Aspartamul este un indulcitor artificial utilizat pe scara larga in alimentatie, mai ales in produsele light si bauturile carbogazoase fara zahar. Aflati din materialul urmator ce efecte si riscuri are aspartamul (E 951) asupra sanatatii.
Aspartamul este un indulcitor artificial (inlocuitor al zaharului) intalnit frecvent si utilizat in multe alimente si bauturi cu continut scazut de calorii. Se spune ca aspartamul are un gust de aproximativ 200 de ori mai dulce decat zaharul, ceea ce inseamna ca nu este necesar sa fie adaugat in produse, decat daca este gatit sau incalzit, insa in aceste cazuri isi pierde din gustul dulce.
Aspartamul (aspartam E951) a fost descoperit in 1965 de cercetatorii care au incercat sa produca un nou medicament anti-ulcer.
Se realizeaza prin amestecarea fenilalaninei (un aminoacid esential) si a acidului aspartic (un aminoacid neesential). Acesti aminoacizi acumuleaza substante nutritive comune, cum ar fi proteinele si moleculele aromelor naturale. Pot fi utilizati fara probleme, in afara de persoanele cu fenilcetonurie (o tulburare metabolica caracterizata prin incapacitatea organismului de a procesa o anumita parte a proteinei – fenilalanina). Unele dintre cele mai cunoscute nume de brand ale aspartamului sunt NutraSweet, Equal si mai recent, AminoSweet.
Inlocuitorii zaharului sunt substante care sunt utilizate in loc de zaharoza (zahar de masa obisnuit) pentru a indulci alimentele si bauturile. Un inlocuitor al zaharul poate sa fie natural (cum ar fi mierea) sau sintetic, acesta purtand denumirea de indulcitor artificial. Unii inlocuitori ai zaharului sunt promovati deoarece se crede ca ajuta la reducerea numarului de calorii din dieta.
De fapt, se spune despre aceste substante ca sunt ”alternative sanatoase” la zaharul alb, desi o astfel de afirmatie este neconcludenta. In plus, se mai mentioneaza ca aceste substante contin mai putine calorii. Datorita acestor potentiale beneficii pentru sanatate, persoanele care doresc sa tina sub control aportul de zahar si calorii apeleaza la indulcitori artificiali.
In ultimii ani, indulcitorii artificiali si alti inlocuitori ai zaharului au devenit foarte populari, deoarece consumatorii cauta alternative cu mai putine calorii decat zaharul de masa obisnuit. Aceste substante se gasesc in mod normal intr-o mare varietate de alimente si bauturi, mai ales in alimente procesate, cum ar fi prajiturile, bomboanele, guma de mestecat, sucurile de fructe, jeleuri, amestecuri de bauturi sub forma de pudra, bauturi racoritoare, inghetata si multe altele. De obicei, produsele care contin inlocuitori ai zaharului sunt promovate la scara larga drept ”dietetice” sau produse ”fara zahar”.
De-a lungul anilor, aspartamul ”si-a croit” cu precizie drumul in dieta americana si chiar internationala. In 1981, FDA (U.S. Food and Drug Administration) a dat unda verde pentru a fi utilizat ca indulcitor artificial in multe produse alimentare, cum ar fi cerealele pentru micul dejun, guma de mestecat, gelatina, budinca etc. La scurt timp, a fost aprobata folosirea aspartamului ca aditiv in bauturile carbogazoase. In 1996, FDA si-a dat acordul pentru utilizarea sa ca ”indulcitor de uz general”, ceea ce il face un adevarat inlocuitor al zaharului alb.
In prezent, se gaseste in peste 6.000 de produse alimentare si este folosit ca o alternativa la zaharul obisnuit de catre persoanele care doresc sa se indeparteze de efectele zaharului, cum ar fi diabeticii.
Printre persoanele care consuma sau folosesc aspartam se numara cei care doresc sa slabeasca scazand aportul caloric si care urmeaza o dieta speciala pentru diabetici. De asemenea, aspartamul nu este folosit numai in alimente si bauturi. Acest indulcitor artificial a fost adaugat in medicamentele sau vitaminelor copiilor pentru aromatizarea acestora.
Printre alimentele care pot fi indulcite cu aspartam se numara:
Aspartamul este un indulcitor artificial care ofera sucurilor dietetice un gust asemanator zaharului. FDA a interzis initial aspartamul in 1980, dupa ce trei oameni de stiinta diferiti au sustinut ca ”ar putea provoca tumori cerebrale”. Cu toate acestea, un an mai tarziu, FDA a aprobat utilizarea aspartamului ca indulcitor alimentar sub denumirea de ”NutraSweet”, sustinand ca testele originale nu au fost suficient de fiabile pentru a-i determina siguranta. Pana in 1983, Asociatia Nationala de Bauturi Racitoare din SUA s-a implicat in aceasta problema, iar o hotarare definitiva a permis utilizarea aspartamului in bauturi carbogazoase si siropuri.
Astazi, este unul dintre cei mai intalniti indulcitori artificiali si poate fi gasit in mii de produse alimentare si bauturi diferite. Din toate reactiile adverse ale aditivilor alimentari care au fost raportate catre FDA, peste 75 la suta dintre ele au fost reactii adverse ale aspartamului. Exista peste 900 de studii care dezvaluie efectele nocive ale aspartamului, in comparatie cu 200 de studii care sustin ca aceasta substanta poate fi consumat fara nicio problema.
Incepand cu 2017, anumite studii clinice au aratat ca utilizarea aspartamului (sau a altor indulcitori non-nutritivi) in loc de zahar reduce aportul de calorii si greutatea corporala la adulti si copii. O analiza din 2017 a efectelor metabolice in urma consumului de aspartam a constatat ca acest indulcitor nu a afectat glicemia, insulina, colesterolul total, trigliceridele, aportul caloric sau greutatea corporala, in timp ce nivelurile de lipoproteine cu densitate ridicata au fost mai mari.
Ingredientele aspartamului sunt acidul aspartic si fenilalanina. Acesti aminoacizi exista in mod natural. Acidul aspartic este produs de organism, iar fenilalanina este un aminoacid esential obtinut din alimente.
Cand corpul prelucreaza aspartamul, o parte din acesta este transformat in metanol. Metanolul poate ajunge in organism in urma consumului de fructe, suc de fructe, bauturi fermentate si unele legume. Incepand cu 2014, aspartamul era cea mai mare sursa de metanol din dieta americanilor. Metanolul este toxic in cantitati mari, dar poate fi, de asemenea, si cantitati mai mici atunci cand este combinat cu metanolul liber, din cauza absorbtiei sporite. Metanolul liber este prezent in unele alimente si este creat si prin incalzirea aspartamului. Metanolul liber consumat in mod regulat poate fi o problema, deoarece se descompune in organism in formaldehida, o substanta cancerigena si o neurotoxina cunoscuta. Cu toate acestea, potrivit Agentiei pentru Standardele Alimentare din Regatul Unit, chiar si la copiii care sunt mari consumatori de aspartam, nu se atinge nivelul maxim de aport de metanol.
In ciuda faptului ca are mai putine calorii si zahar deloc, vestile nu sunt bune cand vine vorba despre aspartam si cura de slabire. Mai exact, aspartamul si alti indulcitori artificiali nu sunt cei mai buni prieteni ai taliei.
Potrivit unei analize sistematice din iulie 2017 publicate in Jurnalul Asociatiei Medicale din Canada (CMAJ), in care au fost inclusi peste 400.000 de participanti pe o perioada de 10 ani, cercetatorii au descoperit o legatura intre consumul de indulcitori artificiali si o crestere a indicele de masa corporala.
Cu toate ca nu se stie inca exact de ce talia se extinde in urma consumului de indulcitori, cei de la Harvard Health Publishing sustin ca oamenii au tendinta sa consume si alte produse, deoarece economisesc calorii in alta parte. Potrivit studiilor, acest lucru duce la consumul excesiv de calorii. Indulcitorii artificiali pot modifica, de asemenea, papilele gustative, astfel incat oamenii poftesc la alimente dulci si nesanatoase. In acest fel, ajung sa consume alimente sarace in calorii.
Dr. Alan Gaby a raportat in 2007 in Alternative Medicine Review, ca aspartamul gasit in produse comerciale sau bauturile calde poate fi un declansator al convulsiilor.
O cutie de suc dietetic contine aproximativ 185 miligrame de aspartam. O persoana cu o greutate de 68 de kilograme ar trebui sa bea mai mult de 18 cutii de suc pe zi pentru a depasi aportul zilnic recomandat de FDA.
Cu toate acestea, persoanele care sufera de fenilcetonurie nu ar trebui sa consume deloc aspartam. Substanta ar trebui sa fie evitata, de asemenea, si de persoanele care iau medicamente pentru schizofrenie.
Persoanele care sufera de aceasta afectiune au prea multa fenilalanina in sange. Fenilalanina este un aminoacid esential care se gaseste in surse proteice, cum ar fi carnea de pui, porc, peste, in oua si produsele lactate. Este, de asemenea, unul dintre cele doua ingrediente ale aspartamului.
Persoanele cu aceasta afectiune nu pot procesa in mod corespunzator fenilalanina. Daca aveti aceasta afectiune, aspartamul este foarte toxic.
Se considera ca dischinezia tardiva (DT) este un efect secundar al unor medicamente folosite in cazul schizofreniei. Fenilalanina din aspartam poate influenta miscarile musculare necontrolate ale dischineziei tardive.
Activistii anti-aspartam sustin ca exista o legatura intre aspartam si o multitudine de afectiuni, inclusiv:
Cand vine vorba de diabet si scaderea in greutate, unul dintre primii pasi pe care multi oameni il fac este sa reduca aportul de calorii goale din diete. Acest lucru presupune, in primul rand, renuntarea la consumul de zahar.
Parerile sunt impartite in privinta aspartamului in cazul diabetului si obezitatii. In primul rand, Clinica Mayo din SUA afirma ca, in general, indulcitorii artificiali pot fi benefici pentru cei cu diabet. Totusi, acest lucru nu inseamna neaparat ca aspartamul este cel mai bun indulcitor ales. De aceea, este recomandat sa va adresati mai intai medicului.
Ultimele studii demonstreaza legatura dintre indulcitorul artificial aspartam si riscul de cancer. Studiul aparut in revista ”Environmental Health Perspectives” prezinta o crestere semnificativa a incidentei tumorilor maligne, limfoame si leucemie la soarecii expusi la diferite doze de aspartam.
Aspartamul este pe plan mondial al II-lea dintre cei mai utilizati indulcitori artificiali. Se gaseste in mai mult de 6000 de produse incluzand bauturi carbogazoase, ciocolata calda, guma de mestecat, dulciuri, deserturi, iaurturi etc.
Mai apare si in produse farmaceutice de tip vitamine, dropsuri fara zahar. Mai mult de 200 de milioane de persoane din intreaga lume il consuma. Acest indulcitor este folosit din 1974.
Daca incercati sa slabiti si doriti sa evitati alimentele cu aspartam, aveti la dispozitie cateva variante optime. Exista o serie de indulcitori fara calorii sau cu continut scazut de calorii pe piata, cum ar fi zaharina, sucraloza si indulcitori obtinuti din stevia.
Reducerea consumului de alimente indulcite poate ajuta, de asemenea, la imbunatatirea si optimizarea dietei. Deci, cum poate fi produsa schimbarea? Optati pentru consumul de fructe proaspete sau congelate atunci cand vreti ceva dulce. Beti apa in loc de bauturi indulcite si faceti cateva exercitii fizice in loc de a consuma zahar pentru un impuls de energie. Aceste obiceiuri sanatoase pot fi greu de adoptat initial, insa va pot ajuta sa va simtiti mai bine si sa duceti o viata mai sanatoasa.
Controversele in privinta aspartamului continua. Anumite cercetari nu sugereaza ca aspartamul produce efecte negative pe termen lung, insa studiile sunt in plina desfasurare. Inainte de a reveni la zahar (care este bogat in calorii si nu are valoare nutritiva), puteti recurge la alternative naturale pentru aspartam.
Puteti incerca indulcirea alimentelor si a bauturilor cu:
Referinte: