Ataxia Friedreich este o afectiune neurodegenerativa ce cauzeaza probleme de mers, probleme de vorbire, afectarea simturilor in maini si picioare etc. Iata care sunt cauzele si cum se manifesta.
1. Ce este ataxia Friedreich?
2. Cauze
3. Simptome
4. Metode de diagnostic
5. Tratament si solutii
6. Progresul bolii si prognostic
Ataxie inseamna afectarea capacitatii de coordonare. Ataxia Friedreich a fost descrisa prima data de Nikolaus Friedreich in 1863. Este o boala neurodegenerativa, una dintre cele mai frecvente forme de ataxie autozomal recesiva la nivel mondial. Este o boala genetica rara ce cauzeaza dificultati de mers, pierderea simturilor in maini si picioare, probleme de vorbire etc.
Este cauzata de repetarea tripletului de guanina-adenina-adenina (GAA) in gena FXP pentru frataxin. Acest lucru duce la reducerea nivelului ARN-ului mesager si a nivelului proteic al frataxinei in diferite tesuturi din organism. Deficientele de frataxina afecteaza sistemul nervos, cardiovascular, endocrin si musculo scheletal.
Ataxia Friedreich este cauzata de mutatiile unei gene numite FXN, care este localizata pe cromozomul 9. Aceasta gena afectata interfera cu producerea unei anumite proteine numite frataxin. Mutatiile din gena FXN provoaca ataxie Friedreich. Cercetarile sugereaza ca, fara un nivel normal al frataxinei, anumite celule ale corpului (in special nervii periferici, maduva spinarii, celulele musculare ale creierului si ale mucoasei) produc mai putina energie si pot duce la un produs secundar toxic, ceea ce duce la stres oxidativ.
Lipsa nivelurilor normale de frataxin poate duce, de asemenea, la cresterea nivelului de fier in mitocondrii. Cand excesul de fier reactioneaza cu oxigenul, pot fi produsi radicali liberi. Desi radicalii liberi sunt molecule esentiale in metabolismul organismului, ele pot, de asemenea, sa distruga celulele si sa dauneze organismului.
Este o boala autozomal recesiva, ceea ce inseamna ca ambii parinti au o gena defecta, dar nu prezinta niciun simptom, deoarece au o a doua copie sanatoasa. Copiii parintilor care sunt ambii purtatori sanatosi ai unei singure gene defecte FXN au fiecare un risc de 25% de a fi afectati de ataxia Friedreich si risc de 50% de a fi purtatori la fel ca parintii lor.
In ataxia Friedreich, o persoana trebuie sa mosteneasca doua copii ale genei defecte FXN pentru a dezvolta boala. O persoana care mosteneste doar o singura copie anormala a genei este numita purtatoare. Un purtator nu va dezvolta boala, dar ar putea transmite mutatia genetica mai departe copiilor sai.
Desi rolul sau nu este pe deplin inteles, frataxina este importanta pentru functia normala a mitocondriilor, centrii de producere a energiei in celule. O regiune a genei FXN contine un segment de ADN cunoscut ca o repetare a trinucleotidului GAA. Acest segment este alcatuit dintr-o serie de trei blocuri ADN (o guanina si doua adenine) care apar de mai multe ori repetat.
In mod normal, acest segment se repeta de 5 pana la 33 de ori in cadrul genei FXN. La persoanele cu ataxie Friedreich, segmentul GAA se repeta de minimum 66 de ori, pana la mai mult de 1000 de ori. Cei cu segmente GAA repetate de mai putin de 300 de ori au tendinta de a avea o manifestare mai tarzie a simptomelor (dupa varsta de 25 de ani) decat cei cu repetitii mai mari ale trinucleotidelor GAA.
Simptomele ataxiei Friedreich sunt cauzate de deteriorarea treptata a neuronilor din cerebel si din maduva spinarii, care impiedica transmiterea mesajelor electrice intre neuroni si muschi, ceea ce duce la o coordonare si o miscare slaba. Ataxia Friedreich are un progres lent. Debutul simptomelor apare de obicei in medie intre 10 si 15 ani, dar poate fi inca de la 4 ani sau pana la varsta copilariei.
Simptomele ataxiei Friedreich pot varia de la o persoana la alta, dar de obicei includ:
Alte caracteristici non-neurologice ale afectiunii includ:
2 din 3 persoane cu ataxie Friedreich vor dezvolta probleme cardiace asociate numite cardiomiopatie. Fibrele musculare ale inimii devin afectate si, in cele din urma, este afectata functionarea inimii. Acest lucru poate duce la palpitatii si insuficienta cardiaca congestiva.
Alte complicatii includ diabetul, probleme de vedere, care rareori includ orbirea, precum si afectarea auzului.
Ataxia Friedreich este diagnosticata folosind diferite teste care includ:
Testele genetice pot arata daca pacientul are gena defecta care cauzeaza ataxia Friedreich.
Ataxia Friedreich nu poate fi vindecata. Se poate interveni insa pentru ameliorarea simptomelor. Terapia fizica si terapia logopedica pot fi de folos. Pot fi necesare si sisteme de mers pentru a ajuta deplasarea. Terapia fizica si exercitiile fizice regulate pot sa maximizeze functionalitatea musculara si sa imbunatateasca mersul pe jos.
Alte dispozitive ortopedice sau interventii chirurgicale pot fi necesare daca pacientul dezvolta o coloana vertebrala curbata sau probleme cu picioarele. Medicamentele pot fi utilizate pentru a trata bolile cardiovasculare si diabetul zaharat. De asemenea, exista unele medicamente pe baza de prescriptie medicala si suplimente care pot ajuta la ameliorarea unora dintre simptomele afectiunii.
Tratamentul este axat pe:
In prezent, nu exista niciun remediu sau tratament pentru ataxia Friedreich. Cu toate acestea, multe dintre simptomele si complicatiile asociate pot fi tratate. Studiile arata ca frataxina este o proteina mitocondriala importanta pentru buna functionare a mai multor organe. Cu toate acestea, la persoanele cu acest tip de ataxie, cantitatea de frataxina din celulele afectate este sever redusa. Aceasta pierdere de frataxin poate face sistemul nervos, inima si pancreasul deosebit de susceptibile la afectare de catre radicalii liberi (produsi cand excesul de fier reactioneaza cu oxigenul).
Cercetatorii au incercat sa reduca nivelurile de radicali liberi folosind tratament cu antioxidanti. Studiile clinice realizate pana in prezent au sugerat ca antioxidantii precum coenzima Q10, vitamina E si idebenona pot oferi un beneficiu limitat. Cu toate acestea, alte cercetari nu au prezentat eficienta idebenonei la persoanele cu ataxie Friedreich. Intre timp, oamenii de stiinta studiaza si modalitati de a creste nivelurile de frataxina si de a gestiona metabolismul fierului prin tratamente pe baza de medicamente, inginerie genetica si sisteme de administrare a proteinelor.
Ataxia Friedreich este cauzata de defectele genetice din cromozomul 9. Efectul acestei boli este reprezentat de malformatii nervoase in maduva spinarii, cerebel (partea din creier care coordoneaza miscarea) si nervii periferici. Ataxia Friedreich nu afecteaza functia intelectuala a indivizilor. Simptomatic, ataxia Friedreich este impartita in doua faze: faza ambulatorie si non-ambulatorie, caracterizata prin incapacitatea pacientului de a merge. Lungimea fazei ambulatorii poate fi variabila. 95% dintre pacienti ating fazele ne-ambulatorii pana la varsta de 45 de ani.
Ataxia Friedreich este asociata cu afectiuni cardiace (cardiomiopatie hipertrofica) si disfunctie pancreatica ce conduc la diabet zaharat. Cauzele majore ale decesului sunt complicatiile date de insuficienta cardiaca sau afectarea cailor respiratorii.
In decursul a 8-10 ani de la aparitia simptomelor, pacientul isi pierde in general capacitatea de a merge. In timp, ataxia Friedreich se agraveaza. La aproximativ 15-20 de ani dupa aparitia simptomelor, multi pacienti cu ataxie Friedreich devin dependenti de un scaun cu rotile. Boala cardiaca este principala cauza a decesului in randul persoanelor cu ataxie Friedreich. De obicei devine letala la varsta adulta. Ataxia Friedreich conduce la diabet la aproximativ 10% dintre persoane.
Nu exista nicio modalitate de a preveni ataxia Friedreich. Deoarece boala este mostenita, se recomanda consilierea genetica si screening-ul daca aveti boala si intentionati sa aveti copii. Consilierea genetica va poate oferi o estimare a riscului ca un copil sa aiba aceasta boala sau sa poarte gena fara simptome.
Referinte:
(1) Friedreich ataxia, link: https://www.ninds.nih.gov/Disorders/Patient-Caregiver-Education/Fact-Sheets/Friedreichs-Ataxia-Fact-Sheet
(2) Friedreich ataxia, link: https://www.chop.edu/conditions-diseases/friedreichs-ataxia
(3) Friedreich ataxia, link: https://www.myvmc.com/diseases/friedreich-ataxia/
(4) Friedreich ataxia, link: https://brainfoundation.org.au/disorders/friedreichs-ataxia/
(5) Friedreich ataxia, link: https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/friedreichs-ataxia