat pacientilor care au degenerescenta maculara legata de varsta, iar filtrul verde este indicat pacientilor cu retinopatie diabetica. Se pot purta ochelari de soare cu lentile cu dioptrie pentru persoanele care au miopie sau hipermetropie, lentilele sunt gri sau maro polarizate, cu filtru UV. Filtrele si ochelarii de soare cu dioptrie se gasesc in clinicile oftalmologice specializate in tratarea pacientilor cu afectiuni retiniene.
Alimentatia este importanta indiferent de anotimp, iar imunitatea este scazuta daca nu consumam legume si fructe proaspete, neprelucrate termic, care ne asigura necesarul de vitamine si antioxidanti. Protejati-va evitand spatiile aglomerate, hiperventilate, vantul puternic, frigul, folositi ochelarii de soare sau filtre specifice daca aveti degenerescenta maculara sau diabet zaharat.
In acest sezon functiile vitale, metabolismele incetinesc, fluidele biologice ale corpului stagneaza mai mult, rinichii si bila sunt cele mai sensibile organe si trebuie sustinute alimentar.
Legumele iernii sunt cele bogate in vitamine si minerale: dovleci, anghinare, ridiche alba, praz, sfecla, cicoare, andive, conopida, ceapa, cartofi.
In acest anotimp se pot consuma cerealele pentru a furniza energie, fiind indicate: graul comun, graul dur, spelta, kamutul, orezul, fulgii de ovaz, meiul, quinoa, amarantul, hrisca. De asemenea, trebuie mentinut constant aportul de vitamina C naturala in combinatie cu alti compusi potentatori, precum flavonoidele, care se gasesc in citrice, fructul de maces, mere, pere. Pe timpul iernii, muraturile, in special varza murata traditional reprezinta o sursa buna de vitamina C si bacterii probiotice.
Fructele sunt merele, perele, citricele, macesele. Iarna este indicat si consumul de nuci si alune crude. Se pot lua suplimente alimentare si ceaiuri bogate in vitamine, minerale naturale, sau cele care sustin functia hepato-biliara si renala pe baza de: anghinare, armurariu, maces, coada soricelului, coada calului, ghimbir, merisor s.a. Pentru mentinerea functiei imune se pot consuma alimente sau suplimente alimentare bogate in seleniu-zinc, alune braziliene, fructe de mare etc. Prunele uscate, de preferinta neafumate. Magiunul traditional de prune fara adaos de zahar sau alte ingrediente este indicat in aceasta perioada, fiind in acelasi timp un dulce sanatos, energizant, dar si un stimulator natural al sistemului imunitar datorita capacitatii lui antioxidante care il claseaza printre cele mai bune alimente din aceasta categorie.
Dintre alimentele proteice de origine animala de sezon recomand: carnea de pui, fazan, carnea de porc (de preferat de la porcul de curte din rase romanesti-porcul balcanic sau crescut ecologic), pestele (scrumbia, sardelele, heringul, somonul, crapul, pastravul). Alimente proteice valoroase de natura vegetala ce pot fi consumate in aceasta perioada sunt: nautul, bobul, fasolea boabe, soia (nemodificata genetic), mazarea boabe, lintea, quinoa, hrisca, amarantul.
Iarna nu sunt recomandate branzeturile, din cauza grelei lor digestibilitati si naturii lor reci. Postul prevede si acest lucru prin lasarea secului la branza.
In civilizatia moderna, carnea si produsele din carne, mai ales cele obtinute industrial, sunt consumate in exces. Acestea contribuie la accentuarea tabloului morbid al sanatatii publice, mai ales prin bolile cronice asa-zis ale civilizatiei moderne (obezitate – sindrom metabolic, hipertensiune, diabet de tip 2, maladii cardiovasculare, cerebrovasculare, neurodegenerative Parkinson, Alzheimer, cancere s.a.). De aceea, este indicat sa reducem consumul de carne la aproximativ 10% din aportul caloric total zilnic.
De asemenea, data fiind poluarea globala (inclusiv a alimentelor) ar fi extrem de util sa revenim la un comportament alimentar testat timp de mii de ani de stramosii nostrii, alcatuit din alimente naturale integrale, mese frugale, post saptamanal si sezonier (adevarate cure de dezintoxicare), cu efecte extrem de benefice atat asupra sanatatii fizice prin combaterea obezitatii, dar si asupra spiritului.
Daca ne este frig, din instinct, incercam sa ne incalzim: sarim pe loc, ne frecam mainile sau ne punem haine calduroase.
In orice sezon, organismul are nevoie sa fie bine hidratat. Aerul uscat favorizeaza evaporarea apei din tesuturile cutanate. Trebuie sa beti 1,5 litri de apa pe zi, chiar daca senzatia de sete este mai redusa decat vara. Bauturile sa fie calde, iar caldura se va difuza in tot corpul: ceaiuri diverse, infuzii, ciocolata calda… si cafea, dar cu moderatie. Nu uitati ciorbele de legume, care aduc si sarurile minerale de care aveti atata nevoie.
Frigul usuca epiderma, iar un interior supraincalzit o impiedica sa se rehidrateze cat trebuie. Aplicati, o data sau de doua ori pe zi, o crema hranitoare si protectoare. Evitati sa va umeziti buzele, fiindca au tendinta sa se crape atunci cand sunt umede.
Cu cat diferentele de temperatura cresc, cu atat adaptarea la frig este mai dificila. Pielea, mai sensibila, se apara mai greu contra agresiunilor exterioare. O atmosfera prea uscata irita gatul si bronsiile: umidificati aerul punand mici recipiente cu apa pe calorifer.
Pierderile termice sunt importante la nivelul capului si al cailor respiratorii. Si, cum o femeie din doua sufera din cauza ca are picioarele reci, masati-le cu o crema speciala cu efecte vasodilatatoare.
Pentru a ne furniza caloriile necesare, alimentatia noastra trebuie sa fie mai bogata in zahar si materii grase, ramanand totusi echilibrata. Variati meniurile cu paste, orez, legume seci, cereale si paine. Alegeti grasimile din unt, oua si lapte proaspat. Nu uitati pestele gras: sardine, ton, somon si nici fructele si legumele, sursa de fibre si vitamine.
Asta pentru a crea un strat de aer intre ele, cel mai bun izolant termic. De asemenea, nu ocoliti hainele din materiale izolante. Fie ca sunt naturale sau sintetice, aceste materiale formeaza o “a doua piele”.
Frigul iernii aduce cu el si sedentarismul, stagnarea, nevoia de apetrece mai mult timp in interior. Cel mai frecvent, acest timp este petrecut in fata televizorului, cu trecere frecventa prin bucatarie si prin frigider, de unde pot fi procurate bunatati ce se rontaie cat ai clipi. Privirea este furata de imaginile de pe ecran, iar gura inghite tot ce este in farfurie sau in sticla.
Fara sa ne dam seama, zi dupa zi de comportament sedentar si de usor abuz alimentar, cateva kilograme se depun pe nesimtite in jurul taliei sau pe fese ori coapse. Persoana se simte mai greoaie, mai somnolenta si isi perpetueaza comportamentul sedentar.
Solutia cea mai naturala este ca fiecare sa incerce sa iasa in natura cat de des si mult poate. In plus, trebuie sa ia contact cu aerul rece si proaspat al iernii si cu zapada proaspat cazuta. De asemenea, sa evite statul prea mult in aceeasi pozitie sau in aceeasi incapere.
Acum, in plina iarna, sunt indicate cateva preparate din macerate glicerinice. Acestea ajuta la curatarea intregului organism, realizand un drenaj metabolic, dar si la alte nivele. Campionul in acest sens este Extractul din muguri de Frasin-Fraxinus excelsior MG=D1. Administrat singur sau in combinatie cu alte macerate, realizeaza un drenaj complet, atat la nivel biliar, renal cat si articular. Este unul dintre principalele remedii pentru hipercolesterolemie, pentru hiperuricemie si crestere a produsilor de catabolism ai proteinelor (excelent de folosit dupa excesul de proteine din carne dupa sarbatori) si pentru cresterea in greutate cu retentie hidrica.
Combinatia Extract din muguri de Frasin-Fraxinus excelsior MG=D1 1, 5 ml in apa dimineata si Extract din mladite de Maslin-Olea europaea MG=D1 1,5 ml in apa, seara, zilnic, o luna este ideala pentru reglarea nivelului trigliceridelor si colesterolului, dupa excesele alimentare ale sarbatorilor.
Daca exista in plus si o dischinezie biliara, cu sau fara simptome de colecistita, atunci la combinatia de mai sus poate fi adaugat Extractul din muguri de Artar-Acer campestre MG=D1 1,5 ml in apa, la pranz. Acesta este util in special in prevenirea dezvoltarii litiazei biliare colesterolice. Este util si pentru prevenirea si tratarea litiazei renale.
Maceratul din muguri proaspeti de frasin este unul dintre principalii drenori metabolici ai organismului. Acesta realizeaza o ”curatenie” efectiva atat la nivelul aparatului digestiv (zona fiere-ficat), cat si la nivel urinar si articular. In schemele de tratament se va asocia frecvent cu alte macerate glicerinice. Acestea sunt indicate in functie de particularitatea fiecarei persoane si functie de simptomele prezentate.