Dermatita de contact este o eruptie ce apare la contactul cu un alergen sau un iritant. Iata care sunt simptomele, care sunt factorii declansatori si ce e de facut.
1. Ce este dermatita de contact?
2. Cauze și tipuri de dermatita de contact
3. Simptome specifice
4. Diagnostic
5. Tratament
6. Prevenirea dermatitei
Dermatita de contact este o eruptie cutanata frecventa, caracterizata de mancarime, roseata, avand o varietate de tipuri si cauze (unele tipuri sunt, de asemenea, numite eczeme). Dermatita de contact este un tip de afectiune alergica a pielii. Iritantii si alergiile provoaca dermatita de contact. Dermatita de contact iritanta este o reactie cutanata de la iritatie la un agent care atinge pielea, inclusiv:
Dermatita alergica de contact este o reactie cutanata cauzata de o alergie la un compus care intra in contact cu pielea. Exemple de dermatita alergica includ reactii la iedera otravitoare, antibiotice, nichel si alte substante. Aceasta este o afectiune alergica ce implica sistemul imunitar. In schimb, nu implica anticorpii IgE. Anticorpii IgE sunt responsabili pentru reactiile alergice clasice.
Dermatita de contact poate aparea imediat sau se poate produce dupa luni de expunere la o substanta.
Dermatita de contact iritanta este cauzata de expunerea repetata la substante care afecteaza pielea. Exemple de astfel de substante sunt apa in exces (cum ar fi spalarea repetata a mainilor), sapunuri si detergenti, substante acide, solventi si alte produse chimice industriale. Expunerea repetata la aceste substante in timp determina o defalcare a barierei de protectie a pielii, reducand astfel capacitatea pielii de a se proteja de aceste substante chimice. Ca urmare, se observa inrosirea, scalarea (descuamarea), formarea de blistere si uscarea pielii. Substantele chimice foarte iritante pot provoca o reactie dupa o scurta perioada de contact. De asemenea, substantele chimice mai slabe pot provoca o reactie dupa contactul repetat.
Acest tip de dermatia este diferit prin faptul ca sistemul imunitar reactioneaza in mod specific la contactul cu o proteina exterioara sau cu o substanta chimica (de exemplu, o alergie la latex). Persoanele cu dermatita iritanta sunt mai expuse riscului de a dezvolta dermatita alergica de contact deoarece distrugerea functiei de bariera a pielii permite o penetrare mai mare a substantelor exterioare in piele.
Dermatita de contact poate avea o componenta profesionala, si anume apare in anumite profesii in care lucratorii pot intra in repetate si frecvente randuri in contact cu iritanti sau alergeni, cum ar fi cauciuc, latex sau substante chimice.
Dermatita de fotocontact apare dupa ce o persoana intra in contact cu un iritant sau alergen, iar zona de contact este ulterior expusa la soare, ceea ce provoaca o reactie de fotosensibilitate.
Unele plante pot provoca dermatita alergica de contact. Eruptiile apar adesea pe zonele expuse ale corpului ce au atins plantae. Eruptiile alergice pot fi declansate prin contact direct cu planta sau o combinatie de lumina solara plus contact, asa-numita dermatita fotoalergica.
Exemple de plante care pot provoca dermatita de contact sunt crizanteme, primula, plante de rosii, iedera, dar si unele verdeturi ca patrunjelul sau telina. Iedera otravitoare este una dintre cele mai frecvente cauze ale unei reactii de dermatita de contact.
Multi agenti chimici pot cauza dermatita alergica de contact. Nichelul, cromul si mercurul sunt cele mai comune metale care cauzeaza dermatita de contact. Aproximativ 8% din populatie este alergica la nichel, iar prevalenta este mai mare la femei decat la barbati. Nichelul poate fi gasit in bijuterii, bratari de ceas, fermoare etc. Urechile sunt adesea afectate de purtarea de cercei care sunt din nichel.
Multe tipuri de produse cosmetice pot provoca dermatita alergica de contact. Vopsele permanente de par care contin parafenilendiamina sunt adesea cauze. Alte produse care pot provoca probleme includ coloranti utilizati in imbracaminte, parfumuri, machiajuri pentru ochi, lacuri de unghii, rujuri si unele produse de protectie solara.
Neomicina se gaseste in creme cu antibiotice, cum ar fi un unguent cu antibiotice. Este o cauza obisnuita a dermatitei de contact indusa de medicamente. Penicilina si anestezicele locale, cum ar fi clorhidratul de procaina sau parabenul, sunt alte cauze posibile.
In cazul reactiilor alergice severe, pielea poate prezenta leziuni. S-ar putea sa se formeze si blistere. In cazul in care blisterele se sparg, se elibereaza un lichid si apoi se formeaza cruste care se desprind.
La inceput, simptomele afecteaza numai zona corpului care intra in contact cu declansatorul. Aceasta este adesea reprezentata de maini, in special degetele si mainile.
Alte zone care sunt adesea afectate includ fata, gatul, picioarele. Severitatea reactiei alergice la nivelul pielii va depinde in principal de substanta cu care pielea a intrat in contact si pentru cat timp. In alergii de contact, reactiile alergice pot aparea mai tarziu si in alte parti ale corpului care nu au intrat in contact cu alergenul (declansatorul).
Simptomele dermatitei de contact depind de cauza si de cat de sensibil sunteti la substanta.
Simptomele asociate cu dermatita de contact alergic includ:
Dermatita de contact iritanta poate provoca simptome usor diferite, cum ar fi:
Diagnosticul se bazeaza de obicei pe un istoric medical si un examen fizic. Analiza eruptiilor poate fi facuta pentru a identifica alergenul ce provoaca eruptia cutanata. Poate fi efectuata si o biopsie cutanata.
Tratamentul specific pentru dermatita de contact va fi determinat de catre medic pe baza urmatoarelor criterii:
Cel mai bun tratament este identificarea si evitarea substantelor care au cauzat reactia alergica.
Iata cateva recomandari comune pentru reactii usoare pana la moderate:
In cele mai multe cazuri, eruptia cutanata si alte reactii vor disparea dupa expunerea la substanta.
Sterozii topici sunt medicamente anti-inflamatorii. Ajuta la tinerea eruptiei sub control si sunt de obicei aplicate de 1-2 ori pe zi. Steroizii topici vin in diferite forme si concentratii. Este posibil sa fie necesar un steroid local mai puternic, dar ar trebui sa fie utilizat cu grija in zone sensibile, cum ar fi fata, axile si zona inghinala, deoarece poate subtia pielea.
Antihistaminicele pot fi administrate pentru ameliorarea mancarimii. Unele pot induce somnul, si pot avea efecte secundare, inclusiv uscaciune, ameteli si afectarea capacitatii de coordonare.
Aceste creme sau unguente sunt uneori utilizate daca exista fisuri deschise si semne ale unei infectii secundare bacteriene. Totusi, antibioticele topice ar trebui utilizate la recomandarea alergologului / imunologului.
Aceste medicamente pot fi administrate pe cale orala sau prin injectare si pot fi necesare daca eruptia cutanata este severa, asociata cu umflarea sau daca eruptia cutanata acopera o mare parte a corpului. Acestea vor duce la o ameliorare rapida si sunt de obicei considerate sigure atunci cand sunt prescrise pentru perioade scurte de timp. Cu toate acestea, steroizii sistemici pot avea efecte secundare severe care necesita o monitorizare atenta si nu sunt recomandate pentru terapia pe termen lung a dermatitei de contact.
Alergologul va poate recomanda un dermatolog pentru tratamentul cu lumina daca eruptia cutanata nu raspunde la alte forme de terapie.
In cele mai multe cazuri, prevenirea este la fel de simpla precum evitarea substantei sau a agentului care a cauzat dermatita de contact. De exemplu, o persoana care dezvolta o eruptie cutanata dupa ce intra in contact cu iedera otravitoare ar trebui sa incerce sa evite planta. Cel mai bun mod de a preveni dermatita de contact este evitarea contactului cu alergenii sau iritantii care cauzeaza simptomele.
Daca nu puteti evita contactul cu aceasta substanta, puteti lua masuri pentru a reduce riscul aparitiei simptomelor de alergie sau iritare, inclusiv:
Referinte:
(1) Dermatitis, link: https://my.clevelandclinic.org/health/articles/4089-dermatitis
(2) Contact dermatitis, link: https://www.allergy.org.au/patients/skin-allergy/contact-dermatitis
(3) Irritant contact dermatitis, link: https://www.dermcoll.edu.au/atoz/irritant-contact-dermatitis-icd/
(4) Diagnosis and management of contact dermatitis, link: https://www.aafp.org/afp/2010/0801/p249.html
(5) Allergic contact dermatitis, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK447113/