Dintii de lapte reprezinta primul set de dinti in procesul de dezvoltare a oamenilor. Dintii temporari apar, cresc si se schimba cu dinti permanenti pe masura dezvoltarii generale a organismului. Aflati cati dinti de lapte are un copil, cand incep sa se schimbe si cum trebuie ingrijiti dintii de lapte pentru a evita aparitia cariilor.
De obicei, un copil se naste fara dinti vizibili in gura. Dintii de lapte (sau dentitia de lapte) incep sa se dezvolte in timpul stadiului embrionar si apoi, de cele mai multe ori, incep sa apara dupa aproximativ 6 luni de la nastere.
Desi nu sunt vizibili, la nou-nascut exista deja 20 de dinti de lapte complet formati sau dinti primari care se afla sub gingii. Acesti dinti incep sa apara treptat, in medie, de la varsta de 6 luni pana la 2-3 ani. Intre varsta de 6 si 10 ani se desprind si incep sa cada pentru a le face loc dintilor de adulti.
Exista de obicei 20 de dinti primari – 10 superiori si 10 inferiori. In mod obisnuit, cei mai multi dintre copii, la varsta de 2 ani si jumatate au deja erupti toti cei 20 de dinti de lapte.
Dintii de lapte isi fac loc prin gingiile unui copil in primii doi ani de viata. Pana cand sugarul are varsta cuprinsa intre 2 ani si jumatate si 3 ani, toti cei 20 de dinti de lapte ar trebui sa apara complet. Ordinea aparitiei dintilor de lapte este, in general, urmatoarea:
Ordinea in care apar dintii de lapte poate varia de la copil la copil, dar, in general, se aplica urmatoarea cronologie:
Toata lumea este diferita: unora le apar dintii de lapte mai devreme, altora mai tarziu. Daca aveti intrebari sau nelamuriri cu privire la dintii de lapte ai copilului, adresati-va dentistului.
Academia Americana de Medicina Dentara Pediatrica sugereaza ca prima vizita la dentist a bebelusului trebuie sa fie facuta inainte de implinirea varstei de 1 an, in termen de 6 luni de la aparitia primului dinte.
Maselutele de lapte vor fi inlocuite ulterior de premolari, nu de molari, dar la dintii de lapte se numesc molari temporari. Primele masele permanente cresc in spatele ultimelor maselute de lapte, ele neinlocuind nimic.
Cand deveniti parinti, va doriti ca micutul sa bifeze la timp toate etapele inceputului de viata (si nu numai). Unul dintre aceste importante momente – la fel de asteptat ca momentul in care primul dinte mic de lapte isi face loc prin gingie – este cand copilul primeste prima vizita din partea zanei maseluta.
Dintii vor erupe si vor cadea in perioade diferite la fiecare copil. Cand apar dintii noi, evenimentul poarta denumirea de eruptie dentara. In total, un copil va avea 20 de dinti cu care sa-si mestece mancarea.
Bebelusului ii vor aparea primii dinti in jurul varstei de 6 luni si acest lucru va continua pana in jurul varstei de 3 ani. Incepand cu varsta de 12 ani, cel mic isi va pierde toti dintii de lapte. Insa, cand copilul va ajunge in perioada de adolescenta, va avea 32 de dinti permanenti de adulti.
Numele si pozitia dintilor Perioada de eruptie Perioada de cadere
Incisivi centrali inferiori 6-10 luni 6-7 ani
Incisivi centrali superiori 8-12 luni 6-7 ani
Incisivi laterali superiori 9-13 luni, 7-8 ani
Incisivi laterali inferiori 10-16 luni 7-8 ani
Primii molari superiori 13-19 luni 9-11 ani
Primii molari inferiori 14-18 luni 9-11 ani
Canini superiori 16-22 luni 10-12 ani
Canini inferiori 17-23 de luni 9-12 ani
Molari secundari inferiori 23-31 luni 10-12 ani
Molarii secundari superiori 25-33 luni 10-12 ani
Deci, de ce cad dintii bebelusului? Se pare ca acesti dinti de lapte actioneaza ca inlocuitori, creand spatiu in maxilar pentru dintii viitori, permanenti. La majoritatea copiilor, dintii de lapte incep sa cada in jurul varstei de 6 ani. Bineinteles, nu cad toti in acelasi timp!
Cand un dinte permanent este gata sa erupa, radacina unui dinte de lapte incepe sa se dizolve pana cand dispare complet. In acel moment, dintele este “liber” si tinut pe loc numai de tesutul gingiilor din jur.
Ati putea constata cu surprindere ca ordinea caderii dintilor de lapte este aceeasi cu ordinea eruptiei lor. Ca atare, intrucat incisivii centrali inferiori sunt primii dinti care apar in jurul varstei de 6 luni, ei sunt, de asemenea, primii care se desprind pentru a le face loc dintilor permanenti. Acest lucru se petrecere in jurul varstei de 6 sau 7 ani.
Dupa incisivii centrali inferiori, ies incisivii centrali superiori, facand loc incisivilor centrali superiori mai mari pe care toti ii asteptam sa-i vedem la adulti.
Pentru unii copii, pierderea dintilor poate fi un moment interesant, mai ales daca va folositi de concepte distractive, cum ar fi zana maseluta. Pentru altii, acest moment poate fi, insa, un pic suparator, deoarece sunt nevoiti sa-si ia “la revedere” de la dintii lor, de care le este greu sa se desparta, mai ales vazandu-se cu un mic spatiu gol in gura.
De asemenea, copiii simt o mica durere sau disconfort atunci cand le cade un dinte. Dupa indepartarea dintelui:
Dupa caderea incisivilor centrali, urmatorii dinti de lapte vor fi incisivii laterali. In general, primii care se desprind sunt incisivii laterali superiori. Acest lucru se va intampla de obicei intre 7 si 8 ani.
In acest moment, copilul ar trebui sa fie mai familiarizat cu experienta pierderii unui dinte. In mod ideal, nu ar trebui sa mai fie o experienta tulburatoare, deoarece au pierdut deja patru dinti inainte de incisivii laterali.
In comparatie cu momentul in care dintii copilului au erupt pentru prima data, pierderea lor poate fi un proces semnificativ mai usor pentru parinti. In general, eruptia este inconfortabila. Cu toate acestea, aparitia molarilor ar putea fi deosebit de dureroasa pentru bebelusi si copii mici.
In schimb, primii molari, de obicei, nu provoaca dureri atunci cand cad sau sunt inlocuiti de molari permanenti. Acesti primi molari apar in general intre varsta de 9 si 11 ani.
Ultimele seturi de dinti de lapte care apar sunt caninii si molarii secundari. Caninii cad de obicei intre varsta de 9 si 12 ani, in timp ce molarii secundari sunt ultimii dinti de lapte pe care copilul ii va pierde. Acesti dinti cad, de cele mai multe ori, intre 10 si 12 ani.
Pe masura ce copilul creste, se dezvolta si maxilarul pentru a se acomoda cu dintii permanenti mai mari. Dupa ce implineste varsta de 13 ani, copilul ar trebui sa aiba un set complet de dinti permanenti.
Dupa ce copilul ajunge la sfarsitul perioadei de adolescenta, apar maselele de minte (al treilea molar). Ati putea ramane surprinsi sa aflati ca nu tuturor le apar maselele de minte. Unora le apar doar cateva dintre cele patru masele de minte. In plus, nu in toate cazurile acestea trebuie inlaturate.
Numele de “masele de minte” are legatura in mod popular cu varsta oamenilor, deoarece eruptia acestor molari apare de regula intre 18 si 25 ani. Traditiile populare asociau acest fenomen fiziologic cu faptul ca individul se apropia de maturizare, deci se presupunea ca avea mai multa minte.
Diferentele dintre dintii de lapte si dintii permanenti constau in:
Cariile dentare reprezinta descompunerea sau distrugerea smaltului dintilor. Smaltul este suprafata exterioara dura a unui dinte.
Cariile sunt cauzate de bacterii si alte lucruri. Pot aparea atunci cand raman pe dinti resturi de alimente care contin carbohidrati (zaharuri si amidon). Aceste alimente sunt laptele, sucurile, stafidele, bomboanele, prajiturile, sucurile de fructe, cerealele si painea. Bacteriile care traiesc in mod normal in gura modifica aceste alimente, producand acid. Combinatia de bacterii, alimente, acid si saliva formeaza o substanta numita placa dentara, care se lipeste de dinti. De-a lungul timpului, acizii produsi de bacterii ataca smaltul dintilor, provocand carii.
Toti copiii au bacterii in gura. Asadar, toti copiii sunt expusi riscului de aparitie a cariilor dentare. Exista, insa, cauze care cresc riscul de carii ale dintilor de lapte:
Cariile au un aspect total cunoscut pentru toata lumea. Cu toate acestea, pot arata diferit in cazul fiecarui copil.
Simptomele cariilor dentare variaza de la copil la copil. Cariile nu provoaca intotdeauna simptome. Uneori, acestea sunt descoperite de catre dentist in timpul controlului stomatologic. In alte situatii, copilul poate simti: durere in zona din jurul dintelui, sensibilitate la anumite alimente, cum ar fi dulciuri si bauturi calde sau reci.
Desi dintii de lapte sunt temporari, acestia trebuie tinuti departe de carii. Cariile dentare pot aparea foarte devreme in viata unui bebelus si sunt denumite “carii de biberon”. Afectiunea apare daca dintii bebelusului sunt expusi frecvent la lichide zaharoase pentru perioade indelungate.
Cariile dintilor din lapte pot fi prevenite la fel ca in cazul cariilor la adulti. Este important sa mentineti o igiena orala buna si sa aveti grija ca micutul sa nu consume sucuri de fructe sau lichide indulcite.
Dintii de lapte sanatosi il ajuta pe copil sa manance, sa mestece si sa vorbeasca normal, iar dintii in descompunere pot afecta capacitatea copilului de a manca normal si, implicit, cresterea si dezvoltarea. In plus, un dinte de lapte degradat poate duce la infectii care pot deteriora dintele permanent aflat in proces de dezvoltare.
Referinte: