Boala Lyme sau borelioza este o afectiune cauza de bacteria Borrelia burgdorferi, transmisa prin muscatura de capusa. Iata care sunt simptomele, ce complicatii pot aparea si ce implica tratamentul.
Ce este boala Lyme? Boala Lyme, numita si borelioza, este o infectie cauzata de o bacterie numita Borrelia burgdorferi, care este raspandita de capusele infectate. Ce trebuie sa stii despre boala Lyme? La inceput, boala Lyme provoaca de obicei simptome precum eruptii cutanate, febra, dureri de cap si oboseala. Daca nu este tratata din timp, infectia se poate raspandi in articulatii, la inima si sistemul nervos.
Cea mai buna preventie este sa evitati muscaturile de capusa folosind repelente pentru insecte, purtand imbracaminte adecvata, indepartand capusele cat mai curand posibil dupa muscatura. Nu toata lumea cu boala Lyme va dezvolta eruptii cutanate, desi uneori vor aparea mai multe eruptii cutanate. Boala Lyme poate fi tratata cu succes cu antibiotice, dar daca este lasata netratata, simptomele ulterioare pot include dureri articulare recurente si umflaturi, boli de inima si afectiuni ale sistemului nervos.
Afla tot ce trebuie sa stii despre MUSCATURA DE CAPUSA din ghidul nostru – pentru a te proteja pe tine si intreaga familie de muscaturile de capusa!
Boala Lyme este cauzata de bacteriile numite Borrelia burgdorferi. Bacteriile sunt prezente in sistemele digestive ale multor animale diferite, inclusiv soareci, mierle, fazani sau cerbi. Daca o capusa musca un animal infectat, aceasta poate deveni la randul ei infectata. Capusa poate apoi transfera bacteriile la om prin muscatura si hranindu-se cu sangele lui.
In general, cu cat capusa e atasata mai mult pe piele, cu atat este mai mare riscul de a transmite infectia – este neobisnuit ca infectia sa fie transmisa in primele ore dupa o muscatura, ceea ce inseamna ca este important sa identificam la timp capusele si sa le eliminam corect. Problema este ca in general capusele sunt foarte mici si muscatura nu cauzeaza durere – astfel ca e dificil sa le depistati.
Odata ce a avut loc infectarea, bacteriile se deplaseaza lent prin piele si in sistemul sangvin si limfatic. Rolul sistemului limfatic este de a combate infectia si este alcatuit dintr-o serie de vase si glande (ganglioni). Lasate netratate, bacteriile pot deteriora articulatiile si sistemul nervos, ceea ce duce la simptome ale bolii Lyme in stadiul mediu si tarziu.
Factorii de risc pentru boala Lyme includ orice activitate sau ocupatie, care implica o expunere prelungita la zonele impadurite si terestre, cum ar fi:
Persoanele cele mai expuse riscurilor sunt cele care petrec timp in aer liber in mediile rurale sau suburbane din aceste regiuni, in principal in anumite perioade ale anului. Mai multe infectii apar la sfarsitul primaverii si la inceputul verii. Acele etape sunt atunci cand se hraneste forma de capusa imatura (de dimensiunea unei seminte de mac) – numita nimfa. Un al doilea val, mai mic, al bolii Lyme apare in toamna si la inceputul primaverii pana la jumatatea verii, cand se hraneste capusa adulta – de marimea semintei de susan.
Nu exista dovezi ca boala Lyme este contagioasa intre oameni. De asemenea, potrivit Centrului pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC), femeile insarcinate nu pot transmite boala fetusului prin laptele matern. Aceste bacterii se gasesc in lichide corporale, dar nu exista dovezi ca boala Lyme poate fi raspandita unei alte persoane prin stranut, tuse sau sarut. De asemenea, nu exista dovezi ca boala Lyme poate fi transmisa sexual sau printr-o transfuzie de sange.
Capusele sunt ectoparaziti – adica paraziti externi – nu sunt insecte si au dimensiuni foarte mici – 0,5-12 mm. Traiesc in zone impadurite, cu multa iarba, arbusti etc., apoi urca pe oameni sau animale cu care intra plantele in contact. Urca pe piele pana cand gasesc un loc potrivit pentru muscatura. Se pot atasa pe orice zona de piele de pe corp, dar de obicei la axila, inghinal sau pe scalp.
Capusele nu pot zbura – se agata de tufisuri mici sau de ierburi inalte si se gasesc de obicei aproape de pamant. Boala Lyme este transmisa (raspandita) in principal de doua specii de capuse: familia Ixodae si familia Argasidae.
Tara noastra este considera regiune endemica pentru capuse. Cele mai intalnite capuse la noi sunt Ixodes ricinus care pot transmite encefalita de capusa si boala Lyme, dar si speciile Hyalomma marginatum si Dermacentor reticulatus.
Capusele au mai multe stadii de dezvoltare:
Ciclul de viata al unei capuse este de 2-3 ani. Daca nu au gazda pentru hranire, acestea mor. Pe durata iernii pot fi protejate de zapada si raman in stare latenta. Saliva lor are rol anestezic, motiv pentru care muscatura nu este simtita. Dupa ce se ataseaza pe pielea gazdei si incepe sa se hraneasca, capusa creste in dimensiune considerabil – isi poate mari dimensiunea chiar de 5-10 ori.
Muscaturile de capuse nu sunt intotdeauna dureroase. Este posibil sa nu observati o capusa decat daca o vedeti pe piele. Examinati regulat pielea voastra, a copiilor si a animalelor de companie dupa ce ati fost in aer liber. Pentru a elimina o capusa in mod sigur:
Cu cat capusa ramane mai mult pe piele, cu atat este mai mare riscul de a te imbolnavi. Infectia cu boala Lyme este putin probabila cand capusa este atasata mai putin de 36 – 48 de ore.
Citeste mai multe despre CAPUSE – ce sunt, cum transmit boli si ce boli transmit, precum si cum ne putem proteja.
Simptomele depind de stadiul bolii.
Boala Lyme simptome:
In stadiile incipiente, boala Lyme provoaca de obicei o eruptie cutanata numita eritem migrator, mai frecvent cunoscuta sub denumirea de „eritem migrator in ochi de bou”, o eruptie circulara, rosie, in jurul zonei muscaturii.
Simptome boala Lyme in prima etapa includ si:
Eruptia cutanata este un semn indicativ al bolii Lyme. De obicei, incepe la locul muscaturii de capusa. Se extinde treptat in cateva zile. Poate ajunge pana la 12 cm sau mai mult. Centrul se poate estompa, creand un aspect de „ochi de taur”. Eruptia ar putea sa se simta calda la atingere. Retineti ca unii oameni cu boala Lyme nu au eruptii cutanate. In schimb, pot avea mai multe pete rosii. Aproximativ 75% dintre persoanele cu boala Lyme au o eruptie cutanata.
ATENTIE! Este normal sa aveti o mica denivelare sau o pata rosie in zona muscaturii. Asta nu inseamna neaparat ca aveti boala Lyme. De obicei dispare intr-o zi sau doua.
Daca boala Lyme nu este tratata, aceasta se poate raspandi si in alte parti ale corpului. Simptome Lyme in stadiul tarziu includ:
Anomaliile neurologice apar la aproximativ 15% dintre pacienti in cateva saptamani pana la cateva luni de la eritem migrator (in general inainte de aparitia artritei), dureaza luni intregi si se reduc de obicei complet. Unele dintre aceste probleme se vor imbunatati lent odata cu tratamentul, desi pot persista daca tratamentul incepe cu intarziere.
Cateva persoane cu boala Lyme continua sa dezvolte simptome pe termen lung similare cu cele ale fibromialgiei sau ale sindromului de oboseala cronica. Aceasta este cunoscuta sub numele de boala Lyme post-infectioasa. Nu este clar exact de ce se intampla acest lucru, dar este probabil sa fie legat de supraactivitatea sistemului imunitar, mai degraba decat de infectia persistenta.
In boala Lyme netratata, stadiul tardiv incepe de la cateva luni la ani dupa infectia initiala. Artrita se dezvolta la aproximativ 60% dintre pacienti in cateva luni, ocazional pana la 2 ani, de debutul bolii. Poate aparea afectarea neurologica cronica, desi rar. Umflarea si durerea intermitenta in unele articulatii mari, in special in genunchi, reapar de obicei de cativa ani.
Printre simptomele bolii Lyme in etapa tarize se numara si oboseala cronica, incapacitatea de a controla musculatura fetei, probleme de memorie, probleme cu inima.
Pentru a face un diagnostic, medicul va tine cont de simptome, probabilitatea de a fi fost expus la capuse infectate, probabilitatea ca alte boli sa produca simptome similare si rezultatele testelor de laborator – analize boala Lyme.
Majoritatea testelor pentru boala Lyme verifica anticorpii produsi de organism ca raspuns la infectie. Poate dura saptamani ca acesti anticorpi sa se dezvolte.
Doar pentru ca esti muscat de o capusa infectata nu inseamna neaparat ca ai boala Lyme. O muscatura de capusa nu are loc in doar cateva secunde ca o muscatura de tantar sau o intepatura de albine. Conform CDC, o capusa trebuie sa ramana atasata pe corp cel putin 24 de ore pentru a putea dezvolta boala Lyme. Acesta este motivul pentru care e recomandata autoexaminarea pielii pentru toti membrii familiei si pentru animalele de companie o data pe zi in perioada capuselor, dupa ce ati fost in medii cu iarba si verdeata.
De obicei testele serologice vor fi negative daca testarea se face in primele saptamani. Ulterior, trebuie refacute pentru a vedea daca e prezenta infectia.
Diagnosticul se face astfel:
Care sunt tratamentele pentru boala Lyme? Boala Lyme este tratata cu antibiotice. Cu cat tratamentul este inceput mai devreme, cu atat sansele de recuperare sunt mai mari. Dupa tratament, unii pacienti pot avea inca durere, oboseala sau dificultati cognitive care dureaza mai mult de 6 luni – se numeste sindromul bolii Lyme post-tratament.
Ca tratament Lyme, daca vi se prescriu antibiotice, este important sa respectati intreaga perioada prescrisa chiar daca va simtiti mai bine, deoarece acest lucru va ajuta la asigurarea distrugerii tuturor bacteriilor. Unele dintre antibiotice utilizate pentru a trata boala Lyme pot face pielea mai sensibila la lumina soarelui. In aceste cazuri, trebuie sa evitati expunerea prelungita la soare si sa nu utilizati solarul.
In prezent nu exista un consens clar cu privire la cel mai bun tratament pentru boala Lyme post-infectioasa, deoarece cauza de baza nu este inca clara.
Tratamentul pentru boala localizata precoce este un curs simplu de 10 pana la 14 zile de antibiotice orale pentru a elimina infectia. Medicamentele utilizate pentru a trata boala Lyme (Lyme tratament) includ:
Antibioticele intravenoase (IV) sunt utilizate pentru unele forme de boala Lyme, inclusiv pentru cele cu implicare a sistemului nervos cardiac sau central (SNC). Cursul complet de tratament dureaza de obicei intre 14 si 28 de zile.
Pentru boala Lyme diseminata timpuriu, care se poate sa apara atunci cand infectia Lyme nu este tratata, antibioticele orale sunt recomandate pentru simptome precum paralizia faciala si ritmul cardiac anormal. Se recomanda antibiotice intravenoase daca o persoana are meningita, inflamatie a mucoasei creierului si maduvei spinarii sau probleme cardiace mai severe. In stadiul tarziu al bolii Lyme, un pacient poate primi antibiotice orale sau intravenoase. Nu exista tratament pentru sindromul bolii Lyme post-tratament.
Tratamentul profilactic nu este indicat pentru oricine dupa muscatura de capusa. Nu exista un protocol standard la ora actuala si este un subiect controversat. International Lyme and Associated Diseases Society recomanda tratament profilactic dupa mauscatura de capusa celor din zonele endemice. Infectious Diseases Society of America nu incurajeaza tratamentul profilatic, dar recomanda administrarea de 200 mg doxiciclina in doza unica (adulti si copii peste 8 ani), in primele 72 ore dupa ce persoana a fost muscata de capusa, dar doar in anumite cazuri: daca persoana nu are alergie la doxiclicina, daca atasarea capusei a fost de minimum 36 ore si daca respectiva capusa face parte din specia ce transmite boala Lyme si va aflati intr-o zona endemica pentru Lyme. Unii medici recomanda tratament cu antibiotic profilaxic pentru 10 zile si chiar pentru 30 zile.
Cea mai buna prevenire a bolii Lyme este prin constientizare. In general, capusele nu pot sari sau zbura pe o persoana. Asteapta in vegetatie si se agata de animale si oameni – apoi urca pe piele si se ataseaza. Pentru a preveni boala Lyme, ar trebui sa reduceti riscul de a fi muscati de o capusa:
Surse foto: Pixabay, Pexels
Referinte:
(1) https://www.cdc.gov/lyme/index.html
(2) https://www.cdc.gov/lyme/treatment/index.html
(3) https://www.aafp.org/afp/2001/0515/p2065.html
(4) https://www.ilads.org/patient-care/ilads-treatment-guidelines/
(5) https://www.webmd.com/rheumatoid-arthritis/arthritis-lyme-disease
(6) https://www.nhs.uk/conditions/lyme-disease/
(7) https://medlineplus.gov/lymedisease.html