Halucinatiile sunt experiente senzoriale care par reale, insa sunt create de minte. Aflati mai multe despre halucinatii din materialul urmator.
La fel ca majoritatea oamenilor, ati putea crede ca halucinatiile se traduc prin a vedea lucruri care nu sunt reale. Insa inseamna mult mai mult decat atat. Ar putea insemna atingerea sau chiar mirosirea unor lucruri care nu exista.
Aceste trairi si senzatii au mai multe cauze diferite. Halucinatiile ar putea fi provocate de o boala psihica numita schizofrenie, o problema a sistemului nervos precum boala Parkinson, epilepsie sau o multime de alte lucruri.
Aceste halucinatii pot afecta toate cele cinci simturi. De exemplu, ati putea auzi o voce pe care nimeni altcineva din incapere nu poate s-o auda sau ati putea vedea o imagine care nu este reala.
Aceste simptome ar mai putea fi cauzate de efectele secundare ale medicamentelor sau de consumul de alcool.
Pacientul ar putea fi nevoit sa mearga pentru o vizita la un psihiatru, un neurolog sau un medic generalist in functie de cauza halucinatiilor.
Tratamentul poate presupune abordarea unei afectiuni cu ajutorul medicamentelor. De asemenea, medicul poate recomanda anumite modificari ale stilului de viata, cum ar fi un consum mai mic de alcool si un somn eficient pentru a ameliora halucinatiile.
Halucinatiile pot afecta vederea, mirosul, gustul, auzul sau simtul tactil.
In acest caz, persoana in cauza poate simti ca sunetele provin din interior sau din exteriorul mintii. De asemenea, ar putea auzi mai multe voci care vorbesc intre ele sau o voce care ii spune sa faca un lucru anume. Cauzele pot fi urmatoarele:
Halucinatiile muzicale se incadreaza in categoria halucinatiilor auditive si descriu o tulburare in care un sunet este perceput drept muzica instrumentala sau cantec. Este o afectiune foarte rara, fiind raportata la doar 0,16% intr-un studiu realizat pe 3.678 de persoane.
Halucinatiile muzicale apar de obicei la persoanele in varsta. Mai multe afectiuni sunt posibile cauze sau factori predispozanti, printre care deficientele de auz, leziunile cerebrale, epilepsia, intoxicatiile si tulburarile psihiatrice, cum ar fi depresia, schizofrenia si tulburarea obsesiv-compulsiva.
De exemplu, puteti:
Uneori, pot aparea niste licariri de lumina. In alte cazuri, oamenii pot vedea pete sau forme viu colorate. Alte cauze ale halucinatiilor vizuale:
O persoana cu halucinatii olfactive poate trai cu impresia ca mirosul provine din jurul ei sau din propriul organism. Printre cauze se numara:
Ati putea simti ca alimentele sau bauturile pe care la consumati au un gust ciudat. Principalele cauze sunt:
O persoana cu halucinatii tactile ar putea simti gadilaturi chiar si atunci cand nimeni altcineva nu este in preajma sau poate avea impresia ca mai multe insecte ii intra pe sub piele. De asemenea, ar putea simti un aer cald pe fata, desi acest lucru nu se intampla in realitate. Posibilele cauze sunt:
Halucinatiile legate de somn se manifesta prin experiente adesea intense, vizuale sau senzoriale, care apar in timpul adormirii sau trezirii. Acestea pot fi sub forma unor imagini realiste cu obiecte stationare, senzatii de miscare (precum caderea sau alergarea) sau sentimentul ca altcineva se afla in camera. Aceste halucinatii sunt considerate parasomnii, un tip de tulburare de somn care implica actiuni sau experiente nedorite in timpul somnului, tranzitia intre stadiile somnului sau tranzitia dintre somn si veghe.
Aproape 40 la suta dintre adulti prezinta halucinatii legate de somn, care sunt, insa, rare la copii. Ele apar in mod egal la barbati si femei. Halucinatiile legate de somn apar adesea la persoane care au alte tulburari de somn, cum ar fi narcolepsia si paralizia somnului.
Halucinatiile hipnagogice sunt senzatii imaginate care par foarte reale. Ele apar pe masura ce o persoana adoarme. Termenul hipnopompic descrie perioada in care o persoana se trezeste. Hipnagogic defineste perioada in care o persoana adoarme.
Halucinatiile care apar inainte sau dupa somn i-au fascinat pe oameni de stiinta, scriitori si filozofi timp de mai multe secole. Cercetarile despre cauzele lor si legatura cu visele sunt in plina desfasurare.
De ce avem halucinatii
Bolile mintale sunt printre cele mai frecvente cauze ale halucinatiilor. Schizofrenia, dementa si delirul sunt cateva dintre cele mai intalnite exemple.
Consumul de substante este o alta cauza destul de frecventa a halucinatiilor. Unii oameni vad sau aud lucruri care nu sunt acolo dupa ce au consumat prea mult alcool sau au luat consumat droguri precum cocaina. De asemenea, medicamentele halucinogene precum LSD si PCP pot provoca halucinatii.
Cei care nu dorm suficient poate experimenta halucinatii. Ati putea fi mai predispusi la halucinatii daca nu ati dormit timp de mai multe zile sau nu ati dormit suficient pe perioade lungi de timp.
Halucinatiile pot fi provocate si de anumite medicamente destinate tratarii unor conditii de sanatate mentala si fizica. Boala Parkinson, depresia (depresia cu halucinatii), psihoza si medicamentele pentru epilepsie pot provoca uneori simptome de halucinatie.
Aproximativ o treime dintre persoanele cu acest tip de durere de cap au, de asemenea, o ”aura”, un tip de halucinatie vizuala. Aceasta aura poate aparea ca o lumina multicolora.
In functie de localizare, tumora poate provoca diferite tipuri de halucinatii. Daca se afla intr-o zona care este responsabila cu vazul, este posibil ca pacientul sa vada lucruri care nu sunt reale. De asemenea, ar putea vedea si pete sau forme de lumina. Tumorile aflate in unele parti ale creierului pot provoca halucinatii olfactive si gustative.
Crizele care caracterizeaza aceasta afectiune pot fi insotite de halucinatii.
Din cauza acestei afectiuni, persoanele cu probleme de vedere precum degenerarea maculara, glaucomul sau cataracta, pot avea halucinatii vizuale. La inceput, este posibil ca pacientul sa nu realizeze ca este o halucinatie, insa in cele din urma, isi da seama ca ceea ce vede nu este real.
Alte afectiuni pot provoca halucinatii. Printre acestea se pot numara:
Cuvantul ”halucinatii” provine din latina si inseamna ”a rataci mental”. Halucinatiile au fost definite drept ”perceptia unui obiect sau eveniment inexistent” si ”experiente senzoriale care nu sunt cauzate de stimularea organelor senzoriale relevante”.
In termeni laici, cei care se confrunta cu halucinatii aud (au ”auzenii”), vad, simt, miros sau chiar gusta anumite lucruri care nu sunt reale. Cu toate acestea, halucinatiile auditive, manifestate prin auzirea unor voci sau sunete care nu au o sursa fizica, sunt cel mai frecvent tip.
Mai jos pot fi gasite experientele a doua persoane care au avut halucinatii:
”In mod normal, nu vad iepurasi roz din desene animate, insa uneori, cand ma confrunt cu un episod maniacal, cred ca vad anumite lucruri. De exemplu, vad o miscare periferica, desi nu exista niciun lucru care sa se miste. Am impresia ca imi aud numele sau alte sunete ciudate si neclare. Devin paranoic si apoi incep sa vad mai multe lucruri, cu toate ca, de fapt, nu exista nimic acolo. Este mai mult o zvacnire vizuala sau auditiva. ”
„Am avut halucinatii in timpul depresiei, in timpul carora vedeam carne moarta, in descompunere pe fetele oamenilor. Am avut si halucinatii auditive (adica auzeam ”voci”) in timpul unui episod mixt. Vocile au un sunet zgomotos si am impresia ca vorbesc mii de oameni in acelasi timp. Vorbesc despre mine, insa nu pot sa explic ce spun. Si uneori, in timp ce sunt extrem de agitat, cred ca aud o voce care imi sopteste numele. ”
Cel mai bun lucru pe care il puteti face este sa-l sunati imediat la doctor daca suspectati ca perceptiile nu sunt reale. Medicul va va intreba care sunt simptomele, in prima instanta. Apoi, va efectua un examen fizic. Poate solicita si teste suplimentare, cum ar fi analize de sange sau urina si poate o scanare la nivelul creierului.
Daca stiti pe cineva care se confrunta cu episoade cu halucinatii, nu-i lasati singuri. In unele cazuri severe, frica si paranoia declansate de halucinatii pot duce la actiuni sau comportamente periculoase.
Ramaneti in permanenta cu acea persoana si mergeti cu ea la medic pentru sprijin emotional. De asemenea, este posibil sa fiti de mare ajutor raspunzand la intrebari despre simptomele acestei persoane si cat de des apar acestea.
Medicul va putea recomanda cel mai bun tratament dupa ce va descoperi care este cauza halucinatiilor.
Tratamentul pentru halucinatii va depinde in totalitate de cauza lor de baza. De exemplu, daca aceste halucinatii au aparut in urma renuntarii la consumul excesiv de alcool, medicul poate prescrie medicamente care au ca obiectiv calmarea sistemului nervos.
Cu toate acestea, daca halucinatiile sunt cauzate de boala Parkinson la o persoana cu dementa, este posibil ca acelasi tip de medicament sa nu fie benefic. In acest caz, doctorul poate recomanda alte medicamente care sa aduca beneficii.
Un diagnostic precis este foarte important pentru tratarea eficienta a afectiunii.
Consilierea ar putea face parte, de asemenea, din planul de tratament. Acest lucru este valabil in special daca halucinatii sunt provocate de o afectiune psihica.
Un pacient poate merge la sedinte de psihoterapie pentru a intelege mai bine ce i se intampla. Un consilier ii poate oferi, de asemenea, sfaturi privind dezvoltarea unor strategii de gestionare a simptomelor, in special atunci cand pacientul se simte speriat sau paranoic.
Vitamine si suplimente care par sa ajute persoanele care au schizofrenie:
Halucinatiile pot fi extrem de stresante si chinuitoare, dar de obicei sunt rezultatul unei cauze identificabile care poate fi tratata fara probleme.
De asemenea, pot fi luate anumite masuri pentru prevenirea sau ameliorarea halucinatiilor, desi unii pacienti cu halucinatii cauzate de boli mintale ar putea fi nevoiti sa fie consultati de un psiholog sau un psihiatru. Daca halucinatiile provoaca suferinta semnificativa, poate fi prescrisa medicatia antipsihotica.
Persoanelor care se confrunta cu halucinatii din cauza drogurilor sau a renuntarii la consumul de alcool li se pot administra medicamente pentru a preveni aparitia halucinatiilor. De asemenea, sunt disponibile programe de reabilitare prin care pacientul este ajutat sa-si revina in urma dependentei sale.
Referinte: