E. coli (Escherichia coli) este o bacterie care traieste in mod normal in intestinele oamenilor si animalelor sanatoase. Exista insa si tulpini patogene de E. coli care pot provoca imbolnaviri serioase. Aflati mai multe despre aceasta bacterie din materialul urmator.
In anul 1982, 47 de oameni s-au imbolnavit de o diaree apoasa, cu sange, crampe severe si dureri abdominale. Autoritatile din domeniul sanatatii publice au fost puse in incurcatura. Desi era evident ca era vorba despre un fel de infectie gastrointestinala, cum se puteau imbolnavi atat de multi oameni in acelasi timp si cu aceleasi simptome? Care era cauza?
Dupa 3 luni de investigatii, expertii medicali au gasit raspunsul. Toate persoanele afectate mancasera hamburgeri din acelasi stoc de la un fast-food. Agentul infectios din carne a fost o specie de bacterie care acum este cunoscuta sub denumirea de Escherichia coli O157:H7. Escherichia coli O157:H7 adera de peretele intestinal dupa ingestie. Odata stabilita acolo, produce o toxina care determina diareea sangvinolenta.
De la aparitia ei, s-au inregistrat multe alte cazuri. Potrivit Centrelor de Control si Prevenire a Bolilor (CDC), in fiecare an s-au inregistrat episoade similare in mai bine de 30 de tari de pe 6 continente.
Bacteria e-coli poate trai in intestinele vacilor sanatoase si se gasesc in unele ferme de vaci. Consumul carnii insuficient preparate termic, mai ales a carnii de ferma, este cea mai des intalnita metoda de a contracta o infectie cu bacteria Escherichia coli O157:H7. Bacteriile au mai fost depistate in laptele nepasteurizat si in sucuri, precum si in produse ca laptucile si in mugurii de lucerna. In plus, va puteti infecta venind in contact cu fecale contaminate. Aceasta se produce mai ales al copiii mici, care inca mai trebuie invatati la toaleta sau mai au de invatat cum sa se spele pe maini in mod corect. Familiile si persoanele care ingrijesc copii infectati sunt expusi riscului acestei boli.
In conformitate cu expertii din domeniul sigurantei alimentare, cea mai buna modalitate de a preveni o asemenea infectie este de apela la bunul simt. Evitati sa puneti in contact carnea cruda cu alte alimente. Preparati cu grija carnea. Pentru hamburgeri, carnea trebuie sa ajunga pana la temperatura de 70°C, iar pentru carnea fripta sau prajita, la temperaturi de 60 – 70°C.
In plus, este necesara spalarea corecta a mainilor, a alimentelor si a instrumentelor de gatit care intra in contact cu carnea cruda. tineti carnea si alte produse separat in frigider si in timpul gatitului. Spalati minutios legumele si fructele, mai ales daca sunt consumate crude. Nu beti lapte nepasteurizat sau sucuri din fructe nepasteurizate.
A-i invata pe copiii sa se spele corect pe maini poate asigura prevenirea pe termen lung a bolilor infectioase.
Dintre numeroasele tulpini de E. coli, doar cateva declanseaza diaree. Un grup de E. coli – printre care O157: H7 – produce o toxina puternica care dauneaza mucoasei intestinului subtire, provocand diaree cu sange. Infectia cu E. coli apare atunci cand pacientul ingereaza aceasta tulpina a bacteriei.
Spre deosebire de multe alte bacterii cauzatoare de boli, E. coli poate provoca o infectie chiar daca este ingerata doar in cantitati mici. Din aceasta cauza, o persoana se poate imbolnavi de E. coli daca mananca un hamburger slab preparat sau daca inghite apa contaminata din piscina.
Sursele potentiale de expunere la bacterie sunt alimentele sau apa contaminate. In plus, bacteria se poate transmite in urma contactului direct dintre persoane.
Cea mai frecventa metoda de transmitere a infectiei cu E. coli este consumul de alimente contaminate, cum ar fi:
Fecalele umane si animale pot polua apa subterana si de suprafata, inclusiv paraiele, raurile, lacurile si apa folosita pentru irigarea culturilor. Desi sistemele publice de apa utilizeaza clor, lumina ultravioleta sau ozon pentru a ucide E. coli, unele focare au fost legate de aprovizionarea cu apa municipala contaminata.
Sondele particulare reprezinta un motiv mai mare de ingrijorare, deoarece majoritatea nu au niciun sistem de dezinfectare a apei. Fantanile cu apa din zona rurala prezinta cele mai mari riscuri sa fie contaminate. Unele persoane s-au infectat chiar si dupa ce au inotat in piscine sau lacuri contaminate cu fecale.
Bacteriile E. coli pot fi transmise cu usurinta de la o persoana la alta, in special atunci cand adultii si copiii infectati nu se spala corect pe maini. Membrii familiei copiilor mici cu infectie cu E. coli sunt in special predispusi sa contracteze o astfel de afectiune. Au mai aparut focare in randul copiilor care au vizitat gradinile zoologice si in hambarele de animale la targurile rurale.
Infectiile urinare cu E. coli nu se transmit pe cale sexuala.
Bacteria poate afecta pe oricine este expus acesteia. Cu toate acestea, unele persoane sunt mai predispuse sa dezvolte probleme decat altele. Printre factorii de risc se numara:
Copiii mici si adultii mai mari prezinta un risc mai mare de a dezvolta boli cauzate de E. coli si complicatii mai grave ale infectiei.
Cei cu sisteme imunitare slabite – din cauza SIDA, a medicamentelor de tratare a cancerului sau de prevenire a respingerii transplanturilor de organe – prezinta cele mai mari riscuri sa se imbolnaveasca in urma ingerarii de bacterii E. coli.
Alimentele mai riscante sunt hamburger-ul preparat insuficient, laptele nepasteurizat, sucul de mere sau cidrul si branzeturile moi facute din lapte crud.
Desi nu este cunoscuta cauza, majoritatea infectiilor cu E. coli din S.U.A. apar din iunie pana in septembrie.
Acidul din stomac ofera o oarecare protectie impotriva E. coli. Daca luati medicamente pentru a reduce nivelul de acid gastric, cum ar fi esomeprazol, pantoprazol, lansoprazol si omeprazol, poate creste riscul de infectare cu E. coli.
Escherichia coli este o bacterie gram-negativa, in forma de bastonas, care se gaseste in intestinul inferior al organismelor cu sange cald (endoterme). Majoritatea acestor microorganisme sunt inofensive, insa unele tulpini pot cauza boli grave, printre care si infectii digestive. Studii recente sugereaza ca tulpinile de E. coli B2 constituie un subgrup major care cauzeaza infectii extraintestinale. E. coli este una dintre cele mai frecvente cauze ale multor infectii bacteriene frecvente, cum ar fi colecistita, bacteremia, colangita, infectie urinara cu escherichia coli, diareea calatorului si alte infectii clinice, cum ar fi meningita neonatala si pneumonia. Cu toate acestea, E. coli este neobisnuit ca agent patogen al meningitei bacteriene la adulti.
Simptomele infectiei intestinale incep in general intre 1 si 10 zile dupa ce pacientul a fost infectat cu E. coli. Aceasta este cunoscuta sub denumirea de perioada de incubatie. Odata ce simptomele si-au facut aparitia, acestea dureaza de obicei in jur de 5 pana la 10 zile.
Simptomele pot dura de la cateva zile la mai mult de o saptamana.
Printre simptomele unei infectii severe cu E. coli se pot numara:
Luati legatura cu medicul daca prezentati oricare dintre aceste simptome severe.
Conform Centrului pentru Controlul si Prevenirea Bolilor, aproximativ 5 pana la 10 la suta dintre cei care sunt infectati dezvolta sindromul hemolitic uremic (SHU), o afectiune in care globulele rosii sunt deteriorate. Acest lucru poate duce la insuficienta renala, care poate pune viata in pericol, in special in cazul copiilor si varstnicilor. SHU apare in general dupa aproximativ 5 pana la 10 zile de la debutul diareei.
Daca nu este tratata, infectia intestinala poate duce la deshidratare si complicatii grave, cum ar fi insuficienta renala si uneori moartea. Trebuie sa va adresati medicului daca:
Pentru a diagnostica boala cauzata de infectia cu E. coli, medicul va trimite o proba de scaun la un laborator pentru a testa prezenta bacteriilor E. coli. Bacteriile pot fi cultivate pentru a confirma diagnosticul si pentru a identifica toxinele specifice, precum cele produse de E. coli O157: H7.
In cazul bolilor cauzate de Escherichia coli, niciun tratament nu poate vindeca infectia, ameliora simptomele si nici nu poate preveni complicatiile. Pentru majoritatea oamenilor, distrugerea bacteriei E coli presupune:
Daca aveti o infectie grava cu aceasta bacterie care a cauzat sindromul hemolitic uremic (SHU), veti fi spitalizati si vi se vor acorda ingrijiri medicale importante, printre care administrarea de fluide intravenoase, transfuzii de sange si dializa renala.
Majoritatea oamenilor se recupereaza total intr-o saptamana. Cu toate acestea, aproximativ 10 la suta dintre persoane sunt expuse riscului de a dezvolta sindromul hemolitic uremic (SHU). Acestea sunt in mare parte copii mici si persoane in varsta.
SHU se caracterizeaza prin hemoliza sau prin descompunerea globulelor rosii. Acest lucru poate duce la anemie, un numar scazut de trombocite si insuficienta renala.
Trombocitele, celulele sanguine responsabile cu coagularea sangelui, se grupeaza in vasele mici de sange ale rinichilor, ceea ce duce la reducerea fluxului sanguin sau la ischemie.
Acest lucru poate duce in cele din urma la insuficienta renala. Scaderea trombocitelor creste riscul aparitiei unor probleme de hemoragie. Pacientii care se confrunta cu aceste cheaguri pot dezvolta, de asemenea, probleme ale sistemului nervos central (SNC) care afecteaza creierul si maduva spinarii. Acest lucru poate duce la convulsii, paralizie, umflarea creierului si coma. Este fatala in 3 – 5% din cazuri.
Insuficienta renala acuta la sugari si copii mici este de obicei cauzata de SHU.
SHU apare in majoritatea cazurilor dupa aproximativ 5 pana la 8 zile de la debutul diareei. Este o urgenta medicala si necesita tratament la spital.
Cateva sfaturi pot ajuta la prevenirea infectiei cu aceasta bacterie si alti agenti patogeni. Printre acestea se numara:
O igiena buna a mainilor presupune spalarea adecvata a mainilor cu apa calda si sapun in mod regulat si mai ales dupa utilizarea toaletei, dupa schimbarea scutecelor, inainte si dupa prepararea alimentelor si dupa atingerea animalelor.
Referinte: