Hepatomegalie inseamna si ficat marit. Iata care sunt cauzele, factorii de risc, ce afectiuni pot fi asociate, ce metode de diagnostic, tratament si preventie exista.
1. Ce este hepatomegalia?
2. Ce cauzeaza marirea ficatului?
3. Semne si simptome
4. Diagnostic
5. Tratament
6. Prevenire
Hepatomegalie este un termen medical general care inseamna „ficat marit”. Marirea ficatului are multe cauze diferite si termenul „hepatomegalie” nu sugereaza un diagnostic specific sau o boala. In schimb, ar putea indica o varietate de conditii diferite.
Ficatul este un organ esential pentru multe dintre functiile corpului. Un ficat marit (hepatomegalie) este un ficat umflat, depasind dimensiunea normala. Un ficat marit este un simptom al unei probleme de baza, dar nu este o boala in sine. Ficatul ajuta la procesul de digestie, producerea bilei, reglarea depozitarii de grasimi si eliminarea toxinelor din sange. Marirea ficatului afecteaza capacitatea sa de a functiona normal, ceea ce duce la diverse probleme de sanatate pe termen lung.
Un ficat marit poate fi cauzat de o serie de probleme de sanatate subiacente sau modificari ale stilului de viata. Pentru unii oameni, cresterea ficatului rezulta din consumul de prea multe toxine, inclusiv alcool, medicamente precum acetaminofen sau suplimente. Expunerea pe termen lung la doze mari de substante toxice (inclusiv alcool), medicamente sau suplimente poate provoca ciroza ficatului.
Alte boli si afectiuni medicale care pot determina cresterea ficatului includ:
Marirea ficatului se poate dezvolta si din mononucleoza infectioasa sau un virus ce provoaca hepatita A, B si C. De asemenea, acumularea de cupru in ficat (boala Wilson) poate duce la marirea ficatului. Acumularea excesului de fier in tesuturile hepatice (hemocromatoza) poate duce la un ficat marit.
Unele persoane prezinta un risc genetic mai mare de hepatomegalie. Este posibil sa ai un risc mai mare daca tu sau familia aveti un istoric de:
Factorii ce tin de stilul de viata pot creste, de asemenea, riscul unei persoane de hepatomegalie. Acesti factori ai stilului de viata includ:
Steatoza hepatica este termenul medical pentru acumularea de grasimi in ficat. Ficatul nu stocheaza de obicei grasimi. Cu toate acestea, unii factori pot determina acest lucru:
Exista 4 grade diferite de steatoza hepatica. Aceste grade depind de procentul de celule adipoase care alcatuiesc greutatea totala a ficatului:
Hepatomegalie este termenul medical pentru un ficat marit. Este un simptom al unei boli de baza, nu o boala in sine. Cand ficatul este marit semnificativ, o persoana poate simti greutate si plenitudine pe partea dreapta a corpului sau poate prezenta un disconfort in zona ficatului. Oamenii pot avea, de asemenea, unele simptome suplimentare ale unei probleme la nivelul ficatului:
Probabilitatea de a simti un ficat marit este putin probabila. Dar, deoarece deteriorarea ficatului poate provoca o acumulare de lichid in abdomen, este posibil sa observati distensie abdominala. Ati putea experimenta si alte simptome precum icter, pierderea poftei de mancare si dureri de stomac.
Solicitati imediat asistenta medicala de urgenta daca aveti:
Pentru a diagnostica hepatomegalia se face o examinare fizica si se analizeaza istoricul medical. Medicul palpeaza usor abdomenul pentru a sesiza dimensiunea si consistenta ficatului si pentru a vedea daca este sensibil la atingere. Se pot face teste de sange pentru a depista infectii si se testeaza functia hepatica si nivelurile diferitelor enzime hepatice. De asemenea, se pot face teste imagistice, cum ar fi o scanare CT, ecografii, radiografie sau RMN si o biopsie. Se va face o hemoleucograma completa.
Pentru copii, ficatul este de obicei masurat prin intinderea sa, prin partea sa cea mai groasa de sus in jos. Ficatul adult se masoara dupa lungime.
Dimensiunea medie a ficatului variaza in functie de varsta si poate fi:
Forma corpului, greutatea si sexul pot afecta, de asemenea, dimensiunea ficatului. Medicul va tine cont de acestea atunci cand va examina ficatul pentru posibile semne de hepatomegalie.
Unele femei experimenteaza hepatomegalie in timpul sarcinii. Unele cauze ale hepatomegaliei in timpul sarcinii pot afecta grav sanatatea femeii si a fatului. La sugari, infectiile cu hepatita B pot fi severe sau chiar pot pune viata in pericol.
Copiii pot dezvolta hepatomegalie ca urmare a steatohepatitei nealcoolice. Copiii care sufera de aceasta afectiune nu prezinta de obicei niciun simptom exterior. Cand apar simptome, acestea tind sa includa oboseala si disconfort in abdomenul superior drept.
Optiunile de tratament depind de afectiunile de baza care provoaca marirea ficatului. Unele dintre tratamentele pe care le va recomanda medicul pot include:
Retineti ca hepatomegalia este de obicei un simptom al unei boli de baza care poate sau nu sa necesite tratament. Planul de tratament va fi in cele din urma determinat de cauza pentru marirea ficatului. Unele dintre cele mai frecvente cauze includ hepatita, steatoza, consumul excesiv de alcool, tumori hepatice etc.
Tratamentul pentru hepatita depinde de tipul de hepatita pe care il are persoana. Pentru hepatita A nu exista un tratament specific. Tratamentul pentru hepatita cronica B implica medicamente antivirale pentru reducerea leziunilor hepatice. Infectiile cronice cu hepatita C necesita tratament cu medicamente antivirale cu actiune directa. Tratamentul dureaza de obicei 12-24 saptamani, in functie de gradul de afectare a ficatului.
De asemenea, numita „ficat gras”, steatoza apare atunci cand celulele hepatice acumuleaza grasime ca raspuns la leziuni. Boala ficatului gras non-alcoolic se refera la o acumulare de grasime in ficat care nu este cauzata de alcool, infectii virale, medicamente sau boli genetice. Un termen asociat este steatohepatita nealcoolica si se refera la steatoza asociata cu inflamatia. Tratamentul se concentreaza adesea pe modificarea stilului de viata, cum ar fi dieta, exercitiile fizice si pierderea in greutate.
Consumul excesiv de alcool poate provoca o serie de afectiuni hepatice, inclusiv hepatita alcoolica, boli hepatice grase alcoolice sau ciroza. E nevoie de o examinare fizica pentru a determina cat de mult alcool consumati si sa se identifice semne de boala hepatica avansata. Tratamentul pentru consumul excesiv de alcool poate avea mai multe forme diferite, inclusiv consiliere, tratament sau grupuri de sprijin.
Atat tumorile hepatice benigne, cat si cele maligne pot provoca marirea ficatului. Cele mai frecvente tipuri de tumori hepatice benigne includ chisturi, hemangioame, adenoame sau hiperplazie nodulara focala. De obicei, nu este necesar un tratament pentru tumorile hepatice benigne, cu exceptia cazului in care acestea cauzeaza simptome severe, cum ar fi dureri abdominale sau sangerari. Tratamentul pentru tumorile hepatice maligne primare poate include chimioterapie, radioterapie, interventii chirurgicale sau alte proceduri. Unii pacienti cu carcinom hepatocelular se pot califica pentru transplant de ficat.
Exista multi factori ce tin de stilul de viata care pot provoca hepatomegalie. Gestionarea acestor factori poate reduce riscul de ficat marit:
Referinte:
(1) https://www.healthline.com/health/hepatomegaly
(2) https://www.webmd.com/hepatitis/enlarged-liver-causes
(3) https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/enlarged-liver/symptoms-causes/syc-20372167
(4) https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17937-enlarged-liver
(5) https://www.nchmd.org/education/mayo-health-library/details/CON-20024769
(6) https://www.medlife.com/web/enlarged-liver-causes-symptoms-treatment-prevention/