Avastin este un medicament din categoria anticorpilor monoclonali, care se administreaza in asociere cu chimioterapie, in cazul pacientilor cu diverse forme de cancer. Iata ce trebuie sa stie pacientii despre acest tratament.
Avastin contine ca substanta active bevacizumab, un anticorp monoclonal care, in experimentele de laborator, s-a dovedit ca se leaga si inhiba actiunea factorului de crestere a endoteliului vascular (VEGF). Factorul de crestere a endoteliului vascular este o substanta ce se leaga de anumite celule pentru a stimula formarea unor noi vase sanguine. Cand VEGF se leaga de bevacizumab este inhibata aceasta formare de vase sanguine (angiogeneza).
Bevacizumab se administreaza in asociere cu diverse substante chimioterapice. Bevacizumab nu sporeste efectul chimioterapiei, dar se pare ca nu are nici un efect daca se administreaza singur la pacientii cu cancer colo-rectal.
Anticorpii sunt substante produse de sistemul imunitar ca raspuns la patrunderea substantelor straine in organism, cum ar fi virusuri, bacterii, toxine. Ei sunt niste mecanisme de aparare naturala a organismului si ajuta la distrugerea acestor substante straine.
Anticorpii monoclonali sunt anticorpi produsi in laborator cu scopul sa tinteasca o parte foarte specifica a substantei straine (antigen). Datorita acestei precizii, este de asteptat ca sa fie mai eficienti decat chimioterapia standard.
Inhibitorii angiogenezei impiedica formarea noilor vase de sange, inclusiv a celor ce inconjoara si aprovizioneaza celulele canceroase cu oxigen si substante nutritive necesare supravietuirii si dezvoltarii lor. Impiedicand aprovizionarea cu sange, inhibitorii angiotensinei pot reduce cresterea celulelor canceroase si astfel duc la incetinirea cresterii in dimensiuni si diminuarea tumorii.
Avastin se foloseste, in combinatie cu chimioterapia, in tratamentul urmatoarelor forme de cancer:
Atentie! Avastin trebuie administrat sub supravegherea unui medic cu experienta in utilizarea medicamentelor antineoplazice.
Nu, Avastin nu vindeca cancerul. In studiile clinice s-a observat o mai lunga supravietuire si un mai bun control al tumorii la pacientii care au primit chimioterapie plus bevacizumab, fata de cei care au primit tratament chimioterapic fara bevacizumab.
Avastin se prezinta sub forma de concentrat (25 mg/ml) pentru solutie perfuzabila, lichid limpede pana la usor opalescent, incolor pana la brun deschis.
Bevacizumab se administreaza intravenos (in vena) la fiecare 14 zile.
Efecte adverse majore:
Alte efecte adverse:
Referinte: