Hernia de disc poate fi cauza durerilor persistente de spate. Iata tot ce trebuie sa stii despre hernia de disc, de la cum se stabileste diagnosticul, pana la care sunt principalele cauze, simptome si care sunt optiunile de tratament si de preventie.
1. Ce este hernia de disc?
2. Simptome
3. Cauze
4. Diagnostic
5. Tratament
6. Prevenirea herniei de disc
7. Prognostic si complicatii
Oasele coloanei vertebrale (vertebrele) sunt amortizate de discuri mici, numite discuri intervertebrale. Aceste discuri plate si rotunde au un strat exterior dur, numit inel vertebral, care inconjoara un material moale, numit nucleu pulpos. Odata cu inaintarea in varsta, discurile pierd din lichid si se deshidrateaza, cauzand compresia lui. Este afectat astfel si inelul vertebral, care nu mai confera stabilitate nucleului. Astfel, discul nu mai sustine vertebrele, si amortizarea socurilor este redusa, discul se poate rupe sau poate aparea hernia de disc, ce apasa radacinile nervoase situate anterior. Acest efect duce la aparitia durerilor, a slabiciunii musculare, a starilor de amorteala sau afectarea functiilor senzoriale.
Hernia de disc poate aparea la orice nivel al coloanei, dar mai frecvent la nivel lombar. Este o afectiune foarte frecventa. Aceasta apare mai des la persoane cu varsta cuprinsa intre 35 si 55 de ani. Herniile de disc sunt mai frecvente la barbati decat la femei.
Cand o regiune afectata a unui disc preseaza un nerv, poate provoca dureri la nivelul spatelui (coloanei) sau picioarelor, localizarea fiind in functie de discul vertebral afectat, iar severitatea durerii depinde de gradul de afectare a discului. De obicei, durerea se resimte pana la nivelul fesei si coboara spre coapsa. La nivelul picioarelor se poate resimti si amorteala sau furnicaturi.
Durerea poate fi mai intensa in timpul efortului si se poate ameliora in repaus. De asemenea, tusea, stranutul, sau anumite miscari ale corpului pot intensifica durerea. Simptomele de durere apar in general pe o anumita parte a corpului.
Intensitatea si localizarea durerii pot prezenta variatii, astfel:
Cele mai multe hernii lombare se dezvolta intre vertebrele lombare L4 si L5 sau intre vertebra lombara L5 si sacrum. Herniile cervicale apar adesea intre vertebrele cervicale C5 si C6 sau intre vertebrele cervicale C6 si C7.
Simptomele unui disc herniat lombar includ:
Simptomele unui disc herniat cervical includ:
Vertebrele au rolul de a proteja nervii care pornesc de la nivelul creierului si ajung la maduva spinarii. Aceste vertebre sunt separate de discuri intervertebrale ce amortizeaza socurile la nivelul coloanei vertebrale si permit miscarile de rotatie sau flexie ale coloanei.
Cauzele herniei de disc sunt date de miscarea discului intervertebral sau ruperea lui. Acest lucru poate pune presiune pe nervii spinali si cauzeaza durerea, amorteala si slabiciunea.
Alunecarea unui disc intervertebral este mai frecventa la barbatii de varsta mijlocie si la cei mai in varsta, de obicei dupa o activitate fizica intensa. Alti factori de risc pot include:
Hernia de disc poate fi cauzata de deteriorarea naturala a coloanei vertebrale. Pe masura ce vertebrele se comprima, discul dintre vertebre este presat pana cand carcasa exterioara se rupe si lichidul interior ajunge in canalul spinal. Acest lucru poate avea drept cauza uzura, care este data si de postura deficitara. Practicile simple, cum ar fi alinierea coloanei vertebrale si postura corecta sunt definitorii pentru reducerea riscului de hernie de disc.
Consultul medical pentru a diagnostica hernia de disc incepe cu un examen fizic complet si un istoric medical, inclusiv o examinare a simptomelor, analizand sensibilitatea musculara si posibilitatea pacientului de a efectua anumite miscari sau de a sta in anumite pozitii. Se poate efectua si un examen neurologic pentru a testa reflexele musculare, reflexele senzoriale, capacitatea de a merge, forta musculara, capacitatea de a simti anumite atingeri sau durere.
Se pot efectua o serie de investigatii pentru stabilirea diagnosticului. Acestea pot include:
Din fericire, majoritatea cazurilor de hernie de disc nu necesita interventie chirurgicala. Un procent foarte mic dintre persoanele afectate de hernie de disc se confrunta cu dureri severe si incapacitatea de a efectua activitatile zilnice obisnuite.
Dupa stabilirea diagnosticului medicul recomanda in general repaus si reducerea/limitarea activitatilor fizice solicitante, pentru reducerea inflamatiei nervoase.
In general, hernia de disc se trateaza cu medicamente antiinflamatoare nesteroidiene daca durerea este usoara sau moderata. Se poate apela la injectii cu steroizi epidural sub ghidare cu raze X pentru a administra medicamentul direct la nivelul discului afectat.
Medicamentele de baza sunt analgezicele usoare, cum ar fi ibuprofen sau naproxen. Daca durerea nu se amelioreaza cu medicamentele fara prescriptie medicala, medicul poate prescrie pentru o perioada scurta de timp medicamente cum ar fi codeina sau o combinatie de oxicodona-acetaminofen.
Medicul poate recomanda terapie fizica. Initial se va efectua o evaluare aprofundata, care, impreuna cu diagnosticul medicului, va ajuta la stabilirea unui tratament special conceput pentru pacientii cu hernie de disc. Terapia poate include tractiune pelvina, sedinte de masaj, terapie cu ultrasunete, stimulare electrica musculara si exercitii de intindere (stretching).
Daca medicamentele administrate si terapia fizica nu amelioreaza sau nu reduc durerea in totalitate, se poate efectua o interventie chirurgicala. Aceasta depinde de starea generala de sanatate a pacientului, de gradul de afectare la nivelul coloanei, de varsta pacientului si alte aspecte. Beneficiile interventiei chirurgicale sunt intotdeauna analizate cu atentie si calculate riscurile. Desi, in general, dupa o interventie se observa rezultate benefice, aceasta nu garanteaza solutionarea problemei.
Interventia chirurgicala nu este o optiune pentru orice pacient. Un pacient poate fi considerat un candidat eligibil pentru interventia chirurgicala la nivelul coloanei daca:
Iata care sunt principalele tipuri de interventii chirurgicale pentru hernia de disc:
Dupa interventia chirurgicala, se administreaza medicamente pentru reducerea durerii post-chirurgical. In functie de interventie, medicul va stabili perioada recomandata de repaus si cand pacientul isi poate relua activitatile zilnice obisnuite. Unii pacienti pot beneficia de recuperare supervizata sau de terapie fizica dupa o interventie chirurgicala. Evitati activitatea fizica moderata si mai ales intensa, iar in primele zile dupa interventie reduceti activitatea si odihniti-va. Evitati ridicarea greutatii sau rasucirea spatelui in primele 6 saptamani. Desi e recomanda evitarea activitatilor intense, nici repausul prelungit nu este indicat. Lipsa completa a activitatii fizice duce la cresterea rigiditatii in articulatii si afectarea musculaturii.
O meta-analiza recenta, ale carei rezultate au fost publicate in jurnalul Clinical Rehabilitation (2018) sugereaza ca interventia chirurgicala este mult mai eficienta decat tehnicile non-invazive de tratament, pentru hernia de disc. Meta-analiza s-a axat pe hernia de disc la nivel lombar si a inclus 19 studii clinice de specialitate din ultimii 2 ani. Rezultatele au aratat ca interventiile chirurgicale sunt mai eficiente decat tehnicile non-chirurgicale in ceea ce priveste ameliorarea durerii, imbunatatirea si mentinerea functiilor locomotorii si imbunatatirea calitatii vietii. Cu toate acestea, mai sunt necesare cercetari suplimentare in acest sens, care sa confirme eficienta superioara a unei anumite metode de tratament.
Unele tratamente alternative si complementare pot ajuta la ameliorarea durerii cronice de spate – nu trateaza hernia. Astfel de terapii includ:
Iata cateva metode de prevenire a herniei de disc sau pentru reducerea durerii:
Exercitiile usoare de stretching (intindere) pot fi eficiente in reducerea durerii. Scopul este relaxarea si intinderea musculaturii abdominale si a spatelui, reducand presiunea la acest nivel.
Postura joaca un rol semnificativ in declansarea durerilor de spate si poate fi cauza herniei de disc. Este esential sa aveti o postura corecta la birou, in masina, acasa etc. De asemenea, este important sa evitati pozitiile vicioase, statul prelungit pe scaun si ridicarea obiectelor grele punand presiune pe spate. Iata care este modul corect de a ridica greutati – cand ridicati un obiect greu, trebuie sa indoiti genunchii pentru a va apleca, astfel ca forta sa fie exercitata de la nivelul picioarelor, nu de la nivelul coloanei.
De asemenea, pentru a evita durerile de spate si postura incorecta, evitati purtarea incaltamintei cu tocuri inalte si evitati sa dormiti pe burta – dormitul pe burta nu permite un aliniament natural al coloanei, punand presiune pe discurile intervertebrale si pe vertebre.
Daca sunteti supraponderal sau obez, dieta si exercitiile fizice sunt foarte importante pentru ameliorarea durerii de spate. Sunt esentiale exercitiile pentru intarirea musculaturii, cresterea rezistentei oaselor, imbunatatirea echilibrului si a flexibilitatii.
Prognosticul in cazul diagnosticului de hernie de disc este unul favorabil daca interventia este facuta la timp. Cu toate acestea, pacientii se mai pot confrunta cu dureri usoare chiar si dupa tratament. Poate dura pana la un an sau mai mult pentru recuperarea completa.
In cazuri rare, pot aparea urmatoarele complicatii:
Referinte::
(1) Herniated disc, link: https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/12768-herniated-disc
(2) Herniated disk, link: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/herniated-disk/symptoms-causes/syc-20354095
(3) Herniated disk, link: https://orthoinfo.aaos.org/en/diseases–conditions/herniated-disk/
(4) Herniated disc, American Association of Neurological Surgeons, link: http://www.aans.org/Patients/Neurosurgical-Conditions-and-Treatments/Herniated-Disc
(5) When you have a herniated disc, American Family Physician, link: https://www.aafp.org/afp/1999/0201/p587.html
(6) Surgical versus non-operative treatment for lumbar disc herniation: a systematic review and meta-analysis, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28715939
1 Comment
Bună ziua am si eu o intrebare .Ce as putea lua ma doare in sold si piciorul în general pulpa