Dansul poate avea numeroase beneficii pentru corp si minte, fiind o forma de miscare fizica. Iata cum ne ajuta o sesiune de dans sa fim mai sanatosi si sa ne simtim mai bine.
1. Beneficiile dansului – beneficii pentru fizic si psihic
2. Ce forme de dans alegem
3. Terapia prin dans sau terapia prin miscare
4. Dansul – beneficii pentru copii
5. Primii pasi in dans
Dansul poate oferi beneficii deosebite pentru metabolismul si sanatatea organismului. Vazut ca un exercitiu general, dansul poate aduce multe beneficii cunoscute – atat pentru starea fizica, dar si mentala.
Indiferent de varsta, este esential sa va implicati in activitati fizice de orice tip, iar dansul poate fi o alegere excelenta.
Dansul este un tip de miscare, astfel incat beneficiile fizice pot fi similare cu ale altor activitati de tip cardio. Poate imbunatati starea inimii si a plamanilor, creste rezistenta musculara, imbunatateste tonusul muscular si forta, ajuta la managementul greutatii. De asemenea, te poate ajuta sa ai oase mai puternice, risc redus de osteoporoza, o mai buna coordonare, agilitate si flexibilitate.
Dansul este o forma de exercitiu care antreneaza plamanii si inima. Se recomanda cel putin 150 – 300 minute de activitate fizica moderata pe saptamana sau 75 – 150 minute pe saptamana de activitate fizica aeroba de intensitate mare. Orice stil de dans poate fi o varianta de antrenament cardio, pentru ca ritmul cardiac este intensificat de miscare. Ca orice antrenament cardio cu impact scazut, dansul poate imbunatati sanatatea cardiovasculara, creste rezistenta, intareste oasele si muschii.
Multi oameni considera ca sportul este o corvoada, asa ca poate fi dificil sa creada ca ceva distractiv si placut precum dansul ii poate ajuta sa scada in greutate. Cu toate acestea, dansul poate fi o solutie pentru a arde calorii si exista mai multe miscari de dans care sunt utile si ca exercitii fizice – dansul este un tip de exercitiu de slabit. Diferitele tipuri de dans ard diferite cantitati de calorii si cu cat te misti mai repede, cu atat vei arde mai mult. Daca esti in cautarea unui mod distractiv de a pierde in greutate, dansul poate fi astfel o activitate excelenta pentru a pierde kilogramele in plus.
Un alt beneficiu fizic al dansului este ca te poate ajuta sa construiesti muschi mai puternici. Dansul poate necesita forta, precum si folosirea mai multor parti ale corpului pentru a sustine miscarile. Unul dintre motivele pentru care dansul este o forma de fitness se datoreaza faptului ca incorporeaza orice gama de miscari si in toate directiile. Miscarile pe care le facem in mod obisnuit in viata de zi cu zi, cum ar fi mersul pe jos, urcatul scarilor si antrenamentele obisnuite se produc in plan sagital. Dansul insa lucreaza corpul in toate planurile, inclusiv lateral si rotativ. Astfel, se antreneaza toti muschii. Acest tip de miscare nu doar ca va creste rezistenta, ci imbunatateste si echilibrul.
Exista mai multe exercitii care va pot ajuta sa va imbunatatiti flexibilitatea, iar dansul este unul dintre ele. Anumite tipuri de dans, cum ar fi baletul, sunt deosebit de eficiente pentru imbunatatirea flexibilitatii. Dansul este un exercitiu bun si pentru persoanele in varsta. Specialistii mentioneaza ca dansul poate imbunatati postura si flexibilitatea, precum si cresterea nivelului de energie.
Dansul poate mentine si chiar poate stimula capacitatea de a gandi odata cu inaintarea in varsta. Oamenii de stiinta au descoperit ca zonele creierului care controleaza memoria si abilitatile cognitive, cum ar fi planificarea si organizarea, se imbunatatesc odata cu efectuarea de exercitii fizice precum dansul. In plus, spre deosebire de alte forme de exercitiu, dansul are beneficiile suplimentare de a imbunatati echilibrul prin ritm si muzica.
Dansul inseamna sa te concentrezi pe anumite miscari si pe schimbarea constanta si reamintirea modelelor de dans. Poate fi astfel o forma excelenta de exercitii mentale pentru creierul tau, indiferent de varsta.
Beneficiile mentale si emotionale ale miscarii sunt abundente. Aceleasi endorfine care te fac sa te simti mai bine atunci cand te misti, te ajuta sa te concentrezi si sa dormi mai bine, sa ai mai multa energie si te pot ajuta sa devii mai rezistent atunci cand te confrunti cu provocarile mentale sau emotionale ale vietii. Dansul da o stare de bine in intregul organism. Ca orice tip de miscare, duce la eliberarea de hormoni precum serotonina si endorfinele. In plus, stimuleaza starea de spiri, starea de bine, reduce stresul, scade simptomele de anxietate si depresie si imbunatateste stima de sine si iubirea de sine.
Dansul poate fi o modalitate buna de a cunoaste oameni noi. Poate fi o activitate sociala daca alegi sa te alaturi unei clase de dans sau dansezi cu prietenii. Prin participarea la un curs de dans in comunitatea locala, poti cunoaste oameni noi de toate varstele, formand conexiuni sociale. Izolarea poate fi o problema serioasa pentru multi oameni, dar gasirea de modalitati de a iesi si de a intalni alte persoane te poate ajuta.
Deoarece exista atat de multe tipuri diferite de dans, ar trebui sa puteti gasi un stil care vi se potriveste din punct de vedere al intensitatii, nivel de dificultate, tip de muzica si daca preferati sa dansati cu sau fara partener.
Pe langa cursurile de dans care ofera lectii individuale si de grup, multe sali de gimnastica au cursuri de dans-fitness precum zumba care combina dansul si aerobicul. Unii incorporeaza stiluri precum hip hop si balet impreuna cu pilates sau alte exercitii de baza. Toate stilurile de dans au beneficii fizice, mentale si emotionale. Cheia modului in care va ajuta dansul este sa gasiti stilul de care va bucurati cel mai mult.
„Dansul este limbajul ascuns al sufletului.” (Martha Graham)
Stiai ca… 7% din mesajul pe care il transmitem este transmis prin cuvinte, 38% prin anumite elemente vocale, si 55% prin elemente nonverbale (expresii faciale, gesturi, postura etc.)? Dansul este o forma de arta care consta de obicei din secvente de miscare stilizate sau prin coregrafie.
Terapia prin dans / terapia prin miscare este utilizarea psihoterapeutica a miscarii si a dansului pentru a sustine functiile intelectuale, emotionale si motorii ale corpului. Ca o forma de terapie expresiva, priveste corelatia dintre miscare si emotie. Nu exista un singur tip fix de stil de miscare utilizat in cadrul acestei expuneri terapeutice. Programele variaza de la dansuri traditionale la forme mai subtile de miscare, precum yoga si intindere pentru a calma corpul.
Sedintele de terapie sunt axate pe comportamentul in miscare, pe masura ce se avanseaza prin sesiunea ghidata. Terapeutul va folosi miscarea pentru a ajuta un client sa realizeze integrarea emotionala, cognitiva, fizica si sociala. Beneficiile includ reducerea stresului si managementul starii de spirit.
Nu trebuie sa fii dansator sau sa ai vreo abilitate de dans pentru a participa sau a beneficia de terapia prin dans / miscare.
Retineti ca terapia prin dans este diferita de dansul normal. Miscarea intr-un cadru de terapie prin dans este mai mult decat un simplu exercitiu. Actiunile, fluiditatea si miscarea sunt interpretate mai mult ca un limbaj. Terapeutul raspunde la miscari, evalueaza limbajul corpului, comportamentele non-verbale si expresiile emotionale.
Aptitudinile importante care pot fi dobandite in timpul procesului de terapie prin dans si miscare includ:
Miscarea si ritmul sunt importante in viata copiilor, iar atunci cand cel mic e implicat in cursuri de dans, beneficiile devin si mai mari. Nu numai ca dansul le permite copiilor sa isi consume energia, ci este si un mod minunat (si adesea sigur) de a se exprima. Latura artistica a dansului le ofera copiilor posibilitatea de a invata sa foloseasca un alt limbaj: limbajul miscarii.
Dansul ajuta copiii sa invete despre disciplina, deoarece trebuie sa memoreze si sa execute pasi si miscari care necesita practica si perseverenta. Invata si despre munca in echipa prin faptul ca trebuie sa lucreze cu alti dansatori pentru a atinge un obiectiv comun.
Dansul a devenit un mod popular de a fi activ si de a ne mentine in forma, incat majoritatea centrelor de fitness ofera acum sedinte ce includ si dans in programele lor de exercitii de grup. Pentru inceput, alege un stil de dans care te intereseaza cel mai mult. E bine sa faci cateva cercetari asupra acestor stiluri pentru a afla cea mai buna modalitate de a invata metodele si tehnicile. Poti face un curs la o sala de dans sau poti face pilates, zumba, dans cardio etc.
Cand vine vorba de sfaturi pentru a dansa bine, toti expertii sunt de acord ca cel mai important este sa te distrezi. Cel mai important este sa renunti la nesiguranta si frici. Dansul, fie ca e singur acasa sau in mijlocul ringului de dans, impune sa opresti acea voce din mintea ta care spune ca nu poti sau ca ceilalti te judeca. Dansul inseamna sa ai si sa dezvolti incredere in tine, sa ai incredere in antrenamentul tau si sa-i dai permisiunea corpului sa se miste.
Referinte:
(1) 8 Benefits of Dance, link: https://www.healthline.com/health/fitness-exercise/benefits-of-dance
(2) Dance – health benefits, link: https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/healthyliving/dance-health-benefits
(3) 9 Health Benefits of Dance, link: https://www.everydayhealth.com/fitness-pictures/health-benefits-of-dance.aspx
(4) Dancing Isn’t Just Fun – It’s Really Good For Your Health, link: https://www.huffpost.com/entry/dancing-health-benefits_n_56a79cfae4b0172c65942cf4
(5) Physical Benefits of Dancing, link: https://sites.psu.edu/sbxoxo/2015/09/17/physical-benefits-of-dancing/