Epididimita este o inflamatie a tubului alungit (epididim) aflat in spatele testiculelor. Aflati mai multe despre epididimita din materialul urmator.
La barbatii activi sexual cu varste sub 35 de ani, epididimita este cauzata de C. trachomatis sau N. gonorrhoeae. Epididimita cauzata de microorganisme care traiesc in intestine (de exemplu Escherichia coli) apare la barbatii care practica sexul anal.
Epididimita transmisa in afara unui contact sexual care este asociata infectiilor tractului urinar, cauzata de microorganisme Gram negative care traiesc in intestine, apare mai frecvent la barbatii peste 35 de ani care au suferit recent o interventie chirurgicala sau instrumentala la nivelul tractului urinar si la pacientii cu anomalii ale acestui aparat.
In partea din spate a testiculelor, exista un tub alungit numit epididim. Acest organ stocheaza si transporta sperma si este legat de canalul ejaculator printr-un alt tub numit canal deferent.
Epididimita intra in categoria boli ale epididimului. Ea este transmisa pe cale sexuala si este in general insotita de uretrita care deseori este asimptomatica. Barbatii care au epididimita tipic prezinta sensibilitate si durere la nivelul testiculului afectat. Prin palparea testiculului afectat se evidentiaza acumulare de lichid local, iar epididimul este ingrosat. Inflamatia testiculelor apare frecvent in cadrul acestei afectiuni.
Torsiunea testiculara se manifesta similar, dar este mai frecventa la adolescenti si nu prezinta semne de infectie sau inflamatie.
Diagnosticul se stabileste prin culturi bacteriene din lichidul uretral.
Tratamentul empiric este indicat inainte sa fie obtinute rezultatele culturilor. Tratamentul epididimitei cauzate de C. trachomatis sau N. gonorrhoeae va consta in tratament antibiotic tintit, ameliorarea simptomatologiei, prevenirea transmisiei si scaderea potentialului de a aparea complicatii (infertilitate sau durere cronica). Ca si adjuvante ale terapiei sunt repausul la pat, ridicarea scrotului si analgezice. Aceste metode sunt recomandate atata timp cat persista febra si inflamatia locala.
Printre cauzele epididimitei se numara:
Bolile cu transmitere sexuala pot provoca epididimita. Aceste infectii cu transmitere sexuala pot aparea in urma anumitor comportamente sexuale, cum ar fi:
Factorii de risc pentru epididimita cu transmitere non-sexuala sunt:
Afectiunea poate fi de doua feluri: acuta si cronica.
Forma acuta a bolii debuteaza repede si dispare dupa scurt timp cu ajutorul tratamentului. Printre simptomele epididimitei acute se numara: un scrot umflat, rosu sau sensibil la atingere, durere de testicule, de obicei pe o singura parte, care apare de obicei treptat, urinare dureroasa sau o nevoie urgenta sau frecventa de a urina, scurgerea unui lichid din penis, durere sau disconfort in abdomenul inferior sau in zona pelvina, sange in sperma si mai putin frecvent, febra.
Epididimita care dureaza mai mult de sase saptamani sau care este recurenta este considerata cronica. Simptomele epididimitei cronice pot aparea treptat. Uneori, cauza epididimitei cronice nu este identificata.
In cele mai multe cazuri, pacientul se confrunta cu o durere la unul sau la ambele testicule. Zona afectata va fi, de asemenea, rosie, umflata si sensibila la atingere. Daca este lasata netratata, conditia se va agrava in timp.
Printre alte simptome se numara:
Simptomele depind de obicei de cauza epididimitei. De exemplu, lichidul eliminat prin penis este probabil cauzat de o BTS, in timp ce nevoia frecventa de a urina este cauzata de o infectie urinara.
Simptomele epididimitei pot fi, de asemenea, similare cu cele ale torsiunii testiculare, o afectiune in care testiculul se rasuceste, intrerupand astfel alimentarea cu sange. Aceasta conditie necesita tratament chirurgical de urgenta.
Drept urmare, daca o persoana prezinta oricare dintre aceste simptome, ar trebui sa mearga de urgenta la medic.
Cu toate ca epididimita pediatrica este rara, aceasta poate aparea. In majoritatea cazurilor, infectia bacteriana se raspandeste din uretra sau vezica.
Inflamatia se dezvolta de obicei in urma:
La copii, cele mai frecvente simptome sunt:
Tratamentul depinde de simptomele, varsta si sanatatea generala de sanatate a copilului. De asemenea, depinde si de severitatea bolii.
Epididimita este aproape intotdeauna produsa de o infectie bacteriana. Din aceasta cauza, cel mai recomandat tratament este cel antibiotic. Medicul poate prescrie, de asemenea, medicamente impotriva durerii si antiinflamatoare. Pentru a ameliora durerea, doctorul mai poate recomanda aplicarea ghetii in zona scrotului. Odihna la pat poate fi de mare ajutor, de asemenea.
Daca adolescentul are o afectiune cu transmitere sexuala, asigurati-va ca le spune acest lucru si partenerilor sexuali cu care a avut contacte cu 60 de zile inainte de aparitia simptomelor. Acestia trebuie sa primeasca neaparat tratament medicamentos. Adolescentul activ sexual si partenerul/a nu ar trebui sa aiba contacte sexuale pana cand ambii nu au fost tratati si nu mai prezinta simptome.
Discutati cu medicul copilului despre riscurile, beneficiile si posibilele reactii adverse ale tuturor medicamentelor.
In prima faza, medicul va verifica daca pacientul are ganglioni limfatici mariti in zona inghinala si daca prezinta un testicul marit pe partea afectata. De asemenea, doctorul poate face o examinare rectala pentru a verifica daca prostata este marita sau sensibila la atingere.
Printre testele pe care medicul le poate recomanda se numara:
Medicul foloseste un tampon pe care il aplica pe varful penisului pentru a lua o proba de lichid eliminat prin uretra. Proba este verificata in laborator pentru a se detecta prezenta unor infectii cu gonoree si clamidia.
Probele de urina si sange sunt analizate pentru anomalii.
Acest test imagistic ar putea fi utilizat pentru a se exclude torsiunea testiculara. Ecografia Doppler color poate determina daca circulatia sanguina catre testicule este mai slaba decat in mod normal – indicand torsiunea – sau mai mare decat in mod normal, ceea ce ajuta la confirmarea diagnosticului de epididimita.
Doctorul va alege tratamentul in functie de cauza afectiunii. Daca este vorba de o infectie bacteriana, medicul va prescrie, cel mai probabil, un tratament cu antibiotice.
Daca infectia a fost cauzata de o boala cu transmitere sexuala (ITS), barbatii trebuie sa le transmita acest lucru partenerilor sexuali. De asemenea, vor trebui sa se abtina de la a intretine raporturi sexuale pana la finalizarea tratamentului.
De asemenea, medicii vor recomanda, analgezice si antiinflamatoare, cum ar fi ibuprofenul, pentru a reduce durerea si inflamatia.
Exista, de asemenea, cateva lucruri de baza foarte importante pe care o persoana le poate face pentru a reduce disconfortul:
In majoritatea cazurilor, durerea cauzata de epididimita dispare dupa maximum 3 zile de la inceperea tratamentului. Exista riscul, insa, ca unele simptome sa dureze luni intregi inainte sa dispara.
In cazurile mai severe, o persoana poate fi nevoita sa ramana in spital si poate fi supusa unor proceduri chirurgicale. De asemenea, pentru a va asigura ca infectia s-a eliminat, ati putea fi nevoiti sa efectuati vizite regulate la medic.
In majoritatea cazurilor, epididimita se vindeca in urma tratamentului cu antibiotice si a odihnei la pat. In plus, nu exista riscul unor probleme sexuale sau de reproducere pe termen lung.
Cu toate acestea, afectiunea poate reveni si pot aparea unele complicatii:
In cazul epididimitei cronice, medicii nu vor prescrie antibiotice deoarece inflamatia nu apare din cauza unei infectii.
Tratamentul include:
In cazul in care un abces s-a format, este posibil sa aveti nevoie de o interventie chirurgicala pentru a elimina lichidul. Uneori, poate fi nevoie de indepartarea partiala sau totala a epididimului prin intermediul unei interventii chirurgicale (epididimectomie). Operatia ar putea fi, de asemenea, solutia optima daca epididimita a fost produsa de anomalii fizice care stau la baza.
Este important sa solicitati imediat tratament pentru a preveni complicatiile. Dupa ce ati primit tratamentul, este important sa urmati intregul curs de antibiotice pentru a trata infectia, chiar daca simtiti ca simptomele au disparut. De asemenea, ar trebui sa va adresati medicului dupa ce ati terminat medicatia pentru a va asigura ca infectia a fost eliminata. Acest lucru va va ajuta sa va asigurati o recuperare completa.
Daca intampinati durere sau disconfort persistent, faceti o programare pentru a discuta cu medicul, mai ales daca simptomele nu se imbunatatesc dupa patru zile de la inceperea tratamentului. Daca simtit dureri severe in scrot sau aveti febra mare, solicitati de urgenta asistenta medicala.
Pentru a va proteja impotriva bolilor cu transmitere sexuala (BTS) care pot provoca epididimita, se recomanda folosirea protectiei in timpul actelor sexuale.
Daca aveti infectii ale tractului urinar recurent sau alti factori de risc pentru epididimita, intrebati-l pe medic cum puteti preveni reaparitia afectiunilor.
Referinte:
1 Comment
Salut am 22 de ani și am fost diagnosticat cu epididimita acută acum o luna de zile tratamentul l am luat , am decis sa merg iar la un consult pentu ca nu îmi dădea rezultate bune , medicul mi-a spus ca am epididimita cronica mi-a dat un nou tratament pe care îl iau și acum dar testiculul nu devine normal e tot umflat e ca un fel de abces ce e de făcut puteți sa îmi dați un sfat va rog