Bypass gastric este o interventie bariatrica rezervata pacientilor cu obezitate morbida. Afla ce presupune bypass-ul gastric, cine poate fi candidat la operatie, ce efecte apar in urma interventiei, cum decurge recuperarea, precum si care sunt riscurile si contraindicatiile.
Interventia numita bypass gastric consta in reducerea volumului stomacului si modificarea circuitului alimentar. Prin aceasta operatie, stomacul este impartit in doua portiuni, una foarte redusa in partea superioara a stomacului, unde ajung alimentele, iar cea inferioara, in care este restrictionat accesul alimentelor. La micul saculet format in partea de sus a stomacului se va conecta o parte din intestinul subtire, ce va prelua hrana consumata, asigurand astfel digestia si tranzitul intestinal.
Exista doua tipuri de bypass gastric:
Ca orice interventie chirurgicala bariatrica, bypass-ul gastric este indicat pentru pacientii cu obezitate severa si morbida, care au indicele de masa corporala mai mare de 40. Poate fi efectuat si in cazul unor pacienti care au indicele de masa corporala intre 35 si 40, doar daca acestia sufera de diabet de tip 2, hipertensiune, apnee in somn.
Asadar, bypass-ul gastric se recomanda atat pentru reducerea greutatii corporale, cat si pentru reducerea riscurilor asociate cu obezitatea.
Candidatul ideal pentru efectuarea acestei operatii trebuie sa indeplineasca anumite conditii:
In general, costurile interventiilor bariatrice sunt destul de mari, iar majoritatea se realizeaza in spitale private. De aceea, posibilitatile financiare ale pacientilor reprezinta un factor decisiv in luarea deciziei de a realiza o operatie bariatrica. Mai multe informatii despre bypass gastric pret pot fi gasite pe site-urile medicilor sau clinicilor de chirurgie bariatrica. In anumite spitale de stat, chirurgia bariatrica gratuita este disponibila in limita fondurilor alocate.
Orice persoana care sufera de obezitate severa si doreste efectuarea unei interventii baritarice trebuie sa treaca printr-o evaluare preoperatorie complexa, in care sunt incluse:
De obicei, toate aceste sunt efectuate de pacient intr-o singura singura zi, dupa care se poate face programarea pentru operatie.
Interventia de bypass gastric trebuie sa aiba loc in cadrul unui spital, de catre un chirurg specializat in chirurgie bariatrica (chirurgia obezitatii).
Operatia se realizeaza prin laparoscopie, sub anestezie generala, si dureaza in medie 2 ore, cu posibilitatea de prelungire pana la 3-4 ore.
In timpul interventiei, chirurgul face 4-6 incizii mici in abdomen, prin care sunt introduse instrumentele chirurgicale si laparoscopul (camera video de dimensiuni reduse care vizualizeaza cavitatea abdominala). Apoi, chirurgul reduce dimensiunea stomacului prin separarea unei pungi de stomac, fie in partea superioara a stomacului (tehnica RYGB), fie o forma tubulara de-a lungul stomacului. Aceasta punga gastrica este apoi conectata (anastomozata) la intestin, ocolind duodenul, adica pana la 200 cm din partea superioara a intestinului subtire.
Prin aceasta procedura se restrictioneaza atat cantitatea alimentelor consumate, cat si absorbtia caloriilor din alimentele ingerate. Dupa operatie, stomacul va fi mult mai mic, ceea ce inseamna ca se va umple rapid, cu putine alimente. De asemenea, alimentele nu ajung in zonele stomacului si intestinului blocate de bypass, ceea ce inseamna ca organismul absoarbe mai putine calorii din mancarea consumata.
Dupa operatie, pacientul este monitorizat 12-24 de ore in cadrul sectiei de terapie intensiva, dupa care este adus in rezerva normala. Spitalizarea dureaza in medie 4 zile, intre 3 si 5 zile, in functie de evolutia fiecarui pacient.
In general, recuperarea dupa bypass gastric este usoara, mai ales ca aceasta procedura se realizeaza pe cale laparoscopica. O etapa mai dificila este reprezentata de reluarea alimentatiei dupa operatie, care implica o perioada de restrictii alimentare si tulburari digestive.
Este bine de stiut ca revenirea la o alimentatie cat de cat normala este posibila dupa circa 4 saptamani de la operatia de bypass gastric. De asemenea, pacientul trebuie sa stie ca in primele 3 luni va resimti o stare de slabiciune generala din cauza restrictiei calorice si a pierderii masei musculare. Recuperarea completa poate dura pana la 6 luni, treptat, pacientul obisnuindu-se cu cantitatea redusa de mancare pe care o poate consuma.
Pentru o recuperare optima, este foarte importanta dieta pe care trebuie sa o respecte pacientul dupa operatie.
In prima saptamana dupa interventia chirurgicala, pacientul va urma o dieta numai pe baza de lichide (dieta hidrica). Sunt permise alimente lichide precum: supa clara, compot neindulcit, consumat fara fructe, ceaiuri neindulcite. Aceasta dieta este importanta pentru refacerea tractului gastrointestinal. Se vor consuma cantitati mici din lichidele recomandate, 50-100 ml, la anumite intervale precizate de medic. Sunt interzise bauturile dulci, bauturile carbogazoase, cafeaua, alcoolul.
In urmatoarele doua saptamani, pacientul va adopta o dieta cu alimente pasate, bogate in vitamine si minerale. Sunt permise supe creme, piureuri semilichide de legume (fara cartofi), in care se poate adauga carne slaba, fiarta, pasata, iaurturi naturale, shake-uri proteice.
Trecerea la consumul de alimente moi, care dureaza 1-2 saptamani, pregateste organismul pentru reluarea unei diete relativ normale. Sunt permise legume gatite la abur, paste, carne slaba inabusita sau la cuptor, peste, oua moi, branza de vaci, banane, pere moi. Dupa aceasta perioada, medicul poate recomanda revenirea la o alimentatie cu texturi normale. Dar este foarte important ca pacientul sa opteze pentru alimente sanatoase, naturale, nutritive.
Bypass-ul gastric este contraindicat persoanelor care intampina urmatoarele probleme de sanatate:
Referinte:
https://en.wikipedia.org/wiki/Gastric_bypass_surgery
https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/gastric-bypass-surgery/about/pac-20385189
http://surgery.ucla.edu/bariatrics-gastric-bypass