Catina este folosita ca remediu pentru prevenirea unor probleme de sanatate datorita proprietatilor sale – antioxidante, antiinflamatorii, imunostimulatoare. Iata ce beneficii are si cum se consuma.
1. Ce este catina?
2. Compozitie nutritionala
3. Beneficii catina
4. Posibile efecte secundare
5. Catina – alegere si consum
Catina (Hippophae rhamnoides) este un remediu folosit pentru numeroase probleme medicale, reprezentand mici boabe galben-portocalii. E numita si „ginseng romanesc” si energizeaza organismul, avand si rol imunostimulator, antiinflamator si antioxidant. Frunzele sunt de culoare gri-argintii. Arbustul este util pentru ca ajuta la prevenirea eroziunii solului datorita radacinilor sale si capacitatii de a fixa azot si alti nutrienti.
Boabele sunt folosite pentru a produce suc de catina, ceai de catina, dar si coaja si frunzele sunt folosite pentru producerea de produse farmaceutice sau pentru a face ceai din frunze de catina. Uleiul de catina este produs din fructe si seminte.
Acest fruct este o sursa importanta de vitamine, antioxidanti, aminoacizi, acizi grasi si minerale. Ajuta la imbunatatirea tensiunii arteriale si scaderea colesterolului, prevenirea si controlul bolilor vaselor de sange si stimularea imunitatii.
Aceste fructe sunt foarte bogate in vitamina C (120mg pe 100g) si vitamina A. Vitamina A – ajuta la mentinerea sanatatii dintilor si oaselor, iar vitamina C sustine vindecarea ranilor, dintilor si e buna pentru gingii sanatoase. De asemenea, catina e bogata in vitamina B12 (ajuta la producerea energiei si formarea celulelor rosii din sange), vitamina E care ajuta la formarea celulelor rosii din sange, vitamina K – e cruciala pentru coagularea sangelui pentru a opri sangerarea.
Contine si licopen (o substanta chimica antioxidanta care protejeaza ADN-ul si proteinele), potasiu – necesar pentru echilibrul fluidelor si functia musculara, calciu – mentine oasele sanatoase si mentine constanta tensiunea arteriala, magneziu – necesar pentru a produce proteine si sustinerea sistemului imunitar, fier – necesar pentru a transporta oxigen in organism, fosfor – mentine pH-ul corpului. Este bogata si in flavonoizi si acizi grasi (acid palmitic, acid oleic, acid linoleic).
Desi catina are multe beneficii, este cel mai frecvent utilizata pentru tratamentul bolilor de piele si a afectiunilor tractului digestiv. Are activitate antiinflamatorie si antimicrobiana, amelioreaza durerea si sustine regenerarea tisulara. Uleiul de catina este utilizat in mod traditional pentru tratarea mucozitei vaginale (supozitoare cu ulei de catina), a arsurilor, a ulcerelor si a leziunilor pielii. Studiile recente au aratat ca poate imbunatati, de asemenea, sanatatea inimii.
Cea mai studiata proprietate a catinei este de vindecare a ranilor. Tratamentul topic cu extracte sau ulei din catina poate reduce durerea si accelereaza vindecarea ranilor. Uleiul de catina este alcatuit din acizi grasi nesaturati 90%, incluzand Omega 3, 6, 7 si 9, care pot sustine functia de bariera protectoare a pielii si favorizeaza retinerea umiditatii. Flavonoizii antioxidanti din catina, cum ar fi quercitina si salicina, au capacitati antiinflamatorii si pot proteja impotriva radicalilor liberi. Beta-carotenul sustin productia de colagen fara a provoca inflamatii.
Componentele din acest fruct pot ajuta la reducerea imbatranirii pielii, prevenirea uscarii, tratarea leziunilor cutanate si reducerea iritatiilor. Poate fi utila pentru o pielea mai tanara, pentru reducerea petelor si a ridurilor, motiv pentru care se gaseste in multiple produse de ingrijire a pielii – crema de fata cu catina, lotiune de corp cu catina.
De asemenea, poate fi un remediu excelent pentru arsuri solare. Unele cercetari sugereaza ca aplicarea uleiului de catina poate reduce roseata si grabeste vindecarea peilii. Unguentele sau cremele se folosesc de 2-3 ori pe zi, in functie de tip si celelalte ingrediente, pe pielea afectata.
Catina este bogata in flavonozi. Acestia pot reduce inflamatiile si sustin functionarea sistemului imunitar. Protejeaza organismul de radicali liberi si are activitate antioxidanta. Astfel, poate proteja organismul in urma expunerii la anumiti patgeni. Se poate folosi un remediu ca sirop de catina, miere si propolis sau ulei de catina (20 picaturi de 3 ori pe zi, o luna, de 2 ori pe an). Siropul se consuma 3-6 linguri pe zi in timpul zilei la adulti si 3-6 lingurile la copii timp de 2-3 saptamani. Nu este indicat seara pentru ca are efect energizant si tonic. Mierea cu catina se prepara amestecand cele doua componente in cantitati egale, si se consuma cate o lingurita pe zi, dimineata pe stomacul gol.
Flavonoizii sunt legati de un risc mai mic de boli de inima. Poate imbunatati nivelurile de colesterol prin reducerea nivelului colesterolului LDL si mentinerea echilibrului acizilor grasi in organism. Prin eliminarea colesterolului rau, se poate astfel reduce riscul de ateroscleroza, infarct miocardic si accidente vasculare cerebrale, deoarece exista mai putine blocaje in artere si vasele de sange.
Studiile au aratat, de asemenea, ca nivelurile ridicate de vitamina C din boabe pot contribui la cresterea consumului de fier de catre organism, asigurand astfel un flux de sange ridicat, constant, deoarece fierul este un ingredient cheie in ceea ce priveste celulele rosii din sange.
Poate proteja sanatatea digestiva, mai ales in ceea ce priveste ulcerele. Poate accelera repararea mucoasei gastrice si poate reduce agravarea bolii. Uleiul de fructe de catina este extrem de bogat in grasimi Omega – in special Omega 7 (acid palmitoleic). Omega 7 joaca un rol semnificativ in mentinerea structurii si integritatii tractului gastro-intestinal. Ajuta la rehidratarea mucoasei pentru a ajuta la buna functionare a intestinelor si este cunoscut pentru lubrifierea tractului intestinal uscat prin sustinerea mucoasei – putand favoriza miscarile intestinale.
Poate ameliora durerea si poate accelera procesul de reparare a tesutului si mucoasei epiteliale gastrice si duodenale. Se poate consuma cate o lingurita de miere cu catina pe zi, sau ceai de catina de 2 ori pe zi. Frunzele se lasa la infuzat in apa fierbinte 2 minute (o lingurita frunze la o cana apa). Se poate consuma cu miere si lamaie.
Studiile clinice au aratat ca produsele cu catina pot fi eficiente in dizolvarea depozitelor de grasimi existente, deoarece ajuta la formarea de enzime care ard grasimi. In plus, studiile au aratat ca aportul de acizi grasi Omega 7 poate reduce, de asemenea, pofta de mancare. Creste nivelurile de colecistokinina hormonala (CCK), care da o senzatie de satietate.
Catina poate reduce riscul de cancer, dupa cum sugereaza o serie de studii pe animale. Componentele organice ale boabelor includ un continut ridicat de antioxidanti, care ajuta la neutralizarea radicalilor liberi, produsii secundari periculosi ai metabolismului celular. Abilitatile anti-cancer ale sucului de boabe decatina pot provoca stoparea ciclului celular. De asemenea, are proprietati anti-proliferative si poate induce apoptoza – moartea programata a celulelor canceroase
Carotenoizii sunt antioxidantii importanti care se gasesc in boabele de catina si pot proteja vederea . Carotenoizii incetinesc progresul degenerescentei maculare si impiedica dezvoltarea cataractei, pe langa imbunatatirea vederii pe timp de noapte.
Fructele acestea sunt in general sigure atunci cand sunt consumate in cantitati moderate. Este important sa consultati medicul daca luati in considerare utilizarea de suplimente cu catina. Pacientii cu tensiune arteriala scazuta, tulburari de sangerare sau cei care urmeaza sa fie supusi unei interventii chirurgicale trebuie sa fie atenti in special si sa ceara sfatul medicului inainte de a utiliza catina.
Deoarece catina poate reduce tensiunea arteriala, un posibil efect secundar poate fi scaderea excesiva a tensiunii arteriale, care ar putea fi daunatoare pentru pacient. Utilizarea catinei poate incetini coagularea sangelui si, prin urmare, ar trebui evitata de pacientii cu leziuni profunde sau inainte de o operatie.
Siguranta in sarcina si alaptare
De asemenea, siguranta suplimentelor la femeile gravide, mamele care alapteaza, copii si persoanele cu afectiuni medicale sau care iau anumite medicamente nu a fost stabilita. Nu exista suficiente dovezi stiintifice despre beneficiile catinei pentru a determina o doza sigura sau eficienta. Doza corecta va depinde de o varietate de factori, inclusiv varsta, sexul si sanatatea pacientului.
Poate fi consumata si preparata ca atare (inclusiv catina boabe proaspete, catina congelata, catina deshidratata), dar si catina pulbere, suc de catina, sirop de catina, ulei de catina sau suplimentele de catina. In plus, produsele de ingrijire a pielii care contin catina pot fi gasite in multe magazine de specializate.
Poate fi cumparat si ulei de catina sau capsule cu catina in combinatii cu diverse alte remedii – de exemplu, capsule de catina cu coenzima Q10. Mai exista si ceai de catina sau ceai din frunze de catina.
Se poate folosi si tinctura de catina – o lingurita de 4 ori pe zi, dimineata pe stomacul gol, sau extract uleios de catina – 20 picaturi de 3 ori pe zi, o luna, in cure de 2-3 ori pe an. Alte variante sunt catina cu polen, sirop de catina presat la rece etc.
Se poate consuma si prepara smoothie cu catina – catina cu apa, polen, propolis, turmenic, ghimbir si miere. Se consuma dimineata pentru un plus de energie si pentru rolul imunomodulator. In plus, catina poate fi folosita la gatit, in combinatie cu diferite alte ingrediete si chiar se poate pepara dulceata de catina. Alta varianta e sirop cu miere, catina si propolis. Este util pentru sustinerea digestiei, cresterea poftei de mancare, oboseala si are rol imunostimulator. Sucul se prepara din catina la storcatorul de rosii, la care se adauga miere si tincura de propolis.
Pentru ceai de fructe de catina, fructele trebuie sa fie deshidratate sau uscate in cuptor si lasate la infuzat 10 minute. Se consuma in prima parte a zilei pentru ca are efect energizant. Se poate prepara si inghetata de catina, sau sorbet de catina, mousse de catina, prajituri raw cu catina, diverse sosuri din catina etc.
Referinte:
(1) Sea Buckthorn, link: https://www.webmd.com/vitamins-and-supplements/sea-buckthorn-uses-and-risks#1
(2) The Health Benefits of Sea Buckthorn
Can Sea Buckthorn Skin Creams Make a Difference?, link: https://www.verywellhealth.com/the-benefits-of-sea-buckthorn-89947
(3) Medicinal and therapeutic potential of Sea buckthorn (Hippophae rhamnoides L.)., link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21963559
(4) Bioactive profile, health benefits and safety evaluation of sea buckthorn (Hippophae rhamnoides L.): A review , link: https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/23311932.2015.1128519
(5) Abundance of active ingredients in sea-buckthorn oil, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5438513/