Colestaza de sarcina este o boala a ficatului care se poate dezvolta, de obicei, in al treilea trimestru de sarcina. Aflati care sunt cauzele si remediile eficiente pentru colestaza intrahepatica de sarcina.
Colestaza de sarcina, cunoscuta si sub denumirile de colestaza obstetrica, colestaza neonatala sau colestaza intrahepatica de sarcina, poate provoca mancarimi severe, in special pe maini si picioare. Problema apare, de obicei, la sfarsitul celui de-al doilea trimestru sau in ultimul trimestru de sarcina.
Sindromul de colestaza hepatica nu prezinta, de obicei, un risc grav pentru sanatatea mamei pe termen lung, dar poate produce complicatii severe la sugar.
Termenul „colestaza” provine din cuvintele grecesti „chole”, care inseamna „bila”, si „stasis”, care inseamna „stagnare”. Colestaza hepatica se produce atunci cand ficatul nu poate excreta bila in mod corespunzator. Bila este un fluid care ajuta organismul sa proceseze grasimea.
Bila este un fluid galben-verzui care ajuta la digerarea grasimilor. Este compus in principal din colesterol, saruri biliare si bilirubina. Bila este produsa de ficat si pastrata in vezica biliara. Din vezica biliara, trece prin canalul biliar comun si ajunge in duoden.
Exista situatii in care, din cauza unui blocaj produs in afara ficatului, bila nu poate sa paraseasca ficatul, ceea ce duce la o afectiune cunoscuta sub numele de colestaza extrahepatica. Colestaza intrahepatica se produce atunci cand sarurile biliare nu pot fi eliminate din ficat. Acesta este genul de colestaza care se intampla in timpul sarcinii. Specialistii cred ca hormonii de sarcina, si in special estrogenul suplimentar, pot afecta buna functionare a vezicii biliare si a ficatului.
Nu se cunoaste prevalenta colestazei de sarcina. Potrivit unei estimari, sindromul de colestaza hepatica afecteaza 1-2 sarcini la fiecare 1000 in SUA. Alte cifre sugereaza ca 1 din 50 de femei pot dezvolta colestaza de sarcina, in functie de populatie. De asemenea, potrivit altor date, femeile cu origini scandinave, indiene, pakistaneze sau chiliene au mai multe riscuri sa dezvolte colestaza hepatica.
Factorii care pot creste riscul ca o femeie sa dezvolte colestaza neonatala sunt:
Mancarimea intensa este principalul simptom al colestazei de sarcina. Pacienta nu prezinta, insa, eruptii cutanate. Majoritatea femeilor simt mancarimi in palmele mainilor sau pe talpile picioarelor. In schimb, alte femei simt mancarime pe tot corpul. Pruritul se agraveaza, de obicei, noaptea si poate fi atat de deranjant incat femeia nu poate dormi.
Mancarimea este cea mai frecventa in al treilea trimestru de sarcina, insa uneori apare mai devreme. De asemenea, pruritul se poate inrautati pe masura ce se apropie momentul nasterii. Cu toate acestea, mancarimile dispar de obicei dupa cateva zile de la nastere.
Alte semne si simptome mai putin frecvente ale colestazei de sarcina sunt:
Contactati imediat doctorul care va monitorizeaza sarcina daca incepeti sa simtiti mancarime persistenta sau extrema.
Medicul va acorda in primul rand o atentie deosebita semnelor si simptomelor pacientului, cum ar fi culoarea urinei si a scaunului si mancarimea. Viitoarea mamica va fi intrebata, de asemenea, ce istoric medical personal si familial are. Apoi, medicul va efectua o examinare fizica.
Analizele de sange pot dezvalui cat de bine functioneaza ficatul pacientei. De asemenea, vor fi masurate nivelurile sanguine ale bilei.
Cu ajutorul ecografiei, medicul poate detecta anomalii la nivelul ficatului mamei, dar nu si al fatului.
Tratamentul pentru colestaza de sarcina urmareste ameliorarea mancarimii si prevenirea complicatiilor in cazul fatului.
Pentru a calma mancarimea intensa, medicul care monitorizeaza evolutia sarcinii va poate recomanda:
Este esential sa discutati cu medicul inainte de a lua orice medicament pentru tratarea mancarimii.
Colestaza intrahepatica poate produce complicatii in sarcina. De aceea, doctorul poate recomanda o monitorizare atenta a copilului in timpul sarcinii. Acest proces poate presupune:
In timpul unui test non stres, medicul care monitorizeaza sarcina verifica ritmul cardiac al bebelusului si felul in care creste frecventa cardiaca in timpul activitatilor.
Aceasta serie de teste ajuta la monitorizarea starii de bine a bebelusului. Profilul biofizic fetal ofera informatii despre miscarea copilului, tonusul muscular, respiratia si cantitatea de lichid amniotic. Rezultatele oferite de testul non stres sau de profilul biofizic fetal pot fi linistitoare. Cu toate acestea, nu pot prezice cu adevarat riscul unei nasteri premature sau al altor complicatii asociate cu colestaza de sarcina.
Chiar daca testele prenatale par normale, medicul neonatolog poate sugera inducerea travaliului inainte de data scadenta, daca exista riscul ca gravida sa nasca un fat mort.
Pacientele isi pot ameliora temporar mancarimile introducand zonele afectate ale pielii in apa calduta. De asemenea, pot aplica pe zonele afectate otet de mere sau ulei de cocos dupa baie.
Pacientele cu colestaza neonatala au, de obicei, putina vitamina K in sange, lucru care creste riscurile de hemoragie. De aceea, pacientele au de multe ori nevoie de suplimente cu vitamina K inainte si dupa nastere.
Conform specialistilor americani, viitoarele mamici isi pot ameliora mancarimile folosind remedii naturiste pentru sanatatea ficatului, cum ar fi radacina de papadie, laptele de ciulin (amurariu) si lotiunile cu calamina. Cu toate acestea, gravidele trebuie sa discute mai intai cu medicul inainte de a lua orice fel de suplimente, deoarece efectele in timpul sarcinii pot fi necunoscute.
Unii recomanda baile cu fulgi de ovaz, insa expertii americani sustin ca ar trebui evitata utilizarea acestora. De asemenea, acestia se declara impotriva utilizarii de antihistaminice. Multe femei aleg sa ia plante medicinale, creme, unguente si tincturi in loc de medicamente. Unele ierburi sunt greu de procesat, mai ales daca functia ficatului este deja compromisa.
Este foarte important sa consultati in prealabil medicul, sa va asigurati ca remediul naturist pe care doriti sa-l folositi poate fi utilizat in siguranta si sa consultati medicul daca simptomele se agraveaza.
Cercetarile privind terapiile alternative eficiente pentru tratarea colestazei de sarcina lipsesc. De aceea, in general, medicii nu le recomanda pentru aceasta afectiune.
In cadrul mai multor studii, cercetatorii au verificat daca suplimentul S-adenozil-L-metionina (SAMe) ar putea ameliora mancarimea produsa de colestaza de sarcina. Cu toate acestea, datele sunt contradictorii. In comparatie cu ursodiolul care a fost studiat in cercetarile preliminare, SAMe nu a functionat la fel de bine. SAMe poate fi utilizat in siguranta doar daca este administrat pentru o perioada scurta de timp in timpul celui de-al treilea trimestru. Cu toate acestea, riscurile pentru mama si bebelus nu sunt binecunoscute si, de aceea, acest medicament nu este recomandat.
Siguranta altor remedii alternative nu a fost confirmata. Discutati intotdeauna cu medicul inainte de a incerca o terapie alternativa, mai ales daca sunteti gravida.
Cel mai probabil, gravidelor care au colestaza de sarcina li se va recomanda sa nasca in spital sub monitorizarea unei echipe specializate.
Colestaza de sarcina cauzeaza probleme dupa nastere?
Mancarimea ar trebui sa se opreasca in cateva zile de la nastere. Medicul va poate recomanda efectuarea analizelor de sange dupa nastere pentru a va verifica nivelul de acid biliar si pentru a se asigura ca ficatul functioneaza bine.
Colestaza intrahepatica poate produce complicatii atat la mama, cat si la copilul aflat in curs de dezvoltare in pantec.
La mame, colestaza de sarcina poate afecta temporar felul in care organismul absoarbe grasimea. Absorbtia necorespunzatoare a grasimilor poate duce la scaderea nivelului de factori dependenti de vitamina K, implicati in coagularea sangelui. Aceasta complicatie este insa rara, iar problemele hepatice care apar ulterior sunt mai putin frecvente.
In schimb, in cazul bebelusilor, complicatiile colestazei de sarcina pot fi grave. Printre acestea se numara:
Deoarece complicatiile pot fi foarte periculoase pentru copil, doctorul poate lua decizia de a induce travaliul inainte de data scadenta.
Unii specialistii sustin ca nu exista nicio modalitate cunoscuta de prevenire a colestazei de sarcina. Cu toate acestea, pentru a reduce riscul de colestaza neonatala si alte probleme in timpul sarcinii, este important sa urmati o dieta sanatoasa, echilibrata, cu multe fructe si legume proaspete, preferabil provenite din agricultura ecologica. Exista riscuri mici ca produsele organice sa fie afectate de pesticide si alte toxine. Merele, capsunile si strugurii contin de multe ori cantitati mai mari de substante chimice nedorite, in timp ce avocado, porumbul dulce si ananasul se afla pe lista produselor ”curate”.
Daca utilizati produse la conserva, asigurati-va ca sunt pastrate in sucul propriu si ca nu exista zaharuri adaugate.
Alegeti carnea organica certificata si evitati pestele prajit si fructele de mare crude. Boabele uscate si leguminoasele, cum ar fi lintea si nautul, reprezinta o sursa buna de proteine.
Concentrati-va pe alimentele integrale, cum ar fi painea cu cereale integrale. De asemenea, este important sa verificati daca orice produs ”organic” este intr-adevar organic. Ar trebui sa fie 100% organic. Alimentele etichetate drept ”naturale” nu sunt neaparat organice sau sanatoase.
Evitati urmatoarele alimente:
Se recomanda sa beti 8 – 12 pahare de apa pe zi si sa evitati bauturile alcoolice si sucurile, cum ar fi cola.
Consumul de alcool nu produce colestaza de sarcina, insa alcoolul trebuie evitat in timpul sarcinii, deoarece poate duce la o serie de complicatii, cum ar fi alte tipuri de boli hepatice.
Este important sa urmati instructiunile medicului cu privire la tratament si dieta. Dieta nu este o alternativa la medicamentele prescrise de medic.
Referinte: