Cartea „Studiul China” – Iata care sunt ideile de la baza acestei carti, ce idei si principii alimentare sustine, cum este structurata si cine sunt autorii cartii.
1. Despre cartea „Studiul China”
2. Studiul China
3. Structura carte
4. Autorii cartii
5. „Studiul China” – pareri contra
Cartea „Studiul China” se bazeaza pe unul dintre cele mai mari studii despre nutritia umana realizat vreodata, lansat printr-un parteneriat intre Universitatea Cornell, Universitatea Oxford si Academia Chineza de Medicina Preventiva – proiectul China-Cornell-Oxford. In cartea „Studiul China”, dr. T. Colin Campbell si fiul sau, Thomas M. Campbell II, discuta si analizeaza rezultatele studiului (si alte cercetari nutritionale influente) si recomanda protocolul lor.
Cartea examineaza relatia dintre dieta umana si bolile cronice cum ar fi cancerul, diabetul, bolile cardiace, obezitatea, bolile autoimune, osteoporoza sau boala degenerativa a creierului.
Cartea „Studiul China” sustine adoptarea unei diete vegetariene pentru reducerea riscului de boli, inclusiv cancerul. Are la baza un studiu epidemiologic realizat pe un grup format din populatie chineza.
La inceputul anilor 1980, biochimistul T. Colin Campbell, doctor la Universitatea Cornell, in parteneriat cu cercetatori de la Universitatea Oxford si Academia Chineza de Medicina Preventiva, au facut primele demersuri pentru unul dintre cele mai cuprinzatoare studii nutritionale realizate vreodata, sub numele de Studiul China.
Populatia chineza s-a prezentat ca o oportunitate unica pentru ca are tendinta de a trai in aceeasi zona toata viata si de a consuma aceleasi tipuri de alimente unice pentru fiecare regiune. Dieta lor, care este una cu un continut scazut de grasimi si bogata in fibre dietetice si legume, a fost, de asemenea, in contrast puternic cu dietele din tarile occidentale. Aceste date le-au oferit cercetatorilor sansa de a compara dietele pe baza de alimente vegetale cu diete pe baza de alimente de origine animala.
Studiul China a fost un studiu epidemiologic al dietei si al sanatatii efectuat in sate din China si este prezentat drept „cel mai cuprinzator studiu al nutritiei realizat vreodata”.
In perioada 1983-1984 au fost preluate primele date pentru studiu. Scopul a fost de a examina starea de sanatate si obiceiurile chinezilor din mediul rural care traiau in 65 de judete. Aceasta cercetare a fost numita „Studiul China”.
In fiecare dintre cele 65 de judete au fost selectate 2 sate si au fost alese aleatoriu pentru studiu 50 de familii din fiecare. S-a ales cate un adult din fiecare gospodarie (numar egal de barbati si femei), 6500 persoane in total. Pentru studiu s-au prelevat probe de urina, sange si alimente pentru analiza in laborator. De asemenea, s-au completat chestionare privind alimentatia si dieta zilnica. Datele din perioada 1983-1984 au inclus ratele de mortalitate din 1973-1975 pentru numeroase tipuri diferite de cancer si alte boli.
In 1989-1990, in aceleasi judete, aceleasi persoane intervievate in anii 1983-1984 au fost reexaminate, adaugand 20 de judete noi in China si Taiwan si 20 de familii suplimentare pe judet. Au fost colectate informatii socio-economice pentru aceasta a doua etapa.
Cercetatorii au prelevat probe de sange pentru a masura peste 109 indicatori nutritivi, virali, hormonali si nu numai. De asemenea, au fost masurati 24 de factori urinari, rate de mortalitate pentru mai mult de 48 de boli, 36 de componente alimentare, 36 de nutrienti si alimente, 60 de factori ce tin de dieta si stil de viata si 17 factori geografici si climatici. In ansamblu, au studiat 367 de variabile si au facut 8000 de corelatii, urmate de analiza statistica.
Studiul a fost realizat in acele judete pentru ca aveau populatii similare din punct de vedere genetic, care au avut tendinta, de-a lungul generatiilor, de a trai in acelasi mod, in acelasi loc si de a consuma diete specifice acestor regiuni.
Concluzia cercetatorilor a fost ca dietele vestice (bogate in grasimi si carne, si sarace in fibre) sunt puternic asociate cu incidenta cancerului de colon si de san. In 2005, T. Colin Campbell, unul dintre cercetatorii implicati in studiu, a publicat cartea intitulata „Studiul China: Cel mai complet studiu asupra nutritiei realizat vreodata, cu implicatii extraordinare asupra dietei, pierderii in greutate si sanatatii pe termen lung” , care prezinta ideea ca proteinele animale cresc riscul de cancer, precum si o varietate de alte boli, cum ar fi boli de inima, boli autoimune etc.
Studiul China este un studiu observational – nu arata ca un anumit comportament alimentar cauzeaza o anumite afectiune, nu prezinta o relatie cauza-efect, ci doar implicarea unui factor intr-un anumit fenomen. Ar putea fi multi alti factori implicati in cresterea riscului de cancer si alte boli, ca expunerea la produse chimice, industrializarea, sedentarismul, consumul de alimente prelucrate etc.
Ca multe alte studii despre nutritie, si acesta este un studiu epidemiologic. Asta inseamna ca se colecteaza date si se fac analize statistice pentru a se raporta la diversi factori adunati si bolile cauzate. Studiile epidemiologice pot arata corelatie, nu cauzalitate. Corelatia inseamna ca doi factori apar impreuna, dar nu poate spune daca un factor il provoaca pe altul. Cauzalitatea implica faptul ca un factor in provoaca pe celalalt.
Cartea este impartita in patru sectiuni.
In prima sectiune, Campbell discuta despre experimentele pe care le-a efectuat pe cobai, aratand ca, dupa expunerea la aflatoxina (un mucegai ce a fost asociat cu riscul de cancer), cobaii hraniti cu o dieta bogata in proteine au avut un risc mai mare de cancer. Trebuie subliniat insa ca proteina animala pe care Campbell a folosit-o pentru a hrani cobaii a fost cazeina. Cazeina este una dintre componentele proteice ale produselor lactate si nu este gasita in mod natural libera.
Se vorbeste in aceasta sectiune despre:
In cea de-a doua parte a cartii, Campbell, pe baza datelor colectate din studiul China, sustine ca proteinele animale pot creste riscul de boli. Partea a II-a din studiul China descrie efectele dietetice asupra bolilor individuale si o anexa include un scurt rezumat al modului in care proteina animala dietetica poate interactiona cu diferite reactii biochimice pentru a sustine boala umana in general. Campbell citeaza, de asemenea, studii clinice care arata ca dietele vegetariene „pot trata cu succes” multe dintre aceste boli. Aceste parti sunt urmate de sfaturi alimentare si de implicatii ale alimentatiei.
Se discuta aici despre:
In a treia parte se ofera sfaturi si recomandari pentru o alimentatie corecta, si anume:
In ultima parte se discuta o serie de teorii cu privire la informatiile de nutritie care ajung la publicul larg, despre dezinformare, despre industrie si alimentatie, statistici.
La final sunt si cateva anexe cu intrebari si raspunsuri, informatii despre proiectul experimental etc.
Cuprinsul cartii este urmatorul:
Introducere
Partea I: Studiul China
Partea a II-a: Bolile abundentei/bogatiei
Partea a III-a: Ghidul alimentatiei corecte
Partea a IV-a: De ce nu ati mai auzit asa ceva pana acum?
Anexa A: Intrebari si raspunsuri
Anexa B: Proiectul experimental Studiul China
Anexa C: Filiera„vitaminei” D
Referinte
Index
Dr. T. Colin Campbell este profesor emerit de Biochimie la Universitatea Cornell. El a primit timp de mai mult de 70 de ani finantari de cercetare evaluate de colegi si a autorizat mai mult de 300 de lucrari de cercetare. Studiul China a fost punctul culminant al unui parteneriat de 20 de ani dintre Universitatatea Cornell, Universitatea Oxford si Academia Chineza de Medicina Preventiva.
Thomas M. Campbell II este absolvent al Universitatii Cornell si co-autor al cartii, impreuna cu tatal sau, T. Colin Campbell. Este co-fondator si director clinic al programului de Nutritie Medicala de la Universitatea din Rochester. Este directorul medical al Centrului pentru Studii de Nutritie al dr. T. Colin Campbell, in parteneriat cu eCornell, program de educatie online in domeniul nutritiei vegetariene.
Desi unii participanti din studiu ar fi putut fi vegetarieni, e dificil de inteles de ce autorii studiului au ajuns la concluzia ca toate produsele de origine animala trebuie evitate, fiind si in neconordanta cu unele date, ceea ce face ca multi medici si dieteticieni din intreaga lume sa infirme concluziile oferite de aceasta carte. Multi considera ca problema nu ar fi ca aceasta carte promoveaza alimentatia de tip vegan, dar o promoveaza intr-un mod incorect si care nu este sustinut de date concrete.
Ar fi minunat daca am putea preveni cancerul si toate celelalte boli prin evitarea proteinelor animale. Asta ar aduce un plus de beneficii inclusiv mediului inconjurator. Nu exista, insa, in prezent suficiente cercetari concrete care sa arate ca o dieta vegetariana reduce riscul de cancer si nici ca este mai benefica in preventia bolilor decat o dieta care contine carne sau alte produse de origine animala. Cheia trebuie sa fie echilibrul alimentar, alimentatia sanatoasa, variata, care sa contina multe legume si fructe, fibre, cereale integrale, proteine sanatoase. De asemenea, nu exista dovezi la momentul actual care sa arate faptul ca lactatele si carnea sunt cu adevarat cancerigene si nici ca o anumita dieta poate trata cancerul.
Exista preocupari si ca o astfel de dieta ar putea sa nu fie lipsita de riscuri. Chiar si Campbell recunoaste ca vegetarienii pot avea cel mai probabil nevoie de suplimentare cu vitamina B12.
Adoptarea unei astfel de diete necesita o indrumare nutritionala atenta, pentru a evita privarea de nutrienti.