Boala Crohn este un tip de boala inflamatorie intestinala (BII). Boala Crohn apare cel mai frecvent in intestinul subtire si in colon. Aflati din materialul urmator care sunt cauzele, simptomele si tratamentul pentru boala Crohn.
Boala inflamatorie a intestinului este un termen utilizat de obicei pentru a descrie doua afectiuni asemanatoare care implica tractul gastrointestinal si a caror cauza nu a fost identificata. Aceste afectiuni sunt boala Crohn si colita ulcerativa. Boala Crohn, denumita uneori si ileita, enterita regionala, colita granulomatoasa sau sindromul Crohn, reprezinta o inflamatie cronica a intestinului. Adeseori, cuprinde partea terminala a intestinului subtire (ileonul). Totusi, poate afecta, de asemenea, colonul sau orice alta portiune a tractului digestiv. Inflamatia adeseori cuprinde intreaga grosime a peretelui intestinal.
Afectiunea provoaca inflamarea tractului digestiv, care poate duce la:
Desi nu exista niciun tratament pentru boala Crohn, remediile pot reduce semnificativ semnele si simptomele sale si pot remite afectiunea pe termen lung. Multe persoane care urmeaza tratamentul pentru boala Crohn pot sa duca o viata normala.
Boala Crohn apare la aproximativ 7 persoane din 100 000 in fiecare an. Oricine poate fi afectat, dar oamenilor cu aceasta boala li se pune de obicei diagnosticul intre 15 si 35 de ani. Influentele ereditare sau ambientale pot fi importante in dezvoltarea bolii Crohn. Aproximativ 1 din 5 indivizi cu boala Crohn are o ruda cu boala Crohn sau cu colita ulcerativa. Evreii de origine europeana sunt mai predispusi la a face boala inflamatorie a intestinului.
Cauza exacta a bolii Crohn ramane necunoscuta. Anterior, au fost suspectate dieta si stresul. Acum, insa, medicii sustin ca acesti factori pot agrava boala Crohn, insa nu o provoaca. Exista un numar de factori, cum ar fi ereditatea si un sistem imunitar slabit, care influenteaza decisiv dezvoltarea bolii.
Este posibil ca boala sa fie provocata de un virus sau de o bacterie. Atunci cand sistemul imunitar incearca sa lupte impotriva microorganismului invadator, poate fi provocat un raspuns imunitar anormal, in care sistemul imunitar ataca si celulele din tractul digestiv.
Boala Crohn apare mai frecvent la persoanele care au membri de familie care sufera de aceasta afectiune, astfel incat genele ii pot face pe acesti oameni mai sensibili.
Boala Crohn poate aparea la orice varsta, insa se dezvolta cel mai des la tineri. Majoritatea persoanelor care dezvolta boala Crohn sunt diagnosticate inainte de 30 de ani.
Desi boala Crohn poate afecta orice grup etnic, albii si persoanele de origine ebraica din Europa de Est prezinta cel mai mare risc. Cu toate acestea, incidenta bolii Crohn este in crestere in randul negrilor care traiesc in America de Nord si Marea Britanie.
Prezentati un risc mai mare daca aveti o ruda apropiata, cum ar fi un parinte, un frate sau un copil, care sufera de aceasta boala.
Fumatul este cel mai important factor de risc controlabil pentru dezvoltarea bolii Crohn. De asemenea, fumatul poate provoca o forma mai severa, in unele cazuri fiind nevoie de interventie chirurgicala.
Printre acestea se numara ibuprofenul, naproxenul sodic, diclofenacul sodic si altele. Desi nu provoaca boala Crohn, aceste medicamente pot produce inflamarea intestinului, agravand afectiunea.
Daca locuiti intr-o zona urbana sau intr-o tara industrializata, aveti riscuri mari sa dezvoltati boala Crohn. Acest lucru sugereaza ca factorii de mediu, printre care o dieta bogata in grasimi sau alimente rafinate, pot juca un rol in aparitia bolii Crohn (ileita terminala).
Evolutia bolii Crohn variaza foarte mult de la o persoana la alta. Unii indivizi cu boala Crohn nu prezinta semne sau simptome (sunt asimptomatici) dupa 1-2 episoade initiale. Altii au episoade recurente de durere abdominala, diaree si febra. Boala Crohn este de obicei o boala pe termen lung (cronica), dar puteti avea perioade lungi de remisie.
Diareea poate fi debilitanta pana la punctul malnutritiei severe. Episoadele de durere abdominala dupa ingestia de alimente, cauzate de accentuarea obstructiei intestinale, va pot face sa evitati sa mancati din cauza disconfortului.
Complicatiile bolii Crohn sunt multe si variate. Obstructia progresiva, in special a intestinului subtire, este cel mai comun motiv pentru tratamentul chirurgical al bolii Crohn. Simptomele obstructiei se dezvolta de obicei gradat, de-a lungul unei perioade lungi de timp.
Fistulele si fisurile anale si rectale, si din jurul acestor zone sunt obisnuite. O fistula reprezinta o comunicatie anormala intre doua segmente ale intestinului sau intre intestin si piele. Fistulele pot de asemenea sa apara intre intestin si vagin sau vezica urinara. O fisura anala este o crapatura sau o despicatura la nivelul anusului sau a tegumentelor din jurul anusului.
Cand se produc fistulele interne, alimentele ocolesc zonele intestinale in care s-ar putea efectua absorbtia. In cazul fistulelor externe, se poate produce eliminarea continua a continutului intestinal la suprafata pielii, producand uneori infectii. Hemoragiile intestinale pot fi de asemenea prezente in cazul bolii Crohn.
Daca aveti boala Crohn, puteti avea semne si simptome neasociate cu tractul digestiv. Acestea pot consta in artrita (in special la nivelul articulatiilor mari) sau inflamatie la nivel ocular sau tegumentar. Din cand in cand, puteti avea inflamatie a duetelor biliare (colangita sclerozanta primara). Mai mult, aparitia pietrelor la rinichi si la nivelul veziculei biliare este frecventa la cei cu boala Crohn.
Prin intermediul acestui test, medicul poate sa vada intregul colon si chiar capatul ileului (ileon terminal) folosind un tub subtire, flexibil, luminat, cu o camera atasata. In timpul procedurii, medicul poate lua, de asemenea, probe mici de tesut (biopsie) care sunt analizate in laborator pentru confirmarea diagnosticului.
Prin intermediul CT este examinat intregul intestin, precum si tesuturile din afara intestinului. Enterografia CT este o scanare CT care ofera imagini mai bune ale intestinului subtire.
RMN-ul utilizeaza un camp magnetic si unde radio pentru a crea imagini detaliate ale organelor si tesuturilor. Acest test este util in special pentru verificarea fistulelor din zona anala (RMN pelvian) sau a intestinului subtire.
Ce este videocapsula endoscopica – Procedura presupune inghitirea unei capsule care are o camera in ea. Aparatul face fotografii ale intestinului subtire, care sunt transmise catre un aparat de inregistrare pe care il purtati la brau. Imaginile sunt apoi descarcate pe un computer si afisate pe un monitor pentru a fi verificate semnele bolii Crohn. Aparatul este apoi eliminat fara durere, prin scaun.
Acest test ii permite medicului sa priveasca mai departe in intestinul subtire, unde endoscopul obisnuit nu ajunge. Aceasta tehnica este utila atunci cand endoscopia capsulara descopera anomalii, insa diagnosticul este inca in discutie.
Medicamentele antiinflamatorii sunt primele administrate in tratamentul bolii inflamatorii intestinale.
Corticosteroizii, cum ar fi prednisonul si budesonida pot ajuta la reducerea inflamatiei in organism, insa nu functioneaza in cazul tuturor pacientilor. Medicii ii folosesc, de obicei, daca boala nu raspunde la alte tratamente.
Unul dintre aceste medicamente este sulfasalazina. Acidul 5-aminosalicilic oral a fost utilizat pe scara larga in trecut, insa acum se considera ca are efecte limitate.
Aceste medicamente reduc inflamatia, insa tintesc si sistemul imunitar, cel care produce substantele care provoaca inflamatia. Printre medicamentele imunosupresoare recomandate se numara:
Antibioticele pot vindeca fistulele si abcesele la pacientii cu boala Crohn. Unii cercetatori cred ca antibioticele reduc bacteriile intestinale daunatoare care pot juca un rol in activarea sistemului imunitar, ducand la inflamatie. Antibioticele prescrise frecvent includ ciprofloxacina si metronidazol.
Nu exista dovezi ferme ca mancarea provoaca boala inflamatorie intestinala. Dar anumite alimente si bauturi pot agrava simptomele. De aceea, este bine sa urmati aceste sfaturi:
Multi oameni cu afectiuni inflamatorii intestinale au descoperit ca diareea, durerea abdominala si gazele s-au ameliorat dupa ce au redus sau eliminat produsele lactate.
Daca suferiti de boala Crohn a intestinului subtire, este posibil sa nu puteti digera sau absorbi grasimea in mod normal. In schimb, grasimea trece prin intestin, agravand diareea. Evitati untul, margarina, sosurile si alimentele prajite.
Daca aveti boala inflamatorie intestinala, alimentele bogate in fibre, cum ar fi fructele proaspete, legumele si cerealele integrale, va pot agrava starea. Daca nu puteti consuma fructele si legumele in stare cruda, incercati sa le fierbeti sau sa le coaceti.
In general, alimentele din familia verzei, cum ar fi broccoli si conopida, v-ar putea crea disconfort. La fel si nucile, semintele si porumbul.
Evitati mancarurile picante, alcoolul si cofeina pentru ca va pot agrava simptomele. De asemenea, este recomandat sa beti cat mai multe lichide, sa mancati cat mai putin la o masa si sa luati multivitamine.
Boala Crohn este o boala cronica inflamatorie care poate atinge orice portiune a tractului gastrointestinal. Simptomele dominante ale bolii Crohn includ durere abdominala, diaree, scadere ponderala.
Deoarece inflamatia poate fi transmurala iar fistulizarea este frecventa, este posibila implicarea aparatului genital feminin.
Complicatiile pot fi prima manifestare a bolii Crohn, de aceea medicul trebuie alertat ca la femeile care se prezinta cu simptome ginecologice cauza poate fi si o afectiune intestinala. Implicarea ginecologica este frecventa iar diagnosticul este adesea greu de stabilit. Fistulele enterice in vagin, uter, ovare, perineu, vulva nu sunt deloc rare. Abcesele, edemele, ulceratiile perineului sau vulvei sunt comune si cauzate de extensia directa de la intestin sau de granuloamele separate de intestin prin tesut normal.
Inflamatia transmurala care penetreaza direct in organele adiacente este frecventa in boala Crohn, iar fistulele interne au fost raportate la aproximativ o treime din pacienti. Fistulele enterovezicale sunt mai rare la femei decat la barbati din cauza pozitiei anatomice a uterului si anexelor intre intestine si vezica urinara la femei. Aceste fistule sunt asociate cu disurie, pneumaturie, durere suprapubiana si polakiurie. La femei, extensia transmurala a inflamatiei de la colonul rectosigmoid la vagin este mai frecventa. O fistula perirectala se poate rupe direct in vagin.
La o pacienta la care diagnosticul de boala Crohn este cunoscut, cu evolutie indelungata si boala severa perianala, si care dezvolta o secretie abundenta vaginala, diagnosticul este usor de pus. Totusi, o fistula enterovaginala poate fi manifestarea de debut a bolii Crohn si poate fi gresit diagnosticata ca rezultat al unei diverticulite sau cancer intestinal.
Inflamatia intestinala transmurala de la ileon, colonul proximal sau rect poate atinge orice parte a aparatului genital feminin. Au fost raportate fistule in uter, anexe, vulva, perineu, ca si la nivelul pielii, ombilicului si regiunii submamare. La examenul obiectiv atent se pot observa eritem cutanat, induratii sau ulceratii.
Abcesele, edemele, ulceratiile vulvare sau perineale sunt frecvente la bolnavii cu boala Crohn. Uneori, aceste manifestari pot precede simptomele intestinale si pot fi gresit diagnosticate. La bolnavii cu boala Crohn cunoscuta, orice afectiune perineala trebuie sa fie considerata ca fiind asociata bolii intestinale. Boala Crohn trebuie sa fie suspectata la pacientele la care dupa nasterea vaginala se dezvolta o afectiune severa perineala sau o fistula rectovaginala. La pacientele care se prezinta cu leziuni vaginale ulcerative trebuie luat in calcul diagnosticul de boala Crohn.
Afectarea vulvei poate fi cauzata de extensia directa de la intestinul bolnav. Rareori au fost raportate leziuni granulomatoase vulvare cauzate de boala Crohn si care nu au legatura cu tractul gastrointestinal, precum si ulceratii care apar secundar pioderma gangrenosum (o complicatie cutanata a bolii Crohn). Aceste leziuni pot fi locul de aparitie a carcinoamelor vulvare cu celule scuamoase, biopsia putand fi cruciala pentru diagnostic. De asemenea, pot fi confundate cu un chist Bartholin, tuberculoza, actinomicoza, metastaze sau cu herpesul genital.
Acestea constau in amenoree, cicluri neregulate, dismenoree, menoragii. Factorii cauzali pot fi multipli, incluzand influenta bolii cornice, tulburarile de nutritie, medicatia folosita. La anumite paciente, diferentierea durerii cauzate de boala Crohn si de dismenoree poate fi imposibila. Femeile cu boala Crohn pot acuza accentuarea durerii abdominale si diareei in timpul fazei premenstruale si menstruale a ciclului.
Rareori, boala Crohn este cauza de leziuni granulomatoase pe trompele uterine sau ovare, de obicei prin extensie directa de la procesul inflamator intestinal. Aceste leziuni se pot prezenta cu durere pelvina unilaterala sau ca o masa pelvina. De asemenea, pot mima o boala inflamatorie pelvina, endometrioza, o inflamatie activa intestinala, apendicita, diverticulita sau o patologie primara ovariana. Diagnosticul de boala Crohn trebuie luat in considerare la decelarea unei mase anexiale. Afectarea anexiala severa poate cauza scaderea fertilitatii.
Referinte: