Ciclotimia este o tulburare de dispozitie relativ usoara, manifestata prin schimbari bruste ale starii emotionale, de la depresie la euforie. Aflati mai multe despre simptomele si cauzele ciclotimiei si ce tratamente pot fi folosite pentru tulburarea ciclotimica. Retineti ca, daca nu este tratata, ciclotimia poate creste riscul de dezvoltare a tulburarii bipolare.
Ciclotimia sau tulburarea ciclotimica este o afectiune usoara de dispozitie cu simptome asemanatoare tulburarii bipolare de tip II. Atat ciclotimia, cat si tulburarea bipolara provoaca fluctuatii emotionale, de la perioade maniacale pana la perioade de depresie.
Ciclotimia se caracterizeaza prin schimbari de dispozitie, in care perioadele de depresie usoara alterneaza cu perioadele de manie usoara (hipomanie). O persoana trebuie sa aiba aceste simptome timp de cel putin doi ani inainte ca specialistul sa puna diagnosticul de ciclotimie (un an in cazul copiilor). Aceste schimbari de dispozitie tind sa apara in cicluri, atingand valori maxime si minime. Intre aceste valori maxime si minime, s-ar putea sa simtiti ca starea de spirit este stabila.
Principala diferenta intre cele doua tulburari consta in intensitatea simptomelor. Schimbarile de dispozitie asociate ciclotimiei nu sunt la fel de extreme ca in cazul tulburarii bipolare. Cei cu tulburare bipolara prezinta simptome intense care indeplinesc criteriile clinice pentru diagnosticul de manie si depresie majora, in timp ce persoanele cu ciclotimie se confrunta cu schimbari mai mici de dispozitie, descrise drept hipomanie si depresie usoara. Cu toate acestea, daca nu este tratata, ciclotimia poate creste riscul de dezvoltare a tulburarii bipolare.
Afectiunea se dezvolta de obicei in adolescenta. Oamenii care au aceasta boala par normali, cu toate ca pot fi catalogati drept ”dificili” de catre altii. De multe ori, oamenii nu solicita ajutor specializat, deoarece schimbarile de spirit nu par severe. Persoanele cu ciclotimie pot fi uneori chiar hiperproductive.
Conform celui mai recent manual de diagnostic si clasificare statistica a tulburarilor mentale (DSM-V), ciclotimia se distinge de tulburarea bipolara, deoarece ii lipsesc criteriile complete de depresie majora, manie sau tulburare de episod mixt. Cu toate acestea, unele persoane cu ciclotimie vor dezvolta tulburare bipolara de tip I sau II mai tarziu in viata.
Simptomele ciclotimiei alterneaza. Pacientii pot avea perioade cu urcusuri si perioade cu coborasuri emotionale. Urcusurile ciclotimiei produc simptome de super-dispozitie (simptome hipomaniacale). Apoi, pacientii cad, de obicei, intr-o stare de depresie usoara sau moderata.
Simptomele ciclotimiei sunt similare cu cele ale tulburarii bipolare de tip I sau II, dar sunt mult mai putin grave. Persoanele cu ciclotimie duc, de obicei, vieti normale, desi nu au intotdeauna cea mai buna dispozitie. Natura imprevizibila a schimbarilor de dispozitie le poate perturba semnificativ viata acestor persoane, deoarece nu se stie niciodata ce stare vor avea.
Semnele si simptomele de hipomanie sunt:
Semnele si simptomele de depresie in ciclotimie sunt:
Persoanele cu simptome de ciclotimie trebuie sa solicite ajutor medical cat mai curand posibil. Ciclotimia, in general, nu se amelioreaza de la sine. Daca nu doresc sa solicite tratament, aceste persoane trebuie sa ceara ajutorul unei persoane de incredere care sa faca acest prim pas.
Daca o persoana apropiata prezinta simptome de ciclotimie, spuneti-i deschis si sincer ca sunteti ingrijorati de situatia ei. Nu puteti forta pe cineva sa solicite ajutor profesional, dar puteti oferi asistenta si puteti gasi un medic calificat.
Cu toate ca pacientii cu ciclotimie pot avea ganduri suicidare, acestea sunt mai frecvente la cei cu tulburare bipolara de tip I sau II. Persoanele care au ganduri suicidare trebuie sa apeleze numarul local de urgenta sau sa mearga la spital.
Nu se stie in mod clar ce anume provoaca ciclotimia. Ca in cazul multor tulburari mintale, cercetarile arata ca ciclotimia poate fi cauzata de urmatorii factori sau o combinatie intre acestia:
Se considera ca ciclotimia este o afectiune relativ rara. Insa estimarile adevarate sunt greu de realizat, deoarece oamenii raman nediagnosticati sau sunt diagnosticati gresit, avand alte tulburari de dispozitie, cum ar fi depresia.
Ciclotimia debuteaza de obicei in perioada adolescentei sau la varsta adulta tanara. Afecteaza barbatii si femeile in proportii aproximativ egale.
Un specialist in probleme psihice este cel care trebuie sa stabileasca daca o persoana are ciclotimie, tulburare bipolara de tip I sau II, depresie sau o alta afectiune care poate cauza simptomele. Pentru a stabili diagnosticul, medicul psihiatru va efectua, cel mai probabil, mai multe examene si teste, cum ar fi:
Examenul fizic si analizele de laborator sunt necesare pentru ca pot ajuta la identificarea problemelor medicale care ar putea sa provoace simptomele.
Un medic psiholog sau psihiatru va vorbi cu pacientul despre gandurile, trairile si tiparele de comportament pe care acesta le experimenteaza. De asemenea, persoana poate fi rugata sa completeze o autoevaluare psihologica sau un chestionar. Cu permisiunea pacientului, membrii familiei sau prietenii apropiati pot fi rugati sa furnizeze informatii despre simptomele acestuia, cum ar fi posibilele simptomele hipomaniacale sau depresive.
Pentru a identifica ce se intampla cu pacientul, medicul i-ar putea propune acestuia sa pastreze o evidenta zilnica a starilor de spirit, a tiparelor de somn sau a altor factori care ar putea ajuta la diagnosticarea si gasirea tratamentului adecvat.
Pentru un diagnostic de ciclotimie, Manualul de diagnostic si clasificare statistica a tulburarilor mintale (DSM-5), publicat de Asociatia Americana de Psihiatrie, enumera aceste puncte:
Ciclotimia necesita tratament pe tot parcursul vietii – chiar si in perioadele in care persoana se simte mai bine. Tratamentul trebuie acordat si ghidat de un specialist in probleme psihice, calificat in tratarea afectiunii. Pentru a trata ciclotimia, medicul trebuie sa se asigure ca:
Principalele tratamente pentru ciclotimie sunt medicamentele si psihoterapia.
In SUA nu exista niciun medicament aprobat de Administratia pentru Alimente si Medicamente (FDA) pentru a trata ciclotimia. Cu toate acestea, medicul poate prescrie medicamente utilizate pentru tratarea tulburarilor bipolare. Aceste medicamente pot mentine sub control simptomele ciclotimiei si pot preveni perioadele cu simptome hipomaniacale si depresive.
Psihoterapia, numita si consiliere psihologica, este o parte esentiala a tratamentului pentru ciclotimie si poate fi oferita in medii individuale, familiale sau de grup. Exista mai multe tipuri de psihoterapie care pot fi de ajutor, cum ar fi:
Este un tratament obisnuit pentru ciclotimie, scopul TCC fiind de a descoperi convingerile si comportamentele nesanatoase, obiceiurile negative si de a le inlocui cu cele sanatoase, pozitive. TCC ii poate ajuta pe pacienti sa identifice factorii care declanseaza simptomele. De asemenea, acestia invata strategii eficiente pentru a gestiona stresul si pentru a face fata situatiilor suparatoare.
Terapia interpersonala si de ritm social se concentreaza pe stabilizarea ritmurilor zilnice, cum ar fi somnul, trezirea si orele meselor. O rutina consecventa permite o gestionare mai buna a starii de spirit. Persoanele cu tulburari de dispozitie pot beneficia de stabilirea unei rutine zilnice pentru somn, dieta si exercitii fizice.
Pe langa tratamentul recomandat de doctor, pacientul poate urma acesti pasi pentru a-si imbunatati starea:
Chiar daca va simtiti mai bine, continuati sa luati medicamentele. Daca opriti tratamentul, exista riscul ca simptomele ciclotimiei sa revina.
Alcoolul si drogurile recreationale pot declansa schimbari de dispozitie. Intrebati medicul cum puteti renunta la aceste vicii.
Activitatea fizica moderata, regulata si exercitiile fizice va pot ajuta sa va stabilizati starea de spirit. Sportul determina eliberarea de substante chimice ale creierului in organism care va imbunatatesc starea de spirit (endorfinele) si va ajuta sa dormiti, pe langa alte avantaje. Consultati-va cu medicul inainte de a incepe orice program de exercitii.
Incercati sa dormiti 7-8 ore pe noapte. Somnul suficient si odihnitor reprezinta o parte importanta a gestionarii starii de spirit. Daca aveti probleme cu somnul, discutati cu un specialist despre variantele pe care le aveti la dispozitie pentru a rezolva aceasta situatie.
Persoanele cu ciclotimie:
Nu exista o modalitate sigura de prevenire a tulburarii ciclotimice. Cu toate acestea, daca este acordat un tratament adecvat la primele semne ale unei tulburari mintale, acest lucru poate ajuta la prevenirea agravarii ciclotimiei. Tratamentul preventiv pe termen lung poate ajuta si la prevenirea simptomelor minore de a se transforma in episoade de hipomanie, manie sau depresie majora.
Referinte: