Comotia cerebrala este o leziune a creierului care apare dupa un traumatism in zona capului. Se caracterizeaza prin pierderea starii de constienta, urmata uneori de amnezie de scurta durata sau confuzie. Aflati cum se manifesta o comotie, care sunt masurile de prim ajutor si tratamentele impuse in aceasta situatie critica.
Comotia cerebrala este o accidentare la cap care afecteaza functia creierului. Efectele sunt de obicei temporare si pot aparea sub forma unor dureri de cap si probleme de concentrare, memorie, echilibru si coordonare.
Comotiile sunt de obicei cauzate de o lovitura la cap. Aceasta problema poate fi provocata de miscarea brusca si violenta a capului si a partii superioare a corpului. Unii oameni isi pierd cunostinta, insa majoritatea nu.
Comotia cerebrala apare de cele mai multe ori in urma unor cazaturi. Ea este de asemenea frecventa si in cazul celor care practica sporturi de contact, cum ar fi fotbalul sau fotbalul american. Majoritatea oamenilor, de obicei, isi revin complet dupa o comotie.
Creierul are consistenta gelatinei. El este ferit de socurile zilnice de lichidul cefalorahidian din interiorul craniului. Creierul se poate zdruncina in urma unei lovituri violente la nivelul capului, gatului sau al partii de sus a trunchiului.
Miscarea brusca inainte si inapoi a capului, care poate aparea in urma unor evenimente precum un accident de masina, poate provoca, de asemenea, leziuni cerebrale.
Aceste leziuni afecteaza functia creierului, de obicei pentru o perioada scurta, ducand la semne si simptome de comotie. Acest tip de vatamari cerebrale poate produce hemoragii in creier sau in jurul acestuia, cauzand simptome precum somnolenta prelungita si confuzie. Aceste simptome se pot dezvolta imediat sau mai tarziu.
O astfel de hemoragie cerebrala poate fi fatala. De aceea, persoanele care sufera de o leziune cerebrala trebuie sa fie monitorizate atent in orele urmatoare si ingrijite de urgenta daca simptomele se agraveaza.
Activitatile si factorii care pot creste riscul de comotie sunt:
Semnele si simptomele unei comotii pot fi subtile si pot sa nu apara imediat. Simptomele pot dura zile, saptamani sau chiar mai mult.
Simptomele obisnuite care apar dupa o leziune cerebrala traumatica sunt durerea de cap, pierderea memoriei (amnezia) si confuzia. Amnezia presupune, de obicei, uitarea evenimentului care a provocat comotia cerebrala.
Un martor poate observa aceste semne si simptome la o persoana care se confrunta cu o comotie:
Unele simptome ale comotiei apar imediat, in timp ce unele pot aparea dupa zile intregi de la accidentare, cum ar fi:
Nu reluati sportul sau activitatile fizice intense daca aveti semne sau simptome ale unei comotii. Expertii recomanda ca sportivii suspecti de comotie sa nu se intoarca la activitatile care ii pun sub un risc mai mare de a suferi o alta comotie, in timp ce inca au simptome de comotie.
Copiii si adolescentii ar trebui evaluati de un medic instruit in evaluarea si gestionarea comotiilor pediatrice.
Expertii recomanda, de asemenea, ca sportivii adulti, copii si adolescenti care au suferit comotii sa nu revina la joc in aceeasi zi cu accidentarea.
Comotia cerebrala si accidentul vascular cerebral au cauze diferite. Comotia apare in urma unui traumatism cranian, in timp ce AVC-ul este provocat de blocarea sau ruperea unui vas de sange (accident vascular cerebral hemoragic) la creier.
Copiii mici se pot accidenta foarte usor la cap. Iar comotiile pot fi dificil de recunoscut la sugari si copiii mici, deoarece acestia nu pot descrie felul in care se simt. Printre semnele care arata ca micutul ar putea suferi o comotie se numara:
Mergeti la doctor dupa 1-2 zile daca micutul s-a lovit la cap, chiar daca nu este necesara ingrijirea de urgenta. Daca nu are semne de accidentare grava la cap, este alert, se misca normal si va raspunde, leziunea este probabil usoara si de obicei nu este nevoie de teste suplimentare.
In acest caz, daca micutul doreste sa doarma, este in regula sa-l lasati sa doarma. Daca apar semne ingrijoratoare ulterior, solicitati ingrijiri de urgenta.
Solicitati interventia medicului neurolog daca micutul s-a lovit la cap si are urmatoarele simptome:
Daca este necesara vizita la medic sau la camera de garda a unui spital, doctorul va incepe procesul de diagnosticare cu intrebari despre conditiile in care s-a produs accidentarea si despre simptomele pacientului. Doctorul ar putea apoi sa efectueze o examinare fizica pentru a determina ce semne prezinta acesta.
In cazul unor semne grave, medicul poate recomanda o scanare RMN sau o tomografie cerebrala pentru a verifica daca exista leziuni grave. Daca pacientul are convulsii, specialistul poate efectua, de asemenea, o electroencefalograma, pentru a monitoriza undele cerebrale.
Unii medici folosesc un test special pentru ochi pentru a descoperi comotiile. In cadrul testului, specialistul verifica daca vreo modificare vizuala a fost produsa de comotie. Este posibil ca medicul sa verifice dimensiunile pupilelor, miscarile ochilor si sensibilitatea la lumina.
Daca banuiti ca o persoana poate avea o comotie cerebrala, urmati acesti pasi:
Exista pasi pe care ii puteti face pentru a grabi vindecarea si recuperarea creierului.
In primele zile dupa o comotie, odihna este cea mai potrivita modalitate de a-i permite creierului sa se recupereze. Medicul va va recomanda sa va odihniti fizic si psihic pentru a va recupera in urma unei comotii.
Odihna relativa presupune cat mai putine activitati care necesita gandire si concentrare mentala. Ea este recomandata in primele doua zile dupa comotie. Odihna completa, care presupune statul intr-o camera intunecata si evitarea tuturor stimulilor, nu ajuta procesul de recuperare si nu este recomandata. In primele 48 de ore, ar trebui sa limitati in general activitatile care necesita o concentrare mentala ridicata – cum ar fi jocurile video, privitul la televizor, efectuarea temelor scolare, cititul, trimiterea mesajelor sau utilizarea unui computer – daca aceste activitati agraveaza situatia.
De asemenea, ar trebui sa evitati activitatile fizice care inrautatesc orice simptom, cum ar fi efortul fizic general, sportul sau orice miscare intensa, pana cand aceste activitati nu va mai provoaca simptome.
Dupa o perioada de odihna relativa, este recomandat sa reluati treptat activitatile zilnice, cum ar fi privitul ecranelor, daca nu declanseaza simptome. Puteti incepe atat activitati fizice, cat si mentale care nu agraveaza prea tare simptomele. S-a dovedit ca exercitile fizice usoare efectuate la cateva zile dupa ce accidentarea pot grabi recuperarea. Cu toate acestea, ar trebui sa evitati orice activitati care prezinta un risc ridicat de expunere la un alt impact asupra capului pana cand sunteti recuperati complet.
Ar putea fi nevoie sa scurtati zilele de scoala sau programul de lucru, sa luati pauze in timpul zilei, sa lucrati sau sa invatati mai putin in timpul recuperarii. De asemenea, doctorul va poate recomanda diferite terapii, cum ar fi recuperarea vederii, a echilibrului sau reabilitare cognitiva pentru cei cu probleme de gandire si memorie.
Dupa ce simptomele se imbunatatesc, puteti adauga treptat mai multe activitati care implica gandirea. Puteti relua mai multe activitati scolare sau sarcini la locul de munca sau puteti petrece mai mult timp la scoala sau la munca.
Activitatea fizica usoara poate fi reluata doar la sfatul medicului. De obicei, dupa primele zile de la accidentare, puteti face doar activitati fizice usoare – cum ar fi mersul pe bicicleta stationara sau o alergare usoara. Acest lucru este permis inainte ca simptomele sa dispara complet, insa este esential ca miscarea sa nu agraveze semnele.
Abia dupa ce toate semnele comotiei au disparut, puteti discuta cu medicul despre pasii pe care trebuie sa ii faceti pentru a face sport din nou in siguranta. Reluarea prematura a miscarii fizice creste riscul unei alte leziuni cerebrale.
In zilele sau saptamanile de dupa comotie, puteti resimti unele dureri de cap. Pentru a le ameliora, intrebati-l pe medic daca puteti lua calmante, cum ar fi acetaminofenul. Evitati alte calmante, cum ar fi ibuprofenul si aspirina, deoarece aceste medicamente pot creste riscul de hemoragie.
Persoanele care sufera comotii cerebrale pot avea si complicatii, unele usoare, altele grave.
Printre posibilele complicatii ale comotiei cerebrale se numara:
In prezent, specialistii desfasoara activitati de cercetare pentru a studia efectele leziunilor repetate la nivelul capului care nu provoaca simptome. In acest moment, nu exista dovezi concludente care sa indice ca leziunile cerebrale repetate pot provoca efecte cumulate.
Puteti preveni sau reduce la minimum riscul de a va lovi la cap adoptand urmatoarele sfaturi:
Folositi un echipament corespunzator, care este bine intretinut si purtat corect. Urmati regulile jocului si fiti un sportiv exemplar. Cand mergeti cu bicicleta, motocicleta, snowboard-ul sau va implicati in orice activitate recreativa care poate produce lovituri la cap, purtati casca de protectie.
Purtarea centurii de siguranta poate preveni accidentarile grave, printre care si leziunile cerebrale, in timpul unui accident de circulatie.
Pentru a reduce riscul ca micutii sa se loveasca la cap, blocati scarile si instalati geamuri.
Faceti sport in mod constant pentru a va intari muschii picioarelor si pentru a va imbunatati echilibrul.
Educarea antrenorilor, sportivilor, parintilor si a altor persoane in privinta comotiilor cerebrale poate ajuta la raspandirea constientizarii.
Referinte: