Ecranele digitale la copii – expunerea celor mici la ecrane digitale prea mult timp poate fi asociata cu un comportament sedentar, care atrage dupa sine numeroase probleme de sanatate. Iata care sunt acestea si ce pot face parintii in acest sens.
1. Ce este un stil de viata sedentar?
2. Riscurile sedentarismului la copii
3. Lumina albastra a ecranelor si sanatatea copiilor
4. Riscurile timpului excesiv petrecut in fata ecranelor
5. Ecranele digitale – timp maxim recomandat
6. Recomandari de activitate fizica la copii
7. Sfaturi privind utilizarea dispozitivelor digitale la copii
Corpul uman este facut sa se miste. Asadar, lipsa de activitate fizica deterioreaza si slabeste corpul, slabeste muschii si rigidizeaza articulatiile. Un stil de viata sau un comportament sedentar este definit ca o activitate fizica minima sau inexistenta in rutina zilnica. Cea mai mare parte a timpului este petrecuta fie asezat, fie culcat in timp ce se angajeaza intr-o activitate precum cititul, vizionarea la TV, jocul pe telefon sau laptop sau doar relaxarea.
Privitul la televizor si jocul pe calculator sunt activitati comune pentru copii, insa acei copii care petrec perioade lungi de timp in activitati sedentare pot fi mai susceptibili sa aiba probleme de dezvoltare fizica, cognitiva si sociala.
Activitatile care presupun statul si care nu au nevoie de multa energie sunt denumite „activitati sedentare”. Unele activitati sedentare sunt bune pentru copii. Acestea includ cititul, desenatul, jocuri de creativitate, puzzle-uri etc. Alte activitati sedentare sunt nocive in mare parte, si anume privitul la TV, jocurile pe calculator, statul in carucior sau in scaun auto timp indelungat, privitul la filmulete pe telefon la copii, tableta, laptop etc.
Activitatea fizica in copilarie este extrem de importanta si sustine sanatatea sistemului osteoarticular pe tot parcursul vietii. Jocul in aer liber sau activitatea fizica sunt extrem de importante pentru crestere si dezvoltare. Ajuta copiii sa consume energie, sa isi tonifice musculatura, si stimuleaza creierul.
Un stil de viata sedentar creste riscul de boli cardiovasculare, diabet si obezitate. De asemenea, poate creste riscul de cancer de colon, hipertensiune arteriala, osteoporoza, depresie si anxietate.
Unele riscuri pentru sanatate ale unui stil de viata sedentar la copii sunt:
Lumina soarelui este formata din rosu, portocaliu, galben, verde, albastru, indigo si violet. Cand sunt combinate, devine lumina alba pe care o vedem. Fiecare dintre acestea are o anumita energie si o lungime de unda diferita. Razele albastre au lungimi de unda mai scurte si mai multa energie.
Cea mai mare sursa de lumina albastra este lumina soarelui. In plus, exista multe alte surse:
Lumina albastra are beneficiile sale. Creste vigilenta, sustine memoria si functia cognitiva si imbunatateste starea de spirit. De asemenea, regleaza ritmul circadian – ciclul natural de veghe si somn. Expunerea la lumina albastra in timpul zilei ajuta la mentinerea unui ritm circadian sanatos. O expunere crescuta la lumina albastra seara sau noaptea (de la smartphone, tableta si computer) poate afecta ciclul somn-veghe, ceea ce duce la probleme de somn si oboseala in timpul zilei.
Aproape toata lumina albastra vizibila trece prin cornee si ajunge la retina. Aceasta lumina poate afecta vederea si ar putea imbatrani prematur ochii. Lumina albastra de la ecrane poate duce la oboseala ochilor de la ecrane, ochi uscati, tensiune oculara, ochi iritati si rosii si dificultati de focalizare.
Lumina albastra a dispozitivelor digitale transmite un semnal catre creier pentru a opri productia de melatonina, si copilului nu ii mai este somn astfel. Influenteaza ritmul circadian si somnul copilului, astfel ca poate adormi tarziu si ziua va fi somnoros. Somnul este esential pentru copii pentru crestere si dezvoltare armonioasa, astfel ca expunerea la lumina albastra poate afecta acest lucru.
Timpul prelungit petrecut in fata ecranelor poate fi legat de:
Durata recomandata sau maxima pe care cei mici o pot petrece in fata ecranelor digitale depinde de varsta:
Parintii copiilor cu varsta de 6 ani si mai mari ar trebui sa le limiteze celor mici timpul petrecut in fata ecranelor. Acest lucru inseamna sa ne asiguram ca acest timp nu interfera cu somnul si activitatile fizice. Academia Americana de Pediatrie le recomanda parintilor sa stabileasca o limita rezonabila pentru timpul petrecut in fata ecranelor.
Exceptia de la aceasta regula poate fi convorbirea online video cu membrii familiei. Conteaza si calitatea timpului petrecut in fata ecranelor – jocuri violente sau care nu stimuleaza copilul difera de activitatile educationale sau timpul petrecut pentru informare pentru un proiect la scoala sau vizionarea unor emisiuni educative.
Copiii ar trebuie sa faca zilnic cel putin 60 minute miscare – activitate fizica moderata pana la intensa. Incurajati-va copilul sa fie activ fizic:
Nici bebelusii si copiii mici nu trebuie sa stea fara sa faca miscare – in felul si in ritmul lor. Bebelusii trebuie sa fie activi fizic prin jocuri interactive, stat pe burtica sau „tummy time” etc. Limitati timpul petrecut in carucioare, scaune sau alte sisteme pentru bebelusi. Copiii cu varsta cuprinsa intre 1-2 ani trebuie sa petreaca cel putin 180 minute de activitate fizica variata, de orice intensitate – de la moderata la intensa. Activitatea fizica trebuie sa fie desfasurata pe tot parcursul zilei. Nu trebuie sa stea mai mult de 1 ora incontinuu in carucior, scaune etc. Copiii de 3-4 ani trebuie sa efectueze cel putin 180 minute de miscare pe zi, de orice intensitate, dintre care 60 minute la intensitate moderata si intensa, pe tot parcursul zilei. Nu trebuie, de asemenea, sa stea mai mult de 1 ora in carucioare sau pe scaun incontinuu.
Ecranele digitale sunt o parte normala a vietii pentru majoritatea copiilor si adolescentilor. Timpul pe care copilul il petrece vizionand emisiuni la TV si folosind calculatoare, console de jocuri, tablete si smartphone-uri poate face parte dintr-un stil de viata sanatos. Pentru asta trebuie sa va asigurati ca cei mici au parte de un timp limitat in fata ecranelor si exista un echilibru intre timpul sedentar in fata ecranelor si activitati sanatoase si distractive – activitate fizica, jocuri, lectura, timp cu familia si prietenii.
Relatiile online si social media au devenit o parte majora a vietii adolescentilor. Expertii sugereaza ca este bine ca adolescentul sa inteleaga ce inseamna un comportament inadecvat pe internet – explicati notiunile de bullying online sau cyberbullying, sexting etc. Invata copilul sa nu trimita sau sa comunice informatii personale nepotrivite nimanui.
Referinte:
(1) New WHO guidelines on physical activity, sedentary behaviour and sleep for children under 5 years of age, link: https://www.who.int/news-room/detail/24-04-2019-to-grow-up-healthy-children-need-to-sit-less-and-play-more
(2) Blue light impact in children, link: https://www.aoa.org/Documents/OptometryCares/Blue%20Light%20Impact%20in%20Children.pdf
(3) Screen time and young children, link: https://www2.hse.ie/wellbeing/child-health/screen-time-and-young-children.html
(4) Screen time and children: How to guide your child, link: https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/childrens-health/in-depth/screen-time/art-20047952
(5) Screen time: checklist for healthy use, link: https://raisingchildren.net.au/toddlers/play-learning/screen-time-media/screen-time