Durerea pelvina este o problema des intalnita in randul femeilor, asociata des cu sindromul premenstrual, dar poate afecta si barbatii. Iata care sunt cauzele si ce solutii exista.
1. Ce este durerea pelvina?
2. Cauze pentru durerea pelvina
3. Diagnostic
4. Tratament
Durerea pelvina este durerea care apare in partea inferioara a abdomenului, de fapt sub abdomen, dar nu include dureri care apar extern in zona genitala. Poate fi un simptom ginecologic, adica poate rezulta dintr-o tulburare care afecteaza sistemul reproducator feminin.
Durerea poate fi ascutita sau tip crampe (ca in crampele menstruale) si poate sa apara si sa se reduca. Poate fi brusca si intensa, durere care se instaleaza treptat si constanta, dar si o combinatie a celor doua. Durerea poate creste treptat in intensitate, aparand uneori in valuri. Deseori, durerea pelvina se coordoneaza cu ciclul menstrual.
Desi durerea pelvina se refera adesea la durerea din regiunea organelor interne de reproducere ale femeilor, poate fi prezenta si la barbati si poate aparea din mai multe cauze. Durerea pelvina poate fi un simptom al infectiei sau poate aparea din cauza durerii in osul pelvin sau in organele interne, cum ar fi vezica sau colonul. La femei, insa, durerea pelvina poate fi un indiciu ca poate exista o problema cu unul dintre organele de reproducere din zona pelvina (uter, ovare, trompe uterine, col uterin sau vagin).
De obicei, durerea pelvina nu este cauzata de o tulburare grava. Este adesea legata de ciclul menstrual la femei – crampe in sindromul premenstrual.
Printre tulburarile care pot provoca dureri pelviene se numara:
Cauzele posibile ale durerii pelvine la femei pot include:
Sistemul reproducator feminin este format din urmatoarele organe interne:
Inflamarea, infectia sau cresterea anormala a tesutului sau a unei tumori in oricare dintre aceste organe pot provoca dureri pelvine, printre alte simptome.
Poate unul dintre cele mai importante diagnostice care trebuie excluse la o femeie cu durere pelvina brusca este o sarcina ectopica, in care un embrion se ataseaza de trompa uterina. Pe langa durerile pelvine, o femeie cu o sarcina ectopica prezinta deseori sangerari vaginale. Unele femei nu au simptome decat cand problema se agraveaza.
Boala inflamatorie pelvina este o infectie care afecteaza organele sistemului reproducator al femeii, inclusiv uterul, ovarele, trompele uterine si vaginul. Majoritatea cazurilor sunt cauzate de o infectie cu transmitere sexuala, cum ar fi gonoreea sau chlamydia.
Simptomul distinctiv al acestei boli este durerea pelvina, care se poate agrava in timpul sexului. Alte simptome potentiale includ secretii vaginale anormale, sangerari intre menstruatii sau sangerari dupa actul sexual.
Endometrioza este o afectiune in care tesutul care creste in mod normal in interiorul uterului incepe sa se dezvolte in afara acestuia, si anume in ovare, trompele uterine si intestine. Durerea pelvina este un simptom comun al endometriozei, mai ales in timpul menstruatiei si al sexului.
Fibroamele uterine sunt tumori pelvine benigne care cauzeaza cel mai frecvent menstruatii intense si dureroase.
Ruptura unui chist ovarian este frecventa la femeile de varsta fertila. Nu mereu produce simptome. Cand cauzeaza dureri pelvine, acestea sunt descrise ca fiint intense, se instaleaza rusc si apar mai ales dupa activitate sexuala sau activitate fizica intensa.
Exista, de asemenea, un tip de durere numita durere mittelschmerz, care se refera la durerea pelvina usoara, resimtita atunci cand un ovul este eliberat din ovar in fiecare luna.
Torsiunea ovariana apare atunci cand ligamentele care iti tin ovarul in loc se rotesc si se rasucesc, reducand aportul de sange al ovarului. Uneori, durerea radiaza spre partea inferioara a spatelui sau in zona inghinala, iar unele femei dezvolta febra de grad scazut, greata si varsaturi.
Durerea pelvina poate fi un simptom al unor majoritatii tipurilor de cancere ginecologice, desi de obicei se manifesta numai atunci cand cancerul a progresat. Retineti, totusi, ca durerea pelvina, desi frecventa, este doar unul dintre simptome si poate, de fapt, sa fie data de alte probleme, nu cancere.
Cateva afectiuni diferite care vizeaza intestinul, in special intestinul gros (colon), pot provoca dureri abdominale in regiunea inferioara, care se pot simti ca si cum ar fi localizate in pelvis. Apendicita si sindromul de colon iritabil sunt doua exemple.
Apendicita poate produce durere brusca, care iradiaza spre partea inferioara dreapta a abdomenului (motiv pentru care poate fi confundata cu durerile pelvine). Alte simptome potentiale includ pierderea poftei de mancare, febra, varsaturi si durere la miscare.
Sindromul de colon iritabil provoaca dureri abdominale tip crampe care pot fi agravate de stres sau mancare. Pe langa durere, alte simptome ale sindromului de colon iritabil includ balonare, diaree si / sau constipatie.
Pelvisul este o structura osoasa complexa formata din multi , ligamente si tendoane. Acest lucru creste riscul de probleme musculo-scheletice care pot provoca dureri pelvine. Iata doua exemple:
Pelvisul este format din oase, muschi si tesuturi care lucreaza impreuna pentru a asigura functia sexuala normala, urinarea si defecarea. Cand muschii pelvini nu se relaxeaza si nu se contracta in mod corespunzator, pot aparea dureri pelvine, impreuna cu probleme cu functia sexuala, urinarea si defecarea.
Fosa iliaca este portiunea superioara curbata a ileului, care este cel mai mare os din pelvis. Sindromul de durere in fosa iliaca poate aparea ca urmare a muschilor slabiti ai spatelui, soldului sau abdomenului.
Cele mai probabile doua cauze pentru durerea pelvina in sistemul tractului urinar sunt o infectie sau pietrele la rinichi.
Infectiile urinare pot duce la dureri in zona pelvina, pe landa urinari frecvente, dureri la urinare, sange in urina etc.
Pietrele la rinichi se dezvolta atunci cand substantele din urina, precum calciul, oxalatul, cistina sau acidul uric se acumuleaza si formeaza cristale. O piatra poate provoca durere daca devine mare si se blocheaza in sistemul tractului urinar.
Durerea data de pietre la rinichi vine in valuri care dureaza aproximativ o jumatate de ora pana la o ora. Durerea este adesea severa si, in timp ce este resimtita in partea inferioara a spatelui sau a pelvisului, durerea poate radia catre zona inghinala.
Daca aveti dureri pelvine bruste si severe, mai ales daca sunt pe o parte sau daca banuiti sau stiti ca sunteti gravida, trebuie sa solicitati imediat ajutor medical. Acesta este un simptom periculos al unei sarcini ectopice. Sarcinile ectopice nu sunt frecvente, dar pot pune viata in pericol daca nu sunt tratate. Torsiunea ovariana si apendicita, de asemenea, provoaca durere pelvina sau abdominala brusca si necesita interventii chirurgicale de urgenta.
Mai mult decat atat, femeile care sufera de durere pelvina persistenta sau de lunga durata trebuie evaluate de un medic.
Se vor face teste pentru a determina cauza durerii pelvine. In plus, medicul poate adresa intrebari cum ar fi:
Medicul poate avea nevoie si de informatii suplimentare despre momentul aparitiei durerii si prezenta altor simptome legate de activitati, cum ar fi mancatul, somnul, activitatea sexuala si miscarea.
Pe langa un istoric medical complet si examen fizic si pelvin, se pot face si alte teste, inclusiv:
Consultati un medic daca durerea pelvina este severa. Este posibil sa gestionati durerea si disconfortul odata ce o persoana stie care este cauza acesteia. Daca o persoana nu este sigura de cauza sau durerea este severa si nu se reduce, cel mai bine este sa va adresati unui medic.
In multe cazuri, remedii simple la domiciliu pot ajuta la ameliorarea unei dureri.
Tratamentul durerii pelvine variaza in functie de cauza, cat de intensa este durerea si de cat de des apare durerea. Uneori, durerea pelvina este tratata cu medicamente, inclusiv antibiotice, daca este necesar. Daca durerea rezulta dintr-o problema cu unul dintre organele pelvine, tratamentul poate implica o interventie chirurgicala sau alte proceduri. Kinetoterapia poate fi de ajutor in unele cazuri. De asemenea, deoarece a trai cu dureri pelvine cronice poate fi un real disconfort si afecteaza calitatea vietii, studiile au aratat beneficii in terapia cu un consilier, psiholog sau psihiatru.
Tratamentul precis depinde de cauza care sta la baza. De exemplu, boala inflamatorie pelvina, una dintre cauzele mai frecvente ale durerii pelvine, este tratata cu antibiotice, in timp ce este necesara o interventie chirurgicala pentru tratarea urgentelor. Urgente pot fi date de sarcina ectopica, torsiunea ovariana sau apendicita. Chirurgia este, de asemenea, deseori terapia de prima linie pentru cancerul ginecologic, precum cancerul uterin sau cervical, si este utilizata pentru tratarea cazurilor severe de endometrioza si fibroame.
Remediile la domiciliu pentru a reduce durerea includ:
In timp ce durerea pelvina este o problema larg raspandita, oamenii ar trebui sa o raporteze la medic, in special daca nu raspunde la remedii la domiciliu sau apare in mod regulat. O persoana trebuie sa solicite imediat asistenta medicala daca durerea este severa sau prezinta greata sau varsaturi, febra sau pierderea constientei. Cel mai bine este sa contactati un medic pentru orice intrebari sau ingrijorari cu privire la durerea pelvina acuta sau cronica.
Referinte:
(1) What causes pelvic pain?, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/323960.php
(2) Pelvic pain, link: https://www.nhs.uk/conditions/pelvic-pain/
(3) Pelvic pain, link: https://www.ucsfhealth.org/conditions/pelvic_pain/signs_and_symptoms.html
(4) Types of Pelvic Pain, link: https://nyulangone.org/conditions/pelvic-pain-in-adults/types
(5) Pelvic Pain, link: https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/pelvic-pain
(6) Pelvic pain, link: https://www.msdmanuals.com/professional/gynecology-and-obstetrics/symptoms-of-gynecologic-disorders/pelvic-pain