sfaturi medicale, diete, boli, semne, simptome si tratamente pentru acesteasfaturi medicale, diete, boli, semne, simptome si tratamente pentru acesteasfaturi medicale, diete, boli, semne, simptome si tratamente pentru acesteasfaturi medicale, diete, boli, semne, simptome si tratamente pentru acestea
Meniu
  • Sanatate de la A la Z
    • Boli frecvente
            • „Sindromul Peter Pan” – lipsa maturizarii la adulti
            • 10 Mituri despre artrita
            • 10 semne ca ai probleme cu tiroida si solutii pentru rezolvarea lor
            • 10 sfaturi pentru a reduce durerea de spate
            • 10 sfaturi pentru a reduce riscul de cancer
          • Vezi mai multe....
          • Zona zoster – cauze, simptome, tratament
          • Zincul si Covid-19 – ne poate apara acest mineral de infectare?
          • Wheezing (respiratie suieratoare) – cauze si remedii eficiente
          • Vorbitul in somn – de ce unele persoane vorbesc in somn
          • Vitiligo – cauze, simptome, tratament, prevenire
          • Virusurile – tot ce trebuie sa stii
          • Hepatita-C
          • Endometrioza
          • Artita si artoza
          • Erizipelul
          • Mielom multiplu
          • Cifoza
          • Panaritiu
          • Contraceptive hormonale
          • Corticosteroizii
          • Distonia vegetativa
          • Cele mai frecvente boli autoimune
        • calculatoareCalculatoare pentru sanatate
    • Inchide
  • Boli si afectiuni –
      • Afectiuni ORL –
      • Alergii –
      • Boli autoimune –
      • Boli cardiovasculare –
      • Boli de nutritie si metabolism –
      • Boli dentare si de igiena orala –
      • Boli dermatologice –
      • Dureri de spate –
      • Boli endocrine –
      • Boli gastrointestinale –
      • Boli ginecologice –
      • Boli habituale –
      • Boli hematologice –
      • Boli hepatice –
      • Boli infectioase –
      • Boli neurologice –
      • Boli oftalmologice –
      • Boli oncologice –
      • Boli ortopedice –
      • Boli pediatrice –
      • Boli renale –
      • Boli respiratorii –
      • Boli reumatismale –
      • Boli sexuale –
    • Inchide
  • Medici –
      • Specialitati medicale –
          • Alergologie –
          • Andrologie –
          • Cardiologie –
          • Chirurgie –
          • Dermatovenerologie –
          • Diabetologie –
          • Endocrinologie –
          • Gastroenterologie –
          • Genetica –
          • Ginecologie –
          • Hematologie –
          • Hepatologie –
          • Nefrologie –
          • Neonatologie –
          • Neurologie –
          • Oftalmologie –
          • Oncologie –
          • ORL –
          • Ortopedie –
          • Pediatrie –
          • Pneumologie –
          • Psihologie si Psihiatrie –
          • Recuperare medicala –
          • Reumatologie –
          • Stomatologie –
          • Urologie –
        • Inchide
      • Clinici si spitale –
          • Lista spitale –
            • Bucuresti –
            • Alba Iulia –
            • Arad –
            • Arges –
        • Inchide
    • Inchide
  • Stil de viata –
      • dietaDiete si nutritie –
        • ebook diversificare
          • Dieta ketogenica
          • Dieta fara lactoza
          • Dieta 5:2
          • Dieta anti-migrene
          • Dieta Atkins
          • Dieta Paleo
          • Dieta macrobiotica
          • Dieta mediteraneeana
          • Dieta vegetariana
        • Inchide
      • sportSport –
        • Stil de viata
          • Copiii si sportul – sugestii de activitati potrivite pentru cei mici
          • Cotul jucatorului de tenis – simptome, cauze si tratament
          • Sportul – beneficiile aduse de activitatea fizica regulata
          • Yoga – 10 beneficii pentru mentinerea sanatatii
          • Inotul – beneficii pentru sanatate
          • Mersul pe bicicleta – beneficii pentru sanatate
          • Ce inseamna un stil de viata sanatos?
          • Grasimea abdominala – cum o putem reduce?
          • Alergarea – beneficii pentru sanatate
          • Crampe musculare – cauze, simptome, tratament
        • Inchide
      • nutrientiNutrienti –
          • Vitamine –
            • 10 sfaturi pentru formarea de obiceiuri alimentare sanatoase
            • Acidul folic – beneficii si proprietati
            • Avocado – compozitie nutritiva si beneficii
          • Minerale –
            • 10 sfaturi pentru formarea de obiceiuri alimentare sanatoase
            • Avocado – compozitie nutritiva si beneficii
            • Calciul – rol si beneficii
          • Proteine –
            • 10 sfaturi pentru formarea de obiceiuri alimentare sanatoase
            • Avocado – compozitie nutritiva si beneficii
            • Calorii – ce sunt si cate trebuie sa consumam pe zi?
          • Carbohidrati –
            • 10 sfaturi pentru formarea de obiceiuri alimentare sanatoase
            • Avocado – compozitie nutritiva si beneficii
            • Calorii – ce sunt si cate trebuie sa consumam pe zi?
        • Inchide
      • retete sanatateRetete si remedii –
    • Inchide
  • Tratamente medicale –
    • Medicamente –
    • Suplimente alimentare –
    • Inchide
  • Investigatii medicale –
    • Analize de laborator –
    • Investigatii specifice –
    • Pregatire analize –
    • Inchide
  • Terapii –
    • Remedii naturiste –
    • Gemoterapie –
    • Homeopatie –
    • Inchide
  • Mai multe
    • Utile –
      • Ghid prim ajutor –
      • Acte necesare –
      • Decontari sanatate –
      • Inchide
    • Sanatate –
      • Sanatate barbati –
      • Sanatate copii –
      • Sanatate femei –
      • Inchide
    • Frumusete –
    • Sarcina si Alaptarea –
    • Intrebari si raspunsuri –
    • Inchide
  • Despre noi –
    • Contact –
    • Comunitati –
    • Newsletter –
    • Resurse abonati –
    • Inchide
    • Inchide
✕
microdermabraziunea
Microdermabraziunea – beneficiile si riscurile acestui tratament facial
10 octombrie 2019
busuiocul
Busuiocul – beneficii, utilizari, contraindicatii
10 octombrie 2019

Glicerina – ce este si cum se utilizeaza

Publicat de Andreea Enache la 10 octombrie 2019
glicerina utilizata in cosmetica

Glicerina este un remediu natural, utilizat in produsele pentru hidratarea pielii sau pentru a vindeca anumite rani. Afla din urmatorul articol cum poate fi utilizata corect glicerina atat in medicina, cat si in cosmetica si in alimentatie!

Cuprins:

1. Ce este glicerina?

2. Cum se obtine?

3. Glicerina utilizata in medicina

4. Glicerina utilizata in cosmetica

5. Glicerina utilizata in alimentatie

6. Riscuri si contraindicatii

Ce este glicerina?

Glicerina mai este cunoscuta si sub denumirea de glicerol, dupa formula chimica. De asemenea, glicerina este si cel mai simplu alcool trihidroxilic, iar metoda sa de fabricare se bazeaza pe fermentatia glucozei cu drojdia de bere in prezenta sulfitului de sodiu. Prin urmare, glicerina este un hidratant care absoarbe apa din aer si in acest fel atrage umezeala pe piele. Acest hidratant a fost descoperit inca din anul 1779 de catre chimistul suedez Karl Wilhelm Scheele, care a numit glicerina ca fiind un ulei dulce. Abia in anul 1811, chimistul francez Michael Chevreuls a denumit acest ulei dulce – glicerina.

Pentru ce e buna glicerina

Glicerina poate fi utilizata in:

  1. Industria cosmetica ca:
  • Ingredient de baza pentru creme (hidratant foarte bun pentru pielea aspra si uscata)
  • Sapun
  • Ceara de epilat
  1. Industria farmaceutica:
  • Uz medical
  • Supozitoare
  • Diverse unguente pentru vindecarea ranilor
  • Pentru tratarea aftelor
  1. Industria alimentara:
  • Coloranti
  • Indulcitori
  • Emulgator (folosit adesea la prepararea inghetatei)
  • Anticoagulant
  1. Alte industrii:
  • Adezivi
  • Clei

Cum se obtine?

Exista mai multe tipuri de glicerol, cum ar fi:

  • Glicerina vegetala – este obtinuta din uleiuri vegetale (ulei de palmier, stearina de palmier, ulei de sambure de palmier, ulei de nuca de cocos, ulei de soia) in timpul productiei de sapun sau biodiesel.
  • Glicerina simpla sau sintetica – este produsa din zahar din sirop de trestie sau porumb sau propilena.
  • Glicerina animala – este un produs secundar natural al grasimilor animale (cum ar fi coada de vita) in timpul productiei de sapun.

cum se obtine glicerina

Glicerina utilizata in medicina

Glicerina farmacie

  • Glicerina boraxata

Acest tip de glicerina actioneaza ca un dezinfectant, antimicotic, antiseptic, usor anestezic si este ideal pentru tratarea de:

  • stomatice
  • afte bucale
  • badijonari ale gingiilor si mucoasei bucale
  • Glicerina boraxata cu nistatina

Acest tip de glicerina actioneaza ca un antiseptic, antimicrobian si antibiotic in tratarea aftelor si a micozelor bucale si se utilizeaza extern, prin tapotare de aproximativ 4 sau 5 ori pe zi. Este important sa agitati flaconul inainte de intrebuintare.

  • Supozitoare cu glicerina

Supozitoarele cu glicerol sunt un tratament simptomatic pentru combaterea constipatiei si au rolul de a usura defecatia in cazul scaunelor dure, a hemoroizilor si a fisurilor anale. Astfel, un supozitor contine glicerina, stearat de sodiu si bicarbonat de sodiu.

Dozaj adulti si copii. Supozitoarele cu glicerina pot fi utilizata de:

  • Adulti: doza recomandata este 1-2 supozitoare, la nevoie.
  • Copii: doa recomandata este de 1-2 supozitoare, la nevoie.

Alte tipuri:

  • Glicerina cu anestezina: amelioreaza durerile
  • Trinitrat de glicerina: trateaza si previne pe termen scurt crizele de angina pectorala (cauzata de stres sau de efort fizic intens). In caz de infarct miocardic acut, trinitratul de gliceril poate fi utilizat ca terapie vasodilatatoare in unitatile de terapie intensiva cu posibilitati de monitorizare hemodinamica. De asemenea, este utilizat in insuficienta cardiaca stanga acuta. Este utilizat si in spasmul arterelor coronare determinat de cateterism in timpul angiografiei coronariene.
  • Glicerina cu stamicina: previne dezechilibrarea florei intestinale.
  • Glicerina cu nistatin: are efect antimicrobian si dezinfectant

Glicerina utilizata in cosmetica

Glicerina vegetala este cea care se foloseste in cosmetica. Acest tip de ulei actioneaza ca un agent hidratant si se poate regasi in nenumarate produse cosmetice de ingrijire si igiena a pielii si parului. Faciliteaza retinerea apei in tesutul cutanat, este emolient si catifelant, protejeaza parul de deshidratare.

Glicerina se poate include in mai toate tipurile de produse de ingrijire a pielii si parului, in:

  • Creme
  • Lotiuni
  • Tonere
  • Sapunuri
  • Pasta de dinti
  • Sampoane
  • Geluri de dus

Este usor de lucrat cu acest ingredient, nefiind sensibil la incalzire. Glicerina nu este straina organismului uman si astfel, nu provoaca iritatii sau alergii.

Glicerina vegetala mayam

Proprietati:

  • umectant, higroscopic, atrage si retine apa in piele;
  • hidratant intens, ajuta la mentinerea apei in piele;
  • bun solvent al substantelor vegetale;
  • catifelant si elasticizant al pielii;
  • ajuta la dispersarea agentilor gelifianti in anumite formulecosmetice;
  • creste usor puterea spumanta a preparatelor pe baza de tenside;
  • poate fi putin lipicioasa ca senzatie pe piele, in functie de dozaj.

Recomandari de utilizare:

  • pentru ingrijirea si igiena oricarui tip de piele si par;
  • ingrijirea pielii uscate, deshidratate, crapate, descuamate;
  • prepararea maceratelor din plante, a extractelor hidroglicerinice.

Mod de utilizare in cosmetica:

  • este un produs ce nu se foloseste ca atare pe piele, doar ca ingredient in preparate cosmetice;
  • inclus in creme, lotiuni, tonere, lapte de corp, geluri si produse emulsionate, dozat in general la 1-5%;
  • glicerina nefiind sensibila la incalzire, se va socoti ca ingredient in faza apoasa a emulsiilor;
  • ca ingredient in preparate ce se aplica local pe zone cu pielea rugoasa, crapata sau aspra, dozat pana la 8%;
  • in geluri de dus, cleansere, sampoane, dozaj 1-10%;
  • in macerate hidroglicerinice 50-70%;
  • supradozajul (peste 10%) in produse cosmetice care nu se clatesc de pe piele, determina un efect contrar si anume secarea pielii, atragand la suprafata apa din straturile mai adanci ale pielii;
  • in balsam de buze, alifii, unt de corp sau alte compozitii anhidre solide, se adauga de regula in decursul procesului de solidificare, dozaj 1-3%; glicerina nu este solubila in uleiuri dar se disperseaza bine in preparatele uleioase cu vascozitate ridicata.

glicerina utilizata in cosmetica

Glicerina pentru ten

Principalele beneficii ale utilizarii glicerinei pentru ten includ:

  • hidratarea pielii
  • intarzierea imbatranirii premature
  • mentinerea echilibrului de apa (in organism)
  • prevenirea acneei

Pentru curatarea tenului, acest ulei dulce poate fi folosit ca demachiant si toner.

Utilizarea acestui compus poate chiar sa apara aspectul pielii tale, calmeaza inflamatiile si previne decolorarea tenului.

Bun hidratant

Glicerolul actioneaza ca o bariera impotriva pierderii de apa, atragand umiditatea din nivelurile cele mai profunde ale pielii, lasand tenul hidratat.

Vindeca ranile

Studiile au descoperit ca utilizarea topica a glicerinei poate grabi procesul de vindecare pentru abraziuni si vanatai.

Mentine aspectul tineresc

Pe masura ce imbatranim, celulele pielii noastre incep sa-si piarda umiditatea, care este cauza principala a ridurilor. Glicerolul patrunde in straturile interioare ale pielii pentru a se hidrata profund, contribuind la umplerea ridurilor si la reducerea aspectului acestora dar si a petelor de varsta.

Acneea

Materialele ocluzive, cum ar fi petrolatum, pot provoca blocarea porilor pentru a provoca acnee, dar glicerina nu face acest lucru. Astfel, acest ulei actioneaza ca un antiinflamator si are puterea de curatare si reducere a acneei si a cicatricilor acesteia.

Psoriazisul si eczema

Proprietatile de hidratare ale glicerinei pot reduce mancarimile si iritarea care apar in cazul infectiilor fungice, cum ar fi psoriazisul si eczemele.

Cum se foloseste glicerina pe piele

Iata cateva moduri in care poti sa aplici glicerina pentru a beneficia de proprietatile acesteia:

  • demachiaza, curata si spala bine tenul, apoi usucu-l cu un prosop curat
  • pune in palma cateva picaturi de glicerina vegetala si maseaz-o pe toata fata si pe gat
  • evita contactul cu ochii
  • lasa uleiul vegetal sa se absoarba complet

Aceasta abordare este perfecta pentru utilizarea glicerinei ca hidratant, toner si tratament pentru acnee. De asemenea, poti amesteca glicerolul cu argile, pulberi sau uleiuri esentiale pentru a crea masti faciale sau demachiante pentru ten.

Alte beneficii ale glicerolului

Accelereaza vindecarea

Unii oameni aleg sa foloseasca glicerol pe sau in apropierea ranilor, zgarieturilor sau a cusururilor dupa efectuarea unei operatii, deoarece poate promova maturizarea naturala a celulelor pielii. Efectul terapeutic al glicerolului asupra ranilor si a altor boli ale pielii este un motiv foarte bun pentru a utiliza aceasta substanta usor de gasit in farmacii si plafare si este foarte ieftina. Consumul de alimente bogate in glicerina poate ajuta in acest sens, dar cu siguranta nu este la fel de eficient ca utilizarea glicerinei pure destinate scopurilor terapeutice.

Imbunatateste sistemul imunitar

Glicerolul nu numai ca se blocheaza umiditatea, dar ofera si o imbunatatire a protectiei pielii impotriva radicalilor nocivi din mediului exterior, inclusiv de iritanti, poluanti, toxine si agenti patogeni.

Trateaza edemul cerebral

Glicerolul este folosit pentru tratarea edemului cerebral , o afectiune in care exista o acumulare de lichid in creier, care duce la accident vascular cerebral, meningita, tumora si encefalita. Se administreaza pacientilor intravenos pentru a calma presiunea in creier.

Imbuntateste performanta sportiva

Glicerina este administrata sportivilor inaintea activitatii lor sportive pentru a-i mentine hidratati pentru un timp indelungat. In general, glicerolul asigura o rezistenta mai mare si o performanta mai buna.

Glicerina utilizata in alimentatie

Glicerina alimentara este un aditiv alimentar cu rol de indulcitor, stabilizator, umectant, emulgator, agent de ingrosare si de umplere, prezent in mod natural in sange si in toate grasimile, dar obtinut pentru uz industrial din propan sau din zaharuri prin fermentatie bacteriana. Se utilizeaza si ca substanta de baza (suport) pentru alti aditivi alimentari. Este metabolizat de organism, constituind o sursa de energie. Astfel, glicerolul se utilizeaza conform cantitatilor prevazute de retete in:

  • produse lactate
  • in dulciuri
  • creme
  • grasimi emulsionate tartinabile cu sau fara arome
  • sosuri
  • snacksuri
  • inghetate
  • fructe si legume prelucrate
  • conservate
  • produse din carne
  • peste
  • oua
  • condimente
  • supe
  • ciorbe
  • membrane comestibile
  • produse din proteine vegetale
  • suplimente nutritive
  • condimente
  • mustar
  • bauturi alcoolice si nelcoolice
  • produse dietetice

Riscuri si contraindicatii

Glicerolul poate provoca anumite reactii alergice care se pot manifesta ca:

  • eruptii cutanate
  • mancarimi excesive
  • urticarie
  • roseata a pielii
  • stari de disconfort

Astfel, daca incepeti sa utilizati glicerol, monitorizati daca va aparea o reactie adversa. De asemenea, daca observati ca apar reactii adverse. Intrerupeti imediat utilizarea acest ulei dulce.

Alte reactii adverse care pot sa apara la persoanele sensibile sunt:

  • greata
  • varsaturi
  • dureri de cap
  • efect de laxativ
  • exces de urinare
  • deshidratare
  • confuzie cognitiva
  • batai neregulate ale inimii / palpitatii

 

 

Referinte:

  1. https://www.organicfacts.net/health-benefits/other/glycerin.html
  2. https://www.organicfacts.net/glycerin-skin.html
  3. http://www.nutrientsreview.com/carbs/edible-glycerin.html
  4. https://www.makari.com/blog/glycerin-benefits/
Distribuie
Andreea Enache
Andreea Enache
Absolventa a Facultatii de Comunicare si PR, si a Masteratului de Social Media & Marketing Online - Universitatea SNSPA din Bucuresti.

Te-ar mai putea interesa si:

niacinamida
21 decembrie 2021

Niacinamida – cum actioneaza si ce beneficii are


Citeste mai mult
masajul facial
2 decembrie 2021

Masajul facial – beneficii si recomandari


Citeste mai mult
spironolactona
5 octombrie 2021

Spironolactona – indicatii si proprietati


Citeste mai mult

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Despre noi

  • → Despre noi
  • →Termenii si conditiile de utilizare a site-ului
  • →Politica de utilizare a cookie-urilor si Protectia Datelor
  • →Sitemap categorii/tag-uri

Calculatoare sarcina

  • → Calculator greutate sarcina
  • → Calculator conceptie
  • → Calculator ovulatie
  • → Calculator sarcina
  • → Calculator scor Apgar

Calculatoare pentru sanatate

  • → SimptoTest
  • → Calculator greutate
  • → Calculator risc diabet tip 2
  • → Calculator risc osteoporoza
  • → Calculator calorii alimente
  • → Calculator calorii consumate
  • → Interpretor Analize
© 2018 Sfaturimedicale.ro. Website realizat de ruxandramicu.ro